Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
tak a kočiarik je objednaný konečneeeee 😀
@majjka1985 pridavam sa k tebe.ja som tiež zdravotna sestrička a niekedy nam ozaj skaču po hlavach naše pacientky. 😠 😠
ahojte mamičky....tak už sme doma s pôrodnice aj s našou princeznou 🙂 poviem vám, je to neopísateľný pocit.....Aj keď na tá bolesť bola riadna.....v pondelok ma prijali na gyn.pôr. oddelenie, celý deň mi robili ctg, lebo primár na vizite skonštatoval, že nie je na čo čakať, a že ak sa vyskytne nejaký problém, tak treba urgentne konať....až ma naplašil.... 😒 ale všetko bolo našťastie ok, a tak nadišiel náš veľký deň D - 26.7. o 20:15 uzrela svetlo sveta naša milovaná dcéruška Dominika s mierami ako modelka - 3650 g, a 49 cm. Pôrod prebehol bez komplikácií, (teda cisársky). Horšie to bolo keď ma začali prebúdzať, až vtedy som pocítila neskutočné bolesti. Ale tak dalo sa to vydržať, aj keď to som ešte nevedela čo ma čaká..."milý personál sestričiek" ktoré ma v stredu začali učiť chodiť.....hlava sa mi točila ako besná.....na tie prvé okamihy nezabudnem tak ľahko....hrôôôôza 😖 aj som si poplakala....Ale celý pobyt v nemocnici som sa utešovala malinkou, nevedela som sa na ňu vynadívať...v piatok nám prepichli ušká, mamička plakala na chodbe a malinká v ordinácii 🙂 no a v pondelok si nás tato priviezol domov.....teraz len chodíme okolo nej, a pozeráme, či dýcha, či nie je spotená veľmi a tak.....
prajem aj vám, aby ste už čoskoro okúsili čaro okakanej plienky, neprespatých nocí ale hlavne krásnych úsmev od vašich drobčekov.....
Mimochodom, mamičky, čo máte už bábätká, kedy dávate detičkám kanavit a vigantol???? ráno???? ďakujem
@vanilashot este raz gratulujemee 😀 je mi luto tych bolesti po CR (na druhej strane mozes teraz asi objektivne povedat, ze CR nie je ziadna sranda), jedinou vyhodou matky je skutocne to, ze ked vidi svoje babatko, tak na vsetko zle rychlo zabuda. prajeme pekne "zoznamovanie" a dominike "home sweet home" 😉
@majjka1985 naopak, vobec sa necudujem, ze so mnou nesuhlasis 😉 v tomto mame urcite rozdielne nazory. na "spinave" deti po porode a pod. viem, ze existuju aj take matky, co sa im prieci chytit svoje vlastne "spinave dieta" a su rady, ak im ho donesu az ciste, oblecene, v perinke, s vycesanym "kohutom". to by ale mala byt moznost volby. podobne ako moznost volby nastrihu, polohy pri rodeni a pod. ja neziadam specialnu strostlivost, iba to, aby to spravili o hodinu-dve neskor. a nechap ma zle, ja si maximalne vazim pracu nasich sestier, sice nou nie som, ale som dost vnimavy clovek, takze ked som ich pocas mojho pobytu na porodnici sledovala, casto som ich skutocne lutovala. najma ked ich clovek vidi po nocnej, po 12 hod. sluzbe este behat po oddeleni, chystat na vizitu, popritom podavat ranajky (jak keby boli nejake sluzky alebo co), skutocne ich chapem, ze toho maju plne zuby (najma za taky plat 😠 )
na druhej strane, kazdy si vybera povolanie slobodne, sestry a doktori by mali byt podla mna empaticky ludia. treba chapat aj tie matky, ich (casto sialene) vykyvy hormonov, strach (najma) prvorodiciek o babo a pod.mne vadi, ze sa v nasom zdravotnictve robi vela ukonov a zakrokov iba kvoli tomu, ze su proste zauzivane. na niektore netreba vobec ziadnu zvysenu aktivitu, extra cas ani financie a napriek tomu to lekari odmietaju a zavrhuju.
o teme kojenie po porode by sme tu mohli diskutovat cele hodiny. pekna vec su stanovy kazdej "baby friendly hospital", druha vec je, ako sa (ne)dodrziavaju. u nas v nemocnici vydala napr. primarka novorodeneckeho zakaz vstupu laktacnym poradkynam. vraj jej personal je na to dostatocne skoleny. 😒 mozno aj je, ale je mi dobre znamy pristup tunajsich sestier. nikto za tebou nepride, neporadi, nepomoze. verim, ze ked si pomoc vypytas, snad ti ju neodmietnu poskytnut. a tiez mi je jasne, ze na to tie sestry casto ani nemaju cas, aby sledovali techniku kojenia kazdej maminy, alebo to vysvetlovali kazdej prvorodicke. prave preto nechapem, preco by im mala vadit pritomnost laktacnej poradkyne, ktoru si ja zavolam, ona vlastne pomoze mne, a nemocnicu a personal to nestoji ziadne peniaze ani cas sestier, ktore toho maju dost.
a bodaj by neboli niektore mamy po porode hystericke, ked sa najdu aj take skvosty ako: " preboha, pozrite ake mate vpadnute bradavky, to ako chcete kojit?!!" "ako to, ze mate take naliate prsia, to sa vam babo ani neprisaje! preco si to neodstriekate?" pride ina sestra a maminu "zvozi", preco odstriekavala, ako chce teraz dieta nakrmit a pod... som bola svedkom, ako jedna holka volala z nemocnice laktacnej a plakala jej kvoli tomu do telefonu.
ja som sice nikdy nepracovala v zdravotnictve, ale v oblasti sluzieb. viem, ake to je pracovat s ludmi (v mojom pripade veeeelmi narocnymi), aj ked je ti prave zle, nemas naladu a si na nohach uz 10 hodin. ak by sa na mna ale niekto stazoval a sef by sa dozvedel, ze sa kvoli mne nebodaj niekto rozplakal, ze som niekomu odmietla pomoc a pod., na 99% by som si mohla hladat ine miesto..
z mojho pohladu je u nas na vine najma nedostatok personalu, nizka motivacia sestier (ani sa im necudujem za ten plat a viac menej bez moznosti nejakeho karierneho postupu), ale mna mrzia skor veci, ktore nie su otazkou ani cas ani penazi ( nikomu sa nic nestane ak mi napr. ako matke oznami, kam beru moje dieta, co s nim idu robit a kedy mi ho donesu naspat, nevidim dovod preco by mal po mne niekto "stekat", ked si chcem dieta na kojenie vybalit z perinky a pod...)
@gabika84 S casti s Tebou suhlasim, ano, mas pravdu, ale su veci, s ktorymi suhlasit nemozem. Ale to je na dlhu debatu... A ako som uz pisala, kto nezazil nepochopi 😉
@majjka1985 ono co sa tyka pristupu sestier a na druhej strane vystupovania mamiciek, je to zase len o ludoch. kazdy je iny. existuju skvele a empaticke sestry a "rozumne" mamicky a naopak mrchy sestry a mrchy rodicky. to je to riziko povolania...
Ja som sklamaná zasa z lekárov..nakoľko ma pred dvoma týždňami začala pobolievať jazva z predošlej sekcie,mi môj gynekolog naplanoval zasa sekciu,aby náhodou nepraskla maternica pri prirodzenom pôrode ,už mám všetky predoperačné vyšetrenia vybavené..no dnes na mňa v nemocnici kde budem rodiť vyletel lekár,že čo vymýšlam aj keď ma jazva bolí,že pôjdem normálne..teraz neviem,čo bude a bojím sa,každý lekár iný názor...
@gabika84 Presne tak, som rada, ze si to pochopila 😉
@nena62 A to nechodis len za jednym lekarom, ktory by ta aj sekol? Nedaj sa odbit a trvaj si na svojom 😉
@majjka1985 môj gynekolog mi napísal plánovanu sekciu...aj ma už objednali na 10.8..no dnes som bola v nemocnici na ctg a primár na mna vyletel,že,čo vymýšlam,že prídem tam ráno a ešte sa uvidí,čo budu so mnou robiť...
@nena62 tak si mu mala povedat, ze Ty nic nevymyslas, ze sa bojis, aby sa daco neskomplikovalo... No zase na druhej strane ma napada, ci pan primar nahodou nechce do vrecka, tak vymysla 😒
@majjka1985 v tej chvíli napadlo aj mna to isté...
Čaute baby, tak ako pokračujete v tehu? už sa nám to blíži....jeejda tak sa bojím bojím 🙂 ale chcem to už hrozne mať za sebou.....ako vy?
@nena62 to mi je velmi luto s krpcekom 😢 ale som si ista, ze svoje ste si uz v zivote odtrpeli a uz vas cakaju len krasne chvilky 🙂 veru, uz za par dni by to malo vypuknut, prvy termin mam v sobotu, druhy v pondelok, tak uvidime...
@smazja veru blizi. ja sa nebojim, a ani to nechcem mat za sebou, lebo mne to nejak stale nedochadza 😕 ale asi nemozem byt tehotna naveky 😀 ja som asi fakt mimo, stale je to pre mna iba brusko a nejak mi nedochadza, ze to bude o par dni moja dcera a ja budem maminou. pred par dnami som si hladkala brusko a vravela malej ako ju moc lubim a ako sa na nu tesim, aj ked este presne neviem, co s nou budem robit 😅 dufam, ze sa nezlakla a bude chcet vyjst von 😀 vsetko mam nastudovane, prichystane, pokupene a predsa sa obcas cudujem napr. tomu, ako sa to babatko vlastne do toho bruska zmesti 😕 ked vidim napr kamoskine brusko jeden den na kave a na druhy den uz fotku narodenej babiky. zase som sa cudovala, kde tam mohla byt taka naskrcana. 😕 ale inak som v poriadku 😀
@gabika84 TAk to máš teda pravdu.....od začiatku som nebola nadšená, že budem rodiť cisárskym.....No ako keby som tušila, že to nebude len tak....mamičky mi tam vraveli, že šak aspoň si sa nenatrápila s bolesťami počas pôrodu, nemusela si čakať dlhé hodiny na kontrakcie, a podobne.....na druhej strane, ale ani jedna si neuvedomila, že keď ony už dve hodiny po pôrode behali, ja som ležala napichaná na všemožných infúziách a z postele som vstala až o 24 hodín aj to s ukrutnými bolesťami....bábo som dostala až na tretí deň, kdežto ony už na druhý, resp. ešte v ten deň.....Naozaj nechápem mamičky, ktoré si dobrovoľne nechajú spraviť cisársky....Samozrejme, je to len môj názor.....
@nena62 milá nena 62, aj ja som tu patrila v decembri, no skončilo to kyretom, teraz som tehu, srdienko už máme, tak dúfam, že tento krát to dopadne už dobre,
na margo toho, čo píšeš vyššie:
- hľadaj si čím skôr nového pôrodníka, alebo niekomu ,, daj € ,, a hlavne neriskuj, ak ťa teraz bolí jazva po cisárskom, je to na 90%, že pri pôrode by mohlo dôjsť k ruptúre maternice, neriskuj, máš malú a dúfam, že chceš vydieť aj toto narodené bábo... prepáč, ale vieš, čo sa dialo v nemocke v Trenčíne... mamička bola strašne za, aby rodila normálne, a čo sa stalo, neprežila.... nechcem ťa strašiť, bábo môže byť veľké, ani sono ti neukáže presnú váhu len cca....
Ja už mám tiež 2 sekcie za sebou a toto už bude,,pevne verím že budeme OK ,, tretia ale už musí byť sekcia,
neriskuj prosím, viem ako je to, keď bábo umrie, aj mne prvý synček zomrel vinou blbého lekára, ktorý ma mal v paži, a kým na to prišiel a vyspal sa, potom rýchlo SC ALE Už BOLO NESKORO, PRETO MáME LEN JEDNO BáBO A TOTO DRUHé- MOJE AJ TVOJE VIEM, AKé JE ,, VYTúžENé ,,
Ak chceš, veľa báb rodí v Martine aj keď sú z Čadce, mám kontakt na primára Višňovského, ozvi sa ak chceš, ja som bola s ním veľmi spokojná 🙂
@tututu ja mám výborného gynekologa,tomu som len spomenula,že ma pobolieva jazva,hneď ma poslal na predoperačné vyšetrenia..práve koli tomu,čo sa udialo tej mamičke z Trnavy,preto som sa dnes tak doľakala,keď iný lekár na mńa vyletel,že môžem rodiť normálne...išla som s plačom domov,tak ma doľakal..a správal sa akoby som bola lenivá porodiť prirodzene..pritom ja som si prvú dcérku odrodila prirodzene vyše 25hodín,tak viem,čo je aj taká bolesť..druhá mi po pôrode zomrela,takže viem o čom hovoríš.v pondelok mám poradňu u svojho lekára tak uvidím,čo mi povie...
Dakujeme za gratulacie, coskoro vam ich srdecne vratime 🙂.
@gabika84 myslim ze porod na mne nezanechal nejake traumy ani zle spomienky. Od prvej kontrakcie az po odchod do nemocnice prebehlo 21 hodin, pocas ktorych ssom sa precistila a odisla mi hlienova zatka. O 22.00 mi ma prijali na porodnicu a zistili ze som iba na jeden prst otvorena, dali mi cipky na precistenie, ze potom ma skontroluju, po 30 min som uz bola na 4 cm, zavolali anestezziologicku kvoli podaniu peda. Tu mi však pichli az na 4x pokus, nedalo sa dostat medzi stavce, nechali ma hodinku tak a potom mi podali dalsiu cast pedy, nasledne som zacala tlacit a na 5 serii (kontrakcii) zatlaceni bola malinka vonku, nstrih hradze ani neviem kedy prebehol. Vytlacila som placentu, odobrali pupocniKovu krv, dali poslednu davku anestezy a zasili. Kolektiv v ruzinovskej nemocnici na sale bol perfektny, tak isto mi velmi pomohla pritomnost mm, z ktorej sm najprv mala zmiesane pocity. Takze tak 🙂
ahojte. tak ja som sa dnes este vybrala na tehu cvicenie, vsak coby nie. tesne predtym nez som odisla z domu, som na wcku zistila, ze mi asi zacala odchadzat hlienova zatka 😕 no a po cviceni, sa opat objavili poslickovia, bolesti v podbrusku, brusko zacalo tvrdnut pravidelne. tak som sa opytala sestricky, ktora precvicuje, ci cvicenie mohlo mat vplyv na poslickov (ze ich citim intenzivnejsie) vravela, ze by nemalo mat (aj ked neviem). po prichode domov som si zase nasla trochu odidenej zatky, bolesti pretrvavaju... tak si idem dat na jej radu teplu sprchu a uvidime. tej zatky som sa trochu zlakla, ale viem, ze moze odchadzat aj niekolko tyzdnov/dni pred porodom, tak som to nejak neriesila...
@gabika84
Ahoj ... možno sa to už blíži 🙂 držíme palčeky 😉
Baby ja som tak rada , že už to mám za sebou a malinka je dobručká . Neviem či je to tým , že bola taká drobná a preto stále spinká aby rýchlo dobehla ostatné detičky alebo je proste dobrá 😅 ona len papá , kaká a spinká veľmi málo ju počuť plakať . Inak papa veľmi dobre a ja mám dosť mliečka ale zo začiatku som musela odstrekovať lebo si sama neutiahla toľko koľko potrebovala bola tak malinká a slabá aj dosť schudla ale už pekne priberá , doma máme váhu tak si ju vždy po kúpaní vážim a všetko si zapisujem 🙂 je to ale dosť náročné dve deti fuu a keď sa ide von obliecť ich a tak ešte , že je konečne teplo a netreba to naobliekavať no únavné je to dosť 😒 ako sa máte vy baby ?
@gabika84
@majjka1985
Majka, ja som pisala vcera reakciu na tvoj prispevok, a pozeram ze to vobec neodoslalo 😀... a tiez som toho dost pisala...... tak este raz......
Spinave babatko??? To mi pripada dost nevhodny nazov pre novonarodene dieta, ktore je sice od krvy a mazu, no ten maz ma predsa ochrannu funkciu, a mal by sa len jemne poutierat latkovou plienkou, prip. trochu cistej vody... a nie na chuda dietatko co prejde takym sokom hned nan kydat kopec chemie - samponov a zdrhnut z neho ten maz.....
Tzn. to co ziadame nie je sluzba navyse, je to naopak pre vas - sestry - predsa menej prace - neumyt babatko hned, len ho jemne po utierat od krvi a mazu, prip. s navlhcenoum plienkou, polozit na hrud matky a mat 2h. pokoj 🙂 - to je ta extra sluzba co musite pre rodicku spravit? Nerobit nic? 😉 Kupanie babatka do cista moze byt po tych 2h. kontaktu s matkou, a matka to moze robit sama s vasou asistenciou, ak nie je prilis unavena .... Co sa tyka cistenia nosika po narodeni - to sa da spravit priamo na hrudi matky..... No a odvazit a odmerat sa tiez moze az po tych 2h.
Nemate ako sestry cas na tolko deti na novorodeneckom? 😀DD.... tak preco robite vsetko naopak? Namiesto toho aby ste ucili matky, aby mali mali deti pri sebe pri posteli nonstop, vysvetlili im zakladnu starostlivost, aby si sami od prveho okamihu budovali zodpovednost za dieta, a instinkt kedy maju kojit, atd..... a mali by ste prazdne novorodenecke, to by sluzilo len na kupanie deticiek.... a vy by ste neboli take zaneprazdnene.....
Namiesto toho vsetky deti matkam vezmete - date na oddelenie a nestihate sa samozrejme o placuce deti starat.....
Mne je jasne ze kazda rodicka po porode je unavena, a nie kazda je schopna mat pri sebe dietatko..... No keby bol zauzivany takyto sposob uz len u 50% rodiciek, odbudne vam omnoho viac prace, budete potom lepsie stihat sa starat o menej deti, menej nervozne a co je najlepsie - nic tato zmena nestoji! Ani jeden cent! 🙂
Je to vsetko absolutne naopak - chceme od vas menej prace s manipulaciou dietatka, vytvorit skor taky asistencny vztah, nechavat zodpovednost na samotnu matku, a nie ze si sestra sama rozhoduje ako co spravi, lebo sa nachadza "vo fabrike na babiky, a kazda sa musi po vyrobe umyt, a zabalit tak a tak......", samozrejme hovorim o zdravo narodenom dietatku.......
Viem, ze je mi lahke mudrovat ked som nebola v tvojej kozi, nepoznam detailne system ako to chodi, ale ja vidim len 2 problemy - na 1 strane - problem toho ze nestihate - ako si vravela, ze sa neda stale usmievat ked mas tolko deti na starosti.... na 2.strane - mamicky ktore nechcu vasu starostlivost - odnesenie dietata, ale naopak chcu byt co najviac s dietatkom a stat sa uz od prveho okamihu zodpovedne zan.....
Tak sa mi zda riesenie uplne jednoduche........ Vam odbudne praca, rodicky budu emotivne spokojne ze dieta maju pri sebe..... a vsetci by mohli byt stastni 🙂)).....
Mozno moja naivita, neznalost.....atd..... ale neexistuje takyto system v rozvojovo lepsich krajinach? takze by to malo byt overene nie? su predsa dokazy......

@ikusa11 hej viem lebo mi vravela,že pri mikoze sa žena potrá :/ tak liečime 🙂