icon

Augustové mamičky 2011

kalman
24. nov 2010

Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀

edita84
4. aug 2011

@gabika84 ahoj ešte si 2 in 1 ? 😀

majjka1985
4. aug 2011

@katarina6 Tak po, prve = u nas sa deti na oddeleni nekupu pod vodou, ani nedrhnu!!!!!!!!!!! Jemne sa osetruju olivovym olejom, osetri sa pupok, zvazi a zmeria sa, dietattko sa oznaci, poodsavame ho, poda sa vitamin K, ktory je dost dolezity, prebehne kredeizacia oci a zakladom je, ze ho okukne a vysetri pani doktorka. Potom ak si to mamicka zela ide k nej na salu, teda ak to dovoluje stav babatka a matky.

Po druhe = u nas to funguje tak, ze sestra ma na starosti okrem novorodeneckeho kutika, kde sa osetruju porody a sekcie, aj observacny box, kde su babatka v inkubatoroch, maju infuzie, su pod svetielkom... Teda, aby TI to bolo jasne, ked osetri novorodenca, vypise tu haldu papierov, ktora je "nesmierne dolezita v nasom zdravotnictve", tak sa ide venovat detickam na svojom boxe a niekedy je ich tam aj 5 a poviem TI, ze okolo takych deti mas co robit!!!

Po tretie = co sa tyka systemu "Rooming in". Donedavna nasa porodnica mala len dve taketo izby, kde mohla byt matka s dietatom a preto k nam chodilo rodit omnoho viac matiek ako na novu porodnicu, lebo NEMUSELI mat deti pri sebe. No teraz su uz vsetky izby "roomingove" a by som TI radila vidiet vyraz tvare niektorych "milujucich mamiciek", ked im rano povies, ze im nechavas dieta a potom to more vyhovoriek... A ide ma porazit, ked vsetkym, vsetko vysvetlis ako taky opakovaci somar a pride 16.00 - hodiny navstev a vsetky deti mame spat na oddeleni v katastrofalnom stave!!! A mne neostava nic ine len ich dat dokopy lebo o 17.30 idu na kojenie. A nechci vidiet ako tie deti vyzeraju.

Po stvrte = ako pises v rozvojovo lepsich krajinach... Ale SLOVENSKO a nas ubohy vychod nou urcite nie je!!! Bohu zial ☹ Mohlo by to fungovat v lepsich priestoroch, v lepsich podmienkach a s viac ludmi.

Takze asi tak sa veci maju, ako som pisala, kto nezazil, nepochopi. Keby som tam nepracovala, asi by som tiez mala take poziadavky ako niektore mamicky, ale videla som, skusila som, pochopila som.

majjka1985
4. aug 2011

Ahojte mamicky 🙂 Mam jednu otazocku, asi sa nie velmi hodi na rano, ale predsa... To aj vy mate problem s vyprazdnovanim??? Lebo ja uz asi tri dni neviem. co je tuha stolica. Co zjem, tak vzdy to cezomna len prebehne 😢 Vcera som cely den pila ryzovy odvar, tak bol klud a rano zase ☹ Tak ja neviem, ci to tak ma byt ku koncu tehu, ci co to je.

lien_ka
4. aug 2011

Pekne ranko!
Tak my doma z poradne...vsetko je ok, cize bez zmeny, krcok zatvoreny na tisic zamkov 😉, len tlak som mala zvyseny 130/90, tak zajtra idem znovu na premeranie. A ak do pondelka neporodim, v pondelok rano idem do nemky, uz mam aj papier vypisany... Ja sa aj tesim, aj obavam....asi to tak ma byt 😵

zuzulik5
4. aug 2011

@majjka1985 ahoj, to je asi normálne pre pôrodom, sa ti asi prečisťuje organizmus automaticky - som to niekde čítala. Ale ak by to bolo moc, tak asi utekaj k doktorovi, ale myslím, že je to o.k.

jankaamartin
4. aug 2011

Dobré ránko mamičky ako sa máte?my sa máme dobre,máme 19 dní do oficiálneho termínu 🙂 kráti sa nám to 🙂

titinka19
4. aug 2011

ahojte, ja som tu nova, mam termin 19.aug. 🙂 chcem sa vas opytat v akej polohe sa vam da este spat, vsade som sa docitala ze lava strana je najlepsia ale doktor mi vravel ze je to uplne jedno ci spim napravo alebo nalavo, horsie je ze uz mi v noci tak trpnu boky ze by som najradsej spala po stojacky, ako ste na tom vy ?

verka
4. aug 2011

no ahojte,citavam vas uz dlho,tiez cakam babatko v auguste, tretie....neda mi nenapisat nieco k debate ohladne prisatiu babatka a roomingu a pod.
plne suhlasim s majkou, je vidiet,ze vie o com hovori....ono je to vsetko krasne, dajte mi babatko hned na brusko, na mne ho ocistite, vysetrite a pod....no asi to neni az take jednoduche, lekari predsa vedia, co robia a preco. toto vysetrenie a ocistenia netrva vobec dlho, u nas v TN potom donesu babatko a 2 hodiny s nim sme....potom ide na nejake vysetrenia a podobne, a vy mamicky si mozte odpocinut, ako pri prvom dietati som velka hrdinka sa chcela osprchovat, zlozila som sa v sprche a to som vobec nemala zly a tazky porod....prosto som bola vycerpana a poviem vam ze ked mi doniesli potom maleho na izbu, ze akoze rooming, bola som stastna,ale po prebdenej noci som isla sama za sestrickami, ci by som tam mohla nechat maleho, ze sa potrebujem prespat...no neboli nadsene, ja som si pripadala ako krkavcia mama, ze niekde odlozim dieta na noc,ale rano okolo 6 som uz utekala vyspata pre maleho a potom som ho uz mala stale pri sebe....ale to zisti kazda mamicka sama, bolo tam naozaj vela takych ako ja, ze radsej dali na tu jednu noc babtko na tu spolocnu salu,ci ako sa to vola, aby nacerpali trosku energie
pri malej som uz bola v pohode, predsa vela veci clovek uz vie, ona bola za 20min na svete, nijak som sa moc netrapila, pichli mi plodovku,bo som prenasala 8 dni a mala isla rovno s nou, v pohode som fungovala, kludne som mohla ist dalsie odrodit.....
ono vsetko ma svoje pre a proti....

jankaamartin
4. aug 2011

@titinka19 ahoj ja spím najradšej na pravom boku a vždy som tak aj spala,ale aj ja som čítala,že na ľavom boku je lepšie spať tak sa premetujem s boku na bok ale nemám niejaké problémy so spaním chvála bohu nech neurieknem,sem tam mam problém s dýchaním ale to som mala asi len 3x a sem tam krče do lítok to je častejšie,ale nejako to už vydržíme,čo by sme pre tie naše lásky nespravili 🙂

ikusa11
4. aug 2011

@titinka19 veru ani u mna to uz nieje s tym spankom ruzove,tazko sa mi zaspava a potom to behanie na zachod,ja sa uz tak tesim ako sa vyspim po porode na bruchu...ked ma babatko vobec necha spat 😅

ikusa11
4. aug 2011

@majjka1985 tak,tak ako pise zuzulik,to je cistenie pred porodom 😉

ikusa11
4. aug 2011

aj ja plne suhlasim s majkou,pamatam ako som tiez utekala na novorodenecke s placucou simonkou,prve dva dni mliecko ziadne,ona len tahala a plakala,tam mi ju zlate sestricky ukludnili,dali cajik a spokojnu doniesli.a veru dobre mi padlo si aj pospat od 12tej do 6 rana.

katarina6
4. aug 2011

@ikusa11 Cajik??? novorodencovi??? Wau!! To su ake paradne upokojenia 😀DD.... Pokial viem caj sa dietatu dava az ked sa rozhodne zena prestat s kojenim..... No mozno citam zle zdroje 😀....

@majjka1985 ...a ako sa tie deticky kupu ked sa nekupu pod vodou? Ta krv a ten maz zmyvate tym olivovym olejom? Rada sa poucim, ako si pisala nikdy som nebola na tvojom mieste, preto nechcem nic odsudzovat, len sa snazim mysliet nad riesenim vsetkeho...... Je to samozrejme prilis komplikovane, cely system......

takze rooming-in ziadna mamicka nechce? tak to je fakt strasne..... Je mi jasne ze ten prvy den po porode je to velmi tazke pre zenu, ak mala dlhy porod a je vycerpana, ten jeden den by som pochopila ze vam zanesie dietatko na novorodenecke.... ale tie dalsie dni, predsa len by si mali normalne zvykat ze sa budu musiet o toho cloviecika starat same...... S tym opakovacim somarikom mas pravdu - to je namahave, kazdej vysvetlovat ako sa starat o dieta..... to by fakt malo byt tych sestier viac a nie jedna na 10 rodiciek....... alebo ako to tam je.....

Kazdopadne je to velmi zdlhavy politicky problem.... A najvacsi je asi to ze je vas nedostatok sestier - predsa len keby vas bolo viac, ubudlo by viac prace, a bolo by to omnoho lepsie....
Podlla mna ako tam pisala Gabika - mali by byt v nemocniciach specializovane laktacne poradkyne, nemocnica by ich nemala odmietat, ale naopak uvitat, s tym ze polovica prace vam odbudne - ony predsa kompletne vysvetlia kazdej rodicke co a ako treba, prip. robit stretnutia o urcitom case kazde den, kde hromadne novym mamickam vysvetli ako kojit........

No je toho vela co treba zmenit, no stale si myslim ze doniest dietatko matke po porode az po asi hodine dvoch, je najvacsia katastrofa co sa moze stat pri nadviazani kontaktu dietatka s matkou.....

ikusa11
4. aug 2011

@katarina6 nooo,ja sama som davala caj od tyzdna na odporucania pediatricky,nakolko sa simonka narodila v lete do horucav,davala som z flase,bola plne kojena pol roka a kojila som 10mes.
v porodnici mi povedali,ze cajik,mozno to bola cukrova voda,v kazdom pripade to zabralo a doniesli mi spokojne babatko 😉

katka_grac
4. aug 2011

ahojte... ja som si so svojim gynekolkogom naplanovala cisarsky na 9.8. a potom mi gyn povedal ze je este mozne ze primar to neschvali... ach jaj... je to vobec mozne?

atanusa
4. aug 2011

@katarina6 Ahoj, pridavam svoju poslednu skusenost s porodom na bratislavských Kramaroch. Babo mi doniesli cca 10 minut po porode a nechali ho so mnou a manzelom na porodnej sale dve hodiny. Pocas nich som si ho niekolkokrat prilozila a dojcila - krasne sa hned prisal. Potom ma previezli na izbu a cca po hodine, ked som sa osprchovala mi babo opat priniesli a odvtedy som s nim uz bola nonstop - absolvovala som s nim aj vsetky vysetrenia. Prikladala som si ho na poziadanie, urcite to bolo castejsie nez raz za 2,5 az 3 hodiny, ako to niekedy sestry odporucaju. Pani primarka novorodeneckeho oddelenia, ktora prisla na vizitu nam vysvetlila, ze je ziaduce, aby babo nedostavalo po narodeni nic okrem kolostra (ani glukozu), pretoze jeho traviaca sustava je tomu najlepsie prisposobena a len postupne sa osidluje crevnymi bakteriami. Mlieko sa mi zacalo tvorit cca na treti den, asi ho bolo dost, lebo pri odchode z porodnice ( na stvrty den) maly vazil o 120 gramov viac, nez pri narodeni... A mozno to bolo aj tym castym prikladanim. S dojcenim sme nemali problemy ani neskor, dojcila som ho do dvoch rokov. Velmi som sa v porodnici nevyspala, ale asi vdaka vyplavenemu adrenalinu, som to znasala dobre, snazila som sa pospat si aj kedykolvek cez den - hoci len zdriemnut si na par minut. Viem, ze tam boli aj mamicky, ktore boli velmi vycerpane a prosili sestricky z novorodeneckeho, aby im deticky na nejaky cas zobrali, aby si mohli oddychnut alebo si boli pytat glukozu, ze babatka su stale hladne.
Len na porovnanie - prve dve deti som rodila v BB, priniesli mi ich po niekolkych hodinach po porode (cca piatich - siestich), sestry babatkam davali glukozu na dokrmenie, upozornovali, ze nemame dojcit prilis casto, aby sme si neznicili bradavky a pod. Dojcenie u mna nebolo take uspesne ako pri tretom dietati a vnimala som ho vtedy ako nieco poriadne stresujuce.

atanusa
4. aug 2011

@katarina6 Jaj a este nieco, babatka nam na Kramaroch nekupali sestricky, ale kupali sme si ich samy. Prve kupanie bolo za asistencie sestriciek, ktore nam vysvetlili, ako si ich mame pri kupani drzat a otacat, dalsie dni uz to bolo bez nich. Ked som rodila v BB, sestricky chodili babatka kupat na izbu.

zuzulik5
4. aug 2011

čaute kočky, dnes som bola na poradni - všetko je o.k., krčok ešte uzavretý, malinká je o.k., vo štvrtok ideme už hádam na poslednú a v nedeľu podľa dokiho môžme ísť rodiť a mám si to uľahčiť tým, že manžel ma našej dievke ukázať cestu von a keby sa zdráhal, mám ho hodiť na posteľ 😀 Toď dokiho rada ako sa dopracujem k rýchlemu pôrodu 😉

ikusa11
4. aug 2011

@zuzulik5 😀 😀 😀 ,asi sa nebude zdrahat,ved potom 6tyzdnov nic 😨

nena62
4. aug 2011

@katka_grac ahoj,ja mám ten istý problém...

katka_grac
4. aug 2011

@nena62 tak a potom naco nam to planuju? 😖

nena62
4. aug 2011

@katka_grac ja tiež neviem..už ako tak psychicky som sa pripravila,že bude cisársky a primár ma hne´d zrušil,že možno ani nebude..tak stresujem,čo bude...ja ho mám naplánovaný na 10.8..a kázali mi ráno prísť na lačno,aj tebe?

katka_grac
4. aug 2011

ja mam prist 8ho a deviateho by mi ho urobil moj gynekolog... on si ma akoze dal do svojho programu ale vraj primara treba respektovat... divneee...

nena62
4. aug 2011

@katka_grac a prečo máš plánovaný cisársky?

katka_grac
4. aug 2011

po prvom nepostupujucom porode bol ties cisarsky a ani teraz sa nic nemeni, a mam tuhy krcok ci co... moj dr. povedal ze by to aj tak neslo... tak preto... a ty? a kde budes rodit?

nena62
4. aug 2011

@katka_grac ja som mala tiež cisársky prvy,koli zlej polohe babetka...a teraz mi doktor preto naplanoval,lebo ma dosť začala bolieť jazva a vraj sa može maternica utrhnuť počas porodu...no primár má iný názor..

jankaamartin
4. aug 2011

mamičky chcem počuť len jedinu odpoved ste za epiduralku alebo nie????????lebo ja som už na vyšetrenie bola (no vyšetrenie ako vyšetrenie len sa ma pýtali otázky) ale ešte ju nemám zaplatenú vobec neviem aké riziká mi vznikaju či je to dobre či nie??????

edita84
4. aug 2011

@jankaamartin ja osobne by som si nedala epi neviem ale ja sa bolesti nebojím a mám ho prah bolesti dosť vysoký takže ja by som si nedala radčej by som dokiho zaplatila aby on bol určite pri mne a aj mangel to veľa pomôže aspoň podla mňa 🙂

jankaamartin
4. aug 2011

@edita84 JA SOM TAK 50 NA 50 neviem sa rozhodnut lebo zubárky sa bojím ako šialená tak sa obávam či to zvládnem :/ dr mám vybavenú aj platím ju ona mi tiež vravý,že budem mať rýchli porod lebo malinká je dosť nízko vraví že uvidíte porodíte a nebudete vediet ako 🙂 manžel zatial vravý,že k porodu pojde len on to vravel aj na 3D ultrazvuku že dnu pojde a potom na chodbe šaškoval až kým ho dr nedonutila 🙂 tak neviem ale dakujem aj tak za názor uvidím čoho bude viac tak sa rozhodnem :D

edita84
4. aug 2011

@jankaamartin ja som veľmi chcela rodiť prirodzene a vždy som mala pocit že by som to v pohode zvládla a niekde vo vnútri mám to prianie aby sa pôrod naštartoval sám a aby som mohla prirodzene porodiť 🙂 no ale to je len moja predstava reál by bol určite iný 🙂
nech sa rozhodneš ako chceš hlavné je aby malinká bola v poriadku a aby si z pôrodu nemala nočnú moru