Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
AHOJTE kocky. V piatok 5.8. sa mi sekciou narodila dcéra Hanka - miery 4120 g a 52 cm - poriadna baba..... Narodila sa na moje narodeniny - mamina KAtka 5.8.1977 a Hanka 5.8.2011 - paráda...... Obe sme O.K. a dnes nás pustili domov.... Dali mi spinál a mala som na to otrasnú reakciu - hrôza - už nikdy to nechcem zažiť - s pôrodu sinič nepamatám - lebo okolo mna behali anesteziológovia - striedavo som vnímala a striedavo som sa dusila... no otras.... Ale prežili sme to, a sme radi že sme doma. Už plne kojím - homeopatiká na podporu kojenia zabrali perfektne
🙂
ahojte maminy a maminy cakatelky. gratulujem vsetkym, co uz to maju za sebou. este som nestihla vsetk odocitat... skusim nieco napisat kym mala buva. zatial je strasne dobrucka, mame taky kolobeh: zobudi sa, prebalim ju, nakojim z jednej didy, chvilu pockam, nakojim z druhej didy, ona zabuva, zobudi sa o 2- 2,5 hodinky a vsetko odznovu 🙂
teraz sa mozem nechutne chvalit ohladom porodu 😀 : kontrakcie zacali po cviceni okolo 8mej vecer (ako som uz spominala) take slabucke. tusila som, ze to asi neprestane, a tak som isla do sprchy, oholila som sa, dobalila kufor, odlakovala nechty na nohach a poslednykrat cvicila s Epinom. prvykrat sa mi podarilo nafuknut balonik na obvod 30 cm. kontrakcie neprechadzali, len sa stupnovali, od zaciatku boli vsak pravidelne, viac menej po 3-6 minutach. take akoby silnejsie menstruacne bolesti prisli cca o jednej v noci, to som sa snazila zaujat vsetky mozne ulavove polohy.... o druhej som uz zacala predychavat, na styroch, v predklone kruzila panvou a pod... potom som behala medzi izbou-wckom a sprchou... zvysny cas mi ubehol velmi rychlo. v sprche sa to velmi urychlilo,silne kontra po 2 minutach.. to uz som vedela, ze netreba hrat hrdinu a rychlo do porodnice. az vtedy som zobudila nasich. potom bola sranda. predychat kontrakciu, obliect gate a tricko, predychat dalsiu, obut topanky, dalsiu zviest sa vytahom, dalsiu nasadnut do auta... cesta do nemocky cca 2 minuty. na prijme som obliekla koselu a zupan a hned ma vyviezli na porodnicu na vysetrovnu. cakali sme asi 5 minut na doktorku, tam mi praskla voda. v predklone predychavam, odpovedam na hlupe otazky sestricky, co vyplnala nejake formulare. prisla doktorka, pekna a mila ako babika, az som neverila ze doktorka (vyzerala jak nejaka medicka 🙂, tak max 30 rocna 😕 ) prehliadla ma a zacala pisat prijimaciu spravu. som sa jej spytala, na kolko cm som otvorena. som dufala, ze aspon na styri povie. a ona na to: " na 9 (!!!), ideme rovno na sal" kym dopisovala spravu, spravili mi rychlo CTG, a ze pri dalsej kontra uz mozem pritlacit. zatlacila som (sranda ze tlacenie sme skusali v ten predchadzajuci vecer na cviceni, tak som presne vedela co a ako) ma sestricky ze: "preboha to uz sa rysuje hlavicka!!" zavolali rychlo doktorku, dalsia kontra, ze zatlacte" pekne som si chytila kolienka a potlacila, pocas jednej kontra som sa rychlo trikrat nadychla a trikrat zatlacila. sestricky sokovane, chvalili ma, ze ako krasne viem tlacit 😨 az moc, resp. prilis rychlo som tlacila. doktorka ze uprostred kontra, ze: "teraz netlacte, uvolnite sa a vydychnite" sa jej povie. kazdopadne som spolupracovala. no a na druhu kontrakciu bola vonku hlavicka, telicko uz slo same... cas prijatia v sprave: 5:10. Bella prisla na svet 5:35 🙂 som si neskor robila srandu, ze som porodila ako taka cigana 😀
ked prisla doktorka na sal, povedala som jej, ze nechcem, aby ma strihala, ze verim ze to zvladnem. po porode som sa hned spytala, ako to tam dole vyzera. vraj bez nastrihu, bez natrhnutia. teda, aby som neklamala, ked ma dokladne prezrela, "zanadavala", ze " tuto musim spravit taky jeden kozmeticky steh" 🙂
ked ma prisli po 2 hodinach prelozit na izbu, som sa smiala, ze ci pre mna doviezli to kreslo.. na izbe som sa vybalila, osprchovala a cakala. sestricky dosli, ze mi malu donesu niekedy poobede, mam si vraj odpocinut. tak som pekne podakovala s tym, ze po mojom 25 minutovom porode naozaj nie som unavena a chcem mat pri seba moje dieta hned. doniesli ju teda asi hodinu po mne.
kedze v BFH sa samozrejme kontakt koža na kožu na sale nekonal 😠 , aspon na izbe som ju mala prvy den (hoci oblecenu) stale na brusku. nastastie mi na to nikto nic nepovedal a Bella tam bola veeelmi spokojna (aspon sa tak tvarila 🙂 ) prisala sa este na sale, potom som sa ju snazila prikladat co najcastejsie. vycucala kolostrum, na druhy den uz prve "skoro mliecko", na treti den sa mi naliali prsniky (ale ziadna tragedia). prikladala som max kazde 2 hodiny, mala papala a vela kakala, smolky sme sa zbavili uz na druhy den. ako jedine babo neskoncila pod lampou (na treti den rano mala slaby nabeh na zltacku, ale do vecera to uz bolo ok). do druheho dna schudla 100g, potom uz len priberala. prirodzeny ubytok vahy sa teda u nas akoby nekonal, s porodnice sme odchadzali o 50g tazsi ako bola porodna vaha. proste mi robila len a doteraz robi len radost 🙂
takze ako som si vsugerovala, ze sme si za prve dva trimestre vytrpeli dost a vsetko bude uz len uzasne (porod, kojenie atd.), tak sa nakoniec aj stalo...
tymto sa ospravedlnujem sa moje neskromne chvastanie sa, snad to bude ale povzbudenim pre ine maminy, ktore to este len caka. ze porod nemusi byt najhorsim zazitkom zivota (ani pre prvorodicku) a moze prebiehat skvele, bez komplikacii, s uzasnym prekvpakom na konci 😉
fotecky pridam coskoro 😉
@katka121 Velka gratulacia, mate krasnu velku babiznu🙂
ja som mala mat tiez spinalku, ale stale mi nezaberala davka na kontrakcie a klesal mi tlak,
tak som pocula chirurga,ze okamzite celkova anesteza...baby po spinalke si velmi stazovali
na bolesti hlavy a krizov a vstat mohli po 24 hodinach. Vraj spinalku by uz nechceli.
Tak ti zelam rychle zotavenie, doma pohodu a dostatok mliecka, nech ste ty aj aj babatko spokojne 🙂
@edita84 ahoj Edit, mne muz kupil homeo ricinus communis, odporucila ich laktacna poradkyna v nemocke.
uzivaju sa 4xkrat denne, 10 min. pred jedlom a pitim alebo 10 min. po.
drzim palce, nech vas maly poklad pride na svet v pohode a verim ti, ze uz je to s bruskom narocne.
drzkajte sa s drobcom
Ahojte babule je tu stále nejako mŕtvo . Viem veľa vás je v nemocke a dosť už má pokladiky doma a je to náročne zvyknúť si na ten réžim 🙂 idem Vas dočítať
@gabika84 Super Gabi! Co dodat!!! Ano dodavas nam svetlo a optimizmus do porodu! 🙂
Ja by som sa este chcela spytat na tie uvolnovacie techniky pri 1.dobe porodnej... nemas nejake skripta aj s fotkami? ze ako sa ma byt na tych styroch a tak?
a co presne si cvicila na tom kurze ked ti to vyvolalo porod? 🙂 Lebo to by mozno aj mne pomohlo, nasa mala nechce vobec von, uz robim aj dlhe prechadzky, dokonca kracam rychlejsie, vobec to s nou ani nehne... este sa mi zda ze ju to aj viac uspava..... Manzelovi uz bude koncit tento tyzd. dovolenka, uz nebude so mnou nonstop, tak sa bojim aby stihol malu pri porode ak to pride neskor..... to by som fakt nezvladla..... tak uz by som rada malu posurila na tento tyzden, aj ked nerada....☹.... Mne to brusko nevadi, aj dalsi mesiac by som kludne vydrzala, no hlavne kvoli muzovi by som chcela aby uz radsej isla von....
Ja som mala teda termin ako ty - 8.8., no fakt stale nic......
@katarina6 cvicila som normalne tehu "jogu". nemam zial ziadnu knizku o tom. ☹
-jedna ulavova pozicia (ktora mi ale moc nezaberala 😒 ) je ze si sadnes na paty, s nozkami co najviac od seba, aby sa brusko zmestilo a predklonis sa (ako ked sa v klanaju k Allahovi 😀 )
- druha, ktoru som vyuzivala casto je klacat na styroch a kruzit panvou v smere hodinovych ruciciek. pri tom treba samozrejme spravne dychat (hlboky nadych nosom, vydych ustami)
- a dobre mi bolo aj v stoji, s nohami mierne od seba, predklonena dopredu a opreta (v mojom pripade o parapetnu dosku). pritom som takisto pohybovala bokmi sprava dolava
(o chvilku som spat 😉 )
Mamičkám gratulujem!!!
Ja so mdnes bola na kontrole, som otvorená iba na prst :((( ..ak sa do pondelka nic neudeje tak v nastupujem na prijem a utorok spominany cisarsky.
no a na otvaranie porodnych ciest je okrem tej pozicie na styroch dobry aj drep s nohami co najsirsie od seba (ako ked cikas v prirode 😀 ) idealne s chodidlami celymi na zemi (nie na spickach)
co sa tyka dychania pri silnych kontra som nadychovala ustami a spontanne som vydychovala s "aaaa".
neboj, ono to pride, zial vacsinou vtedy, ked to najmenej cakas 😉
@gabika84 to je porod mojich snov 😀 Nasa Dory tiez papa kazde dve hodky, inak spi a kadi do plienky. Akurat teraz sa pestuje na tatovi. Asi ju boli brusko...tipujem, lebo nejak neche spat. Najedla sa ako skrecok, tak cakame, kym bude z nej handrova babika 😀
Pridavam aj moj porod, aj ked nebol taky ukazkovy a podla mojich predstav. Ale najdolezitejsie je, ze sme s malickou v poriadku.
zacal postupnym odtokom plodovky v nedelu, co si aj predpovedala 🙂
Rano o 11 odtok, ale ista som si nebola, slabe bolesti krizov, inak nic.
Cez den som upratala, navarila, konikovala som 😀 vecer som chitila nejakeho tusa,
bo na vlozke zostalo nieco oranzove. Urobila som si kozmetiku, oholila sa, umyla vlasy a cakala.
O 22 pred cikanim krv na vlozke, krvne zrazeniny, mierna panika. Na predporodke nam vraveli,
ze cervena krv nem dobre a okamzite do nemocky. Tak sme sa v dazdi vybrali do nemocky.
Muz soferoval ako fitipaldy, este som ho ukludnovala po ceste.
Prijem v nemocke: sluzbu mala super dokina, mlada, usmiata ...zistili sme, ze je dokinou bab- sestier, s ktorymi som kecala pred poradnou a poznaju sa od malicka. Prijem na porodnicke oddelenie, noc v nemocke. Nic sa nedialo, len som krvacala vzdy pred cikanim. Pondelok rano ziadna zmena stavu, dali ma na odd. gynekologie.
Vecer o 18 mi zacali slabe kontrakcie kazdych 7 minut, potom 5 a 3. Pred cikanim dalsi odtok plodovky, podarilo sa mi nieco zachitit rychlo na vlozku. Isla som za sluzboknajucou dokiniou, ze citim kontrakcie a odtiekla mi asi plodovka. Temesvaryho roztok konecne ukazal, ze je to jasna plodovka. Takze mi odtekala postupne po troskach druhy den. Nasledovali pasy, klystir, hodinove predychavanie kontrakcii a nejaky ,,najvyssi doki" rozhodol o prevoze na sal a vyvolanie porodu...kvoli postupnemu odtoku plodovky a sledovaniu oziev babatka.
od 23 na sale. Privital mlady, usmiaty doki, uplny pohodak. Vsetko mi vzdy vysvetloval. Spustili oxitocin, pasy. O druhej otvorena len na 2 prsty. Spomenuli cisarsky rez. Ja na to, to dame pan doktor, do konca vasej sluzby porodim aj keby co bolo 🙂 Sestricky sa na mna usmievali, ze to uz davno nezazili, aby sa mamicka tesila z kontrakcii. Ale o 4 to so mnou nevyzeralo inak, prisiel dalsi doki. Zvysili oxitocin, o pol piatej mi povedali, ze som otvorena na 4 prsty. Uz som bola riadne unavena. Doki so mnou predychaval kontrakcie, prisla anesteziologicka pichnut epidural. Podarilo sa a pichli mi zaroven aj infuzku. O hodku otvorena na 6 prstov...zase spomenuli cisarak. Zase som povedala, ze to dame 🙂 Dalsi prisun oxitocinu, riadne kontrakcie, doki so mnou dychal, uz som sa nevladala prechadzat. Zavolala som muzovi, nech pride, ked chce byt na finalnu fazu. Do siedmej porodime. O pol siedmej otvorena na 10 prstov, muz so mnou dychal, ale tlak na konecnik nikde. Prisla ranna smena a vsetci porodnici, ktori tusim na Antolskej su 🙂 som mala na sale najvacsie esa,vysetrilo ma asi 5 doktorov a skonstatovali, ze hlavicka nenalieha tam kde treba. Ozvi babatka dobre. Povedala som im, ze to dam. Dali mi sancu, poslali ma na zachod s muzom predychat aspon 5 kontrakcii, vraj to niekedy uvolnuje hlavicku a spusti sa finalna faza. Navrat na salu trval dlho dlho, ale zvladli sme. To uz sa dokinovia rozhodli, ze ked ziadna zmena, rezu. Lahla som si a zase ma vysetrili vsetci, kazdy cakal na kontrakciu...supeeer, ale vydrzala som. O siedmej najvrchnejsi z vrchnych povedal, ze som velmi statocna, ale nemozu riskovat, ze padnu babatku ozvi a ideme na cisarak. Uz som bola vysilena, ani som nevnimala, ze 3 doktori mi tlacia na brucho, aby napasovali malu tak ako treba 🙂 to som uz odkvecla asi.
Nakoniec prisiel anesteziolog dopichnut epidural, ktory mi nezabral a malu vybrali v celkovej narkoze
Malu mi priniesli az vecer, vsetka boleste ma presla, ked som zbadala ten nadherny uzlicek. Je to fakt zazrak vidiet si babatko, co sa mi hemzilo v brusku. Tot vsjo z mojho porodu. Na sestonedeli sa nam maximalne venovali...lekari aj sestricky anjeli, uplna pohoda. Vdaka nim sme to s malou zvladli na jednotku a teraz sme spokojne doma. Akurat tatko pestuje, lebo som kojila a ja krkavcia mater konikujem.
caute, zelam vam pohodu a este pekny vecer a maminkam kludnu noc a radost zo svojich babatiek. My mame nase babatko ako zivy televizorik....je to nadherny pocit
@krhlicka mas pravdu, nadherny pocit 😉 teda, toho porodu je mi luto 😒 otvorena na 10 a nakoniec sekcia ☹ mne to pride tak, ze cim viac do toho lekari zasahuju, tym horsie to pokracuje... co uz. hlavne je, ze ste obe v poriadku a ked uz mas mimi pri sebe, naozaj na vsetko zle zabudnes. pozdravujeme Dori, tesime sa na fotecky 🙂
ja som tiez doma krvacala, prikladala som to odchadzani hlienovej zatky...
ráno idem na príjem...bojím bojím...ani spať ani nič...
@gabika84 😀 pohoda, malicka sa proste nenapasovala hlavickou...zasekla sa v panve.
Muz mi povedal, ze mala az fialove rozky ako sa snazila dostat von. Proste to neslo, velka hlavicka
a moja panva je zial uzka. Takze sekcia bola nakoniec spravna volba a som rada, ze som urobila vsetko, co bolo
v mojich silach a lekari tiez, aby som porodila spontanne. Na druhy den ma vsetci ofukovali, vsak ked som rodila 2x
😀
pridane fotecky malej Belly a aj nejakeho noveho oblecka od tatu... 😉
ahojte vospolok... neviem či je tu ešte niekto o takomto čase alebo len ja neviem spať... aj ked by som mala využiť čas na spánok kým môžem. Dnes mám termín ... zatial nič necítim - ráno o ôsmej poradňa ... tak som zvedavá. Dúfam, že aspoň sa už otváram. Ak neporodím tento týždeň, už budúci by som mala určite, že? Joj závidím Vám čo to máte za sebouu a už môžete držať Vaše malinké v náručí... neviem sa dočkať.

aj ja mam zajtra poradnu....