Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
@katarina6 ano je to tato:http://www.martinus.sk/?uItem=106201 - je napisana velmi zrozumitelne, lahsie sa cita a je praktickejsia.
ta od Hastu je tiez fajn, ale odbornejsia, necita sa tak lahko. Citala som obidve 😀
@ikusa11 ahoj, vies co budem musiet nieco vymysliet, lebo lyzickuje zatial skvele. cajiky uz davam, aby tolko nepriberal 😝 asi spravim ako vravis, len nemam vzdy nato cas a vecer vzdy zaspava na cecku a potom zadriemka a vlastne to, ze si musi odgrgnut ho zase zobudi a potom nic.je hore, nechce jest, a ja newem co s nim, tak len kolisem a nosim... ☹
@katarina6 ahoj moja, som rada ze si nasla tuto knihu, lebo ja ju mam a uplne ju zeriem!! ja som myslela ze ju tu baby poznate 🙂 No a ako vravis, je uuuplne peckovaaaaaaaa!!!!!!!! kazda jedna stranka je plna info. a nie dake zvasty a blbosti a natahovanie riadkov. 😝 😝 😀 Ja som ju 2x precitala ako tehu.a vlastne aj clanok som z nej uz pisala tu na MK. (myslim ze je vo fotoblogu dakde) o tom placi, ze co sa s detickami deje, ked plackaju....a ja si myslim ze lepsia kniha ako tato nebola ani napisana, lebo je podlozena faktami a 8 rocnymi vyskumami!! 😉 😉 Takze fakt kocky vsetkym odporucam. 😉 🙂
Vlastne aj vdaka tejto knihe som pochopila, preco ma maly spat so mnou, preco nevadi ked sa na prse ukludnuje a preco ho nechavam na nom zaspavat. A naozaj, ako som sa podriadila jeho potrebam byt stale so mnou, neplace tolko a je kludnejsi.
@katarina6 katus zistim ti, ta od Hasta to ale nie je, resp. aj tu si kamoska kupila teraz ju cita, ale je to dost necitatelne. Hasto je u nas v TN primarom na psychiatrii, fajn chlapik, ale ta kniha je vyslovene vedecka praca.
@katramau ahoj. no to je teraz zial normalne 😒 moja sa tiez budievala o 3tej apotom o 6tej rano. a teraz? vcera sa vecer skoro stale budila, potom zaspala, o polnoci bola hore a odvtedy presna ako budik kazde 2 hodiny bola hore a pila... takze som bola za noc 5krat hore. 😒 pre mna su najhorsie tie rana.. to uz ani neviem, ci spim, ci kojim, ci co...
inak dnes sme boli na ockovani. plac bol, ale mensi ako pri nausnickach. mala zatial teplotu nema, vecer sice hned zaspala, ale spi velmi nekludne, kazdu chvilku sa budi... uvidime ako to bude pokracovat. uz som jej chcela dat cipok, ale to by sa uplne prebrala, tak to necham tak. okrem Paralen cipkov som kupila aj homeo cipky Viburkol. pouzivaju sa pri neklude babatka, horuckovych ale aj nehoruckovych stavoch.
inak Beli ma 61cm a 5630g. hlavicka- hrudnik modelkovsky 40cm-40cm 🙂
@dadulajda Teeda! ty o nej vies a nepovies? 😀 Ale nie, ved pises ze si o nej vravela na MK, ale ja som to fakt nepostrehla, alebo ma v tehu, ked si o tom pisala, este vychova deti nezaujimala 😀.....
Ja si myslim ze to nie je o nasom pochopeni - my velmi dobre chapeme a citime instinktivne ze jednoducho deti mozu byt dlhsie na prse, zaspavat s nami v posteli, atd, atd... vsetko co sa nevidi okoliu a krutia nad tym nosom aj hlavami...... Je to skor o tom, ze tato kniha dava absolutne razne fakticke odpovede a dokazy, na tomto som mala proste otvorenu hubu:
Keď bábätko necháte plakať v detskej izbe:
jeho mozog zaplavia vysoké hladiny toxických stresových hormónov
v mozgu sa prestanú uvoľnovať opioidy (chemické látky, ktoré vyvolávajú pocit pohody)
systémy odpovede tela a mozgu na stres sa môžu nastaviť na priveľkú citlivosť
aktivujú sa obvody bolesti, akoby sa bábätko fyzicky zranilo
a jednoducho takto ked to vytasis na kazdeho odporcu - ci uz je to manzel, mama, tetka, babka.... tak si skutocne mozu len zatvorit usta! Je to velmi jasny dokaz, ktoremu sice nebudu urcite rozumiet 😀, ale posuva nas to mamicky na taku vyssiu priecku, ze skutocne vieme co robime, nielen instinktivne ale mame to aj vedecky podlozene! Aj ked je jasne, ze okolie bude vzdy na vsetko frflat..... v tomto pripade - Co tak moze veda vediet, ktovie ako robili tie vyskumy.... 😀..... A ked zasa jedname instinktivne, nadavaju ze sme prilis citlive matky a deti rozmaznavame...... Ci tak alebo onak, vzdy budu mat reci, ale tato kniha pomaha aspon nam mamam sa citit skutocne dobre a spravne, jednoducho mat pevny dokaz, ze to co robime je spravne!
@gabika84 aha prepac, uz som sa docitala vyssie...
tiez som v noci hotova, Dorotka vstava kazde dve hodiny, mozem si podla nej nastavit budik, skoro na minutu presne 😉 okolo 3tej v noci mam pokazde krizu, mm ponocuje, pocuje malu cez vysielacku, dojde nas mrknut ja ho presviedcam, ze som malu nakojila, nech ju berie grgat a prebalit...a ona reve ako o dusu, lebo este nejedla.
A rano...to som grogy uplne 🙄 preberam sa aspon polhodinku, opieram sa kade tade, lebo mala sa potrebuje rano bavkat a nosit. To bol napad!pustat malej pesnicky rano a tancovat v dobrej viere, ze sa unavi a bude spat dalej. To iste 😝
@dadulajda ahoj je to toto? http://www.nutrilon.sk/sk/riesenie-kazdeho-prob...
@krhlicka ja som prepatrala net a veruze tu knihu nielenze nemaju, ale asi ani neplanuju dotlac.... tak som si nasla na bazari tu knihu za 5 Eur 🙂, snad bude v dobrom stave a ok. Ak ti nevadi mat tu knihu z druhej ruky, na MK som ju nasla tiez, predava ju tato baba:
https://www.modrykonik.sk/bazar/knihy-casopisy-...
predava ju sice az za 11 Eur, no mozno bude ochotna ist dole s cenou......
@edita84 ahoj, ano aj ten mam, ale ten co je na zahustenie mliecka mojho, je toto http://www.nutrilon.sk/sk/riesenie-kazdeho-prob... to len spolu zmixujem zevraj.neni to cisto umele mlieko.
@krhlicka
@katarina6 kocky asi zato ze je taka dobra tak je vypredana. 😉 Kati ja som ho pisala asi pred mesiacom ten clanok..a proste si myslim ze ako aj ty pises..kto uz taketo vysvetlenie na niektore nase spravanie nebude brat, tak uz nepochopi nic co sa tyka materstva.podla mna...akoze na moju svokru je toto ako vysite! lebo ta by s maleho aj dusu vytriasla v koci, len nech nehuka..a neuvedomuje si, ze mu mozu prasknut cievky alebo ze daco sa mu nepaci ked placka. A vraj v Panta Rej v avione ju segra este videla..tak skuste tam kuk. 😉
@dadulajda no to verím aj môj mal teraz 6550g takže viem na čo myslíš a to ho nosím 4-6x denne na 3 poschodie + nákup 🙂 mne malý papá bud 2,5 alebo na 3 hodinky ked sme vonku a vozí sa tak vydrží viac :D a v noci mi papá len raz a to ráno okolo 4 takže pohoda ale to nezáleží od mliečka lebo dcéra papala to isté ako teraz Teo a tá bola hore každé 3 hodiny a cez deň zas papala po 4 hodinách takže čistý opak 🙂
@dadulajda AJ ja som mala MAtúška (teraz je druhák) takého papkáča - tiež takto priberal a sa mi zdalo že stále len kojím - neboj kojené deti takto priberajú len na začiatku a potom majú väčšinou normánlu váhu - aj môj je taraz 134 cm a 29 kg chlapec..... v roku mal 11 kg. Každé dietatko si rozumie a keď má chuť tak mu daj...ja viem že to máš teraz v zime tažké - ja som toto žravé obdobie mala v lete - takže bárskde na la vičke v parčíku sa kojilo..... Keď sa začne stavať na nožičky tak to vybehá .... Pamatám sa že bolo jedno obdobie keď som ho nemohla pestovat bez toho aby som mala v momente mokré tričko - lebo mliečko má svoju vôňu a ako som si ho privinula - a to som ani nemukla aby nespoznal môj hlas - už aj hladal.... 🙂 Pamatam si že som mame hovorila že, sa mi zda že stale chodim iba s holymi mliekárňami 😉 Malu Hanu tiež kojim, ale nie je taký papáč - priberá menej. Inak nenviem či to je kojenim ale Matúš (kojila som ho 16 mesiacov) ešte nebral antibiotiká ani nebol nijak vážnejšie chorý - minulý rok vymeškal v škole 2 dni a tento ešte nič...
dievcata,tak so mnou je to strasne,ja by som len sladke jedla....vlastne nic ine ani nejem,napr dnes ranajky kava a cokolada milka 😅 ,na obed cokoladova ovsena kasa a do nej som si rozpustila zas milku 😅 ,olovrant zas pasik cokolady 😅 .az o siestej som si dala jednu zemlu a teraz zopar mandariniek,a takto si stale vecer poviem,ze od zajtra ziadne sladkosti a hned rano si dam cokoladku a potom dalsiu a dalsiu...a tak ide den za dnom....no hanba mi,ja sa len divim,ze nelka nema zapchu.ja,co som milovala zeleninove salaty,tak som salat nevidela.....veeelmi dlho.povedzte,aj vy ste tak na tom???to preco???
@katka121 ahoj, tak mozno aj zato, ze je to chlapec viac papa, alebo ja uz neviem.ale aj na mna tak pozeraju dakedy..ze ci musim stale donho dlavit.ale ja vazne niekedy ho ani na ruky nevezmem, lebo uz mi tecie. Presne ako u teba. No len on si chce pocucat vzdy len tak trosku, mne to pride ze vypil 10ml a potom dudle a kuka na mna a obcas zase potiahne a rehoce sa na mna a proste len chce byt pri mne a obcas si cucnut. A ty si inak pekne vydrzala kojit..ja sa tiez trosku bojim odstavenia, za toto..ze on ma tak potrebuje pri sebe.ale uz si ho potom dokrmovala, nie? to nemoze byt asi len na mliecku.
@ikusa11 aj mne chuti a tiez cokolada..vraj je to choroba kojacich mamiciek, lebo aby mliecko mali sladke.preto mame automaticky vacsiu chut na sladkosti.ja som predtym bola tiez na slane a teraz denne jedna coky. 😉 ale to mas stastie, ze Nelka nema problemy, my sme nekakali od utorka 😖 budem musiet prejst na jablka.
@dadulajda dadi drzim palce, aby ste vydrzali na mliecku. ked chce dudlovat, tak ho nechaj,je to skutocne to najlepsie na vytvorenie onej vztahovej vazby. ja teraz pisem a mala akurat zaspala na prse 😉 grckanie raz prejde (coskoro- s prikrmami), bola by skoda maleho odstavit. a naviazanost dietata na matku vraj este len vrcholi v 8 mesiacoch. 🙂
@dadulajda Neprikrmovala som vôbec - do 6 mesiacov som iba kojila - maly odmietal aj vodu aj čaj. V 16 mes. sa odstavil sám - a odvtedy mlieko skoro vobec nepije - ale miluje vsetky ostatne miecne vyrobky takže si nerobím vrásky. Neviem ci malemu davas caj ale ak nie tak ma mliecko aj od smädu takže je jasne že treba prikladať často. Skratka mu daj kedy si pýta - on si rozumie najviac. ked je len smadny vytiahne si predné redšie mliečko a keď má aj hlad vytiahne si husté zadné mliecko.
Kojené dieťa - je normálne ak kaká napr. raz za týžden - (ak toto kakanie je bez problémov) pretože môže spracovávat materské mlieko bezo zbytku. Kamoskym chlapec kakal v priemere raz za tyzden a doki povedal že pokiaľ sa len koji tak je to O.K.
K teme sladkosti - moj teória je nasledovná - sme unavené z kojenia, nočného vstávania a z celodennej starostlivosti takže keď je telo unavené a potrebuje rýchlo energiu pýta si cukry - pretože to je najrýchlejšie dostuná a najlahšie spracovatelná energia - tak preto tá chut na sladké najma večer. NIekedy vraj aj zenam v tehu a potom chýba chróm - ktorý je aj dôležitou súčasťou vitamínov pre kojace ženy - takže vtedy je tiež zvýšený dopyt po cukre.

Baby, ja odpadnem! 😀DD Ta kniha je uplne skvela!!! ta Rodicovstvo je veda!!! 🙂) Tuto som si citala uryvok z nej:
http://www.biobaby.sk/produkt/104_rodicovstvo_j...
A tak skvele fakticky popisane, akej chyby sa dopustame ak nechame dieta plakat! 😀 Proste to by umlcalo uplne kazdeho! hlavne aj pre nasich netrpezlivych manzelov - s takymi faktami si mozu zatvorit usta! 😀
Musim sa smiat, lebo toto fakt nie su len obycajne kecy - ze co hovoria psychologovia - a tetky, mamky vam mavnu rukou - ze co tak ti psychologovia vedia.... 😀 toto su absolutne podrobne procesy co sa v tom malickom mozocku dietatka deje a ake je to zle ked nereagujeme na jeho plac.....
Az mi je luto aka som bola krkavcia matka, ze som ju jeden vecer nechavala vyplakat, co nepomohlo, ach! nemozem na to mysliet, aka som bola hnusna! chudatko moje! co som to len spravila!
Tu je uryvok o Place - pozrite si na tom linku viac z uryvku je tam toho viac... fakt to vyzera na super knihu!
PLAČ
V minulosti bolo veľa zástancov názoru, že dieťa treba nechať plakať. Matkám sa tvrdilo, že ich bábätká si len „precvičujú pľúca“ alebo že svoje plačúce deti „rozmaznávajú“, keď ich budú brať na ruky. Priatelia a príbuzní aj dnes dávajú dobre mienené rady „Nechajte ho. Len sa vás snaži ovládať. Ak teraz podľahneš, neskôr trpko oľutuješ.“ LENŽE:
Bábätko by muselo mať rozvinutú schopnosť myslieť, keby chcelo dospelého ovládať, lenže myslenie úzko súvisí s pôsobením glutamátu v čelových lalokoch. No v mozgu bábätka ešte nie je vytvorený glutamátový systém, čo znamená, že nie je schopné myslieť, nie to ešte manipulovať rodičmi.
Niektorí rodičia si jednoducho nevšímajú trápenie dieťaťa a počujú „iba plač“. Na príčine môže byť aj to, že na nich v útlom detstve nikto nereagoval, a tak nie sú schopní vnímať bolesť svojho dieťaťa.
V poslednom čase sa plač dieťaťa využíval pri zaspávaní a zavádzaní pravidelného spánkového režimu. Tieto techniky skutočne fungujú, to nemožno poprieť. Dieťa napokon prestane plakať, ak si ho nebudete všímať. Lenže za akú cenu!!! Keď bábätko necháte plakať v detskej izbe:
jeho mozog zaplavia vysoké hladiny toxických stresových hormónov
v mozgu sa prestanú uvoľnovať opioidy (chemické látky, ktoré vyvolávajú pocit pohody)
systémy odpovede tela a mozgu na stres sa môžu nastaviť na priveľkú citlivosť
aktivujú sa obvody bolesti, akoby sa bábätko fyzicky zranilo
Bábätká sa nevedia samy upokojiť. Môže sa iba vzdať nádeje na odozvu a zaspať od únavy po nekonečnom volaní o pomoc. Lenže spať v strese znamená, že sa môže často budiť uprostred noci, presne ako dospelí, ktorí išli spať veľmi stresovaní.
Toto rozhodne nie je úspešný nácvik zaspávania, ale reakcia každého cicavčieho mláďata (teda aj ľudského), keď rodič neodpovedá na jeho volanie o pomoc. Mláďatá obdarené odhodlanosťou a silnou vôľou plačú najdlhšie.
Bábätká, ktoré rodičia nechávajú dlho plakať, prejdú na režim primitívnej obrany. Výsledkom je nepravidelné dýchanie a tep srdca a vysoká hladina kortizolu. Deti, ktoré sa naučia neplakať, často neprítomne hľadia do prázdna...
AKO UPOKOJIŤ BÁBÄTKO
Ak chcete aktivovať utlmujúcu vetvu autonómneho nervového systému vášho dieťaťa a upokojiť ho, musíte sa najprv upokojiť vy sama. Najlepšie sú dýchacie techniky (napríklad tie, ktoré nás naučila gravidjogaJ).
Ak plačúce dieťa nepotrebuje nakŕmiť alebo prebaliť (prípadne ho nebolí bruško vplyvom nevhodnej stravy kojacej matky), určite ho upokojí blízkosť vášho pokojného tela. Robte všetko, čo povzbudí tvorbu antistresových chemických látok v mozgu bábätka. Podobne a veľmi detailne pojednáva o tíšení skvelá knižka „Nejšťastnejší miminko v okolí – skoro nikdy nepláče a spi jako andílek“, Karp Harvey.)
Dotyky a masáž- Úzky telesný kontakt povzbudzuje produkciu oxytocínu a reguluje činnosť autonómneho nervového systém. Skúste privinutie a masáž (ideálne je absolvovať kurz Baby masáži). Veľmi účinné je pevné zavinutie (tak, aby sa bábätko mohlo cítiť ako v brušku, teplo a bez možnosti väčších pohybov)
Cmúľanie- Pomôžte deťatku nájsť pästičku alebo palec, prípadne podajte svoj prst. Prípadne môžete použiť cumlík. Najideálnejšie je však ponúknuť vlastný prsník, aby sa bábätko prisalo a mohlo vás aj cítiť.
Teplo- V teple sa uvoľňuje oxytocín. Udržujte v miestnosti teplo okolo 21°C. Priviňte si bábätko, alebo sa s ním spoločne okúpte v teplej vode.
Pohyb a hojdanie- Bábätká milujú rytmické pohyb. Rytmus zdá sa vyvoláva asociácie na bezpečie vnútromaternicového života.
Upokojujúce zvuky- Bábätká dobre reagujú na zvuky pripomínajúce bezpečný pocit vnútri maternice, napríklad bežiaca práčka, vysavač a zvyky pripomínajúce aj vaše „ššš“.
Niečo nové- Aktivuje sa tým tvorba dopamínu v mozgu. Ak vaše dieťa vrieska, lebo sa nudí, porozmýšľajte, čím ho zaujať. Majte pri sebe zásobu malých hračiek, keď sa vyberiete na prechádzku atd.
Vyhnite sa predráždeniu- Ak máte dojem, že dieťa je jednoducho predráždené, zoberte ho do tichej, slabo osvetlenej miestosti.
Keď budete mať pocit, že ste vyskúšali všetko možné a vaše dieťa stále plače, uvedomte si, že „raz to prejde“. Toto štádium zvyčajte netrvá dlhšie ako prvé tri mesiace. Mnohí rodičia majú pocit, že sa to nikdy neskončí. Majte na pamäti, že svojmu dieťatku dávate obrovský dar, keď ho upokojujete. Čas strávený upokojovaním je investícia do budúcnosti, lebo reguluje emočné a telesné systémy, čo znamená, že dieťa nadobudne schopnosť úspešne zvládať stres.