Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
Ahojte,
kočky, idem vás rýchlo dočítať, potrebovala by som poradiť ohľadne príkrmov, rada by som si spravila príkrmi na celý týždeň, lebo ak to mám Simče variť každý deň a ešte aj nám je to únavn é a Simonka je mrzutá, keď sa jej to varí. Aké máte skúsenosti so zmrazovaním, čo sa môže, naopak čo nemôže zmrazovať, napr. dnes som jej varila brokolicu,zemiak, a kur.mäso, predpokladám, že to môžem dať do mrazáku, ako je to s inými jedlami napr. ryžou a tak, máte skúsenosti, rady, tipy, postrehy? nechcem moc kupovať tie vo flaštičkách.
@mojdend aj ja nad tym premyšlam,ale ešte stale vaham.Rozmyšlam,či nie je ešte mala nato.Ona zaspi v postielke,ale na zaspanie potrebuje čajik a v noci sa mi potom budí často na čaj.Nijako inač sa nedokaže ukludniť iba s čajom.Len neviem ako to mam robiť v noci,či jej nedať čaj a nechať plakať,alebo ako.....
Ahojte mamicky 🙂 Tak ja som dnes absolvovala vybavovacky rodicovskej dovolenky, kedze mi za chvilu konci materska... No hroza tie nase urady 😖 Esteze som natrafila na same mile tety, tak aspon to, inak des a hroza. Nabehala som toolko km... Ale uz mam vsetko vybavene a od marca mozem cakat fantastickych 190 Eur 🙂
@mimikett ahoj, no naša je tiež tak na tom jeden deň pekne papá a na druhý trucuje 😅 Dnes sme papali 1x masko kuracie, no na začiatku super pekne papala a keď už mala toho viac v puse tak to bolo také suchšie a už mi to potom vyplúvala, takže dnes toho veľa nenapapala 😝 tak som zvedavá ako to bude ďalej 🙂 mne malinká spapala už aj 80-90ml a teraz už len 60-70 horko-ťažko niekedy 80ml, tak neviem čo sa to stalo. ale mliečka to si ešte dá 😀
ovocíčko papáme banánik na desiatu a jablčko. a už by som jej chcela dať nejaké ovocie aj na olovrant, už sa to môže alebo ešte nie? viete poradiť? ďakujem
@romea Ja som si kúpila AVENT VIA systém - 20 pohárikov s viečkami. NApr. cez víkend som spravila vývar z morky - čistý - naliala do 10 pohárikov a do každého dala aj kúsok mäska. ďalej som uvarila v 3 menších hrncoch mrkvu + zemiaky, brokolicu, karfiól no a zo zbytku vývaru som do pohárikov v mixéri vyrobila aj s maskom príkrm - rôzne kombinácie napr hrst zemiakov, hrst mrkvicky a troška brokoličky a maska a vyšlo mi to do dvoch pohátikov. TAkto som urobila 7 hotových jedál. T.j. mám zamrazených 17 pohárikov. Keď nemám čas tak vytiahnem hotový príkrm a ohrejem vo vodnom kúpeli a papáme.(niekedy šupnem aj malú lyžičku masielka) Keď mám čas varím čerstvú zeleninku a šup tam pohárik s vývarom a maskom - je to dávka na 2 x takže polku dám do chladničky na druhý deň, zamrazovať znova to už nie. Nabudúce urobím takto vývar so zajačika aj s maskom. Ryžu zatiaľ nedávam lebo na večeru je ryžová kaša tak aby mi ju nezapieklo - ale pri ryži myslím tiež nie je problém so zamrazovaním - ja bežne šupnem malému zbytok jeho milovaného ryžového nákypu do mrazničky...
@sonika1901 no podla toho, ako som ja citala, tak praveze by si nemala dat cajik. dnes bol treti vecer, co to praktizujeme a maly zaspal po 8minutach a to bol tisko, potom plakal ani nie minutu, potom si daco mrkncal a uz aj spal. super 😵
ahojte kocky, padlo tu par otazok, nebudem menovite reagovat, lebo uz neviem na koho :D
co sa tyka zamrazovania prikrmov, ja mrazim vsetko... rozmixujem, zamrazim a rano vyberiem, doobeda sa to rozmrazi a uz len zahrejem vo vodnom kupeli 🙂 podla mna sa moze vsetko mrazit, uskodit to neuskodi. ja kupujem stale aj zeleninku od hipp alebo babylove, takze to tak striedam. Rozhodne ale maso nebudem kupovat take vo flaske, to urcite nie.
rezim u vasich deticiek by mal vyzerat stale este tak, ze desiata ovocna zlozka, obed masko, zeleninka, potom kojenie, vecerna kasa a dokojenie pred spanim. U nas to vyzera tak, ze maly zje cca 80 ovocia na desiatu, na obed zje uz kludne aj 170 zeleninky a maska :D takze niekto sa pytal, ze kolko treba... nuz, je to otazne. Nas maly to potrebuje, lebo je velky, keby som mu dala 50, tak za pol hodinu pyta prso 🙂 ale kazde babo je ine, isla by som podla toho, ze kolko si dietatko pyta, tolko mu dajte...
inak, dnes sme boli na poradni, maly ma 6 mesiacov a 4 dni, meriame 70 cm a vazime 8530 g... ups, uz sa nezmestime do vajicka, takze ideme kupovat autosedacku :D doktorka nam vravela, ze uz mozeme davat aj surove jablcko a surovy bananik, kedze uz 3 tyzdne papame tepelne spracovane ovocie.
zubky nam este ani nahodou nejdu, dasna nemame vobec nacervenene, chvalabohu :D pochvalila nas, ze na take velke babatko je strasne mrstny, uz sa krasne dava na kolienka, dviha ritusku, uz by najradsej stvornozkoval :D
inak, co sa tyka vajecneho zltka, tak vraj su najnovsie studie take, ze v ziadnom pripade nedavat castejsie ako raz tyzdenne a viac ako polovicu zltka. hm, tak ja este pockam, ved co mu budem zbytocne zatazovat zaludok 🙂 inak maly papa ako dabel, co si budeme nahovarat, je to velky papkacik, akurat mu nejako extra nesmakuje ryzova kasa, tej zje na vecer len maximalne 80, a to sme skusali uz vselijake. Budi sa ako kedy, niekedy 4-krat za noc, niekedy 2-krat. Ale uz to nejako dobojujeme 🙂 Aha, a doktorka vravela, ze so strukovinami este pockat a v ziadnom pripade nie zeler a petrzlen, ze to su najvacsie alergeny, ze to az po roku zivota.
inak si uz nespomeniem, ci ste sa este na nieco pytali...
a davali sme sa profi fotit, malinky krasne drzal, usmieval sa, bol fakt bombovy 🙂
@majjka1985 ahoj, a mohla by si mi poradiť keď už si v tom zbehlá 🙂 Koľko vlastne trvá materská-24 alebo 34 týždňov? Mám v tom dosť zmätok a čo na nete čítam raz sa píše že tak, raz tak.A čo všetko treba vybaviť?Viem že treba ísť na sociálku a potom na UPSVR aj na zdravotnú treba?Ďakujem 🙂
@danielka2ko: Dani, poradim ti. Materska trva 34.tyzdnov a najlepsie bude, ak si zavolas na info linku do socialnej poistovne, oni ti povedia, ktora pracovnicka ta ma na starosti, zistis si, kedy ti konci materska a poziadas ju o zaslanie potvrdenia pre UPSVR. nemusis tam ist osobne, hlavne v tomto pocasi. Oni ti zaslu potvrdenie, z UPSVR si treba zobrat take jedno tlacivo, to vypisat a doklad zo socialnej poistovne k nemu prilozit 🙂 inak to moze za teba vybavit aj manzel. Ja som si to tak zariadila, ze mi to poslu domov, vzhladom na to, ze mi koncom februara konci materska, tlaciva z UPSVR uz mam doma, vypisem to, pripnem a poslem manzela, nech to tam zanesie :D vybavime, mozeme sa tesit na 190 euro mesacne...
@susanq Ďakujem 🙂 no, to áno, neviem či toľko peňazí budeme vedieť minúť 😀
@danielka2ko : nieeee, to my z toho este urcite aj usetrime :D ved ocikanu plienku dame vysusit na radiator a pouzijeme este raz, no nie? :D
@susanq tak tak ,aj vlhčené utierky operieme a dáme vysušiť- a že vraj jednorazové .... 😀
@danielka2ko Ahoj 🙂 MD trvá 34 týždňov. Najprv treba zajst do pobocky soc. poistovne a vyziadat si tlacivo ,,potvrdenie nároku na materské". Toto tlacivo ti bude sluzit ako potvrdenie o nemocenskom poisteni pre UPSVaR, kde budes ziadat o rodicovsky prispevok. Potom, aby sa ti rodicovska dovolenka zaratavala do odpracovanych rokov, treba si poriesit tiez v soc. poistovni ,,dochodkove poistenie", a to vyplnenim dvoch tlaciv + dolozenim kopie rodneho listu dietata. Prve tlacivo sa vola ,,vyhlasenie fyzickej osoby, ze sa riadne stara o dieta, na ucely dochodkoveho poistenia" . Druhe tlacivo je ,,Registracny list FO" Potom ides na UPSVaR, tam vyplnis Ziadost o rodicovsky prispevok, das im tlacivo zo SP, kopiu RL a OP + kopiu karticky s cislom uctu, ak chces, aby ti prispevok chodil na ucet. A tam si vybavena. Potom este treba zajst do zdravotnej poistovne. Tam nechcu nic, len vypises jedno tlacivo a HOTOVO 🙂 Dufam, ze som pomohla 😉
@majjka1985 Určite si pomohla, veľmi pekne ďakujem 🙂
@majjka1985 : majuska, my sme si dochodkove aj zdravotku vybavovali hned po porode... teda manzel... u vas je to inak? alebo ste nejako zamerne cakali? cize nam teraz staci uz len to potvrdenie zo socialky a dolozit to UPSVR... to ta z UPSVR poslali aj do zdravotky este raz? za ucelom...? ake tlacivo treba vypisovat? som teraz zmatena, lebo potvrdenie o prihlaseni na dochodkove doma mam...
@susanq nie zamerne sme necakali, jednoducho je taky postup, ze ked ti konci MD a ides na RD, tak sa musis registrovat v soc. poistovni, lebo kym si na MD, tak za teba odvody plati zamestnavatel, ale potom uz stat a preto musis vypisat ,,Registracny list FO" a ,vyhlasenie fyzickej osoby, ze sa riadne stara o dieta, na ucely dochodkoveho poistenia" Mna do zdravotky neposielali, upozornila ma na to pani zo soc. poistovne, pretoze tak ako dochodkove, aj zdravotne poistenie musi za mna platit stat, tak im to musis oznamit, ze odkedy nastupujes na RD.
@rikarika : mam tu pred sebou ofotenu kopiu prihlasky, ktoru vypisoval manzel v SP, dna 10.8., datum vzniku poistenia dnom narodenia maleho. FO, za ktoru plati stat je tu uvedene cislo 3... matersku poberam v plnej vyske, kedze som si platila aj dobrovolne nemocenske. Takze teraz som zmatena 🙂
@majjka1985 : a nemoze byt problem v tom, ze ja som bola nezamestnana pred porodom? cize za mna prakticky zamestnavatel nic nemohol platit? preto je mozne, ze uz som prihlasena na dochodkove? ako spominam vyssie, registracny list mam vyplneny 🙂 mam ho tu pred sebou, cierne na bielom, takze uz som z toho jelen :D:D
@majjka1985 : jo a pod tym som nasla aj ofotene "vyhlasenie FO, ze sa riadne stara o dieta, na ucely dochodkoveho poistenia", zo dna 10.8.2011. takze to vybevene mam... hm... asi to bude preto, ze som bola nezamestnana a v tom pripade to asi ide...
@rikarika : uz sa stalo, vsetko mam vybavene, teda to dochodkove. vybavil ho za mna manzel 10.8., cize mne staci uz len teraz potvrdenie z SP pre UPSVR o poberani materskej pre ucely rodicovskeho prispevku 🙂 je to asi zahada, nuz ale pre mna to staci. Kazdopadne teda beriem spat svoje vyhlasenie pre danielku, radsej nech sa riadi podla "bezneho" postupu, ja asi spadam kvoli tomu, ze som bola nezamestnana, do inej kategorie 🙂
@susanq Aj ja si to myslim, ze to tak bude 😉
@susanq nadherne babatko 😵 😵 😵
@bejka82 no ja sa jej nemerala doteraz kolko spapala, tak som to vcera aj dnes odmerala. Vcera spapala skoro 80 ml brokolicka+zemiacik+masko a dnes takych 60/70 ml mrkvicka+kalerab+masko a to mam pocit, ze zjedla velmi vela na to ako papala predtym 😎 Som na nu hrda, ze si dala do nosa 😉 My sa zvykneme po napapani este tak pol hodinku potom dokojit. A do vecernej kasicky kojim este aj dva-krat...
@romea super, ze si sa spytala na to mrazenie, hned som naberala rozumy 🙂

aj my uz 2 dni papame 🙂 resp. vypluvame, hm :-/