Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
@gabika84 je to pravda...moj muz to skusal na prvych detoch...ja som velmi trpela..ked ich nechaval vyplakat a mna drzal v izbe..ze nechod za nim, len si vymysla, rozmaznas ho...no boli to nefrvy, ale aj tak som nevydrzala a isla za babom.... 😉 Laurinka je take zlate babo, ze ona tak vecer neplace ako jej surodenci, takze ked zacne naozaj plakat, idem za nou a je v pohode...a aj si myslim ze babo by malo spavat s rodicmi v izbe a najlepsie v posteli s mamou...vsak ked si pozrieme risu zvierat..tak mladata su stale s mamou a nemaju osobitne koterce.... a nevidim velmky vyznam davat male babtko do druhej izby a nechavat ho tam same..chudatko a aj tak mama musi za nim chodit....je to take prirodzene ked je mama s babatkom 😉
@gabika84 som rada ze si to napisala, lebo ja som nato tiez myslela, ale nemala som tolko casu. Ani to nemozem citat, ake "uspechy" matky dokazuju so svojimi detmi. Kazdy nech si vychovava podla vlastneho rozumu, len niekedy vazne neviem, ci tie ludske matky nejaky rozum maju. 😀 Este ze mame vyskumy a svoje instinkty mozme podlozit niecim, co 21.storocie akceptuje. 😉
Baby, my mame tiez problem s tym spanim, ale ako mi tu poradila uz neviem ktora nastudovat tu literaturu o spani - je tam toho strasne vela napisaneho, ale co som par precitala a nieco aj sama pochopila, tak je dolezite:
- pred hlavnym spanim vecer, aby bolo dieta 4h. hore, nie menej.....aby bolo maximalne unavene
- podla mna: postielka je miesto kde sa dieta uklada ked uz takmer spi, nie bdele a cakat ze postielka dieta uspi alebo ten kolotoc nad dietatom, u nas nefunguje....a to ze takmer spi, ja to zistim tak ze prejdu min. 2h. co je mala hore, je nervozna pri kazdom hrani, vystriedame vsetky mozne hry, polohy, a pri nicom uz nechce byt, viem ze hladna nie je, ani pokakana, pocikana, ked jej dam cumlik a plienku tak si tym zacne triet ocicka a zatvarat ich, ked si ju dam do narucia tak pomaly zatvara oci (predtym som s nou tak hopsala na fitlopte az kym nezaspala, teraz ju takuto polospavu vezmem a dam do postielky, zmoli si tu plienku pred sebou a zaspi)
- pocas dna aby vela nespalo, viac nez 2h. vkuse aby nespalo a nie casto tak 2x za den, napr. ak moja vstava o 11h., tak potom spi pocas dna 1x 2h., a potom asi dalsich 2x po polhodine - viac sa jej nechce spat, a aj keby spala uz hodinu tak ju zobudim. Nebat sa zobudit dietatko ked cez den vela spi, ja som sa poucila, ked som ju nechala robila mi nocne siesty.... este aj robi ale je to o trochu lepsie.....
- a cosi aj s posl. kojenim tam bolo pisane ze nie neskor po polnoci davat uz ci co....
- hlavne je dodrzat postup jedlo - kupanie - hranie a potom spat, tzn. aby malo dostatok casu si odgrgat poprdkat, potom unavit kupanim, a este hranim.... a potom ked uz sa unavi tak polozit do postielky - mne to uz viackrat funguje, ze som malu tak unavila ze som ju len otestovala ci je unavena tak ze som si ju dala do narucia, dala cumlik a plienku na tvar a ruk a ked zatvarala oci tak som vedela ze uz je unavena, tak som ju dala do postielky, a tam sa este chvilu mojkala s plienkou a zaspala sama..... Bohuzial nefunguje mi to tak stale...... Niekedy ju tam dam prilis skoro - ze este nie je dostatocne unavena.... alebo je hladna.... tak jednoducho place... tak ju vezmem a uspokojim jej potrebu 🙂 - ak nie je este unavena, tak sa este hrame, ak hladna, dam papat, len tam je riziko ak sa mi napapa z oboch prs a zaspi, tak sa za polhodinu, hodinu zobudi co si musi odgrgnut, tak mi place..... takze ju davam na ruky, je tak do sikma skoro na stojaka aby si grgla ale nebudi sa pokracuje v spani.......
no a zapisujem si presne kedy spi, kedy je hore, aby som si dala pozor cez den aby vela nespala.....
Je to u nas o nieco lepsie, no este stale do tej 3h. rano sa mi casto budi a place - bud ju bolia zuby alebo brusko, alebo jej chyba narucie, takze niekedy ju utisim na rukach a dam naspat spinkat do postielky, no vacsinou to nepomaha, a utisi sa len na prsniku..... aj ked nechce papat, len tak cumla prsnik, no ked to cumla tak 30 sekund a aj ked nemam mlieko tak to tym cmulanim vyvola a zacne tiect a ona zacne papat......takze potom to vyzera tak, ze mi papa skoro kazdu polhodinu, lebo od tej jednej do tretej v noci ma nejake bolesti a jednoducho len ten prsnik ju vacsinou ukludni.... takze potom je strasne vela a po 3h. v noci zacne tlacit - kakat, no a to ju uplne zobudi potom, takze potom sme hore od 3-5h., co je bdela a zobudena, hrame sa aby sa znova unavila a potom uz zaspi na dlho az do 11h, zobudi sa asi 2x na papanie..... takze potrebujem jej nejako zmenit este toto - aby uz tolko nepapala do tej 3h., aby nekakala po 3h., a uz by to malo byt ako predtym - prespala mi celucicku noc nejakych 12h. vkuse, len na papanie sa budila a spala dalej a nezobudilo ju ani kakanie......
Takze s tym nechanim vyplakat je to tak, ze ja som to spravila asi pred tyzdnom, co som ale bola totalne odrovnana, celu noc hore, uz som nevladala ju mat na rukach ani rozpravat, drzat ju, stale som ju na rukach nosila a uspavala..... a pritom "staci" len poriadne unavit dieta a ono zaspi same...... no a vtedy som ju nechala plakat, bola tak na hranici unavy, tak potom aj sama zaspala, ale nie je to spravne...... Pretoze som nasla cestu ako sa to da spravit bez placu..... Tzn. Nebojovat s dietatom ked nechce spat - neuspavat ho!
Treba si spisat ten rezim dietata - kedy spia, su hore, prip. aj kedy papaju a kedy kakaju, a podla toho nastavit rezim - viem ze to nie je jednoduche, lebo je vela dalsich aspektov ako to co jete, ako z toho dieta boli brucho ked prdi, tlaci... alebo grcia...... a to co plati u nas nemusi u vas, ale mozete skusit.....
Ak sa dieta jednoducho uplne zobudi od bolesti v noci, ze sa uz neda ukludnit a uspat nijako, ani hladkanim, ani na prsu ani nic..... tak jednoducho musite byt s nim hore 2h. minimalne - to je doba kedy sa proste uplne unavia znova a budu chciet spat...... Unavit - hranie sa, rozpravanie, spievanie...... V tej knizke alebo kde to pisali - ze nema sa dieta prilis budit - ma sa nechat tlmene svetlo a len po sepky rozpravat, ukludnit dieta, aby znova zacalo spat, no u nas to tak nefunguje, ked sa mala jednoducho uplne zobudi, ze ma oci vyspulene ako slivky, tak jednoducho spat nebude ani za nic, a robit nieco proti nej - tzn. snazit sa ju uspavat v naruci na fitlopte ju este viac vynervaci, je uplne besna..... a to som robila 2h. a len co sa vynervacila, ja som sa unavila a bolo to o nicom....
Jednoducho som sa s tym zmierila ze nechce spat, a tak som sa s nou v noci hrala tie 2h. aby sa unavila a potom v "pokoji a miery" zasa zaspala. A teda fakt je to menej narocnejsie nez som predtym s nou bojovala, hovorila jej ze musi spat, lebo je noc.... atd......
Ak sa vam aj tak stale nedari aby decka same zaspali v postielke - ja som este tiez neni v tom leveli ze to tak je stale 🙂, ale pochopila som ten system, a som kludnejsia, mala tiez, a zacina to mat uspechy.... tak dufam ze som na ceste k tomu 🙂...... ak ale nic aj tak nepomaha, nebojte sa, ked decka zacnu lozit, ci chodit, same sa unavia pohybom, a potom vam budu zaspavat kdekolvek 🙂.... Nic nie je nastalo, a to uspavanie na rukach nie je vecne..... Ja som teraz pochopila ze sa jednoducho na rukach uz nemusi dieta uspavat, staci len ukludnit ak place..... a jednoducho malu unavim hranim sa..... Musim byt tiez s nou stale aj pri hrani, ale vynalozim menej fyzickej energie, nez drzanim v naruci a hopsanim na fitlopte alebo nekonecnym prechadzanim sa s nou po byte.....
Takze take zhrnutie:
- zistit Rezim dietata - kedy a kolko spi, kedy je hore, kedy cika, kaka - zapisat to (lepsie sa da pochopit preco prave vtedy place a preco - bud je hladne, alebo este nie je unavene....atd, takze sa da ihned aplikovat co treba robit)
- ked nechce spat - nenutit ho spat
- ak vela spi cez den - zobudit ho
- doba pocas ktorej sa dieta unavi aby zasa zaspalo je min. 2h. - aspon u nas to tak je
snad to niekomu pomoze...
ale som sa rozpisala... sorry 😀...
a este som chcela na tie zuby - ak vam drobci placu, skuste im kupit tento jantarovy nahrdelnik
http://www.pumpi.sk/sperky-pre-deti/
- je specialne vyrobeny pre babatka pri prerezavani zubkov - nemusite sa bat ze sa uskrtia alebo sa s tym budu hrat, alebo roztrhnu - za kazdou gulickou je uzlik, a da va sa to priamo na kozu, takze je to pekne pod bodyckom a je to kratsie, nie dlhe ze to visy cez prsia aby to maly videli......
Ja som to kupila a myslim ze to funguje, raz som to malej zabudla dat ked sme isli von a fakt vtedy plakala, bola napapana, prebalena, vyspata, a ked som jej dala to hryzatko na masaz dasien tak do toho kusala a bola kludnejsia...... takze ju fakt boleli tie zuby.... resp. dasna.....
no a odvtedy mi aj v noci lepsie spava, aj ked aj ten rezim sme jej uz prehodili tak aj kvoli tomu, no ked place tak z prdov, ako prdi, alebo ze jej fakt chyba narucie, lebo ked ju chytim na ruky, ukludni sa......
tak mozno aj to by vam pomohlo.....
@katarina6 to bol maxi prispevok 😀 😀 😀 ,tak hej,ono s tym spanim deticek je to rozne,niektore spia vela v noci,niektore vela cez den,niektore vela cez den vela v noci a niektore vobec nechcu spat.napriklad ja nenam vobec spave deti,ani starsia cez den toho vela ako babatko nepospala,ale od roka sme presli na jedno spanie denne a hned to bolo lepsie,v noci sa mi budila do dvoch rok.a NIKDY nezaspala cez den sama od seba len tak,ona musela byt stale ukladana do postele,ziadne ze sa hrala a zaspala alebo pri telke zaspat,nehrozi do teraz.a teraz nelka tak isto malo spi cez den,teraz si dala 15minutoveho slofika a uz je vyspata.ale ja som si nejak zvykla,ked jej to staci a nieje mrzuta,tak mne to nevadi.a tak mi spi kazde tri hodinky po pol hodine.a v noci ani neviem kolko krat je hore,vela krat,ale cucne si a spi.kojenie je super vec,u nas niesu ziadne nocne cirkusy a to je pre mna dolezite,vyspi sa manzel,starsia simi,nelka,aj susedia a ja v podstate tiez 😉
Ahojte, neda mi sa nevyjadrit k tejto teme, lebo ma trosku zamrzelo co tu niekto napisal. V knizke Kazde dieta sa vie naucit spat je navod nato akym sposobom je mozme dieta naucit zaspavat samotne. Vo vela z nas panuje myslienka, ze ide o metodu nechat dieta vyplakat. Ja musim trosku oponovat - je to zalozene na tom, ze v urcitych casovych intervaloch chodite za dietatom ho bud utisit alebo pomojkat. Su tam doporucene casove intervaly a je na vas ci ich budete dodrziavat alebo nie. Prvykrat sme tuto metodu skusali zhruba pred mesiacom, ale stacili mi tri minutky - mozno aj menej a videla som, ze sa proste moje bejby neukludni samo v postielke a nezaspinka, tak sme aj hned prestali a vyskusali to znova zhruba o mesiac. Moja Nini je velmi na mna naviazana a nevie zaspat s nikym inym. U nas sa vobec neosvedcila metoda spolocnej postele, mojkania sa, hladkania, drzania za ruku, proste vsetko vyustovalo len a len do placu. Mala zaspala len mne na rukach popri chodzi alebo na fit-lopte, no niekedy to trvalo aj hodinu. Uz som zacala mavat take stavy, ze ked som ju isla v noci brat nedokazala som ju ani z postielky vylozit, co ma tak krize boleli. Prve dva dni ako sme metodu zaviedli, to nebolo lahke, chodieval ju utesovat tatinko, ale akonahle som videla/pocula, ze mala place a nie, ze sa len jedoskuje isla som za nou a popestovala, pomojkala som ju, co sa v knihe vobec neodporuca. Teraz ju pekne dame vecer do postielky, vacsinou raz sa zacne jedovat, lebo sa otoci na brusko a zamota sa do paplonika, tak to len pridem a otocim ju spat, zakryjem a som pri nej chvilocku, ked vidim, ze uz uz bude spinkat, odidem, pretoze ked zostanem, tak ten moj maly chrust sa preberie a zacne sa jasit - cize je to bez placu. Nemyslim si, ze by som svoje dieta nechala vytrapit/vyplakat. Jednoducho sme to skusili, prisposobili sme si to tak, aby to bolo nam komfortne. Vidite, ze na prvy-krat to vobec nefungovalo a po mesiaci sa to uz dalo. A vecer dodrzujeme, ten isty ritual, papanie, kupanie, hranie sa a mojkanie sa v spalni pri nocnom svetle a ked uz vidim, ze si zacne triet ocka, pesnicka a sup do postielky.
Moj nazor je, ze treba vela vela citat a poberat nejake tie rozumy, ale vsetko si v konecnom dosledku spravit dla seba 😉
@mimikett Presne tak, máš pravdu - ja už mám 2. dieťa a od začiatku som ju učila spať a zaspávať samú a aj nám to tak funguje - (teda cez deň) v noci to pokulháva. Ja som to robila zámerne, nemôžem si dovoliť malú uspávať hodinu..... mám aj druhé dieťa a nechcem aby sa cítilo ukrátené a musím aj viesť domácnosť. Malej sa venujem -ALE odtiaľ - potiaľ. Len tolko, idem si zo synom robiť úlohy.
@mimikett áno je to každého osobná vec ako si to spraví, ani ti to nikto neberie 🙂 ale ja by som to ani tak nedokázala spraviť. My sme mali s malou tiež fofry, nosenie a nosenie.....nekonečné nosenie no ale ja som názoru, že zo všetkého raz vyrastú. (no ale Chvála Bohu sa nechala nosiť aj ocinkovi taže sme sa striedali) No a potom postupne to ustupovalo a teraz zaspinká aj sama len už keď je veeeeľmi unavená tak sa potrebuje na cca 2-3min. pomojkať v náručí, položím do postielky a zaspinká. Tak dúfam, že jej to už aj ostane 🙂 Ale každá mamina vie, čo je pre jej bábo to správne. 🙂
Ahojte baby, nasa DOry ma uz zuby, hned 2 naraz 🙂 S prikrmamy je to uz omnoho lepsie, ked vidi lyzicku, otvara pusku do koran. Zabrala az kombinacia delikatesa mrkva-zemiak.
U nas je tiez spanok hala bala, ale vydrzime🙂
@krhlicka jeeej to máte super, že sú už zúbky 🙂 a bolo to v pohode alebo tie zúbky dávali o sebe vedieť?
no u nás to papanie sa tiež trošku zlepšuje a už aj to nočné trošku korigujeme s čajíkom. tak uvidíme čo z toho bude. len akosi sa mi začala budiť každé 2,2-3 h 😅 tak neviem k čomu to mám pripísať. dnes aj vonku mi spinkala len tak slabučko na každé buchnutie bola hore a poobede sa mi zobudila s takým plačom až som ju musela vybrať z kočíka ☹ tak neviem, uvidíme zajtra....
Aj my už máme 2 zúbočky! a poriadne ostré,,, aúúúú... ale načili sme sa kojiť bez hryzkania. 😉
Otázka - máte niektorá skúsenosti s jednorazovými podbradníčkami ? Aké sú ? (nieviem si to predstaviť - sú z papiera?) Cez jarné prázdninky pôjdeme na lyžovačku a uvažujem že ich tam kúpim aby som tam neplašila s praním. Díky.
Naša malá dnes dostala prvú valentínku od bračeka - so smajlíkom .... Prajem Vám všetkým pekného Valentína !
@bejka82 My zúbky bez problémov, ani teplotky, len bola asi 3 dni troška mrzutejšia, nám najlepšie zabrala zubná kefka - kúpila som jej dospelácku curaprox - super soft a s tým si to najradšej masírovala a zúbenky vyšli ani nevieme ako. Tento trik mi poradila kámoška a napodiv to bolo oblúbenejšie ako všakovaké hryzátka.
@krhlicka juuuj, aj z Dorotky je uz mala pirana? teeda. a to len tak, z nicoho nic? ako povedala moja znama o zuboch svojej malej: "prisaham, ze rano tam este neboli!!!" 😀 Bela je este bezzubec 😅
@katka121 mne tie podbradniky kupila moja mamina v Lidli... no co jaaa viem, akoze vyzeraju v pohode (hoci ja som proti pouzivaniu veci jednorazovych), je to taky tenky latko-papier, neviem akoby som to nazvala 😅 ako ked das do papiera trochu umeliny, aby sa to netrhalo... bohovi neviem, kde by som ich vyuzila. mozno vezmem do lietadla...
kocky, nemaju alebo nemali vase detuchy po prikrmoch problem so zapchou? Bela papa pekne, pusinku otvara, aj sa tvari, ze jej chuti, len sa potom nevie vykadit ☹ cely den len tlac, tlaci... cervena jak rajcina.. dva dni ako tak v pohode, dnes mi jej uz bolo luto, tak som jej dala rurku.. ona ma sice celkovo zazivanie nanic, problemy s prdkanim a kakanim mala az skoro do 5,5 mesiaca ☹ potom to konecne preslo a teraz po prikrmoch zase nic moc... asi jej tie kasicky budem robit este nejaky cas uplne riedke... davam jej aj olej do toho, probiotika...
Ahojte , tak mi mame dnes presne pol rocka 🙂 boli sme na poradni a maly ,, velky ,, pribral od 5 mesiaca iba 50 g ...je to mozne ? napapa sa , spapka celu presnidavku aj s piskotikmi , diokaze spapat cely banan , nemyslim zeby malo papal , mliecko mu uz tak teraz moc nejde , ked dame kasicku , dokazal by púotiahnut aj celu flasku ...mame prist o tyzden na prevazenie ...dr. povedala ze sa vyvija dobre , ba priam je hyperaktivny , pomrveny , beda ho udrzat , on by len chodil a chodil , tak si myslim ze preto tak uz nepribera , ze to vsetko ,, spali,,
ahojte, nasmu krpcovi narastli dva zubky na konci januara, trochu sme sa potrapili, bola dost mrzuta, plakala ale bez teploty. Ale tiez sa chcem spytat na tie zapchy. Asi dva tyzne co sme zacali s prikrmami, Prvy tyzden este neprehltala, az druhy a teraz hlce ozivot. Kaka kazdy druhy den, ale to sa strasne natrapi. A potom aj my, lebo pouzivame latkovky 🙂 Ze vraj treba davat vodicku zapit, lenze ja iba kojim a vodu odmieta :(
@gabika84
@maaaria Aj moja mala má dosť hustú stolicu - doslava sa niekedy potrápi kým niečo vyrobí. Ono to môže byť celkovo aj prechodom na tuhú stravu a malo by sa to po čase upraviť. môže to byť aj ryžovou kašou lebo ryža zapeká ale hlavne na niekoho takto pôsobí mrkvička. Ja som si všimla že keď sme mali taký príkrm že brokolica a zemiačik tak to šlo omnoho lepšie...... Tiež nedávam banán pokiaľ nie je poriadne vyprázdnená, teda keď si všimnem že to ide ztuha vtedy banán nedám.... Skúste odsledovať ale ja by som to typovala na tú mrkvičku. V lekárni jednej mamičke predomnou radili že Hipp vyrába / vyrábal takú slivkovú šťavičku pre bábanká na pitie.....aj to by mohlo zabrať
@maaaria Aj moje obe deti odmietali aj vodu aj čaj. U syna som to nechala tak (potom na naučil čajík rovno z pohárika so sosáčikom), ale teraz sme malú naučili piť čajík, lebo hróóózne slintá a ja sa chystám späť do práce tak aby to mal manžel trocha ulahčené. Ak chceš malú naučiť na čajík treba na to trpezlivosť, a nevzdávať to. Ja som malej ponúkala si 5 dní pravidelne asi 4 x denne čajík. Nech si okoštuje, nech sa pohrá s flašou.... hlavne to chce vytrvalosť.... no a potom sme vymysleli taký trik - malá zbožňuje jednu takú gumovú knižku a strašne rada ju olizovala - no skrátka sa jej moc páčila a tak som fľašku zabalila do tejto knižky tak , že vytŕčal iba kúsoček dudlíka a čuduj sa svete - zrazu to šlo.... takto sme ju maskovali asi 2 dni a potom to už išlo v pohode. Nedá sa povedať že by toho čaju vypila nejako moc, ale dá si, stále kojím, len večer šup riedka kaša vo fľaške. A ešte niečo - kúpila som na fľašu cumel presne takého tvaru ako aj dudká dudlík, pretože malá dudkala MAM dudle a ja som jej ponúkala z AVENT fľaše......takže možno aj tam bola chyba.
dakujem za rady, skusim. A asi to chce cas, ako vsetko 🙂
@bejka82 na prvy zub som prisla, az ked ma rafla pri kojeni a druhy tam uz tiez bol, len som si ho vsimla na druhy den 😀 najnovsie mame trening kojenia zase, lebo slecna si robi z didy hryzatko. Ked tak spatne nad tym premyslam, tyzden dozadu bola hrozne mrzuta asi 4dni. Len na rukach, nic nepomahalo, tak to uz boli zuby 😀nastastie bez horucky, len castejsie cez den kakala.
@krhlicka tak to ste mali v pohode 🙂 ja teraz neviem k čomu to mám pripísať, malinká je v pohode len občas tak zvreskne že ma až zamrazí, tak neviem čo to je, či to sú zúbky, alebo alergia alebo čo to je ☹ ☹
no a tá kefka čo spomínala katka121, tak to je super nápad. dnes som to dala malej a neskutočne sa s tým hrala 😀 super nápad to je 🙂 😉
a na prekvapenie mi dnes malinká spapala celú tú ,,guľášku,,(ako to volá môj manžel) čo som jej dala t.j 120ml + 50ml mliečka. tak dúfam, že jej to aj ostane 🙂
@krhlicka
@katka121 aj my sme mali otrasnu noc. ☹ stale sa budila, pucila, pretacala na brucho (je z toho pretacania cela mimo, robi to aj v noci, lenze na brusku nezaspi, tak sa potom na to zobudi 😒 a rano od 7mej do pol 9tej len pistala, plakala a z do zachvatu isla. o pol 9tej nastastie este na hodinu zaspala. pistanie potom pokracovalo cez den, ani obed som jej nedavala, dala som ju "hladnu" spat, cuduj sa svete, zaspala za 5 minut a spala 2 hodiny!!! (u nas to byva 40 min vacsinou) zuby su uz vidiet, ale bohvie kedy sa prerezu. aj by som sa jej tam kukla, lenze sa nedaaaaaaa. vzdy tam strci jazyk a zacne mykat hlavou 🙄
Baby nasa mala sa hrozne poti v noci, aj 3x prezliekam pyzo 😕 teplo nemame exta, prikryvam ju deckou alebo paplonom, kedze spime na velkej posteli spolu. Poti sa aj v kociku, tak neviem, ci ju velmi obliekam do kocika, alebo je zrazu taka potiva...

@gabika84 presne tak, aj ja som toho názoru 😉 ja tvrdím, že deti zo všetkého vyrastú len treba pevné (niekedy až moc pevné nervy). ja tiež nedokážem nechať plakať také malé bábatko 😕 ten malý drobček snami tak komunikuje a ináč to nevie vyjadriť, takže plač=komunikácia. a ja osobne neznášam keď na niekoho hovorím a nereagujem a ja to mám robiť svojmu dieťaťu, tak to nie....