Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
baby,zaujmalo by ma,ci pouzivate monitor dychu?nam ho za poplatok pozicali v porodnici na pol roka,akurat by sme ho mali vratit,ale este si pozicku predlzim az do roka,ja som kludna ked mi nelka spi v postielke a je to zapnute,aj ked,aj ked nie stale ju vladzem presunut z nasej postele naspat do postielky.
@katarina6 Kati ja viem ze si nas nechcela buzerovat alebo co. Sak ja nehovorim ze sa mi to paci,alebo je mi to jedno. Ale keby si pocula co ten dokaze robit,az lapat po dychu co reve..neda sa hockde zastavit.A duplom ked idem len 2 krizovatky do mesta. A ked ideme na dlhsiu cestu, cez mesto musi vydrzat a vyberem ho az na dialnici,ked ideme vsetci jednym smerom.Tam si myslim ze nema kto do nas napalit.Ked je to 4 prudovka. Akurat tento tyzden davam normalnu sedacku,uz bude sediet sam. 🙂
A niekedy som dala vanicku z kocika na sedadla a priviazala a tam lezal. Ked som vedela ze nechce papat alebo spat. Urcite by som to neriskovala na nejakej klukatej ceste, alebo po lese. 😉
@ikusa11 ja som pouzivala monitor do 4.mes. Vela casu aj tak maly spi vedla mna na posteli, ale uz si myslim ze su velki nato,aby sa zadusili v spanku. Vedia o rukach a chytit predmety,vedia sa otocit,keby nieco urcite zacne plakat. Neviem,mozno niesom taka vyplasena matka. 😅 ja som ho uz dala prec.
@ikusa11 : vzhladom na to, ze nas malinky spi stale v postielke, tak ja ho pouzivam. a asi este aj dlho budem :D som kvoli tomu kludnejsia... hoci mi doktorka uz povedala, ze ho pokojne mozem zbalit do krabice 🙂
a k tym autosedackam, kazdy si je zodpovedny za svoje vlastne dieta, ale teda, v zivote by som do auta nesadla s dietatom v rukach. tolko moj nazor 🙂 maly prve dva mesiace, vzdy ked sme niekam isli, 5 minut plakal ako sialeny, ale vedeli sme, ze on hned po 5 minutach zaspi, takze som to neriesila a modlila som sa, aby bola vsade zelena, lebo na cervenej to bol hukot este vacsi :D a to pri tom patrim k matkam, ktore svoje dieta nenechavaju NIKDY plakat. Ale som si povedala, ze ved potrebujem sa dostat z bodu A do bodu B a maly to musi vydrzat. Bolo velakrat, co som radsej nikam ani nesla, ked sme mali nieco naplanovane, lebo maly vrestal uz pri nakladani do sedacky, takze isiel iba manzel. Ale ono sa to po 2 mesiacoch upravilo a uz je vsetko okay, maly sedacku miluje, miluje sa vozit v aute a uz ani nepipne, hoci nespinka 🙂
Ahojte dievčata.Checm sa vas spytať,či planujete použivať chodaka odkedy.diky
@sonika1901 : my nie, ortoped sa vyjadril, ze to nie je dobre, pretoze to uci deticky nespravnym navykom... ja si myslim, ze detickam ani netreba pomahat sediet, ked bude chciet sediet, tak bude sediet samo, ked bude chciet chodit, tak sa raz proste postavi a bude chodit 🙂
@sonika1901 nie síce mám v pivnici ešte ten chodák čo bol Bejkin ale nie ani miesto by nemal a jednoducho nie :/ nie je to pre drobcov dobré
@ikusa11 @dadulajda @edita84 keď som si naposledy čítala o syndróme náhleho úmrtia tak tam bolo napísané že najviac sa to stáva od 6 mes. do 1,5 roka... tak neviem - som z toho jelen ale v každom prípade ho budem používať ďalje, lebi "incident" čo sme mali so starším chlapcom sa stal keď mal asi 8-9 mesiacov.....
@sonika1901 My chodítko máme aj asi používať budeme - ale z mierou - nie nadloho a nie často....... U nás v meste som videla už 2 také chodítkové deti .... no a nič moc teda. Na jeseň m sa zoznámila s jednou mamičkou čo si sťažovala že ju bolia kríže a chrbát lebo malý sa učí chodiť..... no keď ho vybrala z kočíka hneď som pochopila prečo ju bolí........ chlapec "chodil" tak že ho mama zozadu držala pod pazuchami a on navalený trupom dopredu, hlavu tiež vpredu - preto nedokázal udržať rovnováho a navyše iba akoby hopkal po špičkách nechcela a ni sa nedokázal postaviť pevne na nôžky - celé to vypadalo akoby plával dopredu a len sa tak divne odrážal - ja som okamžite "pochopila" čo je vo veci a som sa spýtala, že či dáva často do chodítka a ona že áno na celé hodiny a pekne si pritom navarí a uprace......no nviem radšej by som varila salámové rožky chvíľku kým sa nenaučíme chodiť... aby mala klud odkladala malého do chodítka - lebo tam čušal.... keď som ju jemne upozornila že to nie je O.K. tak sa na mňa nechápavo dívala..... no čo už..... na všeliakých slnko svieti....
@sonika1901 ja som pri prvej pouzivala a aj teraz asi budem,musim ho najskor najst.a mozno,ze ani nebudem,uvidim 😉
@mima1311 no to hádzanie sa dozatu, tak to máme aj my už si párkrát aj hlavičku buchla ☹ pri obliekaní jej spievam, takže ako-tak sa to ešte dá 😅 a to vyťahovanie sa v postielke tak to je aj u nás oná má aj ten mantinel okolo postielky tak to je už úplne vyťahené, nohy si vykladá na kraj postele a to je vo vreci, no máme šou 😀 😀 zlatá je....
@katarina6 jasné ja ti dávam vo všetkom za pravdu, ale prichádza to ,,ale,, ak by ste mali rodičov jedných 300km a druhých 150km ták asi by ste ináč vraveli. a to slovko ,,nikdy,, by som tiež opatrne používala, na koľko vecí som pred pôrodom povedala, že to NIKDY nebudem robiť a bum-bác prišiel drobček, zavelil a na to nikdy som zabudla, a komu som to hovorila sa mi len smiali, že ako som sa dušovala že to nikdy nebudem robiť. No moja keď bola menšia,tak to bolo ok, teraz sa to už tiež zlepšuje ale ešte niekedy má tie svoje chvíľky. Zaspí na 30min. potom sa chvílu pohrá a ide sa na to, trucova a trucovať, že ona tam nechce byť. A to ja ju neberiem hneď tiež sa snažím aby sa tam ukľudnila, robím pre to naozaj všetko. ale keď sa nedá, tak sa nedá..... to pochopí len ten kto to zašil..... 😅
@katarina6 treba pozorne citat , ja nemavam dieta na rukach ked cestujeme autom ...pisala som toto , kopirujem
no moj a vajicko ....total nepriatel , uz ani s nim skoro nikam nechodime , iba ked fakt musime , on v tej sedacke tak vrieska nechce tam vobec byt , par x sme uz s autom museli stat , kym sme ho ukludnili a vybrali , to mal hned uskrn od ucha k uchu ...
To znamena ze sme zastavili , aby som ho mohla vybrat a ukludnit !!!
No aj nas tak , sa vyskiera ako leco , len ja sa strasne bojim , aby sa co nestalo , nedajboze nehoda , je to velmi nebezpecne ...este ked sme uz tak skoro pri dome a chlap ide na dvojke , tak ho niekedy ked uz moc koncertuje vytiahnem .
To znamena pri dome , v ,,placi,, kde su dve chalupy a naokolo nic , dom par metrov na obzor a ziadne auto, iba luka ..sama pisem ze je to velmi nebezpecne , vies pisem z vlastnej skusenosti , mali sme nehodu ked som bola s tymto malym tehotna v 5 mesiaci , som sla akurat na ultrazvuk a zozadu do nas vpalil kamion , sme sa druhy x narodili , mam doteraz z toho traumu , nas odhodilo dopredu , este stastie ze oproti nam nic neslo , otocilo nas to a on do nas napakoval druhy x spredu , doteraz ho mam pred ocami ako sa na nas rutil , keby nie zvodidiel sme v jarku prevrateny , mna prikvacilo o zvodidla , museli ma vytahovat , este teraz ma striasa a ked vidim kamion ze ide za nami , som schopna zastavit , len aby nas radsej predbehol , takze viem ake to je , je to okamih a neurobis nic ...
No ale taktiez nikoho neodsudzujem , ked vyberie , je to na jeho riziko ten clovek ak sa nieco stane , s tym bude musiet potom zit , je to strasne neprijemne ked soferujes a dieta ti krici az sa zanasa , nikdy nemozes vediet ako strasne place druhy, . uz musia zvazit oni sami , ci si to zoberu na zodpovednost , ja ked idem s malym sama a vidim ze uz je nekludny od zaciatku , radsej dam sedacku dopredu , nemame ,,erbegy,, viem ze keby bol sam vzadu a strasne krical , zeby som mala nutkanie sa otocit ...
No aj debata o ,, pavukoch ,, podla mojho nazoru je to individualne od dietata , dietatu pokial je na to zrele , sa nema branit , nesmie sa dieta do niecoho nutit , aby napriklad uz sedelo , lebo xy inych uz v jeho veku sedi , ked sa ale zacne samo sadat , netreba mu v tom branit , aj ked na to podla tabuliek este nieje cas ...moja dcerka uz sama chodila v 9 mesiacoch , neucila som ju to , bola zmrvena , stale nieco zo sebou robila , nevedela peskovat , rovno chodila a medzi tym bola aj v pavuku , syn ten este v 10 mesiach ani sam nesedel , bol podopierany z kazdej strany vankusom , ten peskoval , chodit zacal az vyse roka ked mal , tento posledny je este viac ohybny ako dcerka , tiez mu nezakazujem , uz davno sedi , dokonca sa sam dviha , vytiahne sa ruckami ked sa ma coho prichytit , v kosiku co mame v kuchyni sa uz vytiahol do sedu a z toho si klakol , prilozim foto , mam mu branit ? len preto ze ine deticky este naprilad sa ani neotacaju ? no neotacaju sa lebo este na to nevyzreli , raz sa otocia aj oni , kazdy ma ine schopnosti , niekomu to trva dlhsie , inemu kratsie ...tento moj tiez uz v pavuku chodi , krasne si vykracuje , dam ho tam ked chcem nieco urobit a nemozem ho mat stale na ociach , ale dlho tam nieje , pride ku mna a taha ma za nohu az ho zdvihnem , rad sa prechadza na rukach a vyzaduje ukazovanie a obzeranie ...ked ho dam na zem a chytim za rucky krasne vystreto stoji a preklada nozky , neucila som ho to , to on sam , dokonca ked sedi a ja pri nom stojim , chyti sa ma a vytiahne sa do stoja , ..takn ako kazde ma inu vysku a vahu , ma tendenciu skor sediet ci chodit , nas je vysoky , tazky , pevny , velky sa uz narodil , silu ma velku , zas ma problem s bruskom , ine dietatko je driobnucke , lahucke a je v poriadku ...my vyzerame ovela strasi a tak sa aj sprava ...takze si myslim ze neni vhodne aby sme jedna druhu odsudzovali alebo sa na nu krivo pozerali , lebo ona to a ja nie ...pisem a myslim to len v dobrom ....snad to tak aj chapete ..
@dadulajda dmes sme boli na tej konterole , reflux je potvrdeny , zaujimave je ze za posledny mesiac pribral 50 g a teraz za tyzden 200 g a papa to iste aj v tych istych mnozstvach ...neviem si to vysvetlit .
@ikusa11 no ona sa zrejme mensia narodila 😀 nas mal 4 300 g a 55 cm , teraz ma vyse 8 kg ...
@bejka82 mantinel mame aj my , vsetky snurky z neho vzdy poodvezuje , keby ho tam nemal tak je stale zakvaceny medzi tyckami , uz druhe rano je komplet povyzliekany z nocnych dupaciek 🙂 uz ho budem musiet davat do vaku , len moc tam byt nechce ...
este ta fotecka ...
@mima1311 no zlaty...a jak si sedi....panecku,jak pises ten uz dokaze veci 😀 😀 ,len ked sa ti uz ide na nozky,tak aby ti v spacom vaku nepopadal v postielke.no tak ti pribral,tak to je super.robili mu aj ultrazvuk?lebo nam tak potvrdili reflux.no a k tej nehode,az mi mraz po chrbte behal ked som to citala brrrrrrrrrrrrr
baby,poradi mi niekto?nedavno som si dala aktivovat internetbanking a prisla som teraz dnes na to,ze mne chodi materska len146eur,alebo151,ja som myslela,ze mi chodi tych 190,ale prisla som na to,ze nie,takto mi to asi vypocitali,lebo ja som na zmluve mala min.mzdu na menej hodin a citala som,ze by mi mal nejaky urad doplatit do tych 190,je to pravda?kde to mam ist vybavit?na aky urad?joooj,neznasam papiere vybavovat,fuj 😖
@ikusa11 Dakujem 😀 je to cirkusant 😀 no ten spaci vak som zvazovala koli tomu jeho vyzliekaniu sa 😀 bud je kuzelnik alebo exhibicionista 😀 nechapem ako sa dokaze vyzliect , minule zas mal ten overalcek pyzamkovy , cvocky od krku az po nozixcka , aj to porozopinal ...ja aby ze mu nebola zima , myslim ze v tom vaku sa nepostavi , len sa zas bude pajedit 😀 😀 😀
No aj mna striasa este teraz , v polovici marca tomu bude rok , ked ideme okolo toho miesta , mam hrcu v krku 😖 tak som sa strasne bala ze babo nerpúrezije , otehotnela som mesiac po potrate , strasne som sa bala ze zas o babo prideme ...
@bejka82 veru , veru 😀 srsi mu to z oci , betar jeden ...vies ze som to ani dajako nepúostrehla , uz davno sedel , mouzno od piateho mesiaca sam , len ked sa este nacahoval za niecim , tak sa vyvalil 😀 , teraz sa uz udrzi ale aj tak som stale pri nom , lebo sa narocky hadze dozadu , vzdy sa tak zlaknem a jemu to je smiesne ....no teda s tym vakom sranda , mj tam moc byt nechce , obmedzuje ho to v pohybe a potom sa vadi a krici o dusu ...
@mima1311 no zlatý je veľmi 😉 a to ako sa ti porozopína, tak to je sranda, máš riadne šikovného beťárika doma 🙂 a ohľadne toho vreca jedná známa má dvojičky majú už rok a sú vo vrecu, im vôbec nevadí že majú ten vak a ani im to nebráni keď sa chcú postaviť. tak neviem, vyskúšaj a uvidíš. ale asi je už neskoro na to aby si zvykol, podľa toho ako ho opisuješ 🙂
@dadulajda neposlala nas nikam , predpisala nam Arkovu Bebu ...no ja som to trosku pokaslala , som zabudla ze v cakarni vypil flasu mlieka a potom ho vazila , ten prirastok bude z toho 😠 uvidim o tyzden , tam sa ukaze ci sa narast potvrdi , alebo bude menej ...som si to az neskoro uvedomila ...ach jaj ...
@bejka82 vyskusam , dnes uz nie , som zabudla a uz spinka , zajtra ale moc ruzovo to nevidim 🙂
@mima1311 ano, prepac, som to narychlo citala tie prispevky, som rada, ze neriskujes s dietatom, a radsej zastavite ked sa da..... ta osobna skusenost z autonehody az mi mraz presiel po chrbte.... ako jeden naraz nepoviem... ale dva? aj spredu aj zozadu! Boze! Mas anjela strazneho aj tvoj syncek!!! 🙂 Toto je jasny dokaz!!!
je fajn ze si tuto osobnu skusenost napisala, aby skutocne mamicky tu si trochu uvedomili, ze su to sekundy co mozu rozhodnut o zivote a smrti a s tym sa nemozno zahravat.....
Nam sa tiez mala zanasala tak sa rozculovala ked mala mesiac a menej, nechcela tam byt.... bolo to strasne, ja som mala slzy na okraji...... vzdy sme zastavili, ale trvalo to tiez, neda sa vsade stat......
Mas sikovneho synceka! Prekrasne sedi!!! 🙂 Nasa mala si tiez sama sa dviha a chce sediet, predklana sa v sede.... este nesedi uplne sama, ale dokaze sa par sekund udrzat....no co sa tyka otacania z chrbta na brusko par krat sa jej nahodou podari, ale nevie to sama, vie sa ale na chrbate zapret nohami zospodu nadvihnut prdel akoby isla mostik robit a tak sa odtlacit vyssie smerom k hlave.... taka kaskaderka... to mi robi hlavne ked ju prebalujem..... a sa jasi... 🙂
Pavuk - myslite to choditko ze? No my ho nemame, ani nebudem kupovat, kdesi som citala ze to nie je zdrave, dieta ma ist zospodu, same sa otacat, zacat sa stavat na kolena, lozit a potom sa stavat.... ak nelozi, a nechce, tak pockat kym zacne chodit dvihat sa..... navyse je to dalsia investicia navyse, uz teraz mame toho po byte kopec...... nasa sa dava na kolienka aj sa pohupuje na nich dopredu do zadu, tak myslim ze bude lozit (ja som nelozila ked som bola mala)... takze sa nauci pekne lozit a potom ked sa zacne sama stavat tak zacne chodit sama, dieta nemoze mat pri sebe stale mantinely aby nespadlo - to choditko vlastne uci dieta stat a mat okolo seba nieco co ho zachyti vzdy ked sa nakloni..... no dieta by sa malo naucit aj spravne padat - tzn. ak strati rovnovahu vediet ako padnut pekne na zadok aby to nebolelo...... Samozrejme ze vo vacsine budu rodicia pri nom, ale velakrat bude experimentovat same, a musi sa to naucit......
Moja kamaratka si kupila to choditko na deti - ja si myslim ze to je strasna blbost drzat decko v popruhoch ako na psa aj to strasne vyzera aj to ma otrasnu funkciu, namiesto toho aby som dieta drzala za ruku tak ho budem drzat v popruhu, to je take neosobne.... a jednoducho nenechat ho padnut..... alebo mi vravela: maly padol a tak sa zlakol, musime davat pozor aby nepadol.... Skor by bolo lepsie naucit ho nebat sa a spravne padat na zadok.....
Ja tu nechcem mudrovat, je to moje prve dieta, a neviem ako to nakoniec bude, ale choditko urcite neplanujem, aj tak by to bolo len na par mesiacov pouzitie.... a radsej nech mala sa nauci flexibilne vnimat priestor, povrch, rovnovahu.....
@katarina6 Ahoj , nic sa nestalo 🙂 hej zastavime , ale kolko x kym najdeme take miesto kde sa to da , je to strasne , taky maly cloviecik a tak strasne vie kricat , ba priam pistat ....
Ta nehoda , veru , nikdy som nepomyslela ze take nieco zazijem , ked som robila autoskolu tak so si povedala ze ak by som niekedy nahodou mala niekedy nehodu , ze urcite uz nikdy nesadnem za volant ....a sadlo som si zas , aj ked nezabudnem na to nikdy 😖 , inac soferoval vtedy mm a vzdy ked soferuje on a nahodou ide rychlejsie ,, ale v ramci predpisov,, hamujem ho , ten zly pocit ma prenasleduje ,je to o tom , ze ty mozes dodrziavat pravidla , ale ten na druhej strane moze na ne kaslat , alebo potom este ako napr. teraz mozes dostat smyk a uz len cakat co sa bude diat ...auto sme mali rozbite zo vsetkych stran , zo zadu aj spredu , kde do nas vrazil a dokonca aj z oboch bokoch , na jeden nas pritlacilo o zabranu a druhu stranu nam zrovnal este on , ako sa pokusal vyrovnat ...aj tak nepochopim ako sme mohli vobec vyviaznut da sa povedat ze bez nicoho , ja som bola v total soku , ale fyzicky ani skrabanec , mm ten mal udrete koleno ....vies ale co bolo uplne najhorsie ? ze ani jedno jedine auto nezastavilo , vsetci spomalili a odchadzali prec , dokonca aj ten kamionista pokracoval , mm vybehol z auta a utekal mavajuci za nim ,zastavil az v poriadnej dialke ...a ostatni smelo prechadzali ...
To sedenie , fakt som ani nezaregistrovala kedy sa to naucil , casto x sa vyvaloval po natiahnuti sa a tu zrazu rovny ako sviecka , ale stane sa este niekedy , ze sa koprcne , tvoja sa isto uz pusti do sedenia zachvilku sama , kazdym dnom bude pevnejsia , deticky su strasne sikovne ...nas sa vedel otacat z chrbatika na brusko , ale dlho mu trvalo kym sa otocil aj spät , strasne sa na to pajedil , tam sa obratit vedel a hned to pri kazdej prilezitosti aj urobil , ale spät mu to neslo a naraz tiez zop dna na den sa koprcal zo strany na stranu ...co sa tyka lozenia , veru neviem , myslim ze to preskoci , sice ritulku dviha dohora a kolienkami sa pohupuje ale rucicky stoja 😀 este na to neprisiel , co ma s nimi robit ...
Kazdym dnom vedia nieco nove alebo sa v niecom zdokonaluju , uplne super je pozerat ako preklada z rucky do rucky napr. cumel a ako si ho vie dat ... 😀
Ano ,, pavuk,, choditko ..je to fakt velmipretriasana vec , ale ako som pisala je to na kazdom ako urobi , len nikdy nie silit do nicoho , to by bolo velmi zle m, vtedy by sa aj chrbticka a klbiky mohli poskodit , keby neboli spravne dovyvijane ...mysme ho nekupovali , podedili sme , ale je to fakt ako vravis iba docasne a kratkodobe vyuzitie , tak keby ze nedostanem , urcite by som nekupovala ...
Mamicky uzivaju vase deticky kvapjky na kosticky VIGANTOL ? kolko kvapiek davate ? nam kazala 2 kvapky kazdy den , len veru sa mi uz par x stalo ze som na nez abudla ... 😠
A este , co im obliekate vonku ked je takto ako teraz , ze uz su neni take strasne mrazy ....?
My nosime stale body s dlhym rukavom , tricko a bundicku , pancusky , nohavice , je este vo fusaku , samoska ze ciapka a rukavicky , niekedy salik , zavisi od bundicky ...ked sa este viac ochladi , pridavam svetrik alebo mikinu ...neviem ci to neni malo alebo vela , vraj ma mat babo len o jednu vrstvu viac ako dospely ...nosili sme overal , ale ten neznasa , siel sa uplakat , aj s bundou ma problem ale to navleciem rychlejsie a nenapadnejsie 😀
@bejka82 ano, slovo nikdy sa nema pouzivat, aj ho velmi nepouzivam.... ale tak na bezpecnost dietata si davam pozor, to nie je ze nikdy jej nedam nic sladke atd... to nie su fazulky...... ale ludsky zivot, aj ked clovek nikdy nevie.....
a ako to myslis ze 300km cestovat? to bez zastavenia? viem ze na dialniciach nie je zasa vela tych odpocivadiel a pump, ale tak fakt sa neda nic robit, na dialnici je este vacsie riziko, vsetci idu rychlo a aj ked dieta jaci a uz sa zanasa, musi sa to nejako inak riesit.....
ano, dieta je sef, to ja hovorim od kedy sa mala narodila, ked neznasala autosedacku a mala take zachvaty, nikam sme nechodili potom mesiac, az kym si zvykla na cumlik..... pockali sme.... deti dozrievaju do vsetkeho.....
TEraz uz take zachvaty nema, ale stane sa obcas ze nechce byt v autosedacke, hlavne ked sa jej nechce spat, lebo ona to ma ako velky kocik, vzdy tam zaspi.... takze ak nie je unavena, tak ju to tam nebavi...... takze to musime vzdy prisposobit tak aby tam isla unavena......
a kolko to bolo hodin cestovania tych 300km?
@dadulajda ahoj, ako ste dopadli na ortopedii?Lebo aj nasej malej tak praskaju klbiky a neviem, ci ist k doktorke ci co robit? 🙂
Maminy, tie ktore prikrmujete uz viac ako mesiac, kolko masa /napr. kociek/ davate na obed drobcovi k zeleninke? 🙂

@mima1311 tak to ma poriadnu vahu,to by nemusel pribrat aj dva mesiace 😀 nasa mala naposledy6400g,ideme do poradne v stredu,tak som zvedava