Januárové detičky 2012
Ahojky budúce maminky - čakateľky na január 2012. Keďže zatiaľ takúto tému nikto nezaložil, dovoľujem vás sem pozvať. Mám termín 1.1. 2012 a teším sa na ďalšie, aby sme spolu prežili naše tehu 😉 😉 😉
Tak šup-šup sem.... 😀 😀 😀
@zuzana1331 skus pozriet tuto diskusiu co popisali https://www.modrykonik.sk/forum/porod/pomohol-vam-malinikovy-caj-k-vyvolaniu-porodu/
@solinkarka dikes
@solinkarka mne to povedali na UP.uvidim co povie dr.
@mimuska2 inak z UP ta odhlasia az po porode do 6tyzdnov od narodenia tam musis ist...a doktor z Up nema nic spolocne
@solinkarka mne na urade povedala ze v decembri mam dojst posledny krat a doniest jej papiere od dr ze on mi povie ked mi ich da.tak neviem🙂
@mimuska2 no ano pojdes posledny krat...asi ten papier na MD kde bude napisane ze si na UP...platis si aj DNP?
@solinkarka nie vraj mi to nepomoze na zvysenie materskej a ze to sa nemusi.
@mimuska2 no keby si si to platila od zaciatku tehu tak mas peknu matersku, skoda...a pracovala si niekde?
@solinkarka iba ze ja som do 18 rokov chodila do skoly a potom pracovala a potom bola na up.aby si mala narok natu vyssiu mat. tak musis mat platene soc od zamestnavatela co ja som nemala mat kedy.
@mimuska2 no ved pises ze si pracovala...a DNP si platia aj tie co su na UP...skoda ze si si neplatila mala by si peknu matersku, teraz budes mat len tych 190e
@solinkarka ale to musis mat platene dva roky od zamestnavatela a to som ja nemala mat kedy bo ja som pracovala rok.takze ja by som platila zbytocne.nemala by som vecsiu.
Ja som bola zamestnaná a teraz mi vypočítali materské na 14,13 eura na deň a na rodičovskú nastúpim asi v Máji myslím... Škoda že som si nepriplácala do tej sociálky to pripoistenie, ale vtedy sa to akurát prevalilo že je nejaká rezerva v zákone tak som si to ani neoverila či to funguje či nie ale počula som že sa to zruší od januára....
Dnes sme boli na prietoky a sme úplne v poriadku a vážime už 2,650 kg tak budeme veľký... 😀
@mimuska2 a kto ti kto povedal ze musis byt zamestanana dva roky? 😀 ti vravim ze to staci platit ked zistis ze si tehu a mas max matersku.
@solinkarka povedali mi to na urade ze to je podmienka ja dem to chcela.hned sem to vybavovala.
@mimuska2 no na urade ti povedali velku blbost..urad z DNP nema nic spolocne ale do socialky si mala ist. no ale uz je neskoro
@solinkarka no vlastne na soc,pomylila som sa🙂
@mimuska2 no 2 roky ti spominala ale v inej suvislosti...musis to platit 270dni za posledne 2 roky...asi si to zle pochopila 😅
@solinkarka ona na tej soc povedala ze musis mat platene 2 roky pred tehu od zamestnavatela alebo aj pocas tehu.iba ja som mala malo odrobene kedze som chodila do skoly a aj keby som to platila teraz tak by som dva roky nemala.riesila som to u nas na soc hned ako som otehotnela.
@mimuska2 ako píše solinkarka musíš mať 270 dní za 2 roky spätne a cca 6mesiacov pred materskou nepretržite..... takže keby si si to tak mala tak máš nárok na vyššiu materskú....
@denkadenka ja neviem,mne to tam ratala a povedala ze by mi tie dni ktore su podmienkou nevychadzali.mozno aj preto lebo ja som robyla 8 mesiacov a a ze som tehu som zistila 2 mesiace.ona mi to tam nejako ratala a povedala ze nesplanam podmienky ze mi tam chybaju dni a tak.ja som to chcela.
dievcata, uz sa vam to blizi, tiez sme januarovy, este sa len narodil, a uz budeme oslavovat 1 rocik 😵 😵
strasne rychlo presiel cas, drzim vam palce 😉
ahojte 🙂 @mimuska2 ako povedali baby @solinkarka @denkadenka treba byť zamestnaná alebo si platiť DNP ak nechceš brať hneď od narodenia len rodičovský príspevok 190€
pri zamestnaní- sú to vlastne tvoje odvody do soc. poisťovne čo za teba platí zamestnávateľ a musíš mať zaplatených aspoň 270 dní počas dvoch rokov pred pôrodom- ja som teraz vystriedala viacero pracovísk, bola som aj na UP a všetky odrobené dni za posledné dva roky od januára 2010 sa mi zrátajú- ak to dá spolu 270dní- mne to dalo 🙂 máš nárok na materskú 60% z platu hrubého- od januára ide na 65% 😀 - včera zmenili zákon 😵
DPN si musíš platiť vkuse, aspoň 270 dní pred nástupom na materskú- neplatí sa počas PN, keby si aj začala platiť hneď po počatí nestihneš to, muselo sa to začať platiť tak dva mesiace pred počatím- kámoška je právnička- špecializuje sa na pracovné a soc. právo- radila začať platiť tak pol roka až rok pred počatím- kvôli PN a podobným problémom počas tehu....no vlastne teraz je to už jedno, lebo čoskoro rodíme a od januára to zrušilli, tie čo si doteraz platili, môžu doplatiť a porodiť, tým to ešte bude vyjde, ale ináč si už nikto neprilepší 😉
@mimuska2 škoda, že ti to takto skomolila tá na sociálke, keďže si robila 8mesiacov, mohla si si zaplatiť aspoň ďalšie dva mesiace DPN a mala by si nárok na materskú- alebo si sa mala hneď dať vyppísať, keď ti ešte neskončil pracovný pomer- počas PN ťa nemôžu vyhodiť, ani ako tehotnú- a nemusela by si sa chodiť hlásiť na UP a bola by si aj tak doma 🙂
Poculi ste niekto o tom ze od januara mame vyssi rodicovsky prispevok?
@mimuska2 joooj to je škoda ☹ od januára je vyššia materská o 5% včera ju schválili, platí to pre všetky mamičky, aj pre tie, ktoré už sú na materskej ako my 😀 som sa potešila, aj to je lepšie ako nič 🙂 ale pôvodne ju mali od januára aj predĺžiť na 40 týždňov, teraz je 34 týždňov, čo je tiež dosť- pred rokom bola 28 týždňov
rodičovský ríspevok sa nezvyšuje, zatiaľ 😒

@solinkarka
aha, ja som citala od 34 tyzdna
Ze 6 tyzdnov je optimum - tak teraz neviem..