Júnové bábätká 2012
síce ešte len tak nesmelo a trocha s obavami, otváram túto diskusiu. teším sa spolubojovníčky, ktoré sa tak ako ja, budú tešiť na jún.
@silvia0201 No vidíš a mne včera povedala, že po spinále musí pacient ležať 4 h na rovnej podložke bez pohybu.Každá nemocka to má inak a to je zle, lebo by mali mať nejaké tie veci čo sa týkaju takýchto zákrokov ustálené, ako v jednej tak aj druhej 😒 😒 ale to je naše zdravotníctvo "úžasné" ☹ ☹ ☹ Lebo vraj pred celkovou anestézou deń predtým nesmiem jesť nič tuhé, len jogurty, polievkovu vodu, kaše detské výživy a pod a piť vela tekutín, po polnoci už nič, vraj kvoli intubácii, aby sa mi obsah žaludka nedostal do pluc.To povedala včera Dr. mne aj mojej kamoške, ktorá bola min. rok na kyret a moj oco mal minulý rok 2 operácie v celkovej ,ležal deń predtým v nemocke a ešte o 22h jedol horalky, jemu nič také nepovedali, len od polnoci nič nesmel, ale dovtedy mohol jesť všetko tak nechápem podla čoho to rozdeluju. Oco ide aj teraz na 3 operáciu s rukov, asi skoro na rovnaký dátum ako ja na sekciu, tak som zvedavá čo mu na anesteziologii o tomto povedia. 😒 😒
@jana3720 Juj tak ty si na tom super s kondičkou, alebo aspoń byť asi musíš pri malinkej.Ja dneska skoro nič nerobím, len som umyla riad, teraz si robím obed, keď manžel dojde o 14h z roboty trošku upraceme, ale on viacej ako ja, lebo vysáva´t a umývať dlážky ja nemožem, Dr. mi zakázala aby sa malý neotočil naspať riťkou dole, vraj pri takýchto činnostiach sa to stáva, okná mi tiež drahý umyl v utorok.A potom pojdeme na nákup a trošku sa prejsť.Normálne ti závidím, že ešte všetko takto zvládaš, aj iným holkách čo su ešte ako tak samostatné, ja toho už moc nenarobím. ☹ ☹ ☹
@lucy125 operácie sa delia podľa podľa toho kde sa bude zákrok robiť. napr. pri operácii žalúdka sa robí špeciálna príprava a tak isto aj pri op hrubého čreva, kde pac. nesmie skoro dva dni nič tuhé jesť, len polievky a večera a ráno dostáva klystír... no a keď sa ide na ženskú op, tak tiež závisí od stupňa náročnosti. ja som bola vlani na konozácii a mohla som do pol noci jesť aj piť. potom už nič. no ale keď žena príde na hysterektómiu, tak to už je zas iné, tam je celková príprava pacientky. no cisaráky sa u nás nerobia, lebo my sme malá nemocnica, tak neviem, ale čo sa týka brucha, nôh, rúk, aj očí by som vedela zistiť, tak to trocha ovládam. ešte som až tak nevyšla z cviku 😀
@silvia0201 no prosím, z tohoto príspevku som polovici nerozumela 😀 😀 😀 ale tiež tak viem, že sa nemôže vstávať 24 hodín, inak nás ani po celkovej nepostavili na nohu iba na druhý deň, tak neviem 😖
@silvia0201 Juj tak to celkom dobre ovládaš? Si sestrička, či nebodaj Dr.? 🙂 🙂 🙂 To ešte aj klystír dostanem? 😢 😢 😢 Nestraš ma, ja som už celkom vyvedená z miery z toho ako rýchlo to všetko plynie a bojím sa každým dńom viac a viac, taký klystir, aleb cievkovanie som nezažila, teda ja som nemala ešte našťastie nič, najhoršie čo ma v nemocke postretlo boli infuzky, tak teraz neviem čoho sa mám viacej báť. 😒 😒 😒 ( teda keď nerátam umelé oplodnenie+vyšetrenia v ňom, punkcia vajičok+vsadenie embryjok) 😉
@majussska1812 ja som takisto ešte v pondelok písala, že sa idem zabaliť, a tento týždeň z toho zas nebude nič🙂 v nedeľu začína 35. tt, tak hádam ešte (vlastne dúfam) mám čas🙂
@lucy125
Ja som dneska toho tiež veľa neurobila, navarila, trocha upratala a upiekla super tvarohový koláčik, recept som na nete našla🙂 Ešte budem musieť povysávať predtým, než pôjdem pre malého do škôlky🙂
Kočky s tým chodením na záchod je to aj u mňa hruza, aj cez noc, aj cez deň. Napr. včera keď som išla pre malého som bola na záchode, v strede dediny majú maminí obchod, tam som sa už musela zastaviť, a keď sme došli zo škôlky, zase 😀 😀 😀 Mne sa ani nežiada toľko piť, ale sestrička mi niečo hovorila na moč, že určite málo pijem, že musím viac, lebo som tam mala ... proste neviem čo, možno @silvia0201 ty vieš, aké hodnoty som mala zvýš. či zníž. 😝
Dievky tak zacina to byt este tazsie, vecer som si isla total unavena lahnut, a nemohla som najst polohu, nedalo sa mi dychat uz ani na boku, musela som si sadat vkuse a nadychnut sa zhlboka, myslela som ze do rana nezazmurim oka, potom som si dala dva vankuse, a stale nic, zle bola kazda poloha...Nejak som po hodinach trapenia a chodenia na Wc zaspala, a zobudila som sa v noci uplne krce v nohach, chrbte co som tak vykrivena zaspala...Do rana uz bolo lepsie potom...Tiez nemam nachystanu tasku, nic...Som zvedava kedy sa do toho pustim...Dnes som premyslala ze ked pridu tie kontrakcie uzasne, tak nebudem ani vediet kde je taska, joj baby tie bolesti vydrzat, pridem do nemocky, a okamzite budem ziadat o epidural ak to bude neznesitelne, tak ako pri prvom porode...:(
@macuka ja to mam skoro to iste.Vobec neviem spavat v noci.. doteraz som spavala na lavom boku sa mi najlepsie spalo,len teraz ked sa dam na lavy bok tam to zacne hned boliet.... najlepsie sa mi spi cez den.
Este aj hocico zjem a mam totalnu kyselinu :( ani ja nemam este zbalenu tasku,ale hadam mam este cas. ked mam termin19.juna. Tak viem ze to moze prist aj skor,len este nech cely maj tam vydrzi 🙂)))))teraz to je dost tazke... ale uz vydrzime nie??? a este aj tie "super" nalady co mavam....
@sandy80 Juj holky, som taká rada, že nie som sama v tom chodení na wcko.Lebo už ma to riadne unavuje cez deń aj 30x v noci min. 4x aj to je výhra, inak keď nespím, v noci aj každu hodku chodím. Musíme to už nejako zvládnuť, ale pre mňaje to už čoraz ťažšie, hlavne tie noci, su strašné, tie by som normálne vymazala. Presne ako macuka, nedá sa mi dýchať, mám velký vankuš aj 2 malé+kojenecký k tomu, poloha každu chvílu iná, čo ma všetko bolí, proste otras. 😒 😒 😒 jedine čo mám je zbalená taška, lebo už ani nie 14 dní a idem na to.
@macuka
@lucy125 Vďaka, ja idem na spinál, celkovú nechcem 😒
@milacik0106 není zač, ja zase nechcem spinál, lebo u nás to nevedeia dobre pichnuť a pri mojom šťastí by ma ešte k tomu uspali, tak ja radšej volím menej stresu+po spinále sa nemožeš pohnuť min. 4 h z ložka. 😒
@lucy125 Ja som to už tu písala, že prečo mi bol odporučený spinál, vzhľadom nato, že mám pár operácií za sebou a mám jazvy, tým pádom aj zrasty - tak pri celkovej by mali len 3 minútky na vybratie Tomáška čo je príliš málo vzhľadom na tie zrasty, kt. nevedia kde sa presne vytvorili a po tých 3 minútkach narkóza a neviem čo všetko by sa dostalo do bábatka čo nie je dobré ... pri spinálnom cisaráku čas nehrá rolu ... a ďalšia vec je tá, že pri celkovej ho neuvidím a pri spinále ti ho ukážu hneď .... a 4 hod. ležania ubehnú ako voda si myslím .. pri celkovej kľudne tiež toľko prespíš 🙂
@milacik0106 No mne zase spinál nedoporučila Dr. lebo ako hovorím, u nás su na to Dr. "Laví" a nedokážu to dobre pichnuť takže ťa k tomu ešte aj uspia 😒 😒 No však ja malého uvidím hneď, ako sa preberiem a keď sa budem preberať, tak si na neho spomeniem a hneď budem čulá ako rybička 🙂 🙂 tak dlho spať zase nebudem. 😀 😀
@macuka No ja som vždy chcela ísť skeciou, ale už teraz keď je to na 100% tak neviem čo je lepšie. Mńa to zase bude bolieť potom, dve rany zašité brucho+zašitá maternica 😒 😒 takže bolesti sa nevyhnem.Predoperačné hotové, už sa len bud. týždeń objedna´t na deň "D" 😀 😀 😀
@macuka ja dnes mam otrasnu naladu... no jasne dam vediet... podla mna to bude aj skor... a vsak uvidi sa 🙂 kedy sa malemu bude chciet ist von.. a jak to,ze sa bojis? vsak uz mas jedno dietatko nie???? ja sa bojim tych kontrakcii,ze ci budem vediet,ze uz idem rodit ... porodu ani nie 🙂
@sandy80 ani my sme hneď nestavali pacientov na nohy, ale po takých troch-štyroch hoďkách, keď sa cítili dobre, mohli skúsiť vstať s postele. no ale večer, museli ísť dole a hlavne na wc museli ísť.
@lucy125 som sestra. no neviem, či klystír dostaneš aj ty, ale nakoľko je to zásah do brucha, tak je tam dosť vysoká pravdepodobnosť, že áno. neboj nič. budeš to mať aspoň raz dva za sebou.
no a ja som sa dneska dozedela, že dr, ktorého som chcela, aby ma odrodil, ma neodrodí, lebo má veľa pacientiek. som dosť smutná z toho, normálne mi je do plaču.... tak už len pevne dúfať, že bude nejaký dobrý pôrodník v službe, keď to na mňa príde 😢 😢 😢 😢 😢 😢
@silvia0201 musím priznať, že aj ja mám strach ani nie tak z pôrodu, ale z toho, kto ma odrodí. Nemám zazmluvneného ani dohodnutého žiadneho pôrodníka, dúfam, že bude mať službu ten správny a všetko prebehne OK. Je MUDr., ktorá mi naháňa strach a nič dobré som o nej nepočula, tak len dúfam, že ju "neschytám" 😕
@timus252 😀 vsak prave preto ze uz viem ako to boli, tak sa bojim...Ked som isla prvy krat ako ty tiez som sa len toho bala ci budem vediet kedy idem rodit..To su uplne ine pocity, a myslienky ktore mas ty a ktore ja ako druhorodicka...A odvtedy ako som rodila prvy krat preslo 6 rokov a zazila som si svoje a zase som starsia, zase menej bolesti znesiem, takze tak... Aj ja mam dnes otras naladu.
@sperka presne tohto sa aj ja obávam. keď som mala 20. tak mi to bolo jedno, neriešila som to, len teraz neviem prečo je to tak ako to je. ale asi sa na to vybodnem. možno ešte o dva týždne skúsim tomuto dr zavolať, či náhodou nebude mať volnejšie a ak nie, tak to prestanem celkom riešiť. hádam ma malá dlho nepotrápi a nenastanú žiadne komplikácie.
@silvia0201 No ja tiež nemám tam nikoho a je mi to už jedno, keď budem spať.Hlavné je, že sa zobudík zdravá a živá, keď vidím, kolko žien zostalo v kome po celkovej 😢 😢 😢 ja sa bojím aj klystíru, aj intubácie, asi aj to mi urobia však? lebo ja som v tomto blbá, ja nemám s ničím takýmto žiadne skusenosti, len to čo som počula mi naháňa hrozu. ☹ ☹ ☹
@lucy125 ak pôrod nebude trvať dlho, neintubujú, teda v našej nemocke nie. mňa neintubovali. ale predpokladám, že teba tiež nebudú dlho držať v narkóze, pretože bábo musí ísť čím skôr von, aby nedostalo aj ono príliž veľa narkózy. prepokladám že budeš cca 20min v celkovej, potom už nie, len potom to trvá troška dlhšie, pokým sa nepreberieš.
a nepočúvaj na iních. nemám rada takých ľudí, ktorý to až tak zveličujú, lebo to zveličovanie je!!!!! teraz je medicína na takej úrovni, aby to pacienta čo najmenej zaťažilo.
@lucy125 u nás klystír robia vždy, ale nepamätám si, že by to bolo až také strašné, podľa mňa to nie je nič drastické - síce- teraz mi napadá, že ja som išla rodiť prirodzene, len potom sa to zmenilo na cisarák, nebol ten cisársky plánovaný tak teraz neviem, či budeme mať klystír, a intubovať ma intubovali, to som necítila, už som spala a tiež cievkovali, to bolo ale nepríjemné 😒
@silvia0201 aj ja mám oveľa väčšiu traumu z toho pri kom budem rodiť a aká bude starostlivosť ako toho pôrodu. A ešte pobytu v nemocnici, nakoľko som nikdy v nemocnici neležala, dokonca ani nič zlomené som nemala, tak sa ešte toho obávam....ale pre to naše malé to určite vydržím a budem dúfať, že to dobre dopadne
Teda ja budem prvorodicka - takze neviem do coho idem, ale v ziadnom pripade by som si dobrovolne nezvolila sekciu aj keby taka moznost bola. Som toho nazoru, ze priroda to zariadila dobre a prirodzeny porod (samozrejme pokial nie su komplikacie) je najlepsi aj pre mamicku, co sa tyka rekonvalescencie aj pre babatko. Nehovorim o sekciach, ktore su indikovane zo zdravotnych dovodov - to mi je jasne, ze inak by to neslo. Ja sa snazim nestresovat, aj ked u mna je porod este casovo dalej ake pre niektore z Vas, takze to mozno este len na pride. Namiesto porodu stale myslim na to, ako babatko potom donesu ku mne na izbu a uz bude pri mne. Budem ho moct drzat a pozerat sa neho a starat sa. Ved sa tu nestresujme zbytocne 😀

@lucy125 ja dnes som sa dala do upratovania,chytila ma upratovacia mánia 😀 koberce von,vičistiť,okná umyť,medzitým navariť,mala je zlá má teploty idu jej stoličky,no des a ešte k tomu manžel robí fasádu na dome no všetko na kopu,ale do konca mája to musíme stihnúť 🙂 🙂 🙂