Máj 2011. Je tu niekto, kto sa teší tak ako ja?
Ahojte 🙂
Je tu niekto, kto sa teší na MÁJ 2011 tak, ako ja?
Baby, sem sa sem! 🙂
@hedka17 ahojky ja som zo Senice nie zo Senca 🙂 ale inak pekna tabulka
28.9 idem na prvy uzv mala by som byt v 6tt tak snad sa zadari aj srdiecko hlavne som zvedava ci tam bude jedno babp alebo viac 😀 totiz kazdy si robi srandu ze budu dve ci tri 😀 😅 😅 😅
dnes som 1x zvracala rano, pomoooooooc
inak ale sa citim v pohodke
@hedka17 k materskej vam dam presne info nakolko som bola v piatok na socialnej poistovni
V priebehu 2 rokov musis mat platene nemocenske poistenie najmenej 270 dni To znamena ze ak predchadzajuci zamestnavatel platil za vas odvody a vy si zacnete platit teraz Dobrovolne nemoc.poistenie DNP aspon 26 tyzdnov tak mate narok na matersku 6 mesiacov z najvyssieho vymeriavacieho zakladu.
Ja som napriklad robila v rakusku 5 mesiacov jul az november 2009 a od piatka som zacala platit DNP maximum takze podmienku 270 dni Nemocenskeho poistenia splnim a potom sa zacne materska pocitat z dosiahnutych min.26 tyzdnov
naj je ukoncit DNP po materskej alebo prejst na minimum...
podotykam ze som SZCO a platim si to ako FO cize ak mate niektora zivnost tak to stym nesuvisi, pokial nie ste povinne platit odvody. Ja mam od 2.2.2010 s.r.o. a este nie som povinna odvadzat odvody do SP preto ma beru ako FO
dufam ze som pomohla viacerym, treba ist do toho este to stihate
@cicci myslim ze ak pracujes u zamestnavatela a ten plati za teba povinne poistenie z maxima tak by si mala mat aj maximalnu matersku...inak je to zvacsa 55% z tvojho prijmu...lebo zamestnavatel plati 4% nemocenske poistenenie z tvojho vymeriavacieho zakladu...ak mas tedy plat 1000 euro tak budes mat peknu matersku
ak nemas plat taky vysoky ale napr. 400 euro tak sa ti oplati platit DNP z maxima a budes mat vyssiu matersku ako z tvojho platu, respektive mozes poberat obe materske, ale musia tam byt nejake podmienky to presne neviem. najlepsie bude ak si zavolas na socialnu poistovnu, nahodou tam celkom ochodtne poradia
@froschka dakujem za info, uz tomu chapem lepsie, podla toho co si mi napisala, tak by to nemalo byt az take zle... 🙂
ok, zavolam si tam a spytam sa aj na moznost, ci sa da platit aj to "dobrovolne" a kolko by to potom vychadzalo, ale zasa si myslim, ze to maju nejak obmedzene, lebo neviem si predstavit, ze by bola vyplacana napr. materska vo vyske 1300 €...
@cicci mas pravdu, ten maximalny vymeriavaci zaklad je pre DNP 1100 eur volaco a z neho 55%, pri vyplate od zamestnavatela neviem ci je to ohranicene ale vzdy je to cca polovica z tvojho platu - vymeriavacieho zakladu, to sa este pocita presne na pocet kalendarnych dni a z toho sa urobi priemer a pak sa rata tych 55% ale aby som nikoho nezavadzala to su len zakladne udaje...este si pozrite na www.porada.sk info, staci zadat len materska a najde vam to diskusie, alebo aj na stranke HN online su odpovede od odbornikov
@mia_m nezufaj,ja som mala minuly mesiac dve ciarky,sice slabucke,ale bol aj krvny test potvrdeny,a po piatich dnoch som zacala krvacat,takze bol to piaty tyzden a vsetko sa skoncilo.Avsak tento mesiac mrcha neprisla a dnes su uz dve ciarky silno ruzove,tak dufam ze tentokrat uz vydrzime!Tak sa len snazit a snazit a uvidis ak sa podarilo raz,podari sa zas.
@hedka17 dakujem, uz som dnes stihla vybavit tu socialku.. bola tam velmi mila pani ktora mi vsetko ochotne vysvetlila aj napriek tomu ze sa dozadoval slova aj moj maly syncek.. 😀 zrusila som tu nizsiu sumu 14Euro a dala si tu najvyssiu 49,70 asi tak dajak ... 6mesiacov budem brat matersku ako hovoris okolo 600Euro a potom rodicovsky prispevok 256Euro.. a nezabudla dodat : ked sa zakon dovtedy nezmeni! 😒
ahojte babulky. 🙂
@froschka dik za informacie, dost si mi pomohla sa v tom zorientovat, este skusim preluskat ten link a mozno sa na to aj ja dam. 🙂
@cicci, @kakakina vitajte tehulky. 😵
inak baby zabudla som sa "pochvalit", 😝 v piatok som prelepovala tou samolepiacou foliou suflik zo zltej na oranzovu a ako som odsrobovala uchytku, suflik mi vybehol z kolajniciek a spadol mi rovno na nohu, 🙄
ani to az tak nebolelo ako to hrozne vyzeralo, navrelo mi to ale hrozne, mala som tam dve hrce ako maleho pasticky, dost som cez vikend krivala, teraz tam uz mam modriny, uz si dokazem obut aj topanku. 😉
uvidim ci to bude boliet, zatial to mam stale opuchnute, ale aj tak nemozem ist na rtg, tak dufam ze nebudem mat zlomene, ale len silno narazene.
@loveforever vies on sa nemeni len tak, takze treba dufat. Ja som bola dnes tiez na socialke,ale dala mi nizsiu sumu,kvoli tomu,ze mi tam odvadza peniaze aj zamestavatel a preto mi to vyratala menej,ze by mi to potom vratili,kedy som preplacala tou najvyssou sumou,lebo od zamestnavatela a socialky tych 600euri je najvyssia suma.
@loveforever tiez sa trochu obavam ci sa zakony nezmenia, no zostava nam len dufat, snad to vyjde. 😉
ozaj, vcera som si kupila ten kavovinovy napoj Caro, kedze som dost zavisla na kave, 😅 doteraz som pila klasickeho turka a raz som to Caro uz skusala, mali nejaku ochutnavku, ale vtedy ma to teda nenadchlo, az moc setrili na tej kave.😝
ale teraz mi to na pocudovanie chuti 😕 , sice si tam nedavam mlieko, (mam intoleranciu laktozy), pijem to len s prevarenou vodou a trochu to prisladzam cukrom, a aspon nemam vycitky ze tym skodim miminku kedze je to z obilovin a neobsahuje to kofein.
inak moj dr mi uz pri prvom tehu povedal ze aj klasicku kavu mozem, 1 x denne vraj neuskodi, ale toto Caro mi vyhovuje, tak zostavam pri tom. 🙂
@froschka ahoj froschka, vidim ze sa vyznas v DNP. Ja som tiez SZCO a platim si DNP ale okrem podmienky 270 dni je este dolezite tzv. rozhodujuce obdobie. Nevies nahodou, ak som si zacala platit v auguste,termin mam v maji, tak za RO sa mi bude ratat aug-dec 2010?
Chcela by som ist od Januara na PN a potom plynule z PN na matersku..myslim, ze sa to da, ale oprav ma ak sa mylim. Co sa tyka vysky PN a materskej, mala by byt potom rovnaka: z odvodov + z DNP, vsak?
@pami2 ahoj, ty si uz bola u dr. ? lebo ja mam podla kalkulacky termin 26.maj..ale chystam sa na vysetrenie az najskor o tyzden..
baby, cim to moze byt ze mi test ukazal 2 ciarky uz tyzden pred ocakavanou menstruaciou.. (tusila som ze som tehu,tak som si ho urobila a bol pozit,comu som sa velmi necudovala) a 3dni pred M mi ukazal uz uplne tmave obe ciarky..? myslite ze to moze byt aj viacplodova tehotnost? nemala som nejake extra citlive testy.. hm?
@hedka17 no dufam ze to bude ok, ten pohlad bol strasny, hned som volala muzovi nech pride z roboty a ideme na pohotovost, ale snad je to uz ok, este pockam do konca tyzdna a ked to bude rovnake pojdem k dr nech sa na to pozrie. 😉
inak mojej kamoske operovali v 8.mesiaci slepe crevo, to si nechcem ani predstavit, 😖 ale zvladli to obaja, aj drobec aj ona. 😉
@pami2 vitaj medzi nami. 🙂
Čaute baby,
rada by som sa k vam pridala. U doktora som ešte síce nebola, ale vyzerá to tak, že sa končene podarilo 😀
@loveforever ahoj, nie nebola som este u Dr, volala som mu ze mi meska MS 8 dni a mam vsetky testy pozit. a on ma objednal az na 6.okt., co uz budem v 8-9tt. povedal, ze ak sa necitim zle ( pichanie, spinenie, krvacanie) tak to uplne staci. je to odbornik a ma moju plnu doveru, takze som s tym v poho.
dve ciarky si mohla mat preto, ze ovulacia ( a nasledne oplodnenie) nastalo skor, a nie v strede menstruacneho cyklu, takze tyzden pred MS sa ti uz tvoril Hcg hormon v moci, co ti ukaze tehotenstvo. Ovulacia je vacsinou v strede cyklu, ale ked mas cyklus nepravidelny tak moze byt aj skor/neskor.

@hedka17 ja mam podla lekarky termin /zatial 6.5./, ona mi to povedala minuly tyzden v utorok , ze som v 6+4tt a ked som si to zadala sem do profilu, tak mi hodilo, ze som v 8. tyzdni, preto sa pytam....