Pôrod v apríli 2012. Máte rovnaký termín?
tak zakladam tuto temu aby vsetky tehulky co maju termin na april 2012 boli pokope 🙂
ahojky babule 🙂
@darinkazv mám dve otázky...mne povedali, že mám nárok na tých 20 dní dovolenky...chcela som si ju začať čerpať mesiac pred nástupom na materskú, ale to, že nemôžem lebo musím mať odpracovaných 75 dní za nový rok, ináč až po materskej...tak teraz ako?ty ju normálka čerpáš a nemusíš mať nič odpracované?
a druhá otázka...kto a ako mi platí vlastne PN?viem, že prvých 10 dní zamestnávateľ a potom ten zvyšok z poisťovne ako dostanem?
možno blbé otázky, ale ja som za 2 roky prvýkrát na PN 😀
@atreyu prvá otázka: 😉 materská sa ti ráta do odpracovaných dní. a neviem, kde nabrali 75dní, keď to má byť min. 60dní. mne mzdárka vypočítala, že v r. 2012 budem mať odpracovaných 60dní (lebo materská sa ráta do odpracovaného) a moja neprítomnosť nepresiahne 100dní ( rodičovská sa ráta ako neprítomnosť v práci), tak mi vzniká nárok na celých 20dní za rok 2012 a teda si ju môžem vyčerpať pred MD alebo medzi MD a RD alebo po skončení RD.
druhá otázka 😉 prvých 10dní platí zamestnávateľ, to ti zašle normálne s výplatou spolu. zvyšok platí sociálka a záleží od teba, či to chceš na účet alebo šekom 😉 na PNke vzadu si zaškrtávaš políčko, či chceš mať vyplatené šekom alebo na číslo účtu 😉
@janka273 mne sestra tiež učí v školstve, tak viem, že aj cez prázdniny (teda hlavne letné sú 2týždne v júli v práci a 2týždne v auguste) ale celkovo je v tom školstve kvôli tým prázdninám super. nemusíš riešiť, kde dáš zakaždým dieťa. 😒 teraz ľutujem, že som nešla na tú školu, čo aj moja sestra. ale tak čo už. 🙂 lebo neustále riešiť, kto kedy mi vyzdivhne či zanesie dieťa do škôlky, kto kedy si ju cez prázdniny vezme.... a teraz ešte budeme mať dve deti, tak to bude o to ťažšie 😒
@sunday1 no takže to som už prepásla 😀 aspoň sa prejdem 😝
@darinkazv a ďakujem...presne takto mi to vypočítali aj oni len s tým rozdielom, že ja nemôžem čerpať dovolenku skôr ako uplynie tých 60 či 75 dní 😒 že až niekedy od apríla by som si ju mohla čerpať 😒 tiež tomu nerozumiem, sa mi to zdá postavené na hlavu, do riti, ale nijako sa nedajú odbiť...že mne dovolenka neprepadne, môžem si ju po materskej vyčerpať alebo, že mi ju potom preplatia, ale nemôžem ju čerpať už vo februári...
@darinkazv veď Julinka, teraz bude s tebou doma , nie? sem tam - pôjde do predškol.triedy, a potom bude prváčka, to budeš ešte doma, a keď bude druháčka - bude oveľa samostatnejšia ...a u malej Lucky - zase od znovu....u nás to bude taktiež rovnako, len Tami je od Julinky o 1 rok mladšia....tie prázdniny, sú jediná výhoda v tom školstve 🙂
@darinkazv no , me bezi od 21.12. a doma mam komplet celou neschopenku...takze ji socika dostane az druheho nejdriv, zalezi od sefky, ze ci ji tam posle nebo donese osobne, ale nastesti dostanu jeste nejke penizky bokem hend na zacatku mesice a pak pak 15.1. jete vyplata, sice mala, ale aspon neco...navic na ucet nesaham, tak snad to nejak doklepnem.
Taky mate poseldni dobou tak strasne aktivni babulaky v brisku? Uz treti den mi tam dela cirkus, skace buchota cely den, vcera jsem myslela ze neusnu.-D
@strihalka mne dnes malý od rána len kope, kope, točí sa - ale včera bol kľudnejší, tak to dnes dobieha 🙂 ...zajtra už bude Vikinka unavená, tak bude mať deň "deň kľudu a pokoja" 🙂 ....ja som si všimla, že čím viac sa hýbem, tak malý vtedy spinká, a keď viac oddychyjem, tak on je o to viac aktívny 😉
dievcata, prepacte, ze Vam tu vleziem, ale pozeram, ze riesite dovolenky a PN a vyzera, ze sa vyznate, tak mi mozno poradite 😅 planovany nastup na MD mam zaciatkom aprila, povodne som si chcela v marci vybrat dovolenku za 2012 ... ale posledne dni dost zvazujem, ze pojdem na PN uz od januara - cely den v robote sedim pri pocitaci, tlaci ma z toho brusko a boli chrbat a ked si predstavim tie stresy od januara kvoli terminom, tak sa mi ani nechce po novom roku do prace, na poradnu idem 9.1, tak uvidim, co na tento moj napad povie doktorka ... kazdopadne, ak by som bola od januara PN, tak tym padom nemozem cerpat dovolenku z 2012, lebo nebudem mat odpracovanych tych 60 dni? spravne tomu rozumiem? Potom sa mi za 2012 bude dovolenka kratit a ostane mi len alikvotna cast za tych cca 6 mesiacov materskej? Snazila som sa to pochopit zo zakona, ale nepodarilo sami 😅
@atreyu to nechápem, prečo ti ju nechcú dovoliť čerpať pred MD :(
@janka273 ja juli budem dávať normálne do škôlky. veď čo celé dni doma s maminou. skôr sa vyhrá v škôlke. a majú veeeľa aktivít, chodia kadetade, divadlo im do škôlky chodí a má tam kamarátov. nechcem ju od nich trhať len kvôli tomu, že som doma 🙂 prváčka bude, keď bude mať lucka 1rok a 4 mesiace, tak to ešte budem doma. len s luckou to veru všetko od začiatku bude 🙂 ale nevadí. ja sa na všetko teším. a čas ukáže. za 3 roky sa môže naša situácia ešte zmeniť 🙂
@strihalka jaj, ale to si za vodou. bo tebe to vychádza akurát do 31.12. 10dní. a to ti platí zamestnávateľ 😉 až od 1.1.2012, t.j. 11ty deň ti platí sociálka. a PNka za január ti aj tak príde až vo februári 😉
@janka273 naša lucka kope furt. má len nejaký ten oddychový čas, zhruba hodku dve denne a potom pokračuje. a keďže je nôžkami dole, tak mi kope do mechúra a ja len cikám a cikám a cikám 😀
@janka273 no ja si myslela ze je po tech ATB taka otupena, ze nebyla vubec citit, ale teticka ze ne, ze jsme vic v klidu, ze odpocivam, a tim ze je aj ona v klidu a bez stresu ale po dobrani ATB je jako vymenena, zadny andilek, hotovy dabel:Dno cekam cekam kazdym dnem, kdy se mala zacne tocit, podle me tam prestava mit misto a stale si hovi na zadickach, uz i ja si myslim, ze je na case, aby zmenila polohu
@pifina ty budeš mať v 2012 odpracovaných 60dní. pretože materská sa ráta do odpracovaných dní 😉 a tvoja neprítomnosť nepresiahne 100dní, takže ti ju nebudú ani krátiť. takže máš nárok na celých 20dní dovolenky za r.2012. môžeš ju čerpať pred MD alebo medzi MD a RD alebo po skončení RD, keď nastúpiš do práce. zamestnávateľ má povinnosť ti ju preplatiť len vtedy, ak by si s nimi rozviazala pracovný pomer. inak ti ju preplatiť nemusí. 😉
@pifina neviem, či sa ráta PN do odpracovaných. ja ani s PNkou nepresiahnem 100dní, takže mi to vyjde aj tak celých 20dní. a keď to vyjde mne, tak aj tebe. ja som PN do 30. januára. (30teho budem mať ukončenú PN) RD by som mala mať do 29.10.2012. takže moja neprítomnosť v práci kvôli RD v r.2012 bude len 64dní. a keby som k tomu aj prirátala 30dní z januára, s PNkou by to bolo 94dní 😉
(1) Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu
a) výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu,
b) čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,
c) dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej funkcie a na výkon odborovej funkcie podľa § 136 ods. 2,
d) dôležitých osobných prekážok v práci podľa § 141 ods. 1 a ods. 3 písm. c).
(2) Dovolenka sa zamestnancovi nekráti za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá, a za obdobie materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1.
Budúce maminky, ak sa rozhodujete akú postielku pre vase babätko, pozrite moj album Mawok
a čo sa za výkon práce povazuje či nepovazuje najdete v § 144 a/b/c- výkon práce na účely dovolenky. ked to správne čítam, tak zamestnávateľ "môže" určiť kedy sa má čerpať dovolenka v danom roku, teda nie je povinný nechať ťa čerpať dovolenku pred nástupom na materskú, len môže. jedine že by to riešila kolektívna zmluva. čerpanie dovolenky ti môže nariadiť po skončení MD, kedy je zároveň oprávnený s tebou rozviazať pracovný pomer, čo mi príde ako priestor pre vydieranie, že ak nenastúpiš, dostaneš výpoved, ja na teba 3 roky čakať nebudem... totižto teraz ta vyhodit nemozu kedze si tehotna.
takze aby som to zhrnula, nenasla som text ktory by ti umožnoval vybrat si kedy budes cerpat dovolenku ci pred nastupom na MD alebo po nom, je to na dohode so zamestnavatelom.
mne sa vcera stalo, ze mi strasne stvrdlo brucho...mala som tak napnutu kozu, ze som myslela, ze sa mi roztrhne...bol to velmi neprijemny pocit...beriem sice aj magnezium, tak neviem, ci to nahodou nebolo zo sedenia za pocitacom...ale taham posledne 2 dni v praci a potom povinna PN........maly inak krasne dnes kopka a robi mi radost...vzdy mu poviem, nech ma len kope, aby som vedela, ze je vsetko ok......
uf kočky, kukám na môj pas a svieti tam že 99... kedy to tak preletelo? Už len dvojciferné 🙂

@darinkazv tak to teda máme riadnu výhodu ☹ , keď si všetku dovolenku musíme čerpať cez prázdniny a prázdnin je viac ☹ ako našej dovolenky, tak si pekne počas roka musíme nasupľovať a odzastupovať toľko hodín, až až ☹ ....ešte, keď máš deti, tak v tom školstve sa oplatí byť aspoň pre tú dovolenku / prázdniny detí/, ale plat - máme taký ako keby som hádam nemala ani SŠ a ani VŠ.... 😉 inak veľa ľudí si myslí, že keď majú deti prázdniny - tak máme i my / a školstvo nám to platí/ ...a dovolenku, si môžeme míňať hoci - kedy 😉 , len keď to dám na správnu mieru- tak zostanú prekvapení 🙂