Pôrod v decembri 2011
Hľadala som, či tu takáto téma už je, ale nenašla, tak si ju dovolím založiť....pre všetky tehuľky, ktorým sa narodia decembrové bábätka v roku 2011.
@dulkagabulka Jooj, to ja zase netvrdim, ze vsetky zeny, ktore nie su vaginalne vysetrovane potratia. Ja sa tu nechcem hadat, mam pramalo informacii na to, aby som tu mohla machrovat, ja som len pisala svoj nazor na zaklade svojich skusenosti a skusenosti svojich znamych. Vidis, ze aj doktori sa lisia v nazoroch, ako nakoniec vzdy.
Jasne, ze su zeny, ktore mozu behat na polovicu otvorene a nic sa nestane a mozu lezat doma a aj tak sa to pokazi, ja len hovorim, ze by som to neriskovala. Behat neviemkolko tyzdnov s odtekajucou vodou, to chce fakt pevne nervy 😉
A co sa tyka infekcii sposobenych vysetrenim, tak to ma nenapadlo, aspon moja doktorka ma jednorazove nastroje a rukavice, ktore vybaluje predo mnou.
@dulkagabulka
@alenka600
@flowerfairy Ak mozem pridat svoj nazor, neviem posudit vseobecne co je lepsie.....ale ja osobne sa citim istejsia, ked ma doktorka sleduje aj zvnutra. Je to aj o psychike. Vzdy mi to urobi dobre, ked mi oznami, ze vsetko je OK neotvarame sa a krcok neskrateny. 🙂
@simi251 Presne o tom som hovorila 🙂
@flowerfairy Ano ja viem 🙂 🙂 🙂
@flowerfairy @simi251 @alenka600 chapem....niekedy možno napišem veci tak, že to vyznie inak ako som myslela..
určite je dobre, ked sa tehotnej každy mesiac kontroluje moč, tlak,
určite je dobre, ked sa s tehotnou lekar rozprava a vysvetli a vypočuje
určite je dobre , ak žena citi nejaky problem, urobit aj sono a vaginalne vyšetrenie
ja som chcela iba poukazat na to,že v pripade, že je tehotestvo fyziologicke, byva možno menej viacej 🙂 a tiez ukazat, že sa da aj inak a že sa to da aj na Slovensku...🙂
@dulkagabulka No jasne, ved to som aj ja pisala, ze ked je bezproblemove tehotenstvo, tak je to ine. 🙂
Inak viete, co je super? Pred chvilou sa nase deticky spolu hrali 🙂 Maly mi kreslil prstekami po brusku, akoze bracekovi a ked prestal, babo zacalo nenormalne kopat, zdalo sa, ze sa mu to pacilo a chce este 🙂 On ma strasnu radost, ked mu hovorim, ze babatko ho citi, ked mi hladka brusko a rozprava sa s nim, zlatyyyy 🙂
ahojte dievcata...citam, ze diskutujete o prehliadkach u doktora...tak ja pridam moju skusenost...je to moje prve tehotenstvo...este celkom podstatna vec je, ze uz par rokov nezijem na sk ale v sev. irsku....moje tehotenstvo je absolutne bezproblemove...a preto som doteraz nebola vysetrovana vaginalne a to som uz v 28. tyzdni, ziaden tripple test alebo glukozovy test...za sebou mam 2 ultrazvuky, jeden ma este caka....niekedy mam z toho strasny zmatok...neviem, ci je dobre, ze ma nestresuju ziadnymi testami...a na druhej strane si hovorim, ze co ak je nieco zle a ja o tom neviem...ale hovorim si, ze ani 1000 testov mi nezaruci, ze sa babatko narodi zdrave...jedine co mi zostava je mysliet pozitivne 🙂 a to sa mi zatial dari...pekny den
@bambicka Aha vidis, ked si citam Tvoj prispevok tak som si spomenula, ze ani mne nerobili tripple test. Lekar sa ma napr.este v 3-4.mesiaci pytal, ci sme s manzelom uvazovali, co urobime, ak by dieta malo napr. Downov syndrom. Povedala som, ze nemame jasne stanovisko, ani sme to nezvazovali a lekar teda velmi jemne a citlivo navrhol, ze ak mamicka nema jasne stanovisko, ze "nedokazem take dieta donosit, nechcem, nemozem, nezvladnem, alebo z nejakeho dovodu proste nie" tak on si mysli, ze si tie testy nemam nechat robit, aj tak nie su 100% a naco sa mam cely zvysok tehotestva stresovat. Nic mi nenutil, neprehovaral, neodhovaral, povedal mi to dost vcas, mala som este dost casu na rozmyslenie a to sa mi pacilo. Ja neviem ake je spravne riesenie, ale podla mna je dobre, ak mas moznost vybrat si🙂
aahojte tak aj po dlhej dobe s aozývam nemala som ani čo pisat dokopy tak som nepisala 😉 kusok som vas čitala do zadu ale fakt len kusok lebo je toho velaaa od mojej poslednej navštevy...no u nas všetko ok rastieme pomaličky sa gulatiem pripravujeme pomaličky už aj ale stale len prehliadanim webu alebo obchdoov akurat sme objednali vysielačky a teplomer to bude niekedy buduci týžden prva vybavička..no akurat by som potrebovala radu aebo vediet či mate aj niektora ina skusensot s tým že predvčerom večer som pocitila od spodu take pychnutie nie nai v podbrušku ale tak od spodu na spodu teda nejako tak neviem to opisat.. a nič v pohode malička sa hybe aj včera nič v pohode a dnes ma zas tak pychlo a kusok to dlhšie prechádzalo neboli to nejako alebo tak ale neviem či am tomu klast dôraz a zajst za dokim alebo to mate aj s vas niektora a je to normalne a stalo sa mi to večer aj vtedy aj dnes tak neviem čo to je len s natahovania z celeho dna a su to nejake vztahy rastucej maternice alebo????nechcem sa sledovat nad mieru a stresivat z ovšetkeho ale zas nechcem ani nič zanedbať budem rada ak mi niektora napišete či mate aj vy taky problem a či ste to diskutovali s dokim alebo či mam navštivit lekara a podobne..dakujem..
už s anam to poriadne krati aj sa tešim ale aj s obavami či bude všetko ok a ako zvladnem pôrod ale na druhej strane dufam že bude všetko ok a to ma posilnuje vpred 😉
@blela
neviem či mám to čo si opísala ale ja som to povedala svojmu doktorovi čo cítim a mne to vysvetlil asi tak ,že sa bábo zosunie dole a vtedy zacítim taký sťah a ja napr.musím ísť hned na wc,ale v podstate ide iba pár kvapiek,ale je to také šklbnutie je to tak aj 10 razy za deň a povedal ,že to nie je tvrdnutie a že je to v poriadku ,tak teda neviem či je to to isté čo máš ty
@vika34 no ono sa take nezvyčajne pocity ťažko opisuju ale môže byť..ja to citim fakt len vtedy a včera a dnes klop klop nič a tiež som si myslela že keby že nedaj bože neičo zle tak mi stvrdne bruško alebo to citim aj dlhšie alebo napr.pri sadnuti a tak ale nič no uvidim ak tak budem konzultovat s dokim do poradni idem sice o 2týždne ale zajdem aj skôr ak tak by to pokračovalo..
@eliem
ahoj...ja mam skusenosti s poradnou podobne ako baby...tiez na zaciatku sestricka skontroluje moc, vahu, tlak a dr. sa ma pyta na tazkosti, lieky ci nahodou neberiem nieco prave, bez toho aby som jej dala vediet a co sa tyka sona, tak mi zatial robila len v tom 12, 20 a 30 tt. medzitym som bola 2x na 3D...a vtedy ked nerobi sono, tak pocuva srdiecko...a zospodu ma zacala pozerat od toho 20tt.....ja by som sa urcite hned pytala ci to nieje nutne pozriet, ked ta zatial nepozeral a este ked mas tazkosti, tak by som hned volala necakala by som na dalsiu poradnu...ved ide o tvoj pokoj a keby si sa mala do dalsej poradne stresovat a mat nadalej tazkosti, tak urcite radsej zavolaj skor- nech ta dr. pozrie. Drzim palce.
baby...chcem sa vas spytat, mate teraz v tomto stadiu tehu. tzv. poslickov? ja neviem ako mam rozlisit ci ide o kontrakcie alebo nie...vraj to niektore zeny ani necitia a ine zas citia dost...ja mam niekedy take to tvrdnutie bruska- podbruska- ale netrva to dlho- len par sekund, minut a to tiez len vtedy ked viacej alebo rychlejsie prejdem, ale ako rozpoznat poslickov? 😒
@julinkaaa11 🙂 🙂 🙂 Tak toto aj mna zaujima lebo vzdy som si myslela ze vlastne to tvrdnutie bruska su kontrakcie. Ci ako to je? Alebo sa tomu hovori kontrakcie az ked to boli?
no ja ked som cakala 1syna som to zazila 2x a teda nedalo sa to pomylit s tvrdnutim bruska. trvalo to skoro 2h a bolo to jak normal kontrakcie len sa neskracoval cas.no a potom ked na mna v 38tt prisiel ozaj porod tak som si myslela ze su to opat poslicka a to figu!vecer bol drobec na svete 🙂
@dulkagabulka Ahoj. Vies nam poradit? ako rozoznat tvrdnutie bruska od kontrakcii. Je to tym ze kontrakcie bolia? Ja som si az doteraz myslela ze aj jedno aj druhe su vlastne kontrakcie ked sa maternica stiahne, nie?
aj ja som si to tak predstavovala...ale vraj tie kontrakcie- poslickovia tak nejak pripravuju telo na porod? take nieco...no v tych clankoch pisu vselico- ale ako vediet ze su to prave ti poslickovia- ako to rozoznat?
@simi251 ano..jedno aj druhe je kontrakcia...
len treba vediet, že su aj kontrakcie predvestne, pripravne a kontrakcie porodne
na začiatku vyzeraju rovnako
najma viacrodičky mavaju dost silne tie "predvzestne" kontrakcie...ja osm mala v tretom tehotensve už v 8 mesiaci kontrakcie každych 8 minut- tie cvične...ale vždy prešli....tolkokrat som si myslela, že už je to tu a že už pojdeme do porodnice, že ked to prišlo naozaj , muž mi už ani neveril 😀
tie cvične prejdu po oddychu,alebo po teplej sprche, kym tie naozajstne už vačšinou neprejdu 🙂...tie prve su nepravidelne, tie druhe pravidelne a intervaly sa skracuju
Maternica cvičí a zaroven ukazuje dietatku,ako to bude vyzerat,ked pojde na svet
@simi251
@julinkaaa11 hlavne treba sledovať hodinky. Ja mávam to tvrdnutie tak raz za čas a nepravidelne. Pokial by to bolo pravidelné, resp.by sa čas medzi jednotlivými kontrakciami skracoval tak treba ísť do nemocnice, tam to vedia ešte nejakými infúzkami zastaviť. Nemá to byť častejšie ako 1x za 15 minút.
@simi251 a ešte k tomu tvrdnutiu bruška. Mám známu čo bola s tým na rizikovom. Ona hovorila že jej stvrdlo a trvalo to aj 2 hodiny že ho mala ako kameň. Tak myslím že to je nebezpečné. Ja mávam tiež také tvrdnutie zo sťahov že to trvá pár sekúnd a to nie je nebezpečné, to je normálne. Aspoň dúfam 😕
@dulkagabulka Dakuujem za odpoved. Takze je to vlastne tak ako somsi myslela. 🙂 Je to vlastne to iste len intenzita je ina.
baby, ja som sa dnes nadranom zobudila na bolesti ako pred menzesom. ale skor v krizoch a vystrelovalo to do nôh, uplne ako pred menzesom. ale potom som zmenila polohu a preslo to. nemate s tym nikto skusenost?
@gabriellka Ano o tvrdnuti bruska viem toho celkom dost. To som mala aj v prvom tehu aj teraz v druhom sem tam. Skor ma zaujimalo, ci su te ozajstne kontrakcie niecim ine. 🙂
@julinkaaa11 u mna zatial nic ... ak aj nejakych poslickov mam, tak ich necitim resp. je to take slabe ze to nezaznamenam 😅 ani maternica mi nastastie (klopklopklop) netvrdne - mam toho dost aj bez tohto ...
@swanqueen myslím si že v tomto štádiu tehu je už všetko možné 🙂 mňa asi pred 2 týždňami príšerne bolela pravá oblička, dokonca až tak že som skončila na pohotovosti. Porobili vyšetrenia a výsledok? Naša malá bambulka si urobila pohodlíčko v bruchu a je jej úplne jedno že mi tlačí na obličku. Tiež som robila všetko možné aj nemožné, prešlo to po týždni samé. Ale to bola naša malá neskutočne aktívna, tak predpokladám že sa pretočila, alebo posunula a bolieť to prestalo zo dňa na deň. Takže podla mňa hocijaká bolesť, trpnutie tela a hocičo pokiaľ to netrvá dlho je normálne. Dieťa ti tlačí na orgány, na nervy, na všetko...veď my im to spočítame keď prídu na svet 😀 😀 😀
@gabriellka ved ja som si s oblickou tiez uzila svoje, brala ma sanitka na pohotovost, tak ma pichalo v boku. a vysledok taky, ze mala asi tlaci na tu pravu stranu a preto mam zvacsene kalichy na pravej oblicke. mam sa snazit spat na lavom boku a proste menit polohy ak ma to picha. vraj keby to trvalo tak by mi museli zaviest kateter 😲 ale nastastie sa to odvtedy uz nezopakovalo. ale stale pride nieco nove. zvykne ma pichat teraz v okoli pupka.. jaaaj, deti deti 🙂

@alenka600 Teoreticky mozes byt sledovana v tehotenstve tromi sposobmi: obvodnym vseobecnym lekarom - generalist alebo porodnou asistentkou - sage femme alebo gynekologom. Ja som bola v prvom tehu prvych 6.mesiacov u vseobecneho, od 6.mes. u sage femme. Teraz som si vybrala gynekologicku, lebo mi bola sympaticka este pred tehu ked som bola na preventivke. A kedze oona je zamestnanec kliniky, ak sa rozhodnem rodit na tej klinike, bude mi pri porode ona. Ak sa rozhodnem pre inu kliniku tak tie kontroly v 8. a 9. mes uz musim absolvovat u nich bud u sage femme alebo gyneco.
A toho generalistu si najdi. K nemu predsa budes chodit s kazdou chorobou. A mozes k nemu chodit aj babatkkom. Tu sa chodi k pediatrovi len zriedkavo. Francuzski obvodaci zahrnaju pacientov od narodenia. Nie ao u nas ze len dospelych.