Pôrod v novembri 2013
Pre všetky budúce novembrové mamy v roku 2013.
@andy09 no to mas pravdu...idem do Ba do Gyn-fiv.
booze baby stale je tolko roboty a ja to uz teraz nevladzem... Rano som vysavala, varila francuzske zemiaky, umyvala podlahu... a teraz poobede strasne vela zehlila... a stale by som mala co robit a uz mi to ide na nervyyyy... nechcem sa setrit ale citim sa z toho taka unavena.... a stale mam co prat, kvackat,upratovat... zisla by sa kupelna umyt, sprchovy aj vana vysuchat, prezliect vsetkym postele... to neustale kooooopec roboty... normalne lutujem to malicke co sa stale natahuhem, zdviham, a pod...
@dulkagabulka ale ja som nikde nepisala, ze ma nastrihli preventivne (prepac, ale nechapem to tvoje prirovnanie k zlomenej ruke) Mna nastrihli az ked sa von tlacila hlavicka a hrozilo, ze sa natrhnem. A nech mi nikto netvrdi, ze je lepsie ked sa zena nekontrolovale natrhne ako ked ju lekar chirurgicky nastrihne ☹ Pre mna je to absolutne neporovnavatelne. Poznam X zien, ktore sa natrhli pri tlaceni hlavicky a hojenie tejto rany bolo velmi bolestive a zdlhave. Ja som ani nevedela, ze som bola nastrihnuta. A urcite sa lepsie hoji rana s priamym rezom ako potrhane vazivo ☹ Len na porovnanie, ked si rozbijes koleno a zosiju ti ho, tak ta rana bude vzdy skareda a bude sa hojit dlhsie ako ked ti napriklad robia laparoskopiu kolena a len ti narezu kozu a potom ju zosiju. Casom budes mat problem tu jazvu si na kolene najst, kym pri spontannom poraneni jazva ostava viditelne i po rokoch ( a toto tvrdim z vlastnej skusenosti)!!!!!!!! A este k tym porodom, na SVK zatial nemame velmi na vyber co sa porodnej polohy tyka. Mozno i preto to neriesim. Ja som rodila na porodnom kresle, tak ze som skoro sedela a rada si to tak i teraz zopakujem. Je zbytocne tu riesit ako sa rodi v inych krajinach a ake je to krasne prirodzene a ludske, ked u nas to tak zatial nefunguje. Bud sa proste nastavim na moznosti ake tu mam alebo pojdem hlavou proti muru alebo pojdem rodit do zahranicia.... ina moznost neexistuje 🙂
@hrustik1 myslím, že si neprečítala nič z toho , čo som pridala..ok..tvoj nazor..
ja jazvu po nastrihu citim aj po 25 rokoch...moje priatelky, aj vyše 50 ročne tiez..
@dulkagabulka tak potom moja otazka je z ak sa zena "prirodzene" natrhne pri porode tak tu jazvu po rokoch neciti?
@hrustik1 keby si si prečitala, čo som pridala, dozvedela by si sa..
@dulkagabulka ja som si to citala ... ale odpovedi som nenasla. ... nevadi, kazda moze mat na to iny nazor. Ja si stojim za tym mojim, ze nastrih vo vhodnej chvili je pre rodicku lepsia alternativa ako "prirodzene" natrhnutie (pritom nehovorim o preventivnom nastrihu). Mne stacia skusenosti mojich kamaratok, ktore na natrhli a potom dlho bojovali s nasledkami tohto porodneho zranenia, kym ja som bola nastrihnuta a ziadne nasledky ani bolesti nemam.
@hrustik1 mas pravdu co sa porodov tyka na svk..velmi si tu vyberat bohuzial zatial nemozme...mne ale asi najviac vadi jedna jedina vec na porode...a to ze ked sa narodi dietatko preco ked je vporiadku mi ho ZOBERU a preco ho pri mne nenechaju ked je o.k.????!!! Vsak babetku je pri mame najlepsie a prve prisatie do dvoch hodin je tiez velmi dolezite aj pre babo aj pre maminu..pri obidvoch dcerach mi ich po porode zobrali a videla som ich od vecera az rano na polhodinu iba vtedy bolo prve prisatie...a pritom hned mali apgar skore 10.tak toto ma stve..dost
@eevicka83 ja som rodila v 2007 v Handlovej a je mi velmi luto, ze to zrusili porodnicu inak by som tam isla rodit znovu. Hned ako sa mala narodila mi ju dali do narucia aspon na chvilocku, potom ju setsricky zobrali pomerat, umyt, obliect - pricom pri vsetkom asistoval moj muz a dodnes na to s radostou spomina. No a potom mi ju priniesla apekne sa hned prisala a mala som ju na sale skoro 2 hodinky. Mna potom previezli na izbu trosku sa vyspat a oddychnut si a muz bol zatial s malou na novorodeneckom 🙂 A vecer prisli sestricky sa ma opytat ci ju chcem uz v noci pri sebe alebo si chcem este odpocinut a donesu mi ju len na krmenie. Prvu noc som sa chcela este vyspat a hlavne nabrat sily, tak ju zobrali na novorodenecke - co bolo hned oproti mojej izby. A pekne mi ju priniesli 2krat na krmenie a nadranom po poslednom krmeni prisla sestricka, ze vase dieta stale place a neda sa utisit, skuste to vy. Tak som si ju zobrala k nam do postele ( v porodnici bol som dnou cele 3 dni i manzel na jednej izbe) a bambulka hned zavrela ocka a krasne zaspinkala medzi nami v posteli.
Ja mam na porod a porodnicu len same pozitivne spomienky. Nehovorim pritom, ze porod nebolel, ale ta co prislo po nom prevysilo vsetku tu bolest a trapenie. Ja naozaj velmi rada spominam na moj prvy porod a dufam, ze to bude tak i teraz druhykrat. Hlavne treba byt pozitivny a nemysliet hned dopredu negativne a nerobit si problemy a starosti z veci, ktore proste nezmenime. Hlavou proti muru sa ist neda.
Ja neviem baby, ale podla mna ma kazdy iny prah bolesti. Mna nastrih a ani sitie neboleli, ale na dalsi den a asi dva tyzdne som ani sediet nevedela od bolesti a to si myslim, ze znesiem dost vela. Stehy mi nevypadli asi 8 tyzdnov a teda sranda to nebola a jazvu, ked sa meni pocasie citim este teraz. Neviem ako by to bolo keby som sa natrhla, asi tak isto, mozno horsie...mne sa celkovo rany zle hoja, takze ja po nastrihu uz netuzim a urobim vsetko preto aby som sa mu vyhla...
@hrustik1 no to si mala fakt super... tu u nas na to mozem zabudnut..mozno mi ju daju chytit na 5 min. a tym ze lezim na tej koze tak si neviem tak dieta prilozit ale oni nepomozu...vlastne ani take "hluposti" ani neriesia... povedia ti ze nakojis sa dost... a potom ti dietatko zoberu ak sa narodi vecer ako moje obidve tak som ich celu noc nevidela a rano som sa uz pytala ze kedy mi donesu a az potom som si ju prilozila okolo 08.00 rano...este to ze by sa namahali a doniesli dietatko v noci....
@kleopatris mna nastrih a sitie neboleli ale vela zien to opisuje ako jeden z najhorsich zazitkov z porodu.... a pritom nemyslim si ze toto konkretne boli.... ale to co pises potom to uz verim... ja som si po prvej dcera sadla poriadne asi po dvoch tyzdnoch aj to som sa bala a rana ma stipala, vymyvala som si ju a tak ale viem ze to bolelo.... po druhej ma to takmer vobec nebolelo a sedela som uz mozno na 3-4 den ale viem ze aj chodit som vedela v pohode hned na druhy den. Pricom pri prvej som mala aj s chodzou problem... ale aj tak sa toho az tak nebojim.. to mi pride ze uz kaslem na to len nech je dietatko v poriadku na svete a uz tu bolest vydrzim...
Kocky,co ste mi pisali,ze mam vziat muza k porodu,no,len ked mne je zle a on sa ma strasne snazi utesovat,tak mne neskutocne lezie na nervy vtedy 😀
baby ja mávam zase pobolievanie podbruška 😕 ma to prešlo a teraz pár dní zase 😕 také pichanie a akokeby ťahanie cítim a musím si hladať miesto ako mi je dobre....aj vy to máte? 😕
baby, mne začína zavadzať brucho 😀 včera som sa rozhodla, že budem už len ležať, lebo vtedy mi nič nevadí 😀 a to sú podľa mňa ešte len črevá nie bábätko. som zvedavá, ako sa budem polohovať potom, ked dieťatko narastie trocha 😅
@hrustik1
@dulkagabulka
baby, podľa mňa to dosť závisí aj od toho, ako šije lekár, lebo aj u nás v pôrodnici je to dosť rozdielne. Som sa bavila s viacerými maminami, že čo ma čaká... niektoré povedali, že sa im dlho hojil nástrih, iné povedali, že natrhnutie bolo menej bolestivé, ked sa to potom hojilo. Ja sa tiež moc na ten nástrih neteším, ale myslím, že je to závislé skutočne na tom, ako vie lekár šiť rany potom... ;)
@matrix87 naše štatistiky (vid linky, ktore som pridala) hovoria za všetko...
@trish31 vies co, moj muz ma tiez chcel ku koncu strasne povzbudzovat ... a ja som mu povedala ze " len nech ma drzi za ruku, ale nech je hlavne ticho". Tak chudacik bol ticho uz ziadne povzbudzovanie .... ale fakt si to bez neho neviem predstavit 🙂 A hlavne ak chlap sam chce byt pri porode, urcite nie je dobre mu to zatrhnut. Ved to dietatko je tak jeho ako i tvoje 🙂
@ewca ja tiež- po nastrihu komplet roztrhnuta- vratane konečnika

@hrustik1
@eevicka83
prečítaj si, čo o ochrane hrádze vraví rakúsky pôrodník prof. Rockenschaub
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...
až teraz som to tlačenie, o ktorom v rozhovore vraví, videla prvýkrát na vlastné očí....v Rakúsku.... to tlačenie krátkymi zatlačeniami spojenými so zvukom, vo zvislej pozícii...nakoniec porodila v klaku so vzpriameným trupom....žena mala možnosť slobody pohybu v II.dobe pôrodnej, pozície striedala ako z knižky - prechádzala z predklonových do vzpriamených...to "tlačenie" sice trvalo dlhšie, ako sme zvyknutí v pôrodniciach, ale bolo bez nstrihu, bez poranenia a dietatko bolo v 100% kondícii- napriek tomu, že malo pupočník okolo krku...