Pôrod v novembri 2013
Pre všetky budúce novembrové mamy v roku 2013.
Ahoj maminky, aj vás gynekológ poslal na vyšetrenie "NP" = vyšetrenie šijového prejasnenia. Pred dvoma rokmi som na tom nebola a som z toho prekvapená. Inak sa musí robiť len v rozmedzí od 11. do 13. TT.
Baby co ja viem tak to sijove prejasnenie sa robilo aj pred siedmimi rokmi to bolo jedno z prvych vysetreni co sa robi na zistenie vyvojovych chyb.
no ani mna nikde neposielal lebo ja som napr.nemusela chodit ani na sono do nemocnice v 20. a 30tt co ine tehotne chodia od doktora ale moj to ma asi tak ze staci ked to on spravi.. ale pri predchadzajucich tehotenstvach to urcite meral to som s tym chcela napisat ze to nie je novinka to NT vysetrenie
niektory lekari nemaju take sonografy na korych by bolo vsetko vidiet ako na sonach na ktorych sa robia tie NT,a ja mam 3 rocnu dceru a robili mi to pri nej tiez
sonograf nie je schopny odhalit všetky vyvojove vady
je do vyborna metoda,nevieme však vedecky dokazat, že je naozaj bezpečna
v zahraničí (trebars Norsko, ktore ma omnoho lepšie vysledky ) sa robi iba jeden jediny ultrazvuk za tehotenstvo- a to ten
morfologický
dôležita otazka pre každu maminu pred takym vyšetrenim je, ČO by osm robila, keby sa ukazalo, že dieťatko ma nejaku vadu? šla by som na potrat? ak ano, podstupim všetky vyšetrenia
ak viem,že by som na potrat nikdy nešla- potom sa daju skriningy tohto typu odmietnuť
čo o nich vravi svetoznamy odbornik?
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...
Podla mna aj ked je zena presvedcena o tom ze by na potrat nesla...je prirodzene ze by to chcela vediet.Chcela by som vediet ci sa mi dieta narodi poskodene alebo nie,aby som sa aspon ja na to dokazala aspon ciastocne pripravit.Tak ako ty hovoris nie su dokazene negativne vplyvy.Mam pocit ze dnes vo vsetkom zabehnutom hladaju negativa a chyby.Vyhladavat ich je spravne,ale nie je spravne ist proti vlastnym presvedceniama bat sa vsetkeho.nie vsetko co je stare a zabeh nute mudsi byt zle.Treba sa riadit vlastnym rozumom,a ak mame pocit ze to nestaci,ziskavat onformacie a z nich si vytvorit njaky nazor.
ja som tu prvy krat pocula ze by sono bolo nebezpecne,to potom pomaly kazda vysetrovacia metoda je nebezpecna.
Krátke úryvoky z knihy svetoznámej PA Ingeborg Stadelmann : Zdravé tehotenství, prirozený porod.
Kardiotokogram - Od 28. do 30. týdne se u mnoha lékařů provádí při každé prohlídce kontrola ozev plodu a činnosti dělohy (kardiotokografický záznam). Tato kontrola může ukázat předčasné stahy a zaznamenat průběh srdečních ozev dítěte. Jedná se o bezbolestnou metodu, při které jsou ozvy a případné stahy zaznamenány pomocí ultrazvuku. Mnohé těhotné mi však vyprávěly, že se dítě tomuto zvuku brání a divoce se pohybuje. Zřejmě se nikdy nedozvíme, co dítě skutečně cítí. Lékaři tímto jednoduchým způsobem, bez vlastní námahy písemně zaznamenávají stahy a ozvy a ná'sledně je mohou i prokázat. Porodní asistentka by se posadila vedle těhotné a svou rukou na jejím břiše by zkoumala, zda cítí změnu tvaru a tvrdosti dělohy. Časová náročnost je stejná jako u ultrazvukové metody. Bohužel je dnes třeba mnoho vyšetření doložit písemným dokladem, aby bylo možné všechny úkony právně prokázat. Takovýto doklad porodní asistentka se svou metodou nabídnout nemůže. Ten-
to důvod je třeba zvážit, pokud se kritičtí rodiče domnívají,
že podobné technické, či mechanické pomůcky nejsou nutné. Informujte svého lékaře, jestliže se rozhodnete převzít zodpovědnost a na tyto prohlídky nebudete chodit. Uvědomte si ale, že se jedná jen o krátké patnáctiminutové kontroly. Jako porodní asistentka se snažím vysvětlit, že do příští prohlídky, která je za tři týdny, budete s dítětem čtyřiadvacet hodin denně sama. V té době také nikdo nekontroluje zdravotní stav dítěte. Samozřejmě chápu přání mít vše potvrzeno a zkontrolováno. Ženy chtějí slyšet ujištění: "Vašemu dítěti se daří dobře, je v pořádku." Ale neexistuje vůbec žádný způsob, jak mít děti v matčině břiše nebo po porodu neustále pod kontrolou. Cítím povinnost ženy upozornit, že se jednoho dne každá musí s ohledem na své dítě
i na sebe sama spolehnout na své pocity, instinkty a zdravý lidský rozum. Žena by měla dopřát svému dítěti tolik důvěry, jak dalece sama dokáže citem rozpoznat, že se mu daří dobře. Jednoho dne si uvědomí, že by se o své dítě mohla bát neustále, ať už o to, které má v břiše, o novorozeně v kolébce, o lezoucí dítě směřující ke schodům, o malé dítě na pískovišti nebo pak ve školce, stejně jako později při někdy nebezpečné cestě do školy. Neexistuje žádný přístroj, který by naše dítě střežil a chránil. Pomáhá jen naděje, důvěra a pozitivní způsob myšlení. Kdybychom se soustředily jen na nebezpečí, která na nás v životě číhají, bylo by mateřství příliš náročné a nezvladatelné. Pokud matka myslí pozitivně, může se svým dítětem, ať ještě nenarozeným či už narozeným, více prožívat různé události. Dítě si zcela zřetelně uvědomuje a vnímá mnohem intenzivněji než my dospělí, jaké pocity ho obklopují, např. zda si matka důvěřuje a vidí věci optimisticky nebo ji skličují obavy, že svou úlohu nezvládne Právě v prvních letech je schopnost cítění nejsilnější a životně důležitá, protože dítěti umožňuje vnímat, zda se cítí dobře a v bezpečí, nebo zda mu hrozí nebezpečí. Trvá mnoho let, než dítě začne chápat, že mu od nějaké osoby nebo v nějaké situaci hrozí nebezpečí.
Rodičia zažiju iste mnoho chvilok, v ktorych by si priali mat možnost nahliadnut do svojho dietata,ale čo sa v dietati odohráva, zostane vždy utajené. tiež neskor nemajú rodičia možnost svoje dieta nechat "presvietit",aby ho lepšie pochopili.
Tým chcem povedat, že by sme techniku nemali využívat k ukojeniu našej zvedavosti, ale k objasneniu problemov. Na základe svojich skusenosti mám stale znovu a znovu pochybnosti, nakolko možeme z ultrazvukovych vyšetreni vyvodzovat závery. Vyšetrenia sa prevádzaju opakovane, aby sa dospelo k jednoznačnému výsledku, ktorý však nadalej zostava domienkou. Behom tehotenstva,ale skor až pri porode sa všetky domienky a pozorovania objasnia. Výsledkom týchto vyšerení bývajú vystrašení rodičia, napnutá atmosféra pri porode a takmer vždy zdravý novorodenec. Rodičia by mali sami zvážit, alebo sa opýtat lekára, či je ultrazvukové vyšetrenie naozaj nutné. Okrem toho si nemožem odpustit upozornenie, že nakoniec stále nebolo preukázané, či sa neskor neobjavia náslekdy ohriatia plodovej vody pri ultrazvukovom vyšetrení, najme prevedenom v rannom tehotenstve, kedy určité vývojové fázy dietata zdaleka nie su uzatvorené....
@kwetinnka
prednosta neonatologickeho oddelenia v KE MUDr. Krcho tiež upozorňuje na to, že pre dieťatko je ultrazvukove vyšetrenie tak neprijemne, ako keby sme sa my postavili rovno pred reproduktor na diskoteke
neviem teraz najsť presne ten jeho prispevok, bolo fo na Fun radiu, našla som iba toto
@trish31 viaceri neposielaju nikam, aj ked nemaju certifikat. mne to pri minulom tehu robila tiez moja doki, bez certifikatu a ked som ju zmenila, tak novy gyn mi to robil znovu, ale on uz ten certifikat ma. a aj je dobry na morfo uzv, co sa robi v 20tt, takze nemusim nikam behat.
macka381 tomu nerozumiem, ze ti to doki takto povedala, hm.. ale hlavne je, ze teraz ides a bude vsetko ok 😉 😉
ohrievanie polodovej vody????tak na tuto temu som bola na jednej prednaske...a tam bolo technicky vyvratene,ved to nieje zehlicka..a nerobis to hodinu.urcite su debaty na tuto temu zaujimave..ale nebyt sona ja by som tehotna uz urcite nebola.Dr si myslela ze mam poruchy menstrulacie,mam zrazeninu za ktoru bolo babo skovane keby mi ho nespravila,dala by mi vyvolavacku a babo by bolo fuc.dakujem doktorke za to ze mi ho spravila a ze tam to srdiecko bilo...
So zdravotnik,a myslim ze mam celkom triezvy pohlad na niektore techniky, a stres moze babetku sposobit vela podnetov
@dulkagabulka mas deti??absolvovala si sona alebo??
@dulkagabulka ja som pred rokmi cakala trojcata a robili mi sono asi 10krat a posledný mesiac mi robili sono a prietoky kazde rano a kazdy vecer a mam krasne a zdrave 13nast rocne trojky.nevravim že sa to tým detickam paci,ale chceli ich co najdlhsie udrzat v brusku a popritom neohrozit takze ich sledovali. hlavne koli jednej,lebo jej nesli uz ziviny a vdaka sonu sa pripravili na jej nizku porodnu vahu (990g).
ja netvrdim ze je to super zdrave,ale to nieje ani CT,aniMR ani amniocenteze,ani EMG,ani RTG ale technika ide podla mna vpred a snazia sa vsetky rizika na organizmus eliminovat,Viem ze sa to neda,vsetko ma svoje rizika tak ako sono,ockovania .Vsetky temy vratane antibiotik,cemoterapei a pod su dvjcesne..tak to uz v medicine je.je na nas mat na vsetko triezvi nazor...
@dulkagabulka ja som za sono vdacna.Viac k tomu nemam co povedat
@zigy jej ty nas trojky? a vsetko dievcatka? ako ste to preboha zvladli naraz traja novorodenci atd.... ako ste kocikovali a vobec museli ti velmi pomahat rodina a tak vsak? svagrina ma dvojky a je z nich hotova absolutne na nervy a velmi tazko sa o ne stara... a ake velke sa narodili ostatne ?

@hrustik1 aj u nas je dilema s menami,my sme mali rozhodnute ale stari rodicia sa zacali zapajat a to je este len mix z toho 😀