Pôrod v októbri 2011
Ahojte. Som zvedavá, koľko sa nás tu nazbiera :o)))))))))
@nelynka18 ahoj, havino je vajmarsky stavac, byva u nasich hned vedla, je to moj milacik...ta fotka je len z telefonu takze tam nie je tu farbu dobre vidiet...vyzly su take krasne cervene, vajmaraci su sedi az bezovi a ako steniatka maju nadherne modre oci, uplne na zozratie...ale nas je uz stary, ma 11 rokov...
no ja mam sice doma uz aj paplonik, ale chcem najprv vyskusat variantu ze by maly spal najprv v tej modernej zavinovacke (je to vlastne tiez taky tenky paplonik, akurat ho tam pekne zabalim) a potom v spacom vaku...baby v okoli si tie spaci vaky pochvaluju, vraj sa dieta z toho neodkope a nie je ani riziko ze by si rucickou natiahlo ten paplon cez tvar a nemohlo sa nadychnut...aj ked pravdu povediac nad tym som ani neuvazovala, mne sa tie vaky pozdavaju hlavne kvoli tomu odkopavaniu - viem ze my ako deti sme mali tie paplony vkuse na zemi, pripadne vsade inde len nie na nas...mam uz pripraveny jeden mensi a tensi spaci vak a jeden vacsi a hrubsi, tak dufam ze sa v tom babatku bude pacit...no a vankusik vraj naozaj minimalne do jedneho roka do postielky nepatri, to nam hovorili na kurze a aj to vsade pisu...
@zuzanazuzana ja som odsavacku dostala od kamosky, ale asi by som nekupovala dopredu, iba by som si vybrala aku chcem a v pripade potreby poslala mm kupit - maju ich vsade, u nas dokonca aj v lekarni...a ak nebudes potrebovat zbytocne vyhodis peniaze...ci sa ti dopredu tvori kolostrum vraj nema vobec nic spolocne s tym ako sa ti po porode bude darit s kojenim...
@natty07 ahoj, vitaj...no ved ked mas nejake tipy pre nas prvorodicky ze ake si spravila chyby pri tom kojeni tak nam daj kludne vediet 😉 my sme sa v ramci predporodnej pripravy dost venovali kojeniu a vysvetlovali nam tam ze mamicky velmi podcenuju dokrmovanie novorodencov flasou a pouzivanie cumlikov este kym je dieta dobre "rozkojene" t.j. tak do troch mesiacov....vraj sa tym mnohe deti naucia zlu techniku sania a potom bud nechcu vobec pit alebo zene sposobia zranenia na bradavke...s tymi cumlikmi mi to bolo luto, ja uz mam pripravenych niekolko z tej najmensej velkosti, mi to prislo prirodzene ze babatku budem davat cumlik, ale zase dojcenie je samozrejme dolezitejsie a nemam chut prist k zbytocnym zraneniam, takze to asi vyskusam najprv bez cumla a hlavne bez flase a potom sa uvidi...
@jana0706 na kojenie treba veeeeeeeela trpezlivosti a netreba to vzdavať.. ked nejde jeden den, neznamená, že nepôjde aj v druhy.. z vlastnej skusenosti.. ale zase môže ísť jeden den a na druhy nemusí.. teraz som hlavne písala o prisatí zo začiatku.. s tým sme mali problém my.. ak chceš veľmi kojiť, tak to proste nevzdať, nedokrmovať, radšej skusiť mať babatko stále na prse.. s cumlíkom sme problém nemali.. maly mal cumlík a pekne sal.. a neskôr som aj sem tam použila flašu (ked mal cca 3-4) mesiace, boli velké tepla a ja som davala vodičku..
@bibi13 no si to uplne krasne zhrnula, som rada ze to nie je len teoria ale ze to mas odskusane v praxi - ze to proste netreba vzdavat, a ze dokrmovanie ma byt naozaj ta posledna moznost...s tymi cumlikmi si ma potesila 😀 vyskusam sice najprv bez ale casom mu ho urcite vyskusam dat...a myslim ze neskor by uz nemal byt problem ani s flasou, niektorym kamoskam obcas varovala babo mama a nakrmila ho z flase odsatym materskym mliekom a nemali problem ze by sa deti nechceli potom kojit...ale tie prve mesiace asi treba byt dosledny, dufam ze budem mat dost trpezlivosti tak ako pises...ako dlho si kojila?
@jana0706 no ja som tu uz pisala ja som Natalku kojila absolutne bez akychkolvek problemov 19 mesiacov, cumlik mala nerobilo jej to vobec problem ale mala ho vlastne len ked zaspavala cez den aj ked plakala som jej ho nedavala. Co sa tyka flias toho som sa vystrihala lebo z nich predsa tecie rychlejsie ako z prsnika tam sa musi dietatko aj troska namahat. Ked tak som jej davala vodu po lyzickach. Ale ked nebolo horuco tak mliecko jej stacilo. Pri synovi ked som musela zacat dokrmovat flasou tak som najprv nakojila a az potom dala flasu ale to uz postupne za 2 tyzdne sa mi mlieko same od seba stratilo a robila som vsetko mozne, brala som aj tie homeopatika na tvrobu mlieka aj rozve ncaje na dojcenie a nic nezabralo.
@natty07 tak to ta vitam do klubu s bolestami krizov 🙂 mna bolia uz asi 3 tyzden a to som este len v 33tt, takze este musime vydrzat. Maly je tiez uplne dole a tak strasne tlaci najma na prvaej strane ze v poslednej dobe sa nemozem ani postavit na pravu nohu, najme ked sa obliekam 🙂 a stale sa to zhorsuje tak dufam ze este nejako do toho 37 - 38tt vydrzim a potom uz moze ist na svet 🙂
@jana0706 ja som cumlík dala už v pôrodnici, lebo malý bol na tej lampe a stále tam plačkal, tak na ukludnenie a potom ho mal asi do roka... neskôr som mu ho dávala len pre to, aby nedával nič do pusy (taký štupel 😀 ) a na noc ho nepotreboval vôbec.. ja som kojila asi do 14 mesiacov a to som už bola tehotná.. ale ja som ani dlhšie kojiť nechcela, postupne som to obmedzovala, malý mi už začal na verejnosti sťahovať tričko a to mi vadilo, aj tak živiny z toho mlieka už nemal.. u nas sa tiež stalo, že bol nakrmený flašou, ked som ja šla preč a manžel bol s ním.. ale to bolo ako píšeš až neskôr, ked už nemal problém sať a bolo mu jedno z čoho sa napapá.. presne, prvé mesiace vydržať (ja ked som aj niekam šla a varovala babka, tak som tesne pred tým nakojila a vedela som, že za dve hodinky musím byť späť) a neskôr už sama uvidíš ako to pôjde.. potom myslím, že je ešte v nejakom 3. mesiaci laktačná kríza a vtedy sa tuším mení mliečko a vela mamičiek si myslí, že babatku nestačí mliečko, tak začnu dokrmovať.. ja som mala malého stále na dide a po asi dvoch dnoch už bolo zase všetko v pohode.. takže ti prajem veľa trpezlivosti.. to zvládneš.. a ešte my sme mali v pôrodnici problém s prisatím.. ani po troch dnoch to nešlo.. raz sa prisal a potom zase nič.. ja som plakavala ako tur a maly tiež, lebo bol hladny.. všetci hovorili, že mám dobré bradavky, že sa maly prisaje, ale nič.. preto sme boli aj dlhšie v nemocnici, lebo maly chudol.. potom mi jedna sestrička navrhla klobučiky, skusila som a malinky sa konečne poriadne napapal.. plakala som od štastia ako dieťa.. a potom doma sme sa pekne odnaučili od klobučikov.. takže, ked teraz uvidíme, že to malému jednoucho nejde, tak nabehnem na klobučik a časom sa odnaučíme..
inak dobré ranko.. 😀
Dobré ráno všetkým oktobrovkám.
Ja ma za sebou ťažkú noc. Tri krát som bola hore na príšernú bolest v krížoch, bruško napnuté. Vôbec som sa nevyspala. ☹ Nevedela som ako si ľahnúť, ani na boku ani na chrbte sa mi neležalo dobre, fňuk.
@natty07 ahoj...tento problem mam aj ja 😒 nemozem ani len povysavat,tak ma krize bolia....tiez mam maleho nizko ulozeneho,lonou kost ubolenu a cely spodok opuchnuty....vsetko ma to tam boli akoby som to mala obrazene....najhorsie je to ked lezim na boku,tak sa nemozem ani zdvihnut z gauca a kym to rozchodim 😒 a aj ty citis pohyby rucickami uplne dolu az na tej kosti?
@wera.g teda ty tych knih precitach 😉 ja odkedy som tehotna akosi nemozem citat bo hned nad tou knihou zaspim 😀
@jana0706 aha ano viem ktory je to psik,krasny ale na tej fotke som to nerozoznala 🙂 asi to je na vkuse kazdej maminy ale mne sa zda postielka velmi prazdna ked tam paplonik neni 😉 ja som riska prve 2 mesiace na noc davala do klasikej perinky ale len takej letnej a nozky som prikrivala a v tom spacom vaku nechcel byt 😒 a ten vankusik to sa mi zda pre dietatko velmi nepohodlne,zeby malo mat az po roku vankus 😕 ale sak to je tvoja vec a toto len moj nazor 🙂
ahojte kočky 🙂 ako sa citite?ja biedne ..... v noci som vstavala na WC a asi takym stylom,ze som stvornozkovala po postely....lebo mne sa strasne zle vstav.,mavam,asi z toho ze mam plny mechur,stvrdnute brucho a je to hrozne neprijemne a nepohodlne....tak som takto vstavala a moj muz vyletel z postele so slovami : " co je zlatko? uz?co sa deje?uz rodis?" a ja ze nie a on boze ja nechcem aby si rodila 😀 no tak zazil prvy plany poplach 😉
dobre ranko 🙂 no ja neviem ale dnes v noci asi muselo byt nieco vo vzduchu. Ja som tiez nemohla spat, zaspala som asi o 3 Tiez som stale chodila na wc a zle sa mi vstava ked sa otacam tak len stonem ako 100 rocna a bola som nejako strasne vnutorne nervozna a este aj maly stale kopal, jaj to bola noc 😠 A dnes este fungovat pri 2 detoch, som si naplanovala ze musim ist na nakup a na postu ale sa mi nejako nechce, aspon ze dnes nemusim varit 🙂 Jaj uz nech je oktober ze sa mozem normalne presuvat a spat 🙂
@palcullienka ..veru tak - ako na hojdacke 🙂 asi si zmylili pupocnu snuru s pipikom 🙂 lebo ked mi to ukazali, tiez som videla chlapca a potom ked mi ukazali dievca, tak som to tiez videla 🙂 a ja mam placentu ulozenu vpredu, takze celkovo na tom UTZ bolo vzdy dost malo vidiet a este bolo babo aj zle otocene, posielali ma prechadzat sa, behat po schodoch, byt ako macka na styroch a tak 🙂 kocik sme objednali Teutonia Cosmo, uz sa ho neviem dockat...vy mate aky?
@zuzinr
@nelynka18 len dúfam že takéto noci nebudú až do oktobra. 🙂 Dnes mi treba ist do obchodu, vôbec sa mi nechce a zajtra mi príde na dva dni návšteva z Martina - kamarátka aj s malým. Akurát rozmýšlam že určite budú chcieť niekam isť, dúfam že si nevyberú ZOO lebo tolko chodenia by som asi nezvládla 🙂
Dobre ranko, mne bolo v noci trochu tazko.Ale to z toho asi ze sme si podvecer sadli zo znamimi na pivko.Dala som si prvy krat a asi aj posledny male pivko.Normalne som nemohla zaspat,bolo mi z neho tak tazko ☹
Zacali mi trosku pukat zilky na nohach zo zadu a nelka sa boji ze uz som stara babka a zacala plakat,ze co bude ked pojdem na cintorin.Chudatko moje malinke ☹
@nelynka18 ...nic nezehlis? no teda a fakt to nemas potom take tvrde a pokrcene? mna na dnes caka kopa zehlenia asi zo siestych prani, ked sme mali navstevu, tak som nechcela saskovat so zehlickou, tak sa mi nakopilo...zatial som v stadiu, ked zehlim aj obliecky a uteraky, ale podla mna sa na to pri babatku vykaslem a budem zehlit len to najnutnejsie 🙂
zeby to boli ti poslickovia? co ja viem, hihi 🙂 ale som aj rada, lebo ja som malu citila predtym dost malicko a teraz su tie hrbolceky kazdu chvilku, asi je uz aj dost velka, tak ked sa mrvi, viac ju citim...
ako dopadla grilovacka? mnam my tiez dost casto grilujeme, ja mam najradsej slaninku a potom zemiaky v pahrebe - s maslom a solou 🙂 mnamiky.
no vraj paplonik by sa nemal davat, lebo ked sa babo odkope, tak si ho moze dat cez tvar a zadusit sa...takze najskor zavinovacka a potom najlepsie spaci vak...a ked tak, prikryt len tensou dekou. a vankusik by nemal byt vobec tiez kvoli zaduseniu, ze ked ho chces mat v trosku zdvihnutej polohe, tak sa dava nieco pod matrac.
@zuzinr vraj preto, aby sa babatka nezadusili, ked stale kopkaju nozickami, mozu si ten paplonik odkopnut na tvar...tak vraj preto najskor zavinovacka a potom spaci vak. ale ako citam, tak viacere ste hned pouzivali paplonik, tak neviem...to bolo mozno len take upozornenie a aj tak si kazda spravime po svojom 🙂
@zuzinka_26 zuzi ja tiež nežehlim jedine drahému košele. orádlo sa snažim riadne vyprskať pred vešaním a hned ako uschne odložiť do skrine, a trička sa bez problémov v skrini vyrovnajú. 😉
@zuzinka_26 ja som pri Nelke nepouzivala paplonik ani vankusik.Spavala v perinke alebo som cez nu prehodila decku.Ale aj tak potom zacala pre moje pohodlie spavat s nami 🙂
@bv_alexandra 🙂 a ked mas veci zavesene na susiaku, tak nemas potom v strede tricka taky pasik z tej tycky, na ktorej bolo zavesene? a mne to neozehlene pride aj take tvrde...ale mozno ma to neskor prejde, ked nebudem mat chut zabavat sa so zehlenim, ale budem sa venovat radsej malinkej ;)
@nelustek ja tiez tak planujem - najskor len perinku a prikryt deckou...uvidime. A odkedy spinkavala s Vami? ja by som sa asi bala, ze ju pripucime 🙂 a potom nebolo tazke ju od toho odnaucit?
@zuzinka_26 ked to skladam vyžehlim rukami a poskladám 😀 žehlenie je vec ktorú z duše nemusím, aj napriek tomu že mám perfektnú žehličku.
Inak moje dve známe napr robia tak že mokré prádlo poskladajú poukladajú na seba, a zhrube po hodine rozložia na sušiak a nechajú usušiť a tiež vraj nemusia potom žehliť. Neviem to som neskúšala, ale oni si to chvália. 🙂
@zuzinka_26 nie nezehlim a vsetko je mäkke 🙂 grilovacka super....presne ako ty aj mam najradsej slaninu,taku chrumkavu mnaaaam 🙂 a zemiaky s maslom a solou su tiez super ja si ich najradsej robim na jesen ked je chladnejsie.....zadusit sa paplonikom???neviem no ja mam antialergicke,su lahunke a teda neviem si predstavit,ze by sa tym malo babo zadusit 😀 ale ved to je kazdeho vec 😉 ja paplonik budem davat a vankus podla potreby ak bude ako risko,ze mu bude vadit ze nema nic pod hlavickou urcite mu ho dam ked bude mat aspon 6-7 mesiacov 🙂 a pride mi ta postielka hrozne prazdna ked by v nej nic nebolo 😉 a risko napriklad nechcel byt v spacom vaku a zakryvat ho v zime len neakou dekou,no asi by mu bola zima 🙂 uvidime ako to bude teraz 🙂
@bv_alexandra no mne sa teda tiez nic nechce a som akasi podrazdena,najradsej by som si lahla a zobudila sa az na termin 🙂 do zoo v takychto horucavach?to im vyhovor tym,ze zvierata by boli aj tak zalezene a chodte radsej na kupko 🙂 asi aj ja zoberiem riska este do konca tyzdna na kupko nech si ho posledny krat uzije 🙂
@zuzinka_26 asi mala mesiac ked som si ju k sebe zobrala.Ja som ju nakojila odlozila spinkat a za 5min.rev.Tak zas pre nu uspat odlozit a za 5min.rev.Tak ma to prestalo bavit a aj som bola unavena tak som to vyriesila hentak a bolo dobre. Nooo spava s nami stale 😀 tvrdi ze sa boji tmy a preto nechce spat vo svojej izbe.Aby sme v manzelskej neskoncili 4-ria 😀 😀 😀
@nelynka18 to sa ma presne opýtal drahý dnes ráno či chcem spať až do porodu 😀 volal ma nech idem s nim do práce, no som to zamietla 😉
Ja som sa v juli v robote dosť namakala, robila som od rána do večera tak asi preto som rada že som doma a nemusím do žiadnej práce ani nič podobné. 🙂

ahojte kocky,
ja po 4 dnovom lenoseni v Michalovciach 🙂 som doma, tie tepla tam boli teda dost, spotena som bola v kuse, potom v nedelu sa trosku ochladilo... Zajtra nastupujem do roboty po necelych 2mesiacoch, ale nie na dlho, kedze 10.sep. nastupujem na MD.
Ako ste travili predlzeny vikendik? 🙂