icon

Pôrod v októbri 2011

silvia0201
21. jan 2011

Ahojte. Som zvedavá, koľko sa nás tu nazbiera :o)))))))))

lucy56
23. sep 2011

@jana0706 presne zdielam ten isty nazor, a ja nebudem predsa platit luxusny zivot majitelov ceptry z nasich smiesnych platov,niekto tu vzdy pride na genialnu myslienku ako zarobit, skoda ze na ukor lasky k dietatu

lawli
23. sep 2011

@andelusik Ahoj aj ja som toho istého názoru ako @jana0706 a je veľka škoda ,že som o tom nevedela ešte pri prvom pôrode ,ale už to nevrátim. Skus kuknuť totu ,je tam toho celkom dosť.... http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porod/loto... 😉

katuska_za
23. sep 2011

@andelusik aj ja som nad tym dlho uvazovala, ale uz som sa rozhdola, ze v ziadnom pripade... Ak babu odoberaju pupocnikovu krv musia mu odstrihnut pupocnik 30s po tom ako sa narodi. Babo pred porodom vtlaci 60 percent svojej krvi do placenty aby zmensilo svoj rozmer a az ked sa zacne porod respektive sa narodi tak cez pupocnik ta krv doteka do babatka. Cize ak ho odstrihnu skorr je to ako keby dospely clovek stratil 1,7l krvi co je strasne moc a moze mu to sposobyt alergie, astmu a podobne tazkosti... Ak sa pupúocnik necha uplne dotepat je vysoka sanca ze zas babatko dostane kojenecku zltacku (co ma vela babatiek a myslim ze to vanze pre nen neni, mneho z vas mozno tiez prezili) takze trea odstrihnutie urobit v spravnom case 😉 Ta pupocnikova krv nepomoze pretoze v podstate to co sa vyuziva v stepoch je v tomto pripade vlastne neexistujuce. Pri transplantovani krvotvornych buniek sa vyuziva prave to ze ten step je od DARCU a vznika tam reakcia na cudzi vstep a na svoj takto clovek nereaguje, dokonca ak ta choroba je porucha krvotvorby alebo leukemia tak sa to vyvinie znova, pretoze ta vlastna krv ma uz predpoklad, ze to obsahuje...Pozerala som prispevok dvoch vynikajucihc lekarov v volekych tras,nsplantacnych centrah ohladom krvotvorby a obaja nezavysle na sebe sa vyjadrili, ze vlastnu krv by nikdy nepouzili, urcite efektivnejsie je darcovsky step, popripade v sucastnosti uz vedia vytvorit aj vlastne bunky vtedy ked ich potrebuju... to je asi v skratke cosi o tom.. 😉

katuska_za
23. sep 2011

jeziiin pisem jak madar tolko preklepov tam mam 😠 😠 snad to je citatelne, ale bolia ma tie moje postruhane prsty 😀

lucy56
23. sep 2011

@katuska_za velmi dobre vysvetlena problematika, skoda ze marketing tej firmy je dost silny a malokto ma chut si pozistovat relevantne odborne nazory medzi buducimi mamickami, napr. na predporodnom kurze som ja jedina nechcela ist na ceptra prednasku, a ostatnych 20 bab ano, co svedci o tom ze sa im stale dari ziskavat dost rodicov

katuska_za
23. sep 2011

@lucy56 ja som na ich prednaske bola u svojej dr. ked robili a hmmm som tomu chlapikovi dala teda zabrat 😀 😀 😀 zo zaciatku este dokazal dopovedat a oponovat ale po par otazkach zostal jak obareny a uz bol ticho 😀 😀

andelusik
23. sep 2011

@dzuli08 Ahoj, ja som sa tiež na toto presne chcela opýtať, lebo mám doma ležať, keďže sa mi malá už od 25. tt tlačí dolu, tak som sa bála, že tento čaj mi privodí pôrod. Tak som sa opýtala môjho doktora na poradni a on že čože to je? To si musím napísať a napísal si to na papier, že si to asi pozrie 🙂 Som skoro odpadla, že o tom ešte nepočul. 🙂 No a na nete som našla: "Jednou z najčastejšie používaných rastliniek pred pôrodom je zaiste tzv. maliník. Ide o listy ostružiny malinovej, ktoré sa užívajú v podobe čaju. Tento čaj sa potom popíja od ukončeného 34. týždňa (niektorí odporúčajú až od ukončeného 36. týždňa) a jeho úlohou je pripraviť maternicu a pôrodné cesty na veľký výkon. Mnohé mamičky, ktoré sa spoľahli na silu maliníkového čaju, veria, že práve tento „zázrak“ prispel k rýchlemu a hladkému priebehu pôrodu. Čaj z listov ostružiny malinovej zakúpite v lekárňach alebo predajniach s čajmi." No ale jedna kamoška ho vraj pila a otvárala sa 26 hodín a nakoniec aj tak porodila cisárskym, keďže nastali komplikácie s ozvami.. No a tiež som počula o tej alchymike, k tej som našla, že je na spevnenie a posilnenie maternice, ale aj proti potratom. Tiež mi o nej hovorila jedna kamoška sestrička, že sa to má piť.. tak neviem, možno si budúci týždeň tú alchymiku opatrím. Ty si tú malinu začala piť?

lucy56
23. sep 2011

@katuska_za viem si predstavit,oni nemaju radi informovanych ludi, kazia im oblbovanie, ja by som robila to iste, stale do vsetkeho rypem a hlavne mam super pamat takze co si precitam to si zapamatam a tazko sa so mnou potom diskutuje

andelusik
23. sep 2011

@dzuli08 A ešte som našla: "alchemilka sa moze pit ona maternicu podporuje a nevyvolava porod....tu si precitaj charakteristiku http://www.burko.sk/rodinka/alchemilka obycajna... v tom sa odlisuje od ostruziny malinovej,ze alchemilka podporuje udrzat plod a ostruzina malinova zas skor moze privolat kontrakcie a ulahcit porod,ta by sa mala pit od 34tt "Tak teda neviem, či si niečo mám kúpiť z týchto dvoch vecí.. nechcem si ani vyvolať pôrod ani nejak moc "udržať" plod, aby som dva týždne neprenášala 🙂 Ten link sa mi nedal otvoriť..

katy31
23. sep 2011

@andelusik http://www.stv.sk/online/archiv/reporteri?date=... kukni si toto a urob si vlastný názor...

andelusik
23. sep 2011

@lawli No teda, tak to by ma v živote nenapadlo, zobrať si domov placentu a zasadiť ju pod strom 🙂 ale dobrý článok, ďakujem.

andelusik
23. sep 2011

@katuska_za Dík.. asi budem meniť názor.. no a to mám pred pôrodom povedať, aby mi hneď neprestrihli šnúru? 🙂 Aby si nepomysleli, že čo sa robím aká premúdrelá 🙂 Lebo keď som v júli ležala v nemocke, tak sme sa len čosi s babami na izbe opýtali doktorov a tak reagovali, že čo sa vôbec vypytujeme, my múdre, čo sme zas čítali 🙂 a aj ja som čítala o tom, že je to ako 1,7 litra krvi u dospelého človeka. Ale bolo tam aj, že tá krv sa má nechať dotepať, ak sa pri pôrode nepodávajú lieky..

katuska_za
23. sep 2011

@andelusik no ak mas dohodnuteho porodnika tak to povedz jemu co si zelas a ak nemas tak hmm potom skus na prijem alebo pred porodom poprosit...Ale ked som sa o tom bavila so svojim doktorom sa usmial, ze ak sa neodobera pupocnikova krv tak nechavaju dotepat takmer vsade, ze to je proste bezny postup pokial niesu komplikacie, ze sa nemam bat, ze by spravili nieco co nebude dobre pre babetko 😉

dianap
23. sep 2011

@katy31 Super reportaz, uz som sa rozhodla, este som vahala ale toto ma dorazilo.Len som vyvalovala oci... Dík... 😉

andelusik
23. sep 2011

@katy31 Fúha, no veľmi pekne Ti ďakujem za túto reportáž, otvorila mi oči už úplne.. lebo ja som čítala iba tie články z ich vlastnej stránky, takže tam je jasné, že samá chvála na to.. ukážem to aj mužovi, lebo on to tiež chcel odobrať.. dík ešte raz.. a do verejného registra ju daruješ?

andelusik
23. sep 2011

@katuska_za dík, si ma ukľudnila 🙂

katy31
23. sep 2011

@lawli no super článok, neviem si predstaviť, že by som toto navrhla svojmu pôrodníkovi, viete čo pán doktor, nestrihajte, berem si aj placentu domov... 😖

katy31
23. sep 2011

@andelusik no to je ten problém, že ja som chcela darovať do verejného.. aj moja sestrička mi povedala, že je s tým problém a aj dnes tá baba, čo mi volala z ceptry, úplne to obrátila na to, že je lepšie si ju nechať pre vlastnú potrebu.. Vieš, keby sme všetky dali krv do verejného registra, tak nie je problém, ak je to také vzácne a nápomocné.. ale vidíš, oni do verejného registra krv nechcú... zvláštne, nie? 😕 čiže je to biznis...

andelusik
23. sep 2011

@katy31 Presne to si myslím, že do verejného zrazu prídu výsledky, že krv nie je vhodná.. to len tak ma napadlo, že keď už by som si ju nedala vziať pre svoju malú, tak aspoň pomôcť niekomu inému.. ale dík aj tak.

katy31
23. sep 2011

@andelusik no veď to som chcela aj ja, darovať, nech pomôže niekomu inému... a mne rovno povedali, že sú s tým problémy, ani nikto nezisťoval, či môže byť dobrá alebo zlá.. . 😕

katuska_za
23. sep 2011

Dnes cely den sama doma☹ konecne mi manzel pisal, ze uz ide domov.. och ako mi uz je smutno.. uz aby sme mali tie babatka pri sebe a neboli tolko same, ja viem ze niekto musi aj zarabat a byt v praci, ale ja taaaaak neznasam samotu ☹ ked som este chodila do prace a skoly tak som mala co cely den robit, ale od tohto tyzdna som to uz vsade zabalila a je to des ☹

uhlopriecka
23. sep 2011

@bibi13 oj tak to sa asi nestretneme, jedine ze by si ma pockala alebo som si ja pohla 🙂 ano, viem ze sa robi utz ked ma prijmu na porodne odd, ja si myslim ze zalezi ci je doktor "stara skola". ti neradi prehanaju s utz. a nieje to nevyhnutne, vsetko sa zda ok.
a druhy bude chlapcek ci dievcatko? moj maly je otoceny dole hlavickou uz nejake mesiace, dufam, ze to bude prirodzeny porod. predporodnu pripravu som absolvovala+jedno cvicenie, je to velmi dobre podla mna. same fakticke informacie, co co stoji, ako sa treba a kam dostavit - v pond este ideme s manzelom na poucenie aby mohol byt pri porode, inak to povolia vraj len vynimocne.... tvoj bol pri prvom a bola si spoko? vedela si intuitivne dychat a tlacit? a porodnika si nejakeho platis? vdaka, uhla

lutsy
23. sep 2011

@katuska_za moj muz stale chodi domov o osmej vecer, ja som prave 2tyzdne doma a nechodim do prace a necakala som ze mi tak skoro bude otupno,aj ked sa snazim si stale robit program, chodim von a stretavam sa s ludmi
@katy31 dobry dokument, moja doktorka do mna uz 2x hustila letaky a ma to rovno na stole aj matersku knizku mam cervenu a plnu obrazkov o pupocnikovej krvi, veru iny business je to.....

d_anica
23. sep 2011

@katuska_za uplne s tebou suhlasim, my sme si o odberoch tiez co-to zistovali a som rada ze aspon niekto ma nema za blazna!!! ze vraj nechcem dat svojmu dietatu druhu sancu na zivot ak to bude potrebovat ☹ 😕 no to by som pukla ked to pocujem 😠

misic
23. sep 2011

cavte baby, my sme boli na velkom nakupe, kedze zajta aj pozajtra budu oslavy a pride kopec ludi...
Inak ja neviem ci mi maly tlaci na nejaky nerv alebo co ale priiiserne ma boli prave stehno z vnutornej strany. Neviem, je to bolest akoby bolo presilene... len neviem z coho, maximalne z chodze. Vcera ma to tak bolelo, ze som ani chodit vecer nemohla, stale som jojkala a manzel sa zo mna smial, ze simulujem, lebo nechcem sex 😀 😀 😀 😀 to je maskot ten moj muz... 😉
no a vikend sa bude niest v znameni priprav stale daco, aspon, ze torticku som dala upiect, lebo to by som uz asi fakt nezvladala... ale tesim sa, lebo Sonka uz mesiac sniva o oslave a torticke, tak dufam, ze sa jej bude pacit a vsetko dobre vypali 🙂

lawli
23. sep 2011

@katy31 prepáč ak budem trochu drza ,ale nerozumiem tvojej reakcii na článok čo som dala (inej osobe)....ja pokiaľ dobre viem som nikomu nenavrhovala aby si zobral placentu domov....cieľom bolo iba poukázať na to prečo by mal pupočník dotepať ...ostatne som vôbec nevizdvihovala. Tak nechápem 😔 Ak ti to mam dať polopate ,tak asi toto som z toho článku chcela vyzdvihnúť :
A hlavne argumenty ZA su:
1. Keď dieťatko zostupuje pôrodnými cestami z maternice, uskladní sa v placente okolo 66 ml krvi a tým sa uľahčí pôrod. Po narodení dieťaťa táto teplá okysličená krv začne prúdiť naspäť do tela novorodenca a počas niekoľkých nasledujúcich minút placenta odovzdá do tela dieťaťa dalšiu krv, až do celkového objemu 100 ml. Táto krv sa volá placentárna transfúzia a poskytuje krv plnú kyslíka a železa potrebnú na vyplnenie ciev v pľúcach, obličkách, pečeni, črevách a pokožke - všetky orgány ktoré sa nepoužívajú v maternici. Okrem toho obsahuje aj kmeňové bunky, ktoré sa neskôr premenia na nové krvné a imunitné bunky. Placentárna transfúzia obsahuje v priemere 30 až 35 ml železa navyše pre dieťa, čo je objem, ktorý by sme získali zo 100 litrov materského mlieka!
2. Existujú silné medicínske dôkazy, že skoré zasvorkovanie pupočnej šnúry môže spôsobiť u dieťaťa zvýšené riziko anémie, keďže zasvorkovanie oberie dieťa približne o 54 až 160 ml krvi, čo môže byť až takmer polovica celkového objemu krvi novorodenca (300 - 350 ml).
Toť vsio 🙂

misic
23. sep 2011

@d_anica no my sme to pri malej dali, aale potom ako okolo toho zacali prudit tie vseliake diskusie a pochybnosti, tak tento rok sme za uskladnenie nezaplatili, neviem, ci nas este vyzvu alebo tu pupocnikovu krv preradia do verejnej databazy.... je mi luto, ze sme za to vyvalili kopec prachov, ale vtedy som verila a bola presvedcena, ze davame prachy na super vec, teraz uz o tom nie som presvedcena a naozaj sa mi to javi ako komercna vec... ☹ ☹ ☹ skoda

misic
23. sep 2011

baby, ja som si dnes kupila caj ALOISIA TROJLISTA v bylinkarstve mi to poradili,ze to stimuluje maternicu, pomaha kontrakciam, pri dojceni napomaha laktacii... tak som si dnes prvu salku uvarila. Chutovo celkom v pohode. Kedze tu ostruzinu som nezohnala. Tak pijem toto, hadam to bude mat nejaky pozitivny ucinok... 😉

misic
23. sep 2011

@marikac ja som vyplnala tie udaje na kocik, ale zatial ma nikto neotravoval... ani mi nikto nenukal kocik... skoda ☹ 😉

katulka74
23. sep 2011

Ahojte tehulky konecne mam cas si vas trosku precitat,velmi vam uz prajem nech sa vam narodia vase babatka,aby ste si ich mohli mojkat ako ja svojho Filipka,citam ze uz mate aj poslickov,aj tvrdnutie,ja som 3 dni pred porodom mala vzdy vecer take tvrdnutie brucha,az som bola vylakana a vecer pred tym som dostala nervovy amok vecer v posteli,vadilo mi ze moj drahy pozera tenis,uplne mi preplo a rano som sa zobudila v plodovej vode a to mi doktor 2 tyz pred tym povedal ze nie som ani otvorena,ze som zo spodu ako prvorodicka,ze mame cas 🙂
Drzim vam vsetkym palceky a myslim na vas 🙂