September 2012
Ahojte čerstvé tehulky a čakateľky na dve čiarky 😉 dúfam,že nás tu postupne pribudne,že tu nezostanem sama a budeme si spolu vymienať krásne zážitky 😉 ja som dnes 26DC a našla som si minidúšika na teste ,zle mi je už 3dni ,tak som zvedavá čo z toho nakoniec bude,len dúfam,že v septembri krásne zdravé bábo 🙂 Podla tehotenskej kalkulačky mi termín vychádza 5.septembra 🙂
no asi sme prekonali zaludocnu chripku, celu noc velmi silne vracanie, tak si davajte pozor dievcata, aj ked sa tomu tazko vyhnut ked je to vo vzduchu, ale i tak, radsej viac doma oddychovat komu sa da.
@kamilkka ok, ak ma ta zena tri deti, z toho jedno je prave narodene a nikde ta zena nepracovala, kolko by dostavala ak by nemala zaplatenych 270dni ako dnpo? materska ziadna, nula bodov....rodicovsky okolo 230e + dve deti uz vacsie po 21e......jo s tromi detmi na mesiac 270e...to sa moze ist past. Mne sa tiez nepaci ked niekto zneuziva system...ale tu je skor na mieste otazka preco ak si od statu nesmiem zobrat ak mam na to narok...teda mam byt k statu lojalna...lebo ved musim chapat ze vlada musi mat na nove audiny a niekto nemenovany musi mat plat s odmenami a priplatkami 15tis e a teda ja som lojalna a preco stat nie je lojalny ku mne...k matke troch deti ktora kupi najlacnejsie plienky a serka sa cez cele mesto s kocikom aby usetrila dve eura a cela stastna kupuje nekvalitne potraviny za najnizsie sumy...Ja som tiez bola lojalna voci statu ked som mala prebytok a pri prvej mensej potrebe voci statu som zistila ze stat ku mne lojalny nie je...Mne sa tiez nepacia vychcalci...mam znamu ktora nikde nepracovaoa oficialne, ale nacierno v zahranici a zarabala tisice eur a pred par rokmi to bol pojem tisic eur, dnes uz to moc nie je...ked sa jej narodilo prve dieta dostala maximalnu moznu matersku lebo jej teta bola vysoko v socialnej poistovni...pri druhom detto...o dnpo nemala ani ponatia. Ale proste nejako sa to zariadilo...fajci, mina uzasne sumy a nadava na stat a system...nepracuje a zrejme nebude...nema dovod...dostava cez tisic eur mesacne, muz dobre zaraba...ani ja nemam rada vychalkov, ale stat tu proste zlyhava...o potrebnych sa nestara...tym vezme a ti ktori maju nie koser prijmy tak tym sa prida...
@sissmiss je to ťažka tema a debata o nej, a nemyslim, že to patrí sem, kde má prekvitať radosť a dobra nalada 🙂 , všetko sa da chapať z oboch stran, ja si len nemyslim, žeby mal niekto dostavať vyššiu matersku ako kedy v živote zarabal kvoli tomu že daval mesačne 10 alebo 15 eur...
každy ma mať tolko deti, kolko vladze vychovať a namiesto dnp nech ide robiť!
ja som ťažko makala dokym som otehu a kvoli svojej praci som musela 11 rokov študovať, odvadzala som roky po niekolko sto eur štatu a teraz dostanem tolko isto ako ten čo nerobil nikdy, len preto že si platil po 10 eur mesačne, malo to byť potom pre všetkych, jedna materska na zaklade platu a druha na zaklade dnp, to by bolo spravodlive 😀
@kamilkka chapem. Ja som aj pracovala aj si platila dnpo a bolo to okolo 50e mesacne. Len maly dotaz- mas bunky na to aby si studovala, to nema kazdy jeden clovek. Ale praca vsetkych je potrebna, lebo mat vsetkych lekarov, kto vynesie smetie a vycisti zachody, pravda. A davat niekomu viac je ok za zasluhy ktore ma, ale davat viac ako je nejaky standard...a nie trestat niekoho ze nestudoval a ma nizsie iq a trestat ho tak ze dostane menej ako je standard, ze dostane menej ako potrebuje...lebo dnes to u nas funguje tak. Ak by stat netuneloval bolo by dost na zvysenie standardu a potom aj na odmeny pre tych co su viac prinosni...aj ked aj o tom sa da polemizovat, nemat pekarov nenajeme sa... Mas pravdu, sem to nepasuje..ale vdaka za namet...porozmyslam si nad tym
@kamilkka fakt neviem prečo by som mala byť lojalna k štátu, keď on nie je lojalny k nám občanom......vôbec sa mi nezdá fér, že oni si odsuhlasia odmeny aj vo výške niekoľko tisíc eur!!! a matkám s deťmi zvýšia rodičovský o smiešnych 5 €......nevravím, je veľa ľudí, ktorý ten systém zneužívalo, no jednoducho ak ti daju 195 € na mesiac je to priam výsmech a nehovorím, že každú chvíľu idú neičo zvyšovať.......ale môžem sa tu hnevať ako chcem, aj tak to nezmením......ale v konečnom dôsledku uznávam, že aj tak by ten systém najvaic zneužívali naši milí spoluobčania
@kamilkka ja som tiez DNP, pracovala som a popri tom som si doplacala. Lenze, kde som mala nabrat financie, ked som bola na vyske a chcela som sa hned vydat a mat deti???? Ci budu len mamicky po 30, lebo si MUSIA zarobit????Skor by mal byt iny system, z ktoreho by som dokazala vyzit. Teraz som otehotnela neplanovane, neplanovane som na rizikovom a poberam slusnu PN, ale nie je to zneuzivanie. Radsej by som brala zdrave tehotenstvo. Prosto to tak vyslo a jedina vyhoda na tom je, ze som DNP a dostanem aspon daco.
Mamičky,je tu medzi vami taká ktorá sa musi starať o zvieratá,o také domáce zvieratá (na dedine) napr.zajace..atd.
@zahadka
@vladka1828
@sissmiss ono kazda ame ten svoj nazor na DNP kamilka to nemyslela zle, ja ju v istych smeroch aj chapem, neriesme to tu, je dobre ze sa nasla takato moznost a naozaj nebola materska ako almuzna par eur, ved predsa za to vychovavame nase deti a prve mesiace su financne najnarocnejsie. Obrat me temu, ako sa dnes mate
baby, mam dost silnu nadchu...co mozem na to? Kedze pracujem, rozmyslam ostat zajtra doma a nejako sa doma liecit ale netusim cim mozem? Vcera som si dala Olynth sprej do nosa co som bola unavena z toho ze neviem nosom dychat, a potom som precitala ze to tehotne nemozu...co vlastne mozem?
A inac @daniela02...vdaka za opytanie, ja osobne sa mam okrem tej nadchy dobre...v pondelok konecne kontrola,takze to uteka a dufam,ze sa dozviem dobre spravy.
@kamilkka dnp nie je len o nejakom priplateni 10-15E, z toho by si moc velku matersku nemala...
srandou je, ze pan velky minister, predtým, ako sa stal pánom ministrom túto "dieru" v zakone verejne hlásal a radil nastavajúcim mamičkám...hrdil sa, aké dobré veci on vymyslí... a ked nastúpil, všetko začal škrtať a klásť polená pod nohy...
ja posledných 12 rokov platím odvody a dane, nikdy som nebola na pn, od štátu som nedostala žiadnu dávku, a teraz mám namiesto materskej živorit? :(
ja osm dnes absolvovala EKG, a v pondelok opat krv (ale uz nie nalačno) a moja prvá poradňa 🙂)
dnes ideme oznámiť novinku svokrovi a cez víkend svokre a spol 🙂 utajit sa to uz nedá, lebo bruško sa už skryť nedá 🙂)
ahojte kočeny ja som bola dneska na NT ultrazvuku viete mi poradiť či sa niekde dajú nájsť na internete hodnoty ktoré mi uviedol lekár v správe i keď lekár vravel že je všetko ok 🙂
@sissmiss hej, aj som tak planovala, ze ak dnes do seba minimalne vodu nedostanem tak zajtra letim k dr. Ale zatial mi je dobre, na jedlo ani nepomyslim, to co mi fakt spravilo dobre so zaludkom je na moje pocudovanie coca cola. Po lyzickach ju pijem a zatial klop klop ziadne tazkosti nepocitujem. Len dufam ze mimco sa z toho spamatalo 🙂
@kamilkka ja si nemyslim ze dnp je zdieranie statu pretoze stat nas zdiera este ovela viac...ved oni sami dali takuto ponku tak preco ju nevyuzit...pises ze kazdy ma mat tolko deti kolko zvladne vychovat...v tom pripade my by sme nemohli mat ani jedno...vies ked jeden s manzelou zaraba minimalnu mzdu a druhy o nieco viac a vsetko si musia kupit sami myslim tym byt, auto, zariadenie bytu a podobne tak v tom pripade sa musi jedine zadlzit a ked sa zadlzi tak si nemoze dovolit dieta pretoze vsetky peniaze idu na dlhy...my sme jedno dieta zvladli s odretymi usami a to len preto ze ked mala mala rok sommusela ist pracovat...popritom som si platila dnp ved preco nie ked dali taku moznost a tak sme sa rouhodli este pre jedno aby nebola dcerka sama...ono vzdy sa najdu vyscany ludia a to je jedno ci je dnp alebo neni alebo ci je nieco une...kto bude chciet tak stat oklame...ale myslim si ze dnp nieje zdieranie statu pretoze takto si mohli aj ludia co zarabaju minimalnu mzdu troska prilepsit a dovolit si jedno ci dve deti...teraz ked to nieje tak verim tomu ze vela ludi si dietatko nebude moct dovolit...ono je ine ked niekto zaraba vela...ale ti co zarabaju minimum to lahke nemaju este k tomu ked si vsetko musia kupit sami...
@lu17 myslim, ze to bol taky mix z jedla co som zjedla a z toho ze u nas doma aj v praci skoro vsetci prekonali uz tu crevnu chripku, a aj ked som sa radsej odstahovala na nejaky cas k svokrovcom tak predsa ma to laplo. Ale nastastie to netrvalo zatial tak dlho ako zvykne a je mi uz lepsie. A zeby tehotenske nevolnosti? no amen 🙂 toto bolo asi prilis divoke na nevolnost z tehotenstva, neviem si predstavit ze nieco taketo preziva tehotna zena skoro kazdy den 😒 ledva predychavam tuto noc a nie ze kazdy den takto 😒

@daniela02 ahoj, ja viem tak, že materska sa počíta z platu za minuly kalendarny rok, teda v našom pripade za cely rok 2011, spriemerujú ti to a z toho 65%