icon

Tehotenstvo v Rakúsku: Skúsenosti a rady pre ženy

kafulienka
30. sep 2006

Ahojte vsetky snazilky, tehulky, netehulky atd. Skusam zalozit novu temu a verim, ze sa niektora najde a odpovie mi. Velmi rada by som sa dozvedela co najviac osobnych skusenosti z tehulkovania v Rakusku (aj ked patrim zatial len ku snazilkam). 🙂

lauraa
5. mar 2013

@megie kamaratkina dcera prisla po skonceni prveho rocnika na sk do at a opakovala znova v at prvy rocnik.....

megie
5. mar 2013

@lauraa a ona už vedela niečo nemecky? zvládala tú prvú triedu?

lauraa
5. mar 2013

@megie ano, uz nieco vedela , zvadla , len to potrebuje cas...

odabinka
5. mar 2013

@lucia2105 Uz som pozerala, tento nemali, ale este sa skusim opytat 🙂

odabinka
5. mar 2013

@smejkoahoj V GH som rodila a tam aj budem rodit 🙂 Bola som neskutocne spokojna!!!!! Stretla som tam aj dve slovenky, ktore tam robili. Pocas porodu boli neskutocne mili ku mne. Radost rodit 🙂 Mala som zo sebou domace oblecenie a hygienicke potreby a papuce. Tam su cely den stojany s uterakmi, vlozkami, jednorazovymi nohavickami... Pre babo je tam vsetko. Potrebujes iba oblecenie v com ho zoberies domov.

smejkoahoj
5. mar 2013

@odabinka tak to som rada!dakujem, za radu....ked mi vravela kamoska na Sk kolko veci bere do porodnice, az mi zle z toho prislo!som rada ze nemusim zhanat vsetky tie ,,malickosti,,tak mozno sa v nemocnici stretneme🙂

p_d
5. mar 2013

Ahojte vsetky mamincky, tehulky, snazilky..

Mam zopar otazok, viem ze su tu urcite zodpovedane, no vyse 460 stran - nechce sa mi to vsade hladat. Prosim o odpoved taku, ktora mi moze podat presne info.. dakujem 🙂

takze par otazociek:

1. Rodicky v Hainburgu, co so sebou do porodnice pre maminku a pre babatko?
2. Pracuje/praacovala niektora v Rakusku ale nemala meldezettel, cize mala bobyt len na SVK? Ako to bolo s materskou?
3. Tie ktore ste boli u Dr. Loksu, u neho v ambulancii vamvybavia vsetko potrebne na matersku, pretoze vraj netreba ist na Finantamz ani Krankenkasse.. Vraj az ked sa narodi male, ptm ist poziadat o dalsie peniaze. ?

Dakujem za odpovede 🙂

lauraa
5. mar 2013

@p_d do porodnice nepotrebujes nic ani pre seba ani pre babätko,samozrejme veci ako zubna pasta kefka, prezuvky som mala svoje ale dostanes aj tam, cez den som nechodila v nocnej koseli ale prezliekala som sa do pohodlneho oblecenia, pre babätko az oblecenie na cestu domov vsetko ostatne je v nemocnici..... doklady na vystavenie rodneho listu sa odvzdavaju tiez v porodnici ale to ti povedia pri obhliadke nemocnice ktore su potrebne, rodny list si vyzdvihnes potom na matrike , teraz uz vystavuju medzinarodne ( nemusis davat prekladat) poziadas osobitnu matriku v Ba o vystavenie slovenskeho rodneho listu....dolezite cim skor poziadat lebo myslim maju 2 mesiace cas na vystavenie slovenskeho....
o wochengeld (teda matersku 8tyzdnov pred porodom ) poziadas na prislusnej Krankenkasse cez formular Antrag na wochengeld..... potrebujes k tomu potvrdenie dr. o predpokladanom termine porodu a nastupe na matersku, k tomuto nie je potrebne ziadne bydlisko v at staci ked platis dane v at.....Ci dr. Loksa vybavuje matersku neviem o tom som este nepocula ale urcite potrebujes od neho potrdenie o nastupe na matersku.....po narodeni dietata posles na KK oznamenie o narodeni dietata( dostanes ho automaticky , je tam aj napisane ako si rodila)na Gkk, vzapäti by ti malo prist vyrozumenie ako dlho ( teda 8 tyzdnov od narodenia) budes dostavat wochengeld a aku dennu sadzbu....kde pracuje tvoj manzel? obaj ste slovaci trvalo zijuci na sk?

odabinka
5. mar 2013

@lauraa A vies ako to je, ked som na materskej a poistena v SVA do konca jula. Od augusta sa chcem pripoistit k manzelovi, lebo v auguste mam termin porodu. Dostanem matersku??? A narok na wochengeld nemam, vsak? A este teraz som rok dostavala k materskej fam.beihilfe 6,06 denne. A mam na to narok aj pri druhom dietati? Veeeeeelmi pekne dakujem za odpoved!!!!!! 🙂

odabinka
5. mar 2013

@smejkoahoj A este aj vselico dostanes. Napr. ruksak plny veci, mokre utierky, vzorky kozmetiky, hracku pre babo. No bolo toho neskutocne vela. Dufam, ze sa to nezmenilo, iba nedavno som tam rodila 🙂 Najlepsie je, ze mozes byt v domacom obleceni a nie v pyzame. A celodenny bufet-zdarma 😀 A dve teple jedla za den. Obed na izbu... Asi som hladnaaaa 😅 A robili tam aj slovenky, ja som stretla dve. Dostala som aj odsavacku na mlieko na 3mesiace. A kam chodis na gynekologiu?

odabinka
5. mar 2013

Tak pre spestrenie 😅 Ak mate zaujem o krasnu hackovanu velkonocnu vyzdobu, staci mi dat vediet. Vajicka sa daju aj zavesit 😉 Som vo Viedni...

smejkoahoj
6. mar 2013

@odabinka chodim v 17.Bez DR.Fous pri nom aj hned byvam , takze nemusim cestovat daleko.Nevies prosim ta nahodou ci sa da z nemocnice prenajat monitor na kontrolu dycha babätka?ak do 19 augusta neporodim, mam sa tam rano hlasit .Kedy mas ty termin, a kde chodis k DR.?

megie
6. mar 2013

@lauraa a to chodila ta dcérka v prvom ročníku na svk na nemčinu, alebo mala kurz, alebo ju učili rodičia? ked už volačo vedela... Ozaj.. a zoberú mi tam dieťa do školy, ak nemame pobyt v AT?

odabinka
6. mar 2013

@smejkoahoj O monitore dychu neviem ci sa da pozicat. Ale asi ano. Zavolaj do nemocnice a opytaj sa. Ja som mala vlastny. Ja mam termin presne na meniny 21.8 🙂 So synom som mala termin na vianoce a narodil sa o mesiac skor. Tak som zvedava, kedy sa toto mrnave vypyta na svet. Mozno sa stretneme 🙂 Ja chodim k Dr. Stefanovicovi-slovakovi. Je mi to daleko, ale kedze mam zlu nemcinu, tak som chcela slovaka, keby nieco-nech rozumiem 🙂 A pracujes?

smejkoahoj
6. mar 2013

@odabinka momentalne nepracuem, som na PN, vlastne od zaciatku tehotenstva....uvidim dokedy.K Stefanovicovi chodi moja sestra, ale ako vravim ja mam gyn hned pri dome, je to prakticke.Takze monitor idem objednat, a budem mat vkastny hned aj pre druhe babo do buducnosti.

lauraa
6. mar 2013

@megie terajsi manzel mojej kamaratky je rakusan, takze tu travila s dcerou vsetky prazdniny, vikendy a samozrejme sa s nou rozpravali len nemecky... kamaratka robila uz vtedy preklady z nemciny takze ta to mala bez problemov, do prvej triedy ju zapisali hlavne kvoli jazyku, predsa len gramatika sa zacina ucit uz v prvej triede a ked nerozumies je to tazke......

julietta246
7. mar 2013

@p_d Ja som dostala medzinarodny rodny list, ale na specialnej matrike na Slovensku mi ho nechceli zobrat, pretoze na Slovensku sa neakceptuje. Co je trochu zvlastne, kedze v inych krajinach co som pocula, to akceptuju bez problemov. Cize som ho aj tak musela dat prelozit do slovenciny.

p_d
7. mar 2013

@lauraa

manzel pracuje na SVK, obaja sme tam zijuci. dakujem za info, pomohlo... ale urcite vraj potrebujem meldetzel, inak nedostanem tie dalsie peniaze ☹

lauraa
7. mar 2013

@p_d meldezetl naco?Narok na wochengeld ti vznika tak ci tak v At, tu dostanes 8 pred a 8 po porode.... KBG (teda rodicak) ti bude vyplacat v tvojom pripade slovensko (teda stat kde jeden z vas odvadza dane) a raz rocne spätne poziadas rakusko o doplatok , rovnako rodinne pridavky....

alenocka777
8. mar 2013

Ahojte mamičky,je tu neaka z okolia Amstetten?

p_d
9. mar 2013

@lauraa
No neviem ako to je, kedze manzel je v s.r.o. , je to komplikovane cele ☹ bojim sa aby sme vobec nieco dostali... Jednorazovo vyplatene porodne v Rakusku neni? tak ako tu na SVK? Kedy mam poziadat o wochengeld som teraz v 21 tt. dakujem za rady 🙂

lauraa
10. mar 2013

@p_d ty si zametsnana nie? staci ti v 30 tyzdni dat ziadost o wochengeld, tie dostanes urcite lebo ti ich musia vyplatit, rodicak a rodinne musis vybvit na sk a raz rocne spätne ziadat doplatok od AT.....mesacne by ti vyplacali len v pripade ze by si nastupila do prace popri materskej alebo manzel by sa zamestnal v AT.... porodne v at neexistuju....

klaudia1210
12. mar 2013

ahojte... chcela by som sa spytat ci mate skusenosti s porodnicou v badene? 🙂 dakujem

simkarobkova
12. mar 2013

čauky nejaká maminka z niederostereichu? 🙂

avnia334
13. mar 2013

Cafte nejaka mamina co ma deticky tu je ? Mam 8 rocnu dceru a7mes.chlapca.byvam v 10 bezirku

avnia334
13. mar 2013

@megie ahoj vo viedni existuju skolky aj skoly cesko slovenska.ucia sa tam aj nemcinu.moj

u dceru som tam d ala.vola sa to shulverein komensky 3bezirk.sebastian platz

megie
14. mar 2013

@avnia334 ahoj, ďakujem, ja som zatialna SVK a chcem Sárku nejako pripraviť, ale tu v našom meste je len vyučba angličtiny o nemčinu nie je záujem, a do rakúska pôjdeme asi do nejakej dedinky smerom od viedne k SVK, nie priamo do viedne.. neviem ako by to bolo s cestovaním... hádam to nejako zmákneme 🙂

avnia334
14. mar 2013

Tak neviem poradit. ale nerob si staro
sti.Ja som stresovala tiez a 🙂 zbytocne.klud ona sa v skole nauci velmi rychlo.a to ostatne dobehne.

megie
15. mar 2013

@avnia334 vy ste sa kedy sťahovali do AT? koľko mala rokov? A nechcela si ju dať skôr do nemeckej školy? aby sa naučila?

avnia334
15. mar 2013

Ja som tu robila.postupne som ju nosila na prazdniny sem ukoncila prvy rocnik na svk a teraz je tu so
mnou.tiez nevedela nemecky ani len prd povedat.teraz sa pomaly uci a ide jej .ale teraz po let.prazdninach uz ide do rak.skoly.koli nemcine.bojim sa tiez ale ked to ine deti zvladli tak preco nie moja.a napr.aj tvoja. 🙂 nemaj boja