icon

Termín pôrodu február 2014

kamea858
22. máj 2013

Tato diskusia je určená pre budúce mamičky, ktoré očakávajú potomka v termíne Február 2014. Ja zatial nesmelo, so slabšou druhou čiarkou 🙂

anies10
27. jan 2014

@lucia0108 ja som lezala 1 mesiac pred porodom v nemocke. Na pasoch 2x denne ma presviedcali, ze mam kontrakcie. Tiez som citila len tvrdnutie. Ale v den porodu uz pri tvrdnuti zacali aj bolesti. A to su tie prave kontrakcie. 😖
Takze neboj, je to zatial pohoda 😉

cerimi77
27. jan 2014

@saxxxana my na príprave cvičíme najskôr, potom si porozprávame niečo teoreticky o pôrode, alebo kojení a pod., na každej hodine o niečom inom, ale v určitých intervaloch sa to celé opakuje to isté, lebo kurz u nás beží vlastne nonstop, nemá začiatok a koniec, len pribúdajú a odbúdajú tehuľky, je jedno kedy nabehnú do kurzu, ale tak ak nabehne ten mesiac pred pôrodom, tak stihne všetko potrebné sa dozvedieť, príp. sa venuje individuálne tým, ktoré to už majú za pár... najviac času sa venuje pôrodu, hlavne ako správne dýchať pri kontrakciách, ako dýchať pri tlakoch na konečník, ako tlačiť, ako predýchavať ak sa nemôže tlačiť, skúšame si vlastne celý priebeh pôrodu ako dýchať a tlačiť, pomáhať si pri kontrakciách a pod... to sa ti nedá napísať aby si z toho niečo mala, treba si nájsť v blízkom okolí nejaký kurz, ani pôrodnica kde sa chystáš rodiť nerobí žiadny takýto kurz? .. u nás ho napr. robí Červený kríž, mnohé maminky tiež ani nevedia, že také niečo existuje u nás 😕 .. ja to každopádne len odporúčam, myslím, že je to dôležitá vec, ak sa chceš vyhnúť aj zbytočnému natrhnutiu, príp. ak si chceš dať EPI, v niektorých nemocniciach ani nechcú dávať EPI, pokiaľ mamička neabsolvuje predpôrodnú prípravu, tým, že nevie ako má dýchať a ako a kedy tlačiť, tak si môže pôrod zbytočne predlžovať a komplikovať a bábo musia z mamičky doslova vydolovať príp. vytlačiť sestričky 😕 😀

cerimi77
27. jan 2014

@cukrik580 tak ako som predpokladala, tieto vyšetrenia mi mal spraviť ešte môj doktor, vraj je toto vyšetrenie ešte v jeho povinnostiach a oni to normálne nerobia, neviem či sa výsledky toho píšu do tehu knižky.. možno ho to ani nenapadlo kontrolovať, lebo nepredpokladal, že to nemám spravené, resp. som ešte nemusela mať výsledky z toho 😕 každopádne mi to spravili, a že doktorovi svojmu mám odkázať, že si na neho v BA dobre ponadávali 😀 ale jasné, že ja za to nemôžem 😕 ... inak asi všetko v poriadku, keď mi pozeral krčok, tak povedal že 1cm, ale to neviem čo presne znamenalo a keďže som pri dcérke nestihla ani jednu poradňu v pôrodnici, tak 1x mi merali bruchu krajčírskym metrom, od pupka dolu, neviem čo to je za hodnotu a kvôli čomu to je 😀 ...
@biba na predpôrodnej príprave sa hovorí aj o dojčení a o šestonedelí a pod., ale kvôli tomu by som možno tiež nechodila na prípravu, ja som si napr. ohľadom dojčenia všetko naštudovala na stránke mamila.sk , ešte v pôrodnici som študovala materiály čo som mala vytlačené z tejto stránky a stačilo mi to, nemala som žiadne problémy s dojčením 😉
@kazunomiya @lucul @cukrik580 mne dnes prišiel papier zo sociálky.. tak mám menej ako pri dcérke, ale tak lepšie ako rodičák, vypočítali mi 17,26e / deň.. na MD som od 7.1.

cerimi77
27. jan 2014

@kazunomiya podávala si 2 samostatné žiadosti o materské? ak si mala 2 príjmy, tak to tak treba urobiť, som to písala aj @biba ja som to tak mala pri dcérke, tiež by som to nevedela, keby mi to môj finančný poradca vtedy nepovedal, si pamätám, že som kvôli tomu musela ísť znovu ku gyn, aby mi aj tú druhú žiadosť potvrdil 😕 .. 2 žiadosti o materské sa musia dávať aj pri dobrovoľnom pripoistení, z každého to počítajú zvlášť, ale ty musíš dať toľko žiadostí, koľko máš príjmov, resp. z čoho všetkého si platila dane....

cerimi77
27. jan 2014

@bea00 gratulujem 🙂 tuším prvý chlap v skupine a rovno Adam 😀 veľa zdravíčka a mliečka prajem 😉

anies10
28. jan 2014

@cerimi77 Nevies mi povedat ci davam 2 ziadosti aj ked som mala 2 prijmi do juna 2013?

kazunomiya
28. jan 2014

@cerimi77 dávala som len jednu žiadosť, mne totiž ani nenapadlo, že by mohli byť treba dve, mám len jedného zamestnávateľa a mám u neho pracovný pomer urobený na dve zmluvy... čiže dva pracovné pomery... tým, že to beriem ako jedno zamestnanie, tak mi tieto veci ani len nenapadli... musím zistiť v SP, čo potrebujú odomňa.... lebo žiadať si ešte jednu žiadosť o materské a dávať to celé znova potvrdzovať zamestnávateľovi... mi pripadá ako zbytočná šikana (tá druhá žiadosť by bola identická s tou prvou... tak by rovnako dobre mala stačiť kópia, ak by úradníci boli normálni...)
No skúsim to zistiť a som zvedavá...

kazunomiya
28. jan 2014

@anies10 ak ti začína MD v tomto roku, tak sa vypočíta z celého minulého roku, t.j. mala by si určite doložiť všetky príjmy, z ktorých si platila odvody... ak to bolo u rôznych zamestnávateľov, tak to musí potvrdiť každý z nich, takže asi je logické, že treba viac tých žiadostí... Ja som zvedavá, či to platí aj v prípade, že ten zamestnávateľ bol len jeden... zistím čoskoro 🙂

Najlepšie je informovať sa priamo v SP, určite by ti to mali vedieť povedať.

cukrik580
28. jan 2014

@cerimi77 ja to mam pisane v knizke...urcite aj ty lebo to pri porode potrebuju vediet...teda hlavne toho streptokoka ci pichnut alebo nepichnut antibiotika...no ale hlavne ze to spravili 🙂 esteze si o tom vedela a povedala im to lebo by twbe aj malemu urcite pichali preventivne...
No k tej materskej...cakam cakam jak kura na sopel kedy mi to pride...dufam ze vyrataju aspon 13-14e ☹

os
28. jan 2014

@bea00 fu... to fakt si mala epi? az tak pomohlo? ... ja som rozmyslala ci chcem... a to predtym stala len 100 eur... vcera som sa dozvedela.. ze epi u nas stoji 220 eur... a to uz nemam odkial dat ani nahodou... vsak odrodit ma musia tak ci tak... budu sa musiet oni snazit ak nebudem vladat...

lucul
28. jan 2014

@os nejak vela za epi, ale radsej mat ako nie, ak odmietnes a budes ju mat zaplatenu tak ti peniaze vratia. A porodit musis ty, za teba to lekari neurobia hlavne ked uz nebude moznost akutneho cs

ziza
28. jan 2014

Zienky, hladam mamicky, ktore by si chceli nechat nafotit v domacom prostredi uplne malicke miminko do 4 tyzdnov. Ak budete mat niektora zaujem ozvite sa mi. Nemam to ako biznis, viac info v sprave

kazunomiya
28. jan 2014

@biba @cerimi77 fakt treba dve žiadosti - majú tam na mňa dva pracovné pomery, ale ku každému chcú žiadosť... takže idem volať sestričke môjho dr. že si prosím ešte jednu... niekto mi to vyzdvihne, potom potvrdiť u zamestnávateľa a potom doručiť do SP.
Byrokracia!

cukrik580
28. jan 2014

@os tja z teba umrem 😀 to ako si to predstavujes prosim ta ze ked nebudes vladat ze sa musia posnazit 😀 ty zijes v oblakoch 😀 😀 😀 no ja nastastie nemusim ani rozmyslat nakoljo epi v NR nepichaju 😀 ale za 50e davaju daky plyn dychat...tak ak by bolo treba budem riesit ten ale to som sa az vcera dozvedela 🙂 ale zvladneme aj bez epi 😉 sak sme zenyyyyyy 🙂

sonulka81
28. jan 2014

@cukrik580 ahoj bola,kvoli zltacke nemozme ist ale teraz cakame na vysledky a teraz vravi dokyna ze idemeeeeeeeeeeeeeee domov....super

cukrik580
28. jan 2014

@sonulka81 no paraaaada 🙂 by som sa aj zastavila vcera a pokecala ale nahanali ma 😀 sak som ti poriadne ani nezakyvala 😀 a vo vytahu mi majko hovori ze komu si kyvala?tak som povedala ze dufam ze tebe 😀 uplne rychlovka 😀 potom nam este ukazovala dolu kde sa chodi a kam na klbiky a tak...kokis pred dvomi tyzdnami tam bolo 17 bab.vcera nas malo byt 5 a prisli sme len dve plus moj muz 😀

katty137
28. jan 2014

Baby, začali mi opuchať ruky, to nie je moc dobré, že??? Zajtra idem prvýkrát do nemocky do poradne, sa bojím, nech si ma tam nenechajú... nohy cítim opuchnuté len vnoci, neviem či sa mám báť alebo nie :( sakriš...

@biba ty si riadny blázinek... ja som teda tiež športovkyňa, teda tebe sa veru nevyrovnám, ale toto by som veru nedala... ale tak keď môžem porovnať, pri malej by som to zvládala, toto tehotenstvo s tým nemôžem ani zrovnávať, je to úplne o niečom inom, problematickejšom, takže waw, ale hlavne opatrne... 😀 😀 😀

veronikapodolska
28. jan 2014

@bea00 Blahoželám, veľa zdravíčka prajem obom 🙂

jeessie
28. jan 2014

@katty137 a nejako velmi ti opuchaju? lebo mne puchnu uz cca druhy mesiac, vzdy v noci a aj cez den citim, ze mam prsty riadne hrubsie, ale to je uplne normalne. problem je, ked by si sa rano zobudila cela spuchnuta, vtedy treba vraj bezat na pohotovost hned. ked je to len maly opuch a tlak budes mat v poriadku, tak sa nic nedeje 🙂

bea00
28. jan 2014

@os no ja si myslim ze bez epi by som to nebola zvladla a to ked uz vychadzala davka tak mi ju davali este tusim dvakrat

anies10
28. jan 2014

@kazunomiya tak som volala na sp a treba dveoriginal ziadosti ak som bola zamestnana u dvoch, ale su tam podmienky ak si chces narokovat. 1. zamestnanost minimalne 270 dni a 2. otehotniet este v case trvania prac pomeru 🙂

anies10
28. jan 2014

@cukrik580 no ciastocne ma os pravdu 😎 sestricky dokazu vytlacit za rodicku dieta, ak ona uz nevladze a na sc je neskoro. No na druhej strane, ostanu "krasne" podliatiny na bruchu. Jedna moja spoolubyvajuca si to zazila. Fakt treba co najviac oddychovat v tej prvej faze a zbierat sily na zaver 😎

kazunomiya
28. jan 2014

@anies10 no vtipne, ja som bola zamestnana u jedneho, oni to aj vidia v systeme, aj vsetky nalezitosti to splna, a aj tak povedali, ze este jednu ziadost treba dolozit. Mozno zalezi ktory uradnik to ako chape. Alebo si proste nevsimli ze oboje je jeden zamestnavatel. Uz len dufam, ze mi to dorobia ako maju a peniazky uvidim.

cukrik580
28. jan 2014

@anies10 no ved to zas ano...za takuto cenu to dokazu ale teda ja osobne by som to nechcela zazit...aby mi niekto nasilu cez moje brusko vytlacal moje dietatko...ved to musi byt hrozne ked tak fajin skoci na brucho alebo zatlaci...

cukrik580
28. jan 2014

@kazunomiya neni to tak ze zamestnavatel vypisuje hrubu mzdu alebo co do tych papierov na md?lebo ak hej tak ony ti tam mali napisat ze si u nich zamestnana na dvakrat...lebo socialka vidi ze mas dva pomery ale ked ty prinesies alebo teda tvoj zamestnavatel vyplnenu ziadost len z jedneho pomeru tak ony ta samozrejme nebudu presviedcat o tom ze mas narok z obidvoch...aspon ja tomu tak rozumiem :-/ podla mna by mali robit vsetko vsade automaticky...ved maju vsade vselijake systemy poctivo vsetko platime...kazdy jeden prispevok kazdy jeden halier a rovnako aj matersku by nam mali vyplacat automaticky podla mna bez toho aby sme sa tym dementom v tomto state prosikali...vsade same ziadosti potvrdenia a doprosovanie sa uradnikom...este aj na to na co mame narok sa musime milionkrat pytat a prosikat a este ta tie sproste uradnicky budu presviedcat ze nemas narok...ako keby to vyplacali zo svojho...namiesto toho aby nam pomahali...ja uz nemam nervy na tento stat...ale co uz narobime :-/

kazunomiya
28. jan 2014

@cukrik580 zamestnavatel im nic take nepotvrdzuje pri ziadosti o materske (len to ze som tam bola zamestnana), oni maju vsetky odvody v systeme a aj moju hrubu mzdu, oni to tam vidia... komu by napadlo ze mozu potrebovat dve ziadosti aby mali ku kazdemu prac. pomeru jednu? ale presne tak to mojmu otcovi dnes povedali... tak uz som si vybavila aby som este druhu ziadost mala... dolozim im co budu chciet, ale je to kravina, ved oni to tam fakt vidia.

cukrik580
28. jan 2014

@kazunomiya aha...no neviem.to ma len tak napadlo ako dovod...je to cele riadne svinstvo...za vsetko aby clovek bojoval...jak keby nestacilo potvrdit nejake tlacivo od dr ze ano som tehu a vtedy a vtedy idem na md a ony by to mali automaticky vyratat zo vsetkeho co maju v systeme k mojmu rodnemu cislu...ne ze este my sa musime volakomu doprosovat...

kazunomiya
28. jan 2014

@cukrik580 mna to hrozne zneistuje lebo sa mi nechce verit ze naozaj mozu taku hlupost potrebovat! Ja som pracovala na administrativnej pozicii tak ale vzdy ked je clovek normalny tak vie co ziadat a co je uz kravina. Ja si proste neviem vysvetlit, preco to automaticky vyratali len z jedneho a ani nedali vediet. Joj nemozeme sa rozculovat, cakaju nas predsa uplne ine pozitivne veci 🙂

anies10
28. jan 2014

@kazunomiya a co je zaujimavejsie, ze ja musim DOKAZAT ze som uz bola tehotna, ked som tam pracovala . Ved lekarka v ziadosti udava termin porodu. To sa im na tej socialke uz nechce ani odpocitat 9 mesiacov dozadu? Som zvedava co mina to lekarka povie 😎 V podstate ani neviem co mam od nej pytat aby som dokazala dlzku tehotenstva 😀 Totalna bananova republika

dulkagabulka
28. jan 2014

žienky, dnes sa z dôvodu nahleho ochorenia seba alebo detí, odhlásili 4 tehotné ženy, takže sa uvolnilo miesto /som predtým z kapacitných dôvodov odmietla už nahlásiť dalšie tehulky/
takže ak by ste mali záujem, dnes budete vítane o 20.00 hod v Kvapke na Slnečnej 32 v Trnave