September 2012
Ahojte čerstvé tehulky a čakateľky na dve čiarky 😉 dúfam,že nás tu postupne pribudne,že tu nezostanem sama a budeme si spolu vymienať krásne zážitky 😉 ja som dnes 26DC a našla som si minidúšika na teste ,zle mi je už 3dni ,tak som zvedavá čo z toho nakoniec bude,len dúfam,že v septembri krásne zdravé bábo 🙂 Podla tehotenskej kalkulačky mi termín vychádza 5.septembra 🙂
@tamix ano, pisala som to ja, avsak nepisala som vsetko, co povedal. Nebolo to jednozacne za prirodzene a finito. Samozrejme, ak ide o ohrozenie alebo su tam komplikacie, treba to riesit cisarskym, o tom niet pochyb a sa mi zda, aj to tak v debate prezentoval. Ja som len chcela vypichnut, ze je to - aj podla mna - najprirodzenejsie a pre to babatko najmenej sokokuce, ked sa samo rozhybe a rozhodne, ze ide na svet 🙂
To s tym nastihnutim - veru vela sa to teraz riesi. Mozno keby sestricky pomahali s tym masirovanim hradze a ona by povolila prirodzene, bolo by fajn nebyt nastrihnuta a zasivana krizom -krazom. Ja som si veru uzila, pokial sa mi to zahojilo, ale co viem, zeny mali aj ine problemy, tak som vdacna za taky vcelku rychly a bezproblemovy porod.
Je super, ze ste s malou ok a asi si pretrpela svoje, ked ste tak dlho boli v nemocnici. Teraz babo co cakas, je pekne velke? Verim, ze vsetko dobre dopadne 🙂
@ka. teraz má malý okolo 3200g. Tak si myslím, že je to O.K. váha. Malá sa narodila, vlastne ona sa ani nechcela, lebo mi pôrod vôbec nezačal a ani som sa neotvárala, ale v noci som urobila prudký pohyb a zrazu prask a plodová voda v čudu. Sme jednoznačne presvedčení, že to prasklo na najslabšom mieste - a to vpich pri amniocetéze. Keby som vtedy bola vedela všetko to, čo už teraz viem, tak by som určite nebola išla na amnio. Malá našťastie nemá žiadne zaostávanie - ani fyzické, ani psychické a hlavne je veľmi zdravá. Podľa neurologičky je vraj šikovnejšia, ako veľa na čas narodených detí - tak len dúfam, že bude zdravá a všetko bude super.
@tamix
k cisárskym a nástrihom
stačí si prečítat odporúčania WHO a porovnat % cisarskych a nastrihov u nas..ak jedna lekarka, tkora je pediatrička , o tom povie, ze je to super vec, sposobit matke važne poranenie,a by sa predišlo važnemu poraneniu, to ešte neznamena, že je to pravda...su ini odbornici, dokonca sami naši gynekologovia a porodnic uznavaju, že strihat treba menej!!! , viac k tomu nemám čo dodat
a k tvojej vete, citujem:"Na Slovensku je to najsuper vec, aj keď zabila kopec bábätiek. " - , k tej už nemam čo dotat absolutne
@dulkagabulka verím, že je dôležitý kontakt od prevej chvíle, ale niekedy sa veci tak preháňajú, že to normálnemu sedliackemu rozumu jednoducho nesedí. Ja som svoju malú videla 1x až po troch dňoch, lebo išla hneď do inkubátora 😢 . tam strávila asi 3 týždne ☹ . Kojiť som ju nevedela, lebo bola kŕmená cez hadičku, A VÝSLEDOK? Máme fantastický vzťah. Nedá sa vidieť, že sme boli 50dní tak málo spolu a z kojenia nič nebolo. A v súčasnosti ako deprimujú mamičky, čo nevedia kojiť - a napokon sa nervovo zrútia a dostanú na psychiatriu, lebo sa jej nedalo kojiť. Tak, ako som už písala - žiaden extrém nie je dobrý.
Ja aspoň veci beriem tak ako prichádzajú a nemienim sa stresovať pre nepodstatné veci. Keď malú brali na operáciu srdiečka - mala 1400g, to bol dôvod pre stres. Ale aby som nerváčila, že musím rodiť cisárskym - tak to nemienim. Len dúfam, a pevne verím, že všetko dobre dopadne.
@dulkagabulka Jasné, WHO je organizácia, ktorá si veci prispôsobí ako potrebuje - prepáč, ale pre mňa to nie je dôveryhodná inštitúcia - a môžeš si o mne myslieť čo chceš, ale keby si robili robotu ozaj čestne a podstivo, tak by veľa vecí na svete bolo oveľa lepších.
@tamix
raný kontakt medzi mamičkou a babatkom nie je žiadne vymysel, ani žiaden EXTREM....to, čo preživa dietatko ,ktore je separovane od mamičky, aj ked ma iba par hodin a my si myslime, že nič nevnima, sa da dokazat jednoduchymi testami na pritomnost stresovych hormonov- a tieto testy preukazali, že dietatko má jednoznačne STRES,ked je separovane...to že si ty myslis,,že to tak nie je, nemusi znamenat, že to tak nie je
a to, čo preživame v prvych chvilach života, je to, čo sa nam všetpuje do podvedomia- to, ako vnimame to miesto, kam sme prišli .....dietatko si pamata- nie vedomo, ale podedomo si pamata, čo sa dialo..naše telo si pamata..ver tomu...to, čo sa udialo par hodin po porode, može mat dalekosiahly vplyv na cely život človeka...napriklad na to, či budeko dospely schopny utvarat hlboke medziludske vztahy atd.
@tamix ak nie WHO, pozri si vysledky niektorých VYSPELYCH europskych krajín, ktoré napriek tomu, že majú nižší počet cisárskych a epiziotomii, maju aj nižšie vysledky perinatalnej mortality a morbidity....ak si chceš niečo ospravedlnit, tak si to samozrejme ospravedlniš..ale robit sa, ake super je naše pordonictvo je porkytecke
@tamix a kto keby si robil robotu poctivo? odbornici z WHO, alebo osoby sprevadzajuce rodičky u nas?
@dulkagabulka @maria613 @ka @tamix máme sa, čo učiť od afrických mamičiek 😉 a je aj úžasné, ako svoje detičky nosia v šatkách..my vo všetkom vidíme problém alebo ťažkosť..ja ich teda veľmi obdivujem 😵 Aj keď sú u nich aj hrozné praktiky, neviem či ste videli film Púštny kvet? To, čo sa robí zo zvyklostí a z tradícií v ich kmeňoch je hrozné ☹ Ale čo sa týka pôrodu, vôbec nerozmýšľam nad tým, či príde nejaká komplikácia, či budem mať cisársky, v prvom rade sa upínam na svoje dieťaťko a na to, čo cítim a verím, že všetko dopadne dobre..stres a strach si vôbec nepripúšťam a dúfam, že to príde čoskoro, lebo už sa neviem dočkať na naše bábätko 😵 a aj vám prajem, aby ste pôrod prežili pekne a tešili sa z bábätka 😉
@dulkagabulka Myslim, ze tu poslednu vetu myslela ironicky...hadam nebude schvalovat nieco, co sposobi smrt babatkam.
@tamix Tak toto je pravda..vid nedavne zistenie a odhalenie, ze prasacia chripka vobec nebola taka pandemicka a akosi prirychlo ju za taku vyhlasili.Islo len o super biznis farmaceutickych firiem.Zial, zijeme v takom svete, kde uz nenormalne je normalne a clovek netusi, kde je pravda ☹ ☹ ☹
@dulkagabulka naše pôrodníctvo má ďaleko od toho, aby bolo super. Ja nič ani nechcem ospravedlňovať. A tiež je my úplne jasné, že bábätká musia prežívať po narodení stres. Veď sa dostali do úplne iného sveta, než v akom boli. Ja len hovorím, že súčasné tvrdenia, že keď nekojíš a nemáš dieťa hneď priložené a chýba ten prvý kontakt, tak to dieťa je ochudobnené, citovo zaostalé a nevie si vytvoriť citový vzťah s matkou - a toto dosť deprimuje labilnejšie mamičky. Zato som tu opísala náš príbeh, lebo si neviem predstaviť, že by môj vzťah s malou mohol byť ešte viac citovejší.
@tamix
ak je dietatko od matky separované, JE ochudobnené...
@dulkagabulka Ja nehovorím, že nie. Len teraz z toho robia takú vedu, že často krát spôsobujú psychickú ujmu matke, a to ešte možno ešte väčšiu ako prežíva to bábo. Bol prípad mamičky, ktorá sa dostala na psychiatriu, lebo sa natoľko nerváčila, že nevie kojiť. Tak bábo ostalo úplne bez matky. No neviem, čo je lepšie. UM alebo psychiatria?
@tamix myslím, ze problémy mamičky boli počas laktácie iba vyhrotené- a že korene su niekde inde...
@tamix ja si myslim, ze babatka prezivaju stres, ked nie su pri mame..to, ze sa dostanu na svet, si myslim, ze nie je az taky stres pre nich ako to, akym sposobom pridu na svet..keby sme porodu davali prirodzenejsi spad, bolo by to lepsie aj pre matku, aj pre babatko..keby mamicky viac verili babatku a menej riesili, bali sa a tiez verili sebe, ze to dokazu, tiez by to mozno bolo lepsie a, ked pride problem, vtedy maju lekari riesit a zasahovat..ked babatko ukratia hned po narodeni o prvy kontakt s mamou, urcite je ochudobnene, pretoze s kym by malo byt, ked nie s mamou? medzi dalsimi desiatkami deti, ktore placu a hladaju mamu, ale sestricky povedia, ze jemu bude lepsie medzi ostatnymi detmi? nevravim, ze potom je ich citovy vztah zniceny alebo neviem teraz najst ine prirovnanie, ale ochudobneny urcite..je ine, ked sa bojuje za jeho zivot alebo je iny problem, ale podla mna nikto nema pravo odopriet matke a dietati ten uplne prvy kontakt 🙂 mamicky musia byt silne, nedat sa, ani strachu ani stresu ani neprajnym zdravotnikom 😀 je to len moj nazor 🙂 poznam taky smutny pribeh, kedy maminka porodila babatko a dostala poporodnu depresiu a vobec nechcela babatko, pritom sa nanho velmi tesila..ja som si teda o tomto stave necitala nic, ale ta mamicka normalne babatko odmietala, tak teraz ho ani nekoji, dava mu umele mlieko ☹ ked rodila, napchali do nej, co sa dalo, vyvolavali jej porod, proste asi vsetky zasahy, ake sa daju a tak dopadla aj s jej babatkom, teraz je to vraj lepsie, ale neviem, kde sa stala chyba? to len tak btw, taky smutny pribeh..ale urcite kazdy zasah moze mat nejaky vedlajsi ucinok, ale to asi posudit nevie ani lekar, mozno to, ze ten zasah nejaky ucinok mal, sa neprejavi hned, ale casom..mozno tym, ze dietatko bude castejsie chore, bude mat slabu imunitu, bude alergik, podla mna sa to prejavit moze hocijak a ta zena si to vobec s tym spojit nemusi..preto si myslim, ze ked si zena zvoli, co najprirodzenejsiu cestu, urcite tym viac prospeje sebe aj babatku..nechcem tu nikoho presviedcat, len som sa chcela podelit so svojimi myslienkami a mozno niekomu pomozu alebo povzbudia 🙂 a tebe drzim palce, aby si prezila pekne prve stretnutie s babatkom 😉
@tamix vieš..napriklad v našej rodine som ja prva ,ktora bola po porode odlučena od maminy a moje deti bola druha generacia...dufam,ze k tretej uz nepride...
to ,čo si pisala, ze jedna mamička dostala poporodnu depresiu, tato diagnoza tu byvala a byva..v knihe Koncept kontinua sa piše, že jediny dovod, kedy cicavčia matka nema svoje mladatko po porode pri sebe je jeho smrt..a za počas evolucie sa vytvorila taka schema - nie je babatko=zomrelo= smutok=depresia....nie vedomo, samozrejme, ze nie vedomo- vedomo matka vie, ze dieta tam niekde je, rozumom sa snazi to vsetko ospravedlnit, ze ved sa vlastne nič nedeje, ved je o neho postarane- ale vnutri- podvedomo často preživa tento vzorec a dostava sa do poprodnych blues, či depresii...po porode je vlemi dolezite, aby mala žena okolo seba (rovnako ako pri porode) laskavu starostlivost...ta jej pomoze prekonat pripadne problemy
Ty si skus odpvedat sama, nie pre nas- ako si sa citila, ked si dva dni nevidela svoje novorodene dietatko? bolo to super, alebo ti za nim bolo smutno , tvoje srdiečko by ho rado malo pri sebe? ako si to preživala?
určite bábatko pri sebe ak sa DÁ o tom niet ani reči...ved je to nenormálne zobrat mame dieta po pôrode...samička v prírode by váas za také dačo zabila.
A baby tak sa chcem spytat uz ste sa rozhodli pre zdravotnu poistovnu? Alebo ho date tqm kde mate vy? Viete poradit niake vyhody a nevyhody?
@dulkagabulka druhý krát sa mi zmazala odpoveď 😠 . Tretí krát to už neidem písať. 😕
@dulkagabulka
prepacte - uz mi to neda.... velmi si cenim vase rady a skusenosti, co pisete - verim, ze to myslite v dobrom, som podporovatelkou aj dojcenia, aj kontaktu matky a novorodenca, celkovo dietata, aj nosenia aj vsetkych krasnych a prirodenych veci.... ALE - to co tu teraz robite iba zbytocne "znasilnuje" buduce mamicky - hlavne prvorodicky, ktore su plne hormonov a este nezazili ten uzasny pocit, mat babatko.... preto by som Vas chcela poprosit - aj za seba - mne to tiez nerobi dobre - si tu citat, ako tu prezentujete tieto nazory.... bud Vase rady piste inym stylom alebo do IP - to posledne, co tu potrebujeme je sa vytacat a znervoznovat... sme tu tehulky - septembrovky a chceli by sme pokecat, postazovat sa a nie sa tu za nieco ospravelnovat alebo mat zo seba zly pocit.... dakujem za pochopenie a verim, ze ako vy toto vsetko robite v dobrom umysle, tak pochopite aj moj prispevok
@lucica ahoj.. k zazmluvneniu - ja si zazmluvnujem len preto, ze tu pani doktorku pozname uz dlho, chodim k nej uz dlho, aj mimo poradni - nepoznam ju len 1 mesiac z poslednych poradni... ak si vytvoris vztah k doktorom za tych par poradni - tak je to prijemne, vediet sa o niekoho opriet s doverou...
plan mam vytlacenu v TK, ale neviem, ci si ho citala... presla som s nou hlavne body a ostatne uvidime, ked budeme rodit :D
a kde planujes rodit? chodis uz na poradne do nemocnice?
@maria613
davam tam, kde mame - nerobila som si prieskum, prislo mi to najjednodusie a kedze sa idu vsetky zlucovat do vseobecnej, tak je to z dlhodobeho hladiska aj tak asi jedno... jedine, co som pozerala pri prvom bolo, aby teda nasa pediatricka odobrila danu poistovnu - nech ona potom nema nejake natahovacky alebo tak...
@stipec26 praveže ste tu mamičky septembrovky, ktore porod estelen čaka a ktore maju velku prilezitost prežit tento porod najlepšie, ako sa len da- pre nich i pre babatko 🙂 ..
mrzi ma, ak moje slova vyzneju inak, ako motivačne, čo konkretne považujete na znasilnujuce?
@dulkagabulka ak môžem pridám sa troška k téme, lebo ja tiež pocitujem napríklad aj na predpôrodnom kurze..je nepríjemné ked poradkyne stále opakujú ako je to v nemocniciach všetko hrozné, nič sa nerobí správne a beru mamičkám poslednu nádej na dobrý pôrod.Bolo zaujímavé ked som sa laktačnej po kurze spýtala a kde by rodila ona..tak sa zamyslela..že asi s PA a v Hainburgu alebo Vrchlabí..čiže všetko ostatné..ZLE.
Takže by som tiež uvítala podporu psychiky buducich mám v reálnych podmienkach, pretože my ideme rov´diť už teraz a nie v budúcnosti.
Klobuk dolu za to o čo bojujete ale maminy cítia na seba taký tlak akoby ten boj mali vybojovat oni..v tom najzranitelnejšom okamihu.naozaj sa potom tie maminy cítia velmi zle, ked to nejde podla vašich rád všetko...
Tu hrá ulohu psychika a k stresom pred pôrodom im netreba pridávať ešte tlak z inej strany...
@dulkagabulka ano, urcite kazda chce prezit porod co najlepsie, kazda ma svoje zdroje (predpokladam, ze uzivatelky MK pouzivaju aj google alebo iny nastroj na vyhladavanie, pripadne viacrodicky a urobia si sami obraz a prieskum)
chytate maminy za slovicka, chcete rozprudit komunikaciu?
teraz odo mna chcete konkretny prispevok, co ste pisali konkretnej tehulke?
ja chapem, ze by ste bola odlucena od maminy a je mi to za Vas luto, tazko to znasate, chcete ostatne deti uchranit, ale ja mam z poslednych stran velmi zly pocit, rada chodim do tejto temy, ale asi na chvilku prestanem....
a tiez tu nechcem teraz zahltit stranku nasou konverzaciou o vas, fakt si vazim vasu pracu a drzim vam palce... takze ak potrebujete upresnit moje slova, kludne mi napiste spravu
@danjelca
chapem a je mi to velmi, velmi , velmi luto
ze je situacia taka ,aka je
Ver, ze sa snažim, aby sa situacia zmenila - robim pre to všetko, čo je v mojich silach (v občianskom združení Ženské kruhy)..konkretne v TTpôrodnici už mamičky , ktore si o to zažiadaju, dietatko maju na sebe nahe koža na kožu takmer cele 2 hodiny po pôrode- tiež to na zažiatku vyzeralo ako nesplnitelny sen-ale podarilo sa, za čo som vdačná nielen pani primarke novorodeneckeho oddelenia, ktorá zmenila svoj názor, ale najma všetkym maminam, ktore mali tu silu a o dietatko žiadali...
Ostatné je naozaj na Vás, na mamičkách..a este raz opakujem,ze mi je nesmierne luto, že u nas ženy maju o niečo take, ako som pisala "bojovat"
@dulkagabulka aj mne je to lúto..
ja som sa musela od toho odosobniť, lebo ist do pôrodnice naladená bojovne...neviem ako by to bolo.
Peknu vec som čítala v knižke "aby porod nebolel" ..že každý pôrod aj ten nie podla vašich predstáv je cesta...maminy su na toto tak citlivé, že ked sa im potom niečo nesplní maju pocit že zlyhali na celej čiare-ale ved to nie je pravda-žijeme Tu a TERAZ

@dulkagabulka ano, moze byt, preto som zvedava, ako sa s mudr. vlastne dohodneme, teda co mi on odprezentuje ako podla neho spravne a bezpecne. Svojim sposobom, viem co chcem, avsak, isto si necham poradit, lebo nechcem sa hrat na mudru a ist do rizika, ide mi to, nech sa chlapci narodia zdravi a stastni 🙂 a ja nech to tiez v pohode zvladnem 🙂 to je sen kazdej mamicky myslim.