Kúpa domu s rozlohou 66 m2
Viem že to nie je téma na nový rok, ale do pondelka musíme dať vedieť, či áno či nie. S mužom čakáme bábätko, tak už istí čas hľadáme domček. Dom je dobrej v lokalite na dedine 5km od okresného mesta, kde obaja pracujeme. V tichej ulici, nie pri hlavnej ceste. Jeden čo sa nám obom páčil nám už na jeseň vyfúkli pred nosom.
Tento konkrétny domček má iba 66m2 (11x6m). Ale žiaľ má iba kúpeľňu obývačku a spálňu. Pozemok cez 1000m2. Tie izby sú za mňa zbytočne veľké. Kameňom úrazu je za mňa kuchyňa, ktora v dome absentuje. Je v samostatnej budove, veľkosťou 47m2, a pri nej špajza a ďalšia miestnosť spolu 40m2. Výhodou je ozaj výhodná cena keďže dedič sa ho chce rýchlo zbaviť.
Muž ma presviedča že dom sa dá prerobiť aby sme mali viac miestnosti, že by to zvládol do pôrodu. Máte niekto dom podobných rozmerov?
Jedine , ak by som mala dostatok financií na prerábky do narodenia bábätka . Nikdy by som nebola ochotná bývať na stavenisku , poprípade v dome , ktorý nemá ani kuchyňu a látať to štýlom ,čo výplata , to niečo porobíme .
Pokiaľ sedí lokalita a dom je v dobrom stave, tak kúpila. V dome je kúpeľňa takže voda a odpady su vyriesene, umiestnila by som kuchynský kút do obývačky a máte na pár rokov čas spraviť pristavbu. S kuchyňou mimo domu by som zatiaľ nerobila nič.
Nakresli na papier dispozíciu domu, ako sú tam tie miestnosti. Dalo by sa tam spraviť, aby bola obývačka s kuchynským kútom vedľa kúpeľne? Kvôli tahaniu vody a odpadu. Tá zvyšná miestnosť má potenciál na rozdelenie? Ak je to v cene bratislavskej garáže a muž má chuť do toho ísť, mohlo by to byť dobré.
@anonym_autor spíšte si na papier za a proti. Podľa mňa to má pre Vás veľa výhod, dorobila by som tam kuchynský kút a môžte prerábať počas bývania, máte tam 2 stavby vždy sa bude dať v jednej bývať kým prerobíte druhú.
@anonym_autor vyvalila by som a postavila nové
@katkaseiner ved dala som foto, podľa mňa nie. Do pondelka nikoho nezoženiem
@anonym_autor to je o ten dom taky zaujem, ze sa musite rozhodnut tak narychlo? Asi nie, tak porozmyslaj, preco na vas tak tlacia.
@anonym_autor to je o ten dom taky zaujem, ze sa musite rozhodnut tak narychlo? Asi nie, tak porozmyslaj, preco na vas tak tlacia.
@anonym_69cc55 čítaj diskusiu, už to tu spomenula.
@marsmykkok dom bol až donedávna obývaný. Dedič chce odísť bývať do zahraničia k deťom. Kúpeľňa bola prerobená pred 3r je dosť priestranná, je tam vaňa aj sprchový kút,dostatok miesta na pračku aj sušičku. Za ňou je spálňa z tej sa prechádza do obývačky. Buď sa dohodneme a kúpime teraz alebo to dedič da realitke, to bude cena potom isto vyššia. Domy tu na okolí sa predávajú rýchlo.
@anonym_autor ten dom sa staval, keď dedič zosnulého bol bábätko? nejde mi to do hlavy. dom má podľa teba len 55-60 rokov a má oddelenú kuchyňu od obývacej časti? určite je to dom určený na bývanie? lebo poznám viac ako storočné domy, ale každý a jeden má kuchyňu v dome alebo ju má minimálne pristavenú k domu a nie krížom cez pozemok? aby tam neboli nejaké problémy s odpadmi, kanalizáciou, apod. určite by som to dala pozrieť niekomu, kto sa vyzná v projektoch a stavbách celkovo. dom nie je rožok za 70 centov....
@anonym_69cc55 čítaj diskusiu, už to tu spomenula.
@anonym_3cad16 to, ze dom bude predavat realitka neznamena, ze sa preda rychlo a ani, ze cena bude s proviziou vyssia. Ak o dom nebude dlhsie zaujem, tak pojde cena dole. Pri tejto nehnutelnosti je to vysoko pravdepodobne. Kupit ho pod tlakom je velka hlupost, ved to nie je vec, ktoru kupujes kazdy den.
@anonym_autor spíšte si na papier za a proti. Podľa mňa to má pre Vás veľa výhod, dorobila by som tam kuchynský kút a môžte prerábať počas bývania, máte tam 2 stavby vždy sa bude dať v jednej bývať kým prerobíte druhú.
@anonym_3cad16 len problém je v tom, že jej manžel jej tvrdí, že to prerobí do narodenia dieťaťa. niektoré sa ju tu snažia presvedčiť o tom, že má ružové okuliare a že do narodenia dieťaťa to prerobené nebude.
Toto nie je dlhodobo udrzatelne, 66m vam nebude stacit, mozno prvy rok. Cize rekonstrukcia bude potrebna tak ci onak. Rozumnejsie by bolo urobit to na zaciatku, nie platat, pretoze tam to bude asi vsetko stare.. elektrina, rozvody, podlaha, nech ti nevyhadzuje poistky ak zapnes 3 spotrebice naraz... V zmysle rekonstrukcia na zaciatku ze hruba stavba, finalny pocet izieb a podorys. Nie zariadenie kazdej miestnosti, to mate cas. Ale nech tam viete byvat. A neuberaj z miestnosti, ak nemusis, fakt nerobte si kralikaren, ak nemusite. Viem co je to bojovat s priestorom, nabytkom, ako tam nasukat deti, hracky..
Delit miestnosti je teraz zbytocne, zbytocne pojdu financie a cas. Staci na zaciatok len mat kuchyno obyvacku a spalnu. To vydrzite ten rok dajne tomu.
A teda kolko mate penazi na rekonstrukciu. Chce to bud pristavat alebo nadstavat a teda bude treba zateplit, okna vymenit, neviem co ta strecha, najskor nova, lebo dom sa bude rozsirovat/nadstavovat
Pocas rekonstrukcie byvat inde.
Ak mate peniaze, do toho.
@anonym_3cad16 len problém je v tom, že jej manžel jej tvrdí, že to prerobí do narodenia dieťaťa. niektoré sa ju tu snažia presvedčiť o tom, že má ružové okuliare a že do narodenia dieťaťa to prerobené nebude.
@amdornik prečo nie ? ak je šikovný dá sa to.
@amdornik prečo nie ? ak je šikovný dá sa to.
@anonym_3cad16 no dobre no 😀 máme január, ak som dobre pochopila, v lete rodí... teraz všetko pokryje sneh, čokoľvek by bolo možno potrebné kopať, problém.... niekto musí chodiť aj do práce a zarábať peniaze, kým tehotná manželka bude čakať na termín pôrodu, financie klesnú. nemôže ona rodiť a starať sa o dieťa a on ostať doma a stavať dom. v diskusii napísala, že nemajú prostriedky na to, aby šli do mesta (tých 5 km vedľa). ak nemajú prostriedky na to, bude problematické ich nájsť aj na prerábku. tá prerábka nebude lacnejšia ako 40 000 a to som ešte veľmi optimistická.... takže nie, nestihne to. možno úplne nejaký základ, že fakt do tej izby urobí 2m kuchynskú linku a napojí základné spotrebiče. všetko ostatné ich bude potom čakať "za jazdy" a to autorka podľa toho, čo čítam, nechce. predstavuje si to jednoduchšie, než to dopadne. mimochodom, ty by si kúpila dom, kde na teba tlačia, že sa máš prakticky hneď po sviatkoch rozhodnúť? ja nie.
@anonym_3cad16 no dobre no 😀 máme január, ak som dobre pochopila, v lete rodí... teraz všetko pokryje sneh, čokoľvek by bolo možno potrebné kopať, problém.... niekto musí chodiť aj do práce a zarábať peniaze, kým tehotná manželka bude čakať na termín pôrodu, financie klesnú. nemôže ona rodiť a starať sa o dieťa a on ostať doma a stavať dom. v diskusii napísala, že nemajú prostriedky na to, aby šli do mesta (tých 5 km vedľa). ak nemajú prostriedky na to, bude problematické ich nájsť aj na prerábku. tá prerábka nebude lacnejšia ako 40 000 a to som ešte veľmi optimistická.... takže nie, nestihne to. možno úplne nejaký základ, že fakt do tej izby urobí 2m kuchynskú linku a napojí základné spotrebiče. všetko ostatné ich bude potom čakať "za jazdy" a to autorka podľa toho, čo čítam, nechce. predstavuje si to jednoduchšie, než to dopadne. mimochodom, ty by si kúpila dom, kde na teba tlačia, že sa máš prakticky hneď po sviatkoch rozhodnúť? ja nie.
@amdornik kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody.
Majú šancu kúpiť dom v dobrej lokalite za dobrú cenu. Teraz bývajú u rodičov, dokedy ??
Kým našetria na nový dom?? Netlačia na ňu, môže sa rozhodnúť neskôr a kúpiť dom drahšie cez realitku.
Kupila by som jedine v pripade, ze by som mala financie na kompletmu prerabku hned a stahovala by som sa uz do prerobeneho domu. Mate na to financie? Lebo to bude velmi vela penazi, mate to nacenene kolko budete potrebovat?
Nechápem tú kuchyňu mimo, vie mi to niekto vysvetliť?
Nie, nekúpila by som niečo len aby som mohla povedať, že mám dom. Bábätko veľa miesta nepotrebuje hľadajte ďalej.
@januska12323 podľa opisu ide o starý dom,kde boli predtým len jedna obytná miestnosť, aká slúžila aj na varenie a spanie a potom ešte jedna taká izba, ktorá sa používala ako "parádna"pre návštevy.
A kuchyňa vonku -zrejme je to tzv.letna kuchyňa, kedysi to boli tak robené domy,že vnútri nebola kuchyňa,len mali veľku kachlovu pec a potom vonku osobitná kuchyňa, aká sa využívala v lete,na zaváranie, čistenie hydiny,prasiatok po zabíjačkach, proste na také "nie čisté varenie".
Predpokladám,že aj tu bola predtým taká pec v dome,no zrejme ju majitelia odstránili a urobili z tej miestnosti samostatnú izbu.
Autorka,viem si asi predstaviť,o aký dom ide. Babka mala niečo také,ako opisujes,dve miestnosti a kuchyňa bola vonku (letná kuchyňa). Potom k tomu prirobili aj kúpeľňu a wc z komory.No používa sa už len ako chata,na bežné bývanie si to neviem predstaviť,je to skrátka veľmi malé a veľmi nepraktické.
. Kedysi tak ľudia boli zvyknutí,no teraz so také bývanie neviem predstaviť.
Na prerábku je to náročné,keď si ešte navyše tehotná,vieš si to predstaviť? Žit na stavenisku? A rátaj aj tým,že nemusí sa stihnúť do pôrodu a čo potom? Budeš behať variť do kuchyne mimo domu?
@sissy27 keby som videla takú nehnuteľnosť s cenou na internete, tak sa nebudem pýtať jej, to už mám dávno prejdené.... požiadala som ju do správy.... Aby ste vy zvedavé nad tým nemuseli meditovať 👉
@ivicatolic mne je napriklad uplne jedno kolko ten dom stoji, to ty stale pytas cenu ako keby ti ta informacia k niecomu mala byt. Este raz - inzertne portaly, realitky alebo znalecky posudok, nemas za co.
Autorka,viem si asi predstaviť,o aký dom ide. Babka mala niečo také,ako opisujes,dve miestnosti a kuchyňa bola vonku (letná kuchyňa). Potom k tomu prirobili aj kúpeľňu a wc z komory.No používa sa už len ako chata,na bežné bývanie si to neviem predstaviť,je to skrátka veľmi malé a veľmi nepraktické.
. Kedysi tak ľudia boli zvyknutí,no teraz so také bývanie neviem predstaviť.
Na prerábku je to náročné,keď si ešte navyše tehotná,vieš si to predstaviť? Žit na stavenisku? A rátaj aj tým,že nemusí sa stihnúť do pôrodu a čo potom? Budeš behať variť do kuchyne mimo domu?
@jaskolka bývajú u rodičov, snáď ju po pôrode nevyženú na stavenisko ak to nebude dokončené. U vás asi nemal nikto záujem prerobiť dom na bývanie, je veľa podobne prerobených domov na krásne bývanie a malé sa dá nadstaviť, pristaviť... osobne nemám rada veľké domy, upratovať to, vykurovať... dnes je trend menšieho bývania, nie dvojgeneračné haciendy ako v minulosti.
@januska12323 podľa opisu ide o starý dom,kde boli predtým len jedna obytná miestnosť, aká slúžila aj na varenie a spanie a potom ešte jedna taká izba, ktorá sa používala ako "parádna"pre návštevy.
A kuchyňa vonku -zrejme je to tzv.letna kuchyňa, kedysi to boli tak robené domy,že vnútri nebola kuchyňa,len mali veľku kachlovu pec a potom vonku osobitná kuchyňa, aká sa využívala v lete,na zaváranie, čistenie hydiny,prasiatok po zabíjačkach, proste na také "nie čisté varenie".
Predpokladám,že aj tu bola predtým taká pec v dome,no zrejme ju majitelia odstránili a urobili z tej miestnosti samostatnú izbu.
@jaskolka to práveže nesedí, píšem to trošky "vyššie". autorka uvádza, dom má vraj 55-60 rokov. pred 55 rokmi sa stavali už domy s kuchyňami vnútri.... pec vnútri majú domy postavené tak 70-80 a viac rokov dozadu.
Mňa by napríklad zaujímalo, koľko peňazí má autorka k dispozícii na prerábku. Lebo všetci tu hovoria o prerábke, prístavbe, nadstavbe, ale ak niekto chce kúpiť takýto dom, tak zjavne nemá veľa peňazí nazvyš a toto bude veru dráhy špás.
@jaskolka to práveže nesedí, píšem to trošky "vyššie". autorka uvádza, dom má vraj 55-60 rokov. pred 55 rokmi sa stavali už domy s kuchyňami vnútri.... pec vnútri majú domy postavené tak 70-80 a viac rokov dozadu.
@amdornik tiež sa mi zdá, že autorka je mimo s vekom stavby a tiež s materiálom. Tehla pri tak starom dome, to určite. Bude to pozliepane zo všetkého, čo im prišlo pod ruku.
@amdornik tiež sa mi zdá, že autorka je mimo s vekom stavby a tiež s materiálom. Tehla pri tak starom dome, to určite. Bude to pozliepane zo všetkého, čo im prišlo pod ruku.
@anonym_69cc55 s tým vekom domu ju oblbli zrejme. ale na katastri by sa to malo dať dohľadať predsa. myslím, že sa tam uvádza vek alebo približný vek stavby...staršie ako 55 rokov sú mnohé sídliskové paneláky a majú kúpeľňu aj kuchyňu 😀
@anonym_autor
Otázka je iná, ste lenivi zhyckani s mestskou mentalitou ?Keď nie tak berte
@anonym_69cc55 s tým vekom domu ju oblbli zrejme. ale na katastri by sa to malo dať dohľadať predsa. myslím, že sa tam uvádza vek alebo približný vek stavby...staršie ako 55 rokov sú mnohé sídliskové paneláky a majú kúpeľňu aj kuchyňu 😀
@amdornik moja babka pochádza z tejto dediny, celá táto časť neďaleko bývalého družstva bola postavená neskôr ako pôvodná casť obce ktorá sa nachádza pri hlavnej ceste
@letfenixa veď kuchyna sa dá spraviť,. miestnosti sa dajú rozdeliť
@simonkazga na zohriatie vody netreba komplet kuchyňa
@anonym_autor ale nešla by som, kým by to hotové nebolo
@amdornik moja babka pochádza z tejto dediny, celá táto časť neďaleko bývalého družstva bola postavená neskôr ako pôvodná casť obce ktorá sa nachádza pri hlavnej ceste
@anonym_autor no nech by to tak bolo. ak sú tie domy 60-55 ročné.... váš je výnimkou, že nemá kuchyňu, alebo je to obec, kde domy majú kuchyne v inej časti pozemku? toto mi proste nejde do hlavy, to nič v zlom.
Toto nie je dlhodobo udrzatelne, 66m vam nebude stacit, mozno prvy rok. Cize rekonstrukcia bude potrebna tak ci onak. Rozumnejsie by bolo urobit to na zaciatku, nie platat, pretoze tam to bude asi vsetko stare.. elektrina, rozvody, podlaha, nech ti nevyhadzuje poistky ak zapnes 3 spotrebice naraz... V zmysle rekonstrukcia na zaciatku ze hruba stavba, finalny pocet izieb a podorys. Nie zariadenie kazdej miestnosti, to mate cas. Ale nech tam viete byvat. A neuberaj z miestnosti, ak nemusis, fakt nerobte si kralikaren, ak nemusite. Viem co je to bojovat s priestorom, nabytkom, ako tam nasukat deti, hracky..
Delit miestnosti je teraz zbytocne, zbytocne pojdu financie a cas. Staci na zaciatok len mat kuchyno obyvacku a spalnu. To vydrzite ten rok dajne tomu.
A teda kolko mate penazi na rekonstrukciu. Chce to bud pristavat alebo nadstavat a teda bude treba zateplit, okna vymenit, neviem co ta strecha, najskor nova, lebo dom sa bude rozsirovat/nadstavovat
Pocas rekonstrukcie byvat inde.
Ak mate peniaze, do toho.
@anonym_e5fc4d teraz sme v mojej detskej izbe u našich.Nič sa nestane ak sa odstahujeme až po pôrode Susediaci dom ktorý sa práve prerába už má zastavané podkrovie, vyzerá dobre.
Máme nasporené trochu viac ako dvojnásobok tejto nehnuteľnosti, a ešte niečo je viazané do určitej doby.

@ivicatolic nie je ti to jedno? U nás idú nehnuteľnosti úplne iných cenách ako v okolí krajských miest a BA za takúto cenu nekúpiš asi iba garáž...
Pýta polovicu ako pýtajú za iné domy v tejto obci. Ale to aj tými rozmermi
@anonym_autor ak mas muza co je sikovny a zrucny a dom je za dobru cenu dobra lokalita, rovinaty pozemok, preco nie.