Stále uprataný byt. Je to vôbec možné?
Pozor VÝLEV
Zeny prave som doupratovala byt. Cele doobedie som makala, mame vylestenu kupelnu, skrine, poodkladane veci, povysavane, prach utrety, podlahy zmyte, popostielane, kuchyna upratana a strasne som sa tomu radovala, kym som si zas neuvedomila, ze to vydrzi este cca 3 hodiny - kym pridu deti zo skolky a manzel z prace. Preco preco toto robim, kebyze zijem sama mi staci upratovat raz za tyzden hodinku a mala by som stale krasne cisto a vonavo 😭😭😭 ziadne stekance od zubnej pasty v kupelne, zapatlane skrinky, namrvene pod stolom 😏
Koniec.
PS jasne, ze som vdacna a tesim, ze sa mi deticky a muzicek vratia domkov 🙏ale chapete ma, ze ze zeeee 😄
Nechápem. Nemám síce svinčík, ale nie som otrokom domácnosti.
@anonym_autor mne napríklad je jedno keď je neporiadok a ani frkance na zrkadle mi nevadia,ak človek niekde žije a nemá niekoho na upratovanie každý deň ,tak ako sa dá udržať poriadok
A ja milujem chaos ,nemohla by som žiť kde je všetko stále rovnaké
@anonym_autor nechapem. Doma normalne zijeme, nie je to muzeum…
Ja chápem, nie som síce otrokom poriadku, no to nijako nevylučuje, že sa nepoteším, keď si raz za čas dokonale vyluxujem domácnosť. Viem, že o pár hodín sa to zmení, ale nejančím z toho, viem, že je to nevyhnutné a nebežím hneď po handru, pokojne to vydrží dovtedy, kým budem mať chuť zas upratať.
Hahah, no ty si upratovala cele dopoludnie. A si predstav, ze zeny chodia do prace a pridu domov o 17 alebo 18 hod. Kedy maju ony upratovat?😁
Máme stále upratané. Máme minimum nábytku, minimum zbytočných dekorácií, hladké povrchy bez uchytiek, žiadne veci vyložene na kuchynskej linke, žiadne skrine. Máme šatník vo vchode a zvlášť miestnosť šatník. Vždy všetci dávame všetko na svoje miesto, nič nenechavame vyložene. Zakaždým keď odchádzam z domu pustím robota nech povysava, kým sa syn hrá/kúpe/je tak stiahnem dlážky. Prach mám za 5 minút nakoľko máme v každej izbe len jednu/dve plochy na utretie. Ráno vyvetrám v spálňach kým sa umyjeme, následne hneď posteliem, kým pijem kavu naložím/vylozim umývačku a práčku ak treba. Hneď ako bielizeň uschne skladám/vešiam, žehlenie mám uložené zvlášť (žehlím raz za mesiac, kto potrebuje mat pozehlene akútne, spraví si sám naparovačom). Pri varení priebežne upratujem, hneď po dovarení jeme, odložíme do umývačky, všetko odložím na svoje miesto a zas je čisto. Muž je naučený aj z domu, ale postupne sme sa aj zladili (vyzadujem skratka extrémnu čistotu a tak nám to vyhovuje), dieťa je škôlkar a vie upratovať odkedy začal chodiť (odloží hračky, papuče, špinavé prádlo, pomáha mi prať, vysávať atď). Skratka ako si naučíš a zariadiš, tak máš.
@anonym_autor Ano, je. Ked tam budes byvat len ty. Byt je na byvanie, nie je to muzeum. Keby si chodila do prace, nemas tolko casu sa zaoberat lestenim bytu.
Ja sa citim divne, ked je cerstvo upratane. Necitim sa ako doma, ale ako v sterilnej nemocnici (hoci nemame plesne a 50 rocny nabytok) alebo v hoteli. Nemam to rada
Upratujem priebezne, cca raz tyzdenne viac hlbokovo. Ale prevadzkovy neporiadok cez tyzden mavame. Nemam 24/7 upratane, ako pred navstevou britskeho krala. 🙂
Co ma ale vie potesit, je moment, ked hodim do predsiene tasky s triedenym odpadom, ze ho vynesiem potom cestou von. Vacinou je tak 4-7 kusov tasiek (podla toho ako dlho som uz s triedenym odpadom nebola). Ostane len cesticka pomedzi smeti a topanky dovnutra.
K tomu flase a plechovky na vratenie.
A vtedy zarucene niekto zazvoni.
Takze v predsieni to vyzera ako smetisko, alebo uvod do serialu o rodinke Hoarderovcov.
Kedysi som mala nervy, teraz uz na to kaslem. Proste sa zasmejem, ze zase raz smola.
@anonym_autor Ano, je. Ked tam budes byvat len ty. Byt je na byvanie, nie je to muzeum. Keby si chodila do prace, nemas tolko casu sa zaoberat lestenim bytu.
@anonym_2aed39 A ako vieš, že nechodí do práce? Vyplýva to nejako z jej príspevku?
@anonym_autor a je ten vyleštený byt to najdôležitejšie na svete? Teš sa, že deti a manžel prídu domov (preboha, nie domKov!!!) bez toho, žeeee...
ale kde, nieje mozne mat byt v tip top stave sustavne, predsa len nejaky ten vlas vypadne okrusinky sa natrusia, niesom robot ktory by stale lestil pucoval, sledoval v akom stave ten byt mam, upracem raz do tyzdna vratane vysavania utretia prachu, drhnutia kupelne atd, ked cez vikend ideme na vylet tak to samozrejme pocka :D
@anonym_autor a je ten vyleštený byt to najdôležitejšie na svete? Teš sa, že deti a manžel prídu domov (preboha, nie domKov!!!) bez toho, žeeee...
@danica2711 Tu to píše: PS jasne, ze som vdacna a tesim, ze sa mi deticky a muzicek vratia domkov.
@anonym_autor primerane sa to da takto mat, ale .. treba aby sa aj dalsi clenovaia zapajali, a to nemyslim upratovat, ale udrziavat.. umyvadlo si posebe oplachnut, utriet, upratat si veci, upratat si ked doje/dopije niekto.. atd atd... u babky, mamy, svokry.. sa riesilo ze papame tak aby sme nemrvili kade tade, a velmi to kvituje... bohuzial neviem preco je to dnes problem, asi som jedina co si na to dava pozor, tiez zamrvi aj chlap aj dcera. Potom jedine ked sa spratava stol, upratat aj pod stolom.. TOTO riesim tym ze proste pustim robota ak sa da kazde rano... ale bezne plohcy, umyvadla ale aj zdrkadlo = upratat si po sebe, nespliechat zrkadla, .. a to aj o wc napr. plati.. Moja mama mala vzdy totalne upratane vsetko, vzdy sme si kazdy po sebe riadili, cize aj odchadzam od telky pri TV, upravim si po sebe gauc, idem od stola, beriem riad, zasuniem stolicku, jedava sa za stolom, alebo teda posediacky, s jedlom sa nebeha netrusi... a taketo automaticke veci... niekto si bude klepat po cele, ze sibnuta urcite :DD ale ja viem, ze proste ak sa to ludia naucia, je stale poriadok... uz potom umyvanie podlah, prach... to sa deje stale a je fuk co robime, to velakrat staci raz za tyzden poriesit...
Este dodam, ze nie, ja bohuzail nezvladam poriadok 24/7 v nasom dome a uz to ani neskusam, tym ze nikto po sebe nesprace, nie som sluzka :DDD
@danica2711 Muzicek, deticky, domkov...diagnoza
Jedna pani v podobnej situacii povedala - raz to tu bude vstko ciste a upratane, ale bude tu neuveritelne ticho a samota.
Takze uzivaj si svoje chvilky upratania a potom sa tes z rodiny 🤗
Mozes jemne smerovat deti k upratovaniu po sebe, pozmetat omrvinky, odlozit veci atd je to vas domov nech sa na jeho udrzbe podielaju vsetci, nielen ty.
@danica2711 Muzicek, deticky, domkov...diagnoza
@anonym_9dbc4d to je irónia. Myslím, ze z celého textu to vyplýva
Bola som pedant na upratovanie, ale som rada,že som sa z toho vyliečila. Uvedomila som si, že to ostatným vždy nebolo príjemné, byt má slúžiť nám a nie my jemu. Taktiež keď si spomeniem, ako som doma fretkovala, tak si myslím,že som si týmto upratovala chaos v hlave a cítim sa lepšie, keď upratujem striedmo.Max raz za týždeň, niekedy aj menej.Čo mi ostalo je len ten blažený pocit spokojnosti, keď po upratovaní nie je nikde ani chumáč prachu a ĺahnem si večer do čistých perín.Tak sa pokochám,ale neprežívam,že na druhý deň už vidno,že a v našom byte žije 🙂
pastu ich nauc oplachovat.
omrvinky hold rucny vysavac je naj pomocnik.
prach sa ti za 3h neurobi, deti maju svoju izbu na hranie.
ja bordel neznasam, necitim sa dobre.
@anonym_autor máme čisto ale zas nemám potrebu každý šmuh na kuchynskej linke utierať. Umyjem ju raz za 1-2mes. Zrkadlá, podlahy umyjem každý víkend. Zvyšok tak nejak za pochodu celá rodina. 🙂
Máme stále upratané. Máme minimum nábytku, minimum zbytočných dekorácií, hladké povrchy bez uchytiek, žiadne veci vyložene na kuchynskej linke, žiadne skrine. Máme šatník vo vchode a zvlášť miestnosť šatník. Vždy všetci dávame všetko na svoje miesto, nič nenechavame vyložene. Zakaždým keď odchádzam z domu pustím robota nech povysava, kým sa syn hrá/kúpe/je tak stiahnem dlážky. Prach mám za 5 minút nakoľko máme v každej izbe len jednu/dve plochy na utretie. Ráno vyvetrám v spálňach kým sa umyjeme, následne hneď posteliem, kým pijem kavu naložím/vylozim umývačku a práčku ak treba. Hneď ako bielizeň uschne skladám/vešiam, žehlenie mám uložené zvlášť (žehlím raz za mesiac, kto potrebuje mat pozehlene akútne, spraví si sám naparovačom). Pri varení priebežne upratujem, hneď po dovarení jeme, odložíme do umývačky, všetko odložím na svoje miesto a zas je čisto. Muž je naučený aj z domu, ale postupne sme sa aj zladili (vyzadujem skratka extrémnu čistotu a tak nám to vyhovuje), dieťa je škôlkar a vie upratovať odkedy začal chodiť (odloží hračky, papuče, špinavé prádlo, pomáha mi prať, vysávať atď). Skratka ako si naučíš a zariadiš, tak máš.
@anonym_cc42ba vyžadovať extrémnu čistotu... no nazdar😨 Navždy v strehu.
Mam to rovnako, moj problem je, ze chcem, aby nas dom vyzeral, tak, ze v nom nikto nezije 🤣
A stale skusam zit podla hesla dom ma sluzit nam a nie my jemu, ale nedari sa mi to 😆
Vau, ja sa snazim raz tyzdenne zavolat navstevu aby som mala motivaciu popratat:D inak nie som otrok svojho kralovstva
No zeny teraz prave sedim v obyvacke, popijam kavu, kocham sa poriadkom a ked dopijem vyrazim pomaly po deti ☺️
Jasne, nie kazdy chape moj prispevok, ludia su rozni, niekomu vyhovuje chaos, niekomu poriadok a tieto dve skupiny sa asi nepochopia nikdy 😂 a je to tak ok.
Ospravedlnujem sa zienkam, ktorym som zdvihla zlc so svojimi zdrobneninami 😘
A inak do prace chodim, mam dnes a zajtra volno. Tak mozno aj zajtra sa ki podari vypit kaficko v upratanej obyvacke.
Cauteee a majte krasny den
Mám to podobne teším sa keď sa mi podarí upratať a trvá to možno hodinu.Velakrat som išla zosaliet že zase a zase bordel.Uz som si povedala že kašlem na to a raz možno vydrží upratanie dlhšie než hodinu 🤣som znamenie panna hovorí to za všetko 🤣
Da sa to, minimalizmus, malo nabytku, vysavac povysava sam, ja potom nieco dysonom dokoncim, nie je to sice ako keby tam nikto nezil, ved aj pijem vodu, kavu si urobim, periem a potom susim - susicka a skladam, ale to nie je neporiadok, zaklad je odkladat povytahovne veci, mat satnik, ci vstavamu skrinu, kzda vec nech ma svoje miesto
@anonym_cc42ba vyžadovať extrémnu čistotu... no nazdar😨 Navždy v strehu.
@tiezjedna pre nás je to absolútne prirodzená súčasť nášho bežného života, s ktorým sme spokojní. Každý si po sebe uprace ako civilizovaný človek a nerozhadzujeme veci ako teľatá v maštali po celom byte. Nemusíme riešiť žiadne generálne upratovania, triedenia, paniky so sobotným upratovaním a podobne. Udržiavame čistotu každý jeden bozi deň a nemusím sa hanbiť keby k nám príde návšteva aj o polnoci. Ty si rob ako uznáš za vhodné, ja sa tiež nestarám do tvojho poriadku na základe jedného príspevku na internete 😉 nám sa žije absolútne výborne bez akéhokoľvek stresu, neviem kde si to ty zobrala.
@anonym_autor tiež sa vytešujem, keď som sama doma a mám uprataný byt. Prídu deti a koniec radostí. Ale svinčík nerobia,vedia si aj upratať, ale nie tak precízne ako ja.
milujem ludi, ktori maju stale upratane. tolko energie ich to musi stat. a este ked k tomu aj vedu deti. je to fajn. tiez by sa mi to tak pacilo.
ja som bohuzial z opacneho tabora. vecny bordelar. ked som byvala sama, tak som poriadok este ako tak zvladala. ale teraz, pri styroch detoch a trojposchodovom dome to vobec nedavam. najhorsie je, ze ani tie deti k tomu poriadne nedokazem viest. ked im poviem, upracu, ale sami od seba sa nechytia nicoho.
pomaly to vzdavam, ked budem zas raz byvat sama, tak zas zacnem pravidelne upratovat 😀

@anonym_autor to mam aj ja 😀😀😀 skodna je doma do par hodin a servus