Výhody bývania v dome oproti bytu
Casto tu citam, ze zijete v bytoch. Ale ved kazda zena chce svojej rodine a detom dopriat to najlepsie, nie? Nedokazem pochopit co na tych bytoch vidite, Hlavne ak mate partnera ci manzela, musi byt uplne jednoduche a samozrejme lepsia volba domcek. Trava, zelen, kvety, to mne dava energiu a nie v panelakoch s tisicmi oknami.
@anonym_autor 😂 tak ja ako clovek ktory presiel z bytov do domu, ti poviem ze DOM pre pracujucu rodinu s detmi v skole nema ZIADNU podsattnu vyhodu. Ano nedupe mi sused, mozem vysavat aj o polnoci = ale tym to hasne. Zvacsa uz ak dieta nie je male ani po dvore nechodi, vonku cas sa travi malo (a nie len u nas, vidim u susedov, mame tu mlade rodiny novostavby tu nestrednes ani dusu zvacsa)
Roboty ako na kostole, naklady ak sa nieco pokazi su neporovnatelne vyssie, v podsate na rozlohu su podla mna aj naklady a energie vyssie, lebo to sa neda pozerat len na voda+elektrika.. a kedze nie je to v meste samozrejme = vsade sa treba vozit, dochadzat... na dochodok, ked nema clovek male deti... ok... porobka si, zabavka to je, da si kavu, ale inak = nie. Ja osobne by som uz NIKDY v zivote do domu nesla a tak lutujem toto rozhodnutie ze az. Je to rposte o preferenciach. A ano aj velkost domu je podstatna ALE je to vec diskustabilna, lebo kazdy hned berie izieb viac, kazdemu dietatu, rodicom, pracovnu ak treba atd... a hned je to velky dom :D ale za par rokov nikto v nom.
A mimochodom ja tie krabicky s kvazi "zahradnou" 3 krat par metrov" a obohnane murom betonovym ani nepovazujem za plnohodnotny dom. Za mna dom ma mat pozemok minimalne 500m2, ideal 700-1000 a tu v okoli sa uz pomaly stavia na pozemkoch vo velkosti tych bungalovov, cize susedia si pozeraju zo steny na stenu a okolo tych domov sa da doslove prejst s niecim a to je vsetko... travnik sa ani neoplati, to aj koberec zakryje ten kusok medzi nimi...
@simca06022011 úplný suhlas.
Ja som z domu šla do bytu - zrazu oveľa viac peňazí a casu zostava na vylety, rodinu a dovolenky.
Mesačne náklady sú možno v byte väčšie ale zaplatíš a nestaraš sa... na dome zaplatis za energie menej
Ale tu treba to kúpiť, tam nieco opraviť a celkovo je to zrazu oooovela viac peňazí co sa minie na bývanie.
O tom ze viac sukromia mam v byte ani nehovorím. Nikto nikoho nerieši v dome bol kúsok od nás sused deb*l a toho si užívajú všetci doteraz - ved co mu kto môže keď je blbý za svojim plotom... oproti tomu je byt v paneláku boží klud.
A ty co vidíš na dome? Si v dome len otrok. Stále dačo prerábať vkuse sa dačo pokazí upratuj nielen som ale aj dvor veľa investícií atď atď.. 🤷♀️ Žila som v dome 25 rokov a NIE ĎAKUJEM. V byte som spokojná. Menej upratovania a viac môžem tráviť čas s deťmi. Každý chce deťom to najlepšie ale dom neznamená to najlepšie 😃
A ty co vidíš na dome? Si v dome len otrok. Stále dačo prerábať vkuse sa dačo pokazí upratuj nielen som ale aj dvor veľa investícií atď atď.. 🤷♀️ Žila som v dome 25 rokov a NIE ĎAKUJEM. V byte som spokojná. Menej upratovania a viac môžem tráviť čas s deťmi. Každý chce deťom to najlepšie ale dom neznamená to najlepšie 😃
@sszuzu8 v dome som otrok coho? Ved len pokosim a chystam drevo na zimu, nie preto ze musim ale robim to rad. A co sa na dome v kuse ako ma kazit a co mam stale v kuse prerabat? Nerozumiem tomu.
@simca06022011 úplný suhlas.
Ja som z domu šla do bytu - zrazu oveľa viac peňazí a casu zostava na vylety, rodinu a dovolenky.
Mesačne náklady sú možno v byte väčšie ale zaplatíš a nestaraš sa... na dome zaplatis za energie menej
Ale tu treba to kúpiť, tam nieco opraviť a celkovo je to zrazu oooovela viac peňazí co sa minie na bývanie.
O tom ze viac sukromia mam v byte ani nehovorím. Nikto nikoho nerieši v dome bol kúsok od nás sused deb*l a toho si užívajú všetci doteraz - ved co mu kto môže keď je blbý za svojim plotom... oproti tomu je byt v paneláku boží klud.
@44janica44 aaa to som zabudla... dovolenky/ výlety atd... v dome? 😏 byt som vypucovala vo štvrtok v piatok sme zbalené odpochodovali a prišli v nedeľu vecer 😂 teraz pokazí sa bojler a je po dovolenke 😂 treba fotovoltaliku? Čerpadlo? Opraviť fasádu? Balkóny.. proste hocic Je aj po 2-3 dovolenkách 😂
Ja som tiez byval v byte 20 rokov a uz 18 rokov byvame v dome a ja osobne by som sa do panelaku nevratil. Je sice pravda ze v panelaku nema clovek tolko roboty, ale ja som ten typ ze mna to bavi, rad kosim, pilim drevo, sadim ovocie, zeleninu, mame sliepky. Rano kava na terase, ranajky, ked je chut tak vecer vino. Cez leto rano natrhat rajciny, papriky, redkovku, cibulku a spravit si ranajky. Cerstve ovocie si natrhat. Susedov nemame tak mame klud. Dcera sa hra so sliepkami, so psom na zahrade. V zimnom obdoby nam hori ohen v obyvacke. V panelaku sa toto neda. A naopak vsetko co sa da v panelaku sa da aj v dome. A nevyhoda cestovania za pracou nie je tiez az take terno. Ja parkujem auto doma, pracujem ako vodic, a zena ma do BA 20 minut autom. Ziadna tragedia. A hlavne to ticho, minimalna premavka bez betovovej dzungle. Keby to bolo take uzasne byvat v panelaku tak uz by tam byvali vsetci milionari.
@peterlego ale milionári žijú inak 😂 keby som milionár kúpim si aj haciendu... mimochodom vela ich ma byty
@peterlego ale milionári žijú inak 😂 keby som milionár kúpim si aj haciendu... mimochodom vela ich ma byty
@simca06022011 ano aj milionari maju byty, ale nie 3 izbak 67m2
@anonym_autor a co tým chcel básnik povedať?
@44janica44 aaa to som zabudla... dovolenky/ výlety atd... v dome? 😏 byt som vypucovala vo štvrtok v piatok sme zbalené odpochodovali a prišli v nedeľu vecer 😂 teraz pokazí sa bojler a je po dovolenke 😂 treba fotovoltaliku? Čerpadlo? Opraviť fasádu? Balkóny.. proste hocic Je aj po 2-3 dovolenkách 😂
@peterlego tiež nechápem. My sme raz prerábali a už roky máme svätý pokoj, iba bežné upratovania čo aj na byte
@simca06022011 tak niečo robíte zle. My bežne chodíme na výlety aj na viac dní a nič sa nepokazí
@simca06022011 prosim vas a dom trva upratat kolko? Lebo zena upratuje v sobotu a za doobedie ma umytu kupelku na komplet 14m2, wcko, kuchynu, podlahy aj utrety prach, otoci pracku a este stihne aj uvarit obed. A ked sa pokazi bojler preco by to mal byt dovod neist na dovolenku? To ze vam sa pokazi vec pomerne lacna a uz je to u vas dovod zrusit dovolenku neznamena ze to ma tak kazdy. A preco by trebalo fotovoltaiku a cerpadlo? A co sa moze pokazit na fasade a balkone ? Ten balkon a fasada ma fakt pobavili 😂 zbytocne vymyslate neexistujuce dovody.
@anonym_autor Milá autorka, dom chce čas, peniaze a min. jedného človeka, ideálne muža, ktorý ovláda a bavia ho práce okolo domu. Nie vždy je"domček"najvhodnejšie riešenie, treba zvážiť možosti, okolnosti konkrétnej rodiny. Hlavne sa treba zbaviť dojmu, že"domček" je najvyššia méta, ktorú môže človek dosiahnuť. Realita je úplne iná, ale lepšie raz zažiť ako 100x počuť.
Bývanie v dome je nákladnejšie a je tam viac práce . V byte len pozametas, pozmyvas, utries prach a čo to malo do toho. Ale keď máš dom musíš sa starať nielen o domácnosť ale aj o záhradu /dvor . Ak na dome potrebuješ novú strechu musíš to zaplatiť sama, v byte sa na to skladate viacero ľudí . Chcela by som bývať v dome, ale nemáme na to financie . Veľmi rada by som si vyšla v lete do záhrady a niečo tam zasadila a pozbierala. Tak si to zatiaľ kompenzujem tým že pestujeme v byte a na balkóne . Síce tu nemám zasadený jabloň a orech, ale aspoň paradajky a papriky sa dajú 😃niekedy bývam po práci dosť unavená , a som často len rada že sa starám ,, len" o domácnosť a rodinu , a nemusím ísť natierať plot, hrabať lístie, kosiť a orezovat konáre a starať sa aby zovňajšok a okolie popri dome aby to vyzeralo super ( som puntičkár a v byte je to jednoduchšie ) . Tiež som rada že nemusím mať stres z vyššej hypotéky, či ju splatim a čo sa niečo neposerie, či sa nezmení situácia a musela by som ho predať a opustiť po Tom čo som toľko peňazí a času do toho investovala ( ak by sme bývali v dome tak viem že by sme si mohli dovoliť len starší domček a predsa len bytik rýchlejšie zrekontrujes a ľahšie nájdeš v lepšom stave, aspoň moja skúsenosť a známych ) .
V byte máš sice menšie súkromie, ale ani v dome nemusíš vychytať dobrého suseda a po nočnej sa budiť na hluk kosačiek keď susedia kosia každý deň milimetrovu travu v lete tiež nie je topka. Teda pokiaľ nebývaš na samote . Nič nie je ružové .
Ja skôr nechápem malé bungalovy s miniatúrnym pozemkom. Veď keď mám dom tak by som si priala mať výbeh pre psa, prípadne aj nejaké domáce zvieratá , záhradku, veľa ovocných stromov a ihrisko pre deti a priestor kde môže môj muž kutilovať. Ale premýšľam stále nad tým ako iné ženy dokážu chodiť do práce, starať sa o seba, muža deti , záhradu , domácnosť , dobre navariť a napiecť , ako stíhajú aj okrasnu predzahradku, psa a sliepky 😃 majú môj rešpekt , mne deň rýchlo uletí 🤷
@peterlego tiež nechápem. My sme raz prerábali a už roky máme svätý pokoj, iba bežné upratovania čo aj na byte
@simca06022011 tak niečo robíte zle. My bežne chodíme na výlety aj na viac dní a nič sa nepokazí
@sisska96 nam tiez odisiel bojler po 15tich rokoch. Inak opravujen len upchaty odtok lebo baby maju kazda hrivu. Nechapem kde beru ze na baraku stale nieco dokola clovek opravuje. Ja si uz doma od nudy vymyslam robotu po dvore. V panelaku by som sa asi zblanil.
@sisska96 nam tiez odisiel bojler po 15tich rokoch. Inak opravujen len upchaty odtok lebo baby maju kazda hrivu. Nechapem kde beru ze na baraku stale nieco dokola clovek opravuje. Ja si uz doma od nudy vymyslam robotu po dvore. V panelaku by som sa asi zblanil.
@peterlego mame sprchovy kut v dolnej kupelke ale je to samospadom cize vstrede je odtok,a ten ked je upchaty,presne same vlasy.
@peterlego Asi sa v tom nevyznajú vôbec
@simca06022011 ano aj milionari maju byty, ale nie 3 izbak 67m2
@peterlego a?
@anonym_autor ja sa hybem v komunite sportovcov (turistiky, beh, bicykel...) ...a vyslovene domy nechceme 😁 Lebo vidime, ze hned by bolo po konickoch, alebo len v hrozne obmedzenej forme.
Rano po zobudeni zapnem radio, a tam dopravne spravy a kde ake zapchy - to sa nas tiez netyka.
Alebo na facebooku pisu nestastni ludia, ked su dopr. obmedzenia, kvoli podujatiam v meste a kedy sa dostanu domov.
Frflanie ludi co ziju v domoch, ze financne nevychadzaju ...no preco asi ? Lebo oproti mne daju tisice eur rocne nazvys na veci okolo domu, pohonne hmoty, extra servisy auta/aut.
A mnohi aj tak zhodnotia, ze deti vyuzivali dvor, zahradu, len ked boli male.
A teraz musia riesit logistiku v meste, rozvazat do skoly, a po skole po kruzkoch A organizovat odchod domov.
V tom case ja uz slapem do pedalov v lese.
Mojim hobby nie je po praci hladat este materialy v Obi a rozmyslat co a ako este dokoncovat alebo uz opravovat.
@anonym_autor Milá autorka, dom chce čas, peniaze a min. jedného človeka, ideálne muža, ktorý ovláda a bavia ho práce okolo domu. Nie vždy je"domček"najvhodnejšie riešenie, treba zvážiť možosti, okolnosti konkrétnej rodiny. Hlavne sa treba zbaviť dojmu, že"domček" je najvyššia méta, ktorú môže človek dosiahnuť. Realita je úplne iná, ale lepšie raz zažiť ako 100x počuť.
@mirka2405 presne. Naozaj si mnohi davaju tu metu - dom. Az priam posvatne, akoby mali vlastnenim domu dosiahnut nirvanu. Dokazu si potom mnohi dost skomplikovat zivoty.
@peterlego asi si skratka domovy typ. keby si mal milion konickov nezblaznis sa ani v byte. ok teba to bavi naplna tesis sa. preto pre teba nic nie je problem. lebo to robis rad. a potom su tu ludia ktorim to lezie na nervy a chvu robit ine. pre takeho je otravne aj vecne kosenie travy.
tak ja sa v dome naupratujem omnoho viac ako v byte lebo je skratka vacsi. je rozdiel umyt 70m2 a 200m2. ale to nie je podstatne. ked je niekto zanieteny tak mu proste nevadi nic z toho. kazdy ma ine konicky. ja by som sa nezbaznila v byte pretoze moje zaujmy nie su zavisle na zahrade ani chodeniu okolo domacnosti. nie je to skratka zmyslom mojho zivota.
@simca06022011 prosim vas a dom trva upratat kolko? Lebo zena upratuje v sobotu a za doobedie ma umytu kupelku na komplet 14m2, wcko, kuchynu, podlahy aj utrety prach, otoci pracku a este stihne aj uvarit obed. A ked sa pokazi bojler preco by to mal byt dovod neist na dovolenku? To ze vam sa pokazi vec pomerne lacna a uz je to u vas dovod zrusit dovolenku neznamena ze to ma tak kazdy. A preco by trebalo fotovoltaiku a cerpadlo? A co sa moze pokazit na fasade a balkone ? Ten balkon a fasada ma fakt pobavili 😂 zbytocne vymyslate neexistujuce dovody.
@peterlego 😂 dobre. Ja len lamentujem a vymyslam. Vsetko je to úžasné. Lebo tebe žena upratuje v sobotu a úžasné je to, ze sa nic neopravuje✌️ fakt sa nejdem porovnávať co kto robí, myslim ze rozloha domu a fungovanie v nom je všade ine a podla toho treba tráviť cas týmito činnosťami.
Fotovoltaliku a čerpadlá a pod aj pokazený bojler som dala ako príklad = vidím co sa bezne riesi teraz, sme novovystavana časť.. a stále je čo robiť.. XY susedov este nema ani dokončené dvory po rokoch a o plotoch a pod ani chýru ani slychu... cize určite dom je brnkacka a lacná vecička 😂
A mimochodom by si sa čudoval co vsetko sa moze pokaziť... 😉 bud rad ze nemáš skúsenosť. Kludne ti odfotim balkóny a fasádu aby si vedel.. dnes napr podomietkova bateria sa rozhodli ukončiť svoju púť u nás 🫢 a takto to je stále daco po par rokoch ✌️ by som mohla román písať ako naivne sme sa nasťahovali do novostavby 😂
@anonym_autor mám dom, túžim po byte. Dom má pre mňa význam, kým sú deti úplme malé, že sa pohrajú na dvore, keď sú väčšie, už ti naň kašlú, utekajú za kamarátmi. Ďalej má dom výhodu pre ľudí, ktorých baví práca v záhrade, kvety, zelenina, ovocie, prípadne chov domácich zvierat, nič z toho ale nie je pre mňa. Ďalšiu výhodu som nenašla. Je totiž byt a byt. Môže byť v 13 poschodovom paneláku s debilnou dispozíciou a výhľadom na garáže a môže byť s priestrannou terasou, v bloku, kde je bytov málo. Môže byť taký, že počuješ susedovi zvoniť mobil, ale aj taký, kde susedov nevnímaš. A v dome tiež môžeš mať susedov, ktorí v sobotu o 7,00 zapnú kosačku, alebo do 3,00 grilujú s partiou a smejú sa ako nepríčetní. Môjho partnera nebaví práca okolo domu myslím nejaké majstrovanie, má iné koníčky. Takže my robíme všetko preto, aby sme dom a okolie dali trochu do pucu, predali ho a kúpili si vysnívaný byt s veľkou terasou. A nezabúdaj, že pre každého je najlepšie niečo iné. Máme známeho, ktorý veľmi veľa cestuje, aj služobne, aj sokromne, práve je v Indii. Dom predal, lebo je pri jeho životnom štýle pohodlnejšie mať byt. A pre deti nie je najlepšie bývanie v dome, pre deti je najlepšie, ak sa s nimi rodičia hrajú, rozprávajú a je im úplne jedno, či je to v byte alebo v dome.
@peterlego asi si skratka domovy typ. keby si mal milion konickov nezblaznis sa ani v byte. ok teba to bavi naplna tesis sa. preto pre teba nic nie je problem. lebo to robis rad. a potom su tu ludia ktorim to lezie na nervy a chvu robit ine. pre takeho je otravne aj vecne kosenie travy.
tak ja sa v dome naupratujem omnoho viac ako v byte lebo je skratka vacsi. je rozdiel umyt 70m2 a 200m2. ale to nie je podstatne. ked je niekto zanieteny tak mu proste nevadi nic z toho. kazdy ma ine konicky. ja by som sa nezbaznila v byte pretoze moje zaujmy nie su zavisle na zahrade ani chodeniu okolo domacnosti. nie je to skratka zmyslom mojho zivota.
@pralinka25 ani mojim zmyslom zivota nie je chodenie okolo zahrady. Neviem ako je to u vas s tym vecnym kosenim zahrady, ale ja kosim 2x mesacne v sezone a za hodinu nemam co robit a drevo robim tyzden v roku. Ani ja dom nepokladam ako zmysel zivota ja len pisem ze dom ma viac pozitiv ako negativ.
@pralinka25 ani mojim zmyslom zivota nie je chodenie okolo zahrady. Neviem ako je to u vas s tym vecnym kosenim zahrady, ale ja kosim 2x mesacne v sezone a za hodinu nemam co robit a drevo robim tyzden v roku. Ani ja dom nepokladam ako zmysel zivota ja len pisem ze dom ma viac pozitiv ako negativ.
@peterlego pre teba moze mat viac pozitiv....pre iného viac negativ.
Spomenul si iba 2 veci co sa robia v dome navyse oproti bytu ale tych veci je ďaleko viac, keď sa to nascita je to plno hodín voľného času ktoré vieme my z bytov využiť lepsie ako na udrzbu bývania....vie. o čom hovorím skoro 30 rokov som bývala v dome teraz som na byte a casu mam oooovela viac.
A ja mám napísať, že víkend v meste v byte je dokonalý, lebo konečne všetci, čo bývate v tých pekných milých domoch zostávate na tej krásnej záhrade a neupchávate svojimi autami mesto a nesmradite nimi pod našimi oknami?
Blbec založí téma na hádanie. A vy sa pohádate🤦
Blbec založí téma na hádanie. A vy sa pohádate🤦
@mateson2004 a zase sa oba tabori presviedcaju o svojej pravde.
@peterlego ja osobne som ešte nekosila, čo tu bývame, takže toto môžem úplne vypustiť, aj ked viem, že keď na jar často prší a človek chce mať trávnik upravený, kosí sa minimálne raz týždenne, ale to sa dá vyriešiť robotickou kosačkou. Pre teba má dom viac výhod ako byt, u mňa je to opačne. Mám vyskúšané bývanie aj tam aj tam, takže môžem porovnať a záleží aj v akej fáze života sa človek nachádza.
A presne toto chcela tato tema dosiahnut. Hadky, zvady, konfrontacie. A o com? O uplnej chlopotine. Kokos, ved kazdy sme iny, mame ine moznosti, priority, nastavenie.. kazdy fungujeme inak… naco sa tu ide presviedcat o svojej pravde? Nekrmte trolla prosim vas
@mateson2004 a zase sa oba tabori presviedcaju o svojej pravde.
@mateson2004
@vladuska20 nemám pocit, že by sa tu niekto hádal, alebo presviedčal o svojej pravde, každý to píše zo svojho ukla pohľadu, ja by som pred 25 rokmi tiež možno písala niečo iné. A téma je fajn pre mladé ženy, ktoré krvopotne idú za domom a často nedomyslia dôsledky, Potom tu pribúdajú témy, aké sú nešťastné niekde v satelite, kde naokolo nič nie je, deti treba voziť do školy, trvá to dlho, alebo nestačia splácať hypo a pod. A naopak, nie každý bude šťastný v byte. Ja by som bola vďačná, keby pred rokmi existovalo takéto fórum, kde by som si prečítala názory iných, níektoré človeka nenapadnú a môže sa vyvarovať chýb. Pri témach, či môže žena v tehotenstve jesť...mi táto príde celkom zmysluplná.
A presne toto chcela tato tema dosiahnut. Hadky, zvady, konfrontacie. A o com? O uplnej chlopotine. Kokos, ved kazdy sme iny, mame ine moznosti, priority, nastavenie.. kazdy fungujeme inak… naco sa tu ide presviedcat o svojej pravde? Nekrmte trolla prosim vas
@ktobytobolpovedal sú tu ženy, ktoré sa pohádajú aj v téme o pečení, ešte ti budú aj do IP vypisovať sprostosti, preto píšem anonymne, s tým nič neurobíš. Keď ti to tu prekáža, nečítaj, mňa tu niektoré veci zaujali, že sa tu niekto háda ignorujem. A že je téma vymyslená, aby kôň žil Veď takých tu je tretina ak nie viac

Ja som tiez byval v byte 20 rokov a uz 18 rokov byvame v dome a ja osobne by som sa do panelaku nevratil. Je sice pravda ze v panelaku nema clovek tolko roboty, ale ja som ten typ ze mna to bavi, rad kosim, pilim drevo, sadim ovocie, zeleninu, mame sliepky. Rano kava na terase, ranajky, ked je chut tak vecer vino. Cez leto rano natrhat rajciny, papriky, redkovku, cibulku a spravit si ranajky. Cerstve ovocie si natrhat. Susedov nemame tak mame klud. Dcera sa hra so sliepkami, so psom na zahrade. V zimnom obdoby nam hori ohen v obyvacke. V panelaku sa toto neda. A naopak vsetko co sa da v panelaku sa da aj v dome. A nevyhoda cestovania za pracou nie je tiez az take terno. Ja parkujem auto doma, pracujem ako vodic, a zena ma do BA 20 minut autom. Ziadna tragedia. A hlavne to ticho, minimalna premavka bez betovovej dzungle. Keby to bolo take uzasne byvat v panelaku tak uz by tam byvali vsetci milionari.