icon

Výhody bývania v dome oproti bytu

2. okt 2025

Casto tu citam, ze zijete v bytoch. Ale ved kazda zena chce svojej rodine a detom dopriat to najlepsie, nie? Nedokazem pochopit co na tych bytoch vidite, Hlavne ak mate partnera ci manzela, musi byt uplne jednoduche a samozrejme lepsia volba domcek. Trava, zelen, kvety, to mne dava energiu a nie v panelakoch s tisicmi oknami.

aurora33
3. okt 2025
@peterlego

@aurora33 chudinka si ty, lebo ty si napisala ze MNE MUSI zena upratat a navarit. Kde som pisal ze MNE MUSI? Nevies coho sa mas chytit a preto sa snazis viest debatu tymto stylom. Si na smiech, hras to na silnu emancipovanu zenu a necudoval by som sa keby zijes sama v prenajatej garsonke. Alebo si len z nefunkcnej rodiny kde sa asi moc neupratovalo a nevarilo a preto ti to pride nenormalne. Tak ze zeny ostatne co toto citate, ak doma varite a upratujete uz ste po novom chudinky. A ak doma neupratujete a nevarite tak ste silne moderne zeny.

@peterlego žijem v dome s manželom a deťmi, našťastie ale mám rozumného muža, ktorému nemusím upratovať a vyvarat. A neupratujeme len v sobotu. To u vás eda musí vyzerať 😂😂😂

peterlego
3. okt 2025
@belllinka

@peterlego Ako môžeš porovnávať každodenné upratovanie a varenie s nejakými akože chlapskými robotami, ktoré robíš občas?? Ako často vynášaš gauč alebo betónuješ? Alebo opravuješ auto? Čo máte starú škodovku, že sa v nej musíš každý deň rýpať? A sám si napísal, citujem: " ja kosim 2x mesacne v sezone a za hodinu nemam co robit a drevo robim tyzden v roku." Tak sa nehraj na pána a aj si v tom super dome po sebe uprac.
A neboj, nehrám sa na kvetinku, vynášala som aj gauč, aj som škrabala a maľovala steny a mám aj svoje náradie, nemám problém robiť aj "mužské roboty", nie iba utierať prach a baví ma to.

@belllinka a ako este zrozumitelnejsie ti mam napisat ze ona ma pri upratovani a vareni vyhana okrem toho ked chce upiect napriklad kolac? Ja som tiez nefnukal ked som 2,5 roka robil barak, vsetko sam okrem strechy a chodil som z roboty a rovno na barak robit a vikendy od rana do vecera len aby sme si nemuseli brat hypoteku a mohli spavat v klude. A mam stastie ze mam zenu ktora si to vazi a nema rypavicne pripomienky preco sa nedelime o zenske prace ked este navyse stravim viac hodin v praci a kukat co kolko stoji tiez nemusi lebo po tejto stranke sa tiez staram ja. Take hadanie sa kto spravil viac kludne prenecham inym. Kazdy ma svoju rolu, ja moju zenu netaham do role chlapa, a ona mna zas do role zeny a funguje nam to.

peterlego
3. okt 2025
@aurora33

@peterlego žijem v dome s manželom a deťmi, našťastie ale mám rozumného muža, ktorému nemusím upratovať a vyvarat. A neupratujeme len v sobotu. To u vás eda musí vyzerať 😂😂😂

@aurora33 az mi ho je luto, chudak pri chudere. Hladny a spinavy, aj decka tak chodia hladne a spinave?

aurora33
3. okt 2025
@peterlego

@belllinka a ako este zrozumitelnejsie ti mam napisat ze ona ma pri upratovani a vareni vyhana okrem toho ked chce upiect napriklad kolac? Ja som tiez nefnukal ked som 2,5 roka robil barak, vsetko sam okrem strechy a chodil som z roboty a rovno na barak robit a vikendy od rana do vecera len aby sme si nemuseli brat hypoteku a mohli spavat v klude. A mam stastie ze mam zenu ktora si to vazi a nema rypavicne pripomienky preco sa nedelime o zenske prace ked este navyse stravim viac hodin v praci a kukat co kolko stoji tiez nemusi lebo po tejto stranke sa tiez staram ja. Take hadanie sa kto spravil viac kludne prenecham inym. Kazdy ma svoju rolu, ja moju zenu netaham do role chlapa, a ona mna zas do role zeny a funguje nam to.

@peterlego vyhána ťa pretože to nevieš. Tak si to radšej chudera urobí sama.

aurora33
3. okt 2025
@peterlego

@aurora33 az mi ho je luto, chudak pri chudere. Hladny a spinavy, aj decka tak chodia hladne a spinave?

@peterlego ty nevieš citat? On vie variť aj upratovať. Rovnako ako aj ja. Ale nebudem to všetko robiť sama. Takže varíme a upratujeme spolu. A nie len v sobotu. Ako žena upratuje u teba. Chudera. Preto šla radšej na polovičný úväzok, pretože pri tebe nezvlada celý. Je mi jej uprimne ľúto.

peterlego
3. okt 2025
@aurora33

@peterlego vyhána ťa pretože to nevieš. Tak si to radšej chudera urobí sama.

@aurora33 chudera si ty a ten tvoj pri tebe este vacsi chudak. A nepis mi.

aurora33
3. okt 2025
@peterlego

@aurora33 chudera si ty a ten tvoj pri tebe este vacsi chudak. A nepis mi.

@peterlego prečo? Pretože ten môj si váži ženu, ktorú má doma a nemá problém ukazat aj deťom, že je normalne keď si manzelia pomáhajú? A nerobí všetko len žena? Budem zajtra myslieť na tu tvoju chuderku keď sa bude veľ upachtena naháňať pri upratovaní a varení. Zamysli sa nad sebou. Pa

mooonika1975
3. okt 2025
@peterlego

@aurora33 chudinka si ty, lebo ty si napisala ze MNE MUSI zena upratat a navarit. Kde som pisal ze MNE MUSI? Nevies coho sa mas chytit a preto sa snazis viest debatu tymto stylom. Si na smiech, hras to na silnu emancipovanu zenu a necudoval by som sa keby zijes sama v prenajatej garsonke. Alebo si len z nefunkcnej rodiny kde sa asi moc neupratovalo a nevarilo a preto ti to pride nenormalne. Tak ze zeny ostatne co toto citate, ak doma varite a upratujete uz ste po novom chudinky. A ak doma neupratujete a nevarite tak ste silne moderne zeny.

@peterlego hlásim sa za chuderu ale mám neschopného muža, preto to robím všetko ja 😳😛

aurora33
3. okt 2025
@mooonika1975

@peterlego hlásim sa za chuderu ale mám neschopného muža, preto to robím všetko ja 😳😛

@mooonika1975 nuž, čo si si našla, to máš. 🥲

peterlego
3. okt 2025
@aurora33

@peterlego prečo? Pretože ten môj si váži ženu, ktorú má doma a nemá problém ukazat aj deťom, že je normalne keď si manzelia pomáhajú? A nerobí všetko len žena? Budem zajtra myslieť na tu tvoju chuderku keď sa bude veľ upachtena naháňať pri upratovaní a varení. Zamysli sa nad sebou. Pa

@aurora33 moja zena sa nemusi nahanat lebo ona pri mne nemusi chodit do prace. Ona chodi do prace na pol 10 a o 14tej je doma a to len preto lebo ju to bavi. Moja zena sa rano vyspi, ide do prace, navari kym ja pridem z prace a este si stihne aj zacvicit a mame doma cisto aj ked neumyva dlazku kazdy den ako ty s muzom. Skuste sa chovat ako civilizovaní ludia a nie ako prasce a mozno ani tvoj muz nebude musiet behat s mopom kazdy den po robote.Mojej zeny ti nemusi byt luto, skor by ti malo byt luto seba a hlavne svojho muza. Teba lebo si neschopna sama zvladnut ani take zakladne veci ako je upratat a navarit a jeho ze o teba vobec zakopol. A ja si vazim evidentne moju zenu viac ako ten tvoj teba a asi umyva jak subík len preto aby mal svaty pokoj od tvojho feministickeho kvicania. Ten tvoj evidentne nato nema aby si nemusela chodit do roboty lebo asi by banka velice rychlo zaklopala. Tak ty mozes mojej zene len zavidet.

mooonika1975
3. okt 2025
@aurora33

@aurora33 ako povieš, to malo byt obrazne,

autor
3. okt 2025
@aurora33

@aurora33 co sa obuvas do bezbranneho chlapca, do mna si trufni. ako polo-zena zene .. nemas odvahu.

aurora33
3. okt 2025
@peterlego

@aurora33 moja zena sa nemusi nahanat lebo ona pri mne nemusi chodit do prace. Ona chodi do prace na pol 10 a o 14tej je doma a to len preto lebo ju to bavi. Moja zena sa rano vyspi, ide do prace, navari kym ja pridem z prace a este si stihne aj zacvicit a mame doma cisto aj ked neumyva dlazku kazdy den ako ty s muzom. Skuste sa chovat ako civilizovaní ludia a nie ako prasce a mozno ani tvoj muz nebude musiet behat s mopom kazdy den po robote.Mojej zeny ti nemusi byt luto, skor by ti malo byt luto seba a hlavne svojho muza. Teba lebo si neschopna sama zvladnut ani take zakladne veci ako je upratat a navarit a jeho ze o teba vobec zakopol. A ja si vazim evidentne moju zenu viac ako ten tvoj teba a asi umyva jak subík len preto aby mal svaty pokoj od tvojho feministickeho kvicania. Ten tvoj evidentne nato nema aby si nemusela chodit do roboty lebo asi by banka velice rychlo zaklopala. Tak ty mozes mojej zene len zavidet.

@peterlego 😂😂😂😂 jaaaj tie tvoje predpotopne názory. Mne vysáva aj umyva podlahu roboticky vysávač. Poznas niečo také? Nie sme prasce omg (podla seba súdim teba?)
Do prace chodím pretože chcem. Mám prácu, ktorá ma veľmi baví a som za ňu veľmi dobre ohodnotená. Ale škoda tebe niečo také vysvetľovať. Ty mentálne zijes niekde v 19 storočí, kde bola žena v kuchyni a to je všetko. Takže ano lutujem tu tvoju chuderu. Ešte jedna otázka: tiež sa kúpete len v sobotu, keď žena uprace celý dom? 😂😂😂 a perie v potoku?

aurora33
3. okt 2025
@mooonika1975

@aurora33 ako povieš, to malo byt obrazne,

@mooonika1975 aha, tak ok 🙂

aurora33
3. okt 2025
@anonym_autor

@aurora33 co sa obuvas do bezbranneho chlapca, do mna si trufni. ako polo-zena zene .. nemas odvahu.

@anonym_autor ? Ty na čom ficis?

autor
3. okt 2025
@peterlego

@peterlego existuje typ zien, ktore sa volaju "sup kamenom do hlavy" su to zeny ktore ked chlap upratuje a odhadzuje kamenie , tak sa schvalne postavia ti do rany aby si ich trafil kamenom do hlavy.. a potom zacnu.. blablabla do nekonecna. jedina ucinna zbran na to je, neupratovat. kamenom uz je trafena , a ty ju nemozes trafit zasa.. Ponaucenie, ak sa niekto chce s tebou dotahovat, tak kasli na nu a ignoruj ju 🙂 ostane sice kamenom trafena ale uz nezacne jacat nanovo.

peterlego
3. okt 2025
@aurora33

@peterlego 😂😂😂😂 jaaaj tie tvoje predpotopne názory. Mne vysáva aj umyva podlahu roboticky vysávač. Poznas niečo také? Nie sme prasce omg (podla seba súdim teba?)
Do prace chodím pretože chcem. Mám prácu, ktorá ma veľmi baví a som za ňu veľmi dobre ohodnotená. Ale škoda tebe niečo také vysvetľovať. Ty mentálne zijes niekde v 19 storočí, kde bola žena v kuchyni a to je všetko. Takže ano lutujem tu tvoju chuderu. Ešte jedna otázka: tiež sa kúpete len v sobotu, keď žena uprace celý dom? 😂😂😂 a perie v potoku?

@aurora33 wooow ty mas doma roboticky vysavac, no tak ty si KING 😂 Este sa pochval nejakym lacnym spotrebicom nech ti mozem akoze zavidiet 😂 este cim sa pochvalis? Teplou vodou?

aurora33
3. okt 2025
@peterlego

@aurora33 wooow ty mas doma roboticky vysavac, no tak ty si KING 😂 Este sa pochval nejakym lacnym spotrebicom nech ti mozem akoze zavidiet 😂 este cim sa pochvalis? Teplou vodou?

@peterlego vsak ty píšeš o žene že ti ešte aj dlážku umýva, tak ti dávam radu, ze existuje stroj čo to urobí za ňu. Aby nebola až taká chudera.

peterlego
3. okt 2025
@aurora33

@peterlego vsak ty píšeš o žene že ti ešte aj dlážku umýva, tak ti dávam radu, ze existuje stroj čo to urobí za ňu. Aby nebola až taká chudera.

@aurora33 chudera sa zo zeny nestane preto ze umyva dlazku. Ale to ty nikdy nepochopis. A co to teda este mate? Okrem dlhov za nesplateny barak?

aurora33
3. okt 2025
@peterlego

@aurora33 chudera sa zo zeny nestane preto ze umyva dlazku. Ale to ty nikdy nepochopis. A co to teda este mate? Okrem dlhov za nesplateny barak?

@peterlego znova píšeš podla seba? My máme dom splatený. A ináč hypotéka je úplne normálna vec.

dankanka
3. okt 2025

@anonym_autor na byte je super, že si bez povinnosti. Upratané máš hneď a môžeš na celý deň vybehnúť do mesta, na túru.. keď bývaš v dome, tak doobeda upratujem, poobede sa rypes v záhrade. Oddýchneš si leda tak v zime. Bývalá som na byte aj v dome. Obe majú pre a proti.

anonym_494db0
3. okt 2025
@simca06022011

@anonym_2e6232 😍 presne, kiez by som mala rozum pred 10r a nedala sa ukecat :D

@simca06022011 tak ti ľudia už mali asi rozum a preto nemajú veľkú záhradu.Sama píšeš, že záhradu nevyužívate vy ani susedia prečo je pre teba podmienka domu mať väčšiu záhradu?Stačí im malý domček, pár kvetov a miesto na kávu.Ty si písala, že máte ovce či aké zvieratá, tak to je už robota navyše, kosiť atď ...
Je dom a dom vy máte veľký a potom tam len upratujes a ste 3.Naco?🤣Za chyby sa platí, ale tak asi si vedela, že nebudete doma 6 tak načo veľký dom a pozemok so zverami?

simca06022011
3. okt 2025
@anonym_494db0

@simca06022011 tak ti ľudia už mali asi rozum a preto nemajú veľkú záhradu.Sama píšeš, že záhradu nevyužívate vy ani susedia prečo je pre teba podmienka domu mať väčšiu záhradu?Stačí im malý domček, pár kvetov a miesto na kávu.Ty si písala, že máte ovce či aké zvieratá, tak to je už robota navyše, kosiť atď ...
Je dom a dom vy máte veľký a potom tam len upratujes a ste 3.Naco?🤣Za chyby sa platí, ale tak asi si vedela, že nebudete doma 6 tak načo veľký dom a pozemok so zverami?

@anonym_494db0 prave tie zvierata su praca najmenej ale to ja nemam na dvore a ani sa tym nezaoberam vobec - ak neratam psa, ktory je vnutri a aktualne dve husi, co kosia travnik (cize moj chlap realne kosacku zapne tak 4-5krat za sezonu maaaximalne). Inak pozemok mam cca 750m2.. realne mensi by som ani nechcela. Preto preco som pisala.
Dom ano, to aj polovicu by som kludne zburala :D Ano za chyby sa plati, ved som pisala, ze sprosta som bola... ale to je okrepeny clovek, ked ide z maleho bytu, a ma predstavu na co treba miesto a bum bac po par rokoch velky dom a na nic :DD Len zase my sme nestavali, cize ked sme nasli co sa nam pacilo, lokalitou, stavbou atd, tak sme to zobrali a neriesili izbu +-, a vela veci som ani nevedela posudit v tom veku, co sa tyka interieru, co je ok, co je zbytocne a vela veci sme neriesili = napr dochadzanie, socializaciu :D

Ale teda ja nie len podla seba pisem, ako som spominala tu je kopa rodin takych.. co ja mam spokojnych ludi, to su vacsinou naozaj starsi, bez malych deti a ti si uzivaju... dufam,ze raz to aj ku nam pride :D zatial sa mi to nezda, najradsje by som usla do mesta, hned a zaraz :D

mateson2004
3. okt 2025
@simca06022011

@mateson2004 nevidím tu hádky .. zase niekto okoloidúci veľmi prežívaš diskusiu 😂

@simca06022011 ešte stále to považuješ za diskusiu?

zazka666
3. okt 2025

@anonym_autor ty si provokatérka par excelant

oblecenie99
3. okt 2025
@peterlego

@belllinka moja zena si chce upratovat sama a pri vareni jej obcas pomaham, ale niekedy ma vyhana z kuchyne . Ale ona sa nehra na emancipovanu zenu lebo je si vedoma ze to nezahrna len varenie a upratovanie,to sa potom tyka vymeny gum, oleja a oprava mensich zavad na aute napriklad. Chystanie dreva. Lebo dnesne ,,moderne,, zeny sa hanbia za rolu zeny a chcu sa rovnat muzom ale len v pripade delby zenskych prac. Ale betonovanie, vynesenie gauca a podobne nato uz su krehke kvietky. Ja mam nastastie doma rozumnu zenu ktorej je tato tema nad slnko jasna a nehanbi sa za rolu zeny a matky v domacnosti a nepripada si preto menejcenna. Ona sama isla na skrateny uvazok lebo u nej je priorita rodina a cas straveny s detmi/ rodinou a vytvaranie tepla domova. Tak dufam ze pri kupe gauca ste to zvladla aj bez chlapa lebo otravovat stym chlapa je prezitok, spiatocnicke a vy ste silna samostatna zena a ja verim ze z vasej strany to nie je len poza. A nie nie je utlacana moja zena a nevladne u nas patriarchat. U nas ma posledne slovo moja polovicka len pre informaciu.

@peterlego Ja ti rozumiem, že si zobral osobne, že ľudia spájajú dom iba s povinnosťami a zdalo sa ti, že sa preto až vysmievaju, do tejto časti diskusie nejdem ani prispievat, každý nech býva ako chce, resp. aké sú jeho možnosti, hlavne nech je spokojný, ale nejde mi nevyjadriť sa k tej emancipácii.

Je veľký omyl spájať emancipáciu žien s tým, že žena teda má urobiť všetky "mužské" práce. Tvoja manželka je tiež emancipovana, lebo ako aj píšeš, ona je rada doma, aj v úlohe gazdinej, radšej si upratuje sama, aj vari (ja to tiež robím sama, mne manžel skôr prekáža, a mám dôvodné podozrenie, že to naschvál robí zle, aby som mu povedala "nechaj tak, ja to urobím" 🙈 no ale proste ja už mám svoj systém a možno aj "mánie", a som rada, keď je to tak, ako to mám rada) a pracuje na polovičný úväzok. Jej emancipácia spočíva práve v Tom, že robi to, čo ju úprimne baví a napĺňa, a mohla si to aj vybrať a realizovať. Nie je k tomu nútená spoločnosťou a jej normami, či naopak, nie je nútená pracovať na celý úväzok, lebo napr. treba budovať komunizmus a pod. Proste môže sa sama slobodne rozhodnúť, čo chce robiť. Že je to jej umožnené je samozrejme aj vďaka tebe, lebo si s tým v pohode a tipujem že tiež vieš zabezpečiť finančne rodinu tak, že takto nie ste odkázaní na to, že aj ona by musela robiť Full time. Čo je super, lebo ste aj v symbióze, a obom vyhovuje tento stav.
PS: neber to prosím ako útok, ja to myslím v dobrom, len som proste mala potrebu vyjadriť sa k tej časti o emancipácii. Je práveže úžasné, že už aj ženy si môžu vybrať, čo chcú robiť a slobodne sa rozhodnúť. Ide o rovnaké šance a prístup, nie o rovnaké výsledky. Študovať, robiť kariéru, rúbať drevo, či sa venovať rodine. Čiže aj tvoja žena sa emancipovala v Tom, čo ju baví a čo si slobodne vybrala. O Tom to je.

oblecenie99
3. okt 2025
@simca06022011

@anonym_494db0 prave tie zvierata su praca najmenej ale to ja nemam na dvore a ani sa tym nezaoberam vobec - ak neratam psa, ktory je vnutri a aktualne dve husi, co kosia travnik (cize moj chlap realne kosacku zapne tak 4-5krat za sezonu maaaximalne). Inak pozemok mam cca 750m2.. realne mensi by som ani nechcela. Preto preco som pisala.
Dom ano, to aj polovicu by som kludne zburala :D Ano za chyby sa plati, ved som pisala, ze sprosta som bola... ale to je okrepeny clovek, ked ide z maleho bytu, a ma predstavu na co treba miesto a bum bac po par rokoch velky dom a na nic :DD Len zase my sme nestavali, cize ked sme nasli co sa nam pacilo, lokalitou, stavbou atd, tak sme to zobrali a neriesili izbu +-, a vela veci som ani nevedela posudit v tom veku, co sa tyka interieru, co je ok, co je zbytocne a vela veci sme neriesili = napr dochadzanie, socializaciu :D

Ale teda ja nie len podla seba pisem, ako som spominala tu je kopa rodin takych.. co ja mam spokojnych ludi, to su vacsinou naozaj starsi, bez malych deti a ti si uzivaju... dufam,ze raz to aj ku nam pride :D zatial sa mi to nezda, najradsje by som usla do mesta, hned a zaraz :D

@simca06022011 Ono to závisí od vselicoho, niekto hovorí, že je to fajn, keď máte malé deti .. iste výbeh pre ne je super, aj ten priestor, ale napr. pre našu rodinu určite vylúčené (teda dom u nás v meste by som hneď brala, keby som naň mala 😅), proste to nepasuje do dynamiky našej rodiny. Bývame v centre, tak, aby sme mali všetko po ruke, v najhoršom prípade MHD, vyhýbam sa autu, pokiaľ sa len dá. Neznášam zápchy (električka to istí, za 5 minút som v mieste určenia), neznášam pendlovat, deti majú v meste škôlky, školy, my prácu, proste dom by pre nás znamenalo dochádzanie, a to každodenné, minimálne dve autá a robiť taxikára.. ja reálne neviem, kedy by sme si ten dom aj užili 😶Manžel robí do večera, na smeny. Keď príde domov, je tma. A keď máme spoločné voľno, aj tak často chodíme k našim či k svokrovcom na dedinu, lebo máme tam vinicu, aj im pomáhame, aj s nimi chceme proste byť .. Ale mám kamošku, ktorá to radšej všetko strpi, ale ona sa v byte dusí... Moja sestra a švagor tiež, akurát stavajú dom.. Ja som vyrastala v dvojgeneracnom veľkom dome s veľkou záhradou, a nechýba to, mne nateraz pohodlie bytu maximálne vyhovuje.. mali sme možnosť dostať sa zadarmo k domu u našich, napokon sme to odmietli, lebo bol v stave, kedy bude potrebovať len na udržiavanie veľké investície, dve hodiny cesty do mesta, a proste by sme tak obrovský dom spolu s hypo na byt jednoducho neutiahli, to by sme mohli zabudnúť na nejaké výlety či dovolenky, tam by sme nešli bývať nikdy, a podmienkou daru bolo "ale nepredajte ešte", tak sme proste ustúpili . Ten dom nemal prakticky žiadnu hodnotu (narážam na trhovú cenu), v porovnaní s bytom, ktorý vnímam ako investíciu a istú formu zabezpecenia deti do buducnosti. Navyše bol veľký, klasický socikovsky dvojgeneračný dom. Ale viem si úplne predstaviť, paradoxne na staré kolená, nejaký menší dom blízko Košíc, aby sme mali po ruke lekárov a tak 😅 a byt by bol v nájme ako forma pasívneho príjmu, a zostal by deťom, takto hej.. ale nateraz nám to jednoducho nevyhovuje, preto ti úplne rozumiem 🙂 Ale nemyslím si, že ste sa rozhodli zle 😉

sisska96
3. okt 2025
@simca06022011

@sisska9 ja mam obrovsky dom, 4 izbicky mam len na prizemi.. ;)

@simca06022011 Nebudem súperiť, mne je jedno aj keď máš 10 izieb, potom sa nesťažuj

evansova
4. okt 2025

Úplne zbytočná téma. Niekto preferuje byť, niekto dom. Každý má svoje priority a dôvody prečo býva tak ako býva a nikto nikoho nepresvedčí o jedinej pravde.
Zi a nechaj žiť.....

zazka666
4. okt 2025

@anonym_autor Mne ani nevadí tvoja téma, ale to, že sa pýtaš tak provokatívne, a v otázke už zhadzuješ ľudí, čo nežijú podľa tvojich predstáv.