Ako vybaviť sťahovanie zo Slovenska do Česka?
Ano viem, teraz tu budem mat 300 komentarov, ako sa kazdu chvilu niekto bali prec. A ze teda mame ist, nikto nas tu nedrzi. Ja som kedysi patrila medzi tych poslednych, co by odtialto chceli odist. Ale po vcerajsku sa zacinam realne zaujimat o to, co vsetko a ako vybavit, ak by som muzovi povedala ze dobre, podme(on chcel ist uz davno). Nejde o 2 pohlavia. Ide o to, co dalsie do ustavy Fico dostal tym, ze mu KDH sadlo na lep. Ze nas realne mozu vyviest z Europskej unie. Nezostanem tu, ak Slovensko nebude sucastou Eu. A to sa zatial stale povazujem za hrdu Slovenku(aj ked sa neskutocne hanbim za volbu velkej casti ludi).
Cize ma zaujima, tie co ste odisli, co treba spravit, "ako sa to robi" atd. Ako odhlasit dieta zo skoly a prihlasit v Cesku. Ako odhlasit lekarov, daju mi zdravotne zaznamy do ruk? Ako zdrusit 2. a 3. pilier. Resp. co s nimi, daju sa vobec zrusit, "preniest" alebo co? A dalsie veci ktore treba vybavit, zrusit, nahlasit...
Ja len dufam, ze na toto vsetko budeme mat cas(kedze este o tom len rozmyslam a rozhodnutie moze prist zo dna na den, z hodiny na hodinu) a nebudeme odtialto "utekat" len s tym najnutnejsim.
Mozete reagovat posmesne, nezabranim vam v tom, ale budem take komentare ignorovat.
@bosorkabb dakujem. nie, nabytok asi nie. pomer cas/narocnost a cena noveho nabytku by za mna hrali v prospech noveho nabytku... navyse byty sa daju kupit aj zariadene.
@anonym_autor to už je na každom s tým nábytkom. Niekto chce iný nie. Ale aj ČR ide zlým smerom, uvidíme po voľbách. Už to nie je to čo bolo ale to ani Nemecko či Rakúsko.
Ja som.presvedčená o tom , že človek ktorý reálne chce odísť zo Slovenska nezakladá takéto debaty na Modrom koňovi . A že ich tu je💪 Mne to už nepríde ani smiešne , skôr trápne tie každodenné.zalozene témy. A fakt by ma reálne zaujímalo, koľko z vás sa ozaj odsťahovalo. To čo autorka potrebuje vedieť si má zisťovať úplne niekde inde a nie na koňovi. Ale tak , pochválila sa , že sa chce vysťahovať.
@mateson2004 Tak jednoducho ignoruj tieto témy, prečo by si tu nemohla zisťovať informácie? Či nepasuje to, že najradšej by kopec ľudí odišlo? Jaaaj, kopec cudzincov chce prísť do raja s názvom Slovensko. Možno a tu tiež budú pýtať časom, ako sa sem prisťahovať.
@mateson2004 a este otazka, ty tu planujes zostat ak slovensko vystupi z eu? len ma to tak zaujima.
@anonym_autor Slovensko má v pláne vystúpiť z EU?
@mateson2004 Si si istá, že nie?
@mateson2004 fico to v plane mat moze. preco do ustavy dostal, ze slovensko je zvrchovane nad zakonmi eu? pridu tresty v podobe zastavenia fondov. naco potom ficovi bude eu?
Ja sa bojím ze tiež to tam bude po volbach zle
@janasim my sme aj nad chorvatskom ci talianskom rozmyslali lenze to by bolo ovela zlozitejsie. aj pre nase. ina mentalita, ine pravidla, ine fungovanie...
@mateson2004 a este otazka, ty tu planujes zostat ak slovensko vystupi z eu? len ma to tak zaujima.
@anonym_autor Neviem čo bude. Budem mať 56, na SK som od roku 90. Mám tu prácu, dospelé deti ,vnučku , dom. Preukaz na pobyt mám do 2030, ale protože na SK nefunguje ten rezervační systém na cizinecke tak kdoví co bude🙃 Né, bez srandy. Ja mám na Moravu na skok, kamošky v podstate iba tam. Já se nemám na západe Slovenska horší jak oni na Moravě. Mám pocit , že hodne Slovaku tu Českou republiku trošku přeceňuje. Ale to by bylo na dlouho. Co je určite lepší , je zdravotníctví, to je fakt. Občianství mám jenom české, dcera taky, syn oboji.. Na druhé strane mám dům po babičce, nejaký pozemek. Ja žiju život furt tak Československy🙃, A myslím, že s tou totalitou a vystoupenim z EU to nebude tak horké .
@anonym_autor Neviem čo bude. Budem mať 56, na SK som od roku 90. Mám tu prácu, dospelé deti ,vnučku , dom. Preukaz na pobyt mám do 2030, ale protože na SK nefunguje ten rezervační systém na cizinecke tak kdoví co bude🙃 Né, bez srandy. Ja mám na Moravu na skok, kamošky v podstate iba tam. Já se nemám na západe Slovenska horší jak oni na Moravě. Mám pocit , že hodne Slovaku tu Českou republiku trošku přeceňuje. Ale to by bylo na dlouho. Co je určite lepší , je zdravotníctví, to je fakt. Občianství mám jenom české, dcera taky, syn oboji.. Na druhé strane mám dům po babičce, nejaký pozemek. Ja žiju život furt tak Československy🙃, A myslím, že s tou totalitou a vystoupenim z EU to nebude tak horké .
@mateson2004 tak potom uz chapem preco si myslis, ze je take jednoduche pre clovek sa dvihnut a ist do druheho statu. ty v podstate patris do oboch a "patris" k obom. ja nie, preto je pre mna tazke to tu len tak opustit.
@mateson2004 tak potom uz chapem preco si myslis, ze je take jednoduche pre clovek sa dvihnut a ist do druheho statu. ty v podstate patris do oboch a "patris" k obom. ja nie, preto je pre mna tazke to tu len tak opustit.
@anonym_autor Pokud máte dobré rodinné vztahy, myslím prarodiče- vnoučata a tak, finančne nepředpokládáte , že se v CZ budete mít líp, tak bych nešla. Kvůli Ficovi?🤦 Navíc ono to inde jde taky celkem do kopru. Jedni známí se teď vrátili že Švýcarska. Po letech, mají dvojčata 6 let. A do nich bych to fakt neřekla. Důvod? Vůbec sem jim nelíbil přístup k dětem ve škole, mentalita a život bez rodiny. Vždycky když se vrátili ze Slovenska, tak děcka měsíc brečeli že tam nechteji být.
@anonym_autor Pokud máte dobré rodinné vztahy, myslím prarodiče- vnoučata a tak, finančne nepředpokládáte , že se v CZ budete mít líp, tak bych nešla. Kvůli Ficovi?🤦 Navíc ono to inde jde taky celkem do kopru. Jedni známí se teď vrátili že Švýcarska. Po letech, mají dvojčata 6 let. A do nich bych to fakt neřekla. Důvod? Vůbec sem jim nelíbil přístup k dětem ve škole, mentalita a život bez rodiny. Vždycky když se vrátili ze Slovenska, tak děcka měsíc brečeli že tam nechteji být.
@mateson2004 nas to tu rodinne zas az tak nedrzi. nebudem pisat kto ma ake choroby, ale je to fakt zle.
a nie, nie kvoli ficovi. kvoli tomu, co moze spravit. v 68-mom ludia neutekali? usli by aj ti, co si to hned neuvedomili ze by mali a potom sa uz nedalo. myslis ze z bieloruska sa da v pohode vycestovat? ist zit inam, vsetko si v klude vybavit? preco sa chodi fico stretavat s vodcami, ktori utlacaju vlastnych ludi v krajine?
Autorka, zacni postupne. Najprv praca - tu vravis, ze muz ma, len je sakra rozdiel, ci je zamestnany v CR, ci ma zivnost na SR a robi pre Cechov a pod.. Cize v prvom rade , ak sa chcete odstrihnut od SR, tak tu musite vsetko zrusit. Mam aktulane decko v CR a aj ked to mnohi neodporucaju, tak mne najlepsie vychadza uplne zrusit trvaly pobyt na SR - vyhnes sa plateniu poplatkov ako smeti, vyhnes sa podavaniu DP, muz sa vyhne pripadnej brannej povinnosti, ak by sa tu cokolvek zosralo ohladom vojny.. . Aj ked v CR nie je take jednoduche trvaly pobyt ziskat, takze treba ratat s tym, ze to bude celkom zahul na zaciatku. Vam dospelym ten trvaly pobyt nejako nebude chybat, jedine, co je relevantne, tak je to kvoli skolke a skole. Pretoze ak chcete byť v Prahe alebo v Brne, tam je totalny nedostatok miest, takze bez TP ti dieta zarucene nikam nevezmu.. Treba si pred tymto krokom dat spravit novy pas, nech mas 10 rokov pokoj.. Kazdopadne zacat teda potrebujes pracou, potom nasledne hladat ubytko, odporucam ist najprv do podnajmu a potom sa rozhodnut, ako dalej, lebo ceny a dostupnost nehnutelnosti v okoli velkych miest je problem. Aj podnajom najst je riadny zahul, ver mi, riesili sme to teraz aktualne a to, co sa pise na nete, ze v Prahe caka na jeden podnajom 75 zaujemcov, je veru pravda. Tam vyhodia inzerat jeden den a na druhy den je fuc.. Idealne, ak by tam niekto z vas uz bol a mohol reagovat hned. Ked uz teda najdes pracu a byvanie, tak potom si poriesis zdravotnu poistovnu a pod.. Tiez lekara, mojmu decku strcil lekar kartu a tak ju ma v CR a lekara este teda nema, ale bude to riesit, ked to bude potrebovat. Zdravotne nahlasuje firma a zo SK poistovne sa jednoducho odhlasis. Ono ked zacnes robit tie jednotlive kroky, tak zistis postupne, co ti treba - napriklad ucet v banke, cesku sim-ku na telefon, lebo bez nej ti neprepisu elektrinu napriklad, co vyzaduje 99% prenajimatelov /to som toho bola uplne ze paf, ze ako to maju divne/. No a takto postupne budes zistovat, co vsetko ti treba. Chvalabohu, kedze tie vzdialenosti medzi statmi su velmi prijatelne, tak zase nie je az taky problem v pripade nutnosti dojst na SK a cokolvek doriesit, vybavit.. A inak toto stahovanie do Cr je taka vcelku dobra priprava, na stahovanie niekam "dalej" 😅
@anonym_autor
Z vlastnej skúsenosti odporúčam odísť. Za budúcnosť detí to stojí. My sme sa vrátili do Rakúska krátko po voľbách presne kvôli ich výsledku a odvtedy 12 lekárov z môjho okolia odišlo zo Slovenska do zahraničia. Neviem ako to na Slovensku bude pokračovať...
@sss777 a v rakusku fungujete po nemecky, ci da sa tam aj po anglicky?
@anonym_d0609e dakujem. a na vlastnu nehnutelnost v cesku sa da dat aspon prechodny pobyt? a nevies, ci by bol problem umiestnit dieta aj do sukromnej skoly?
@anonym_d0609e dakujem. a na vlastnu nehnutelnost v cesku sa da dat aspon prechodny pobyt? a nevies, ci by bol problem umiestnit dieta aj do sukromnej skoly?
@anonym_autor prechodný pobyt môžeš mat aj keď si v podnájme
@sss777 a v rakusku fungujete po nemecky, ci da sa tam aj po anglicky?
@anonym_autor
Po nemecky, ale my sme tam žili aj v minulosti. Len som mala sen, že sa vrátim na Slovensko. Už som mala zariadenú ambulanciu, všetko pripravené, ale prišli voľby a vrátili sme sa do Rakúska.
@anonym_02e52b ved to,ci bude komu predavat trebars dom,byt...
Dcera s rodinou zije v česku uz niekolko rokov,ale chcu ist dalej do zap.europy,syn je tam na vs a na sk sa vratit nechce...
Par dni som pracujuca dochodkyna,ale rozmyslam ako autorka,odist,kym to tu nebude hromadny utek Slovakov.
@janinah veď to treba odisť pokiaľ dostaneme aké také peniaze za domy, byty. Čo môj manžel nechápe. Nie som zástancom tejto vlády. Ale už ani neverím, že keď po voľbách bude nová vláda že bude lepšie
@anonym_02e52b ved to,ci bude komu predavat trebars dom,byt...
Dcera s rodinou zije v česku uz niekolko rokov,ale chcu ist dalej do zap.europy,syn je tam na vs a na sk sa vratit nechce...
Par dni som pracujuca dochodkyna,ale rozmyslam ako autorka,odist,kym to tu nebude hromadny utek Slovakov.
@janinah veď toho sa obávam, toto som naozaj nečakala, že pár rokov pred dôchodkom toto budem riešiť, ale nechcem ostať na potápajúcej sa lodi, deprimuje ma to tu
Inak vybrala si si najhoršie miesta na sťahovanie. Okrem toho že zohnať tam podnájom je zázrak a ako rodina ešte dupľom. Rovnaký problém ako na Slovensku. Čiže deti a zvieratá sú problém a bez pobytu v týchto mestách nemáš MŠ, ZŠ.
Neviem či ste pozerali ceny nehnuteľností v týchto mestách ale sú vysoké a pri Prahe ešte vyššie.
Môj sa narodil aj žil v Prahe a je to extrémne drahé mesto. V Brne máme príbuzných. Čiže zázemie v oboch mestách dokonca aj občianstvo nie je problém. Ani jazyk ani práce keďže muž pre Čechov pracuje aj tam chodíme. A aj tak žijeme na Slovensku.
Česi sa rovnako sťažujú ako Slováci.
Ja som.presvedčená o tom , že človek ktorý reálne chce odísť zo Slovenska nezakladá takéto debaty na Modrom koňovi . A že ich tu je💪 Mne to už nepríde ani smiešne , skôr trápne tie každodenné.zalozene témy. A fakt by ma reálne zaujímalo, koľko z vás sa ozaj odsťahovalo. To čo autorka potrebuje vedieť si má zisťovať úplne niekde inde a nie na koňovi. Ale tak , pochválila sa , že sa chce vysťahovať.
@mateson2004 čomu sa čuduješ? Myslíš, že je to len tak, spakovať sa a odísť? Veď si treba pozisťovať čo a ako a prečo nie tu na MK, veď aj tu sú ženy, ktoré sa s rodinou odsťahovali. Aj z mojej rodiny odišli ľudia za lepším životom. Toto hádam hovorí za všetko https://nms.global/sk/o-odchode-zo-slovenska-uv...
Inak vybrala si si najhoršie miesta na sťahovanie. Okrem toho že zohnať tam podnájom je zázrak a ako rodina ešte dupľom. Rovnaký problém ako na Slovensku. Čiže deti a zvieratá sú problém a bez pobytu v týchto mestách nemáš MŠ, ZŠ.
Neviem či ste pozerali ceny nehnuteľností v týchto mestách ale sú vysoké a pri Prahe ešte vyššie.
Môj sa narodil aj žil v Prahe a je to extrémne drahé mesto. V Brne máme príbuzných. Čiže zázemie v oboch mestách dokonca aj občianstvo nie je problém. Ani jazyk ani práce keďže muž pre Čechov pracuje aj tam chodíme. A aj tak žijeme na Slovensku.
@anonym_2afdb2 konečne niekto napísal aj niečo reálne. Ja fakt žasnem nad tým, že si myslia , odídem do Brna, bude to super.
@anonym_autor odporúčam vybaviť si medzinárodný ockovaci preukaz - z neho potom vedia prepísať dalej, pokiaľ je niečo dôležité v karte, odpis. Karty sme nedostali. Keď vybavis bývanie, pracu, tak v škole sme potom davali potvrdenie, že deti vykonavajú povinnú školskú dochádzku v inom členskom štáte EÚ. Odhlásiť nie je taký problém, skôr si treba zistiť, čo všetko treba prihlásiť a vybaviť v novom bydlisku. Držím palce
@anonym_2afdb2 my by sme tam snad kupili byt...
@anonym_2afdb2 konečne niekto napísal aj niečo reálne. Ja fakt žasnem nad tým, že si myslia , odídem do Brna, bude to super.
@anonym_autor v Prahe kúpiť byt? Tak veľa šťastia.
@mateson2004 pretože veľa ľudí nemá reálne skúsenosti. A málo pravdepodobné že majú doma Čecha. Naša rodina sa môže zbaliť aj zajtra ak chce,ale nechce. Nie všetko je také ružové ako sa javí.
@janasim my sme aj nad chorvatskom ci talianskom rozmyslali lenze to by bolo ovela zlozitejsie. aj pre nase. ina mentalita, ine pravidla, ine fungovanie...
@anonym_autor ja Nemecko ale môj nechce ani počuť, pracuje tam uz veľa rokov a hovorí ze sa to pokazilo,Čechy som tiež zvažovala
@mateson2004 pretože veľa ľudí nemá reálne skúsenosti. A málo pravdepodobné že majú doma Čecha. Naša rodina sa môže zbaliť aj zajtra ak chce,ale nechce. Nie všetko je také ružové ako sa javí.
@anonym_2afdb2 nemusí v hneď v Prahe. V Brne to za dajme tomu 300 000€ ,menší 3 izbový dá🤷
@anonym_2afdb2 moj muz chce ist do Prahy. ja do Brna. ak bude trvat na Prahe, bude to musiet z velkej casti financovat sam. a Praha nie je len centrum mesta. metro chodi siroko-daleko.