Išli by ste do ČR aj bez pasu miminka?
Máme batoľa a o dva mesiace ideme do Čiech na rodinnú veľkú udalosť. Popravde sa mi vôbec nechce ísť vybavovať dieťatku pas. Riskli by ste to len s rodnym listom?
Najprv tvrdis, ze tam chodite pravidelne a potom, ze kvoli jednej oslave sa ti nechce vybavovat pas... Tak sa najprv rozhodni, lebo si sama sebe kakas do ust, s prepacenim. A ze nebyvas pri policii? Aspon budes mat vylet - ako vidim, neuskodi ti trochu na vzduch prebehnut sa s babom. Ci ho nechodis kocikat? Ci dalsie dva mesiace nemienis opustit byt? Toto su tak sproste vyhovorky....
Predstav si, že nám kontrolovali doklady v ČR už trikrát. A to nechodíme až tak často, len raz za pár mesiacov. A nie, nebolo to na hraniciach, zastavili auto so slovenskou ŠPZ v meste a vypýtali občianske a pasy detí. Ale kľudne to riskni, nikoho z diskutujúcich to nijako trápiť nebude, každý sa ti snaží v dobrom poradiť ako sa vyhnúť zbytočným starostiam, ale kľudne sa smej ďalej, my sa zasmejeme s tebou 😁
To nie je len o tom, či ťa zastavia na hraniciach. Kontrolovať ťa môžu aj len tak náhodne, nedajboh budete mať dopravnú nehodu alebo potrebovať ošetrenie alebo hospitalizáciu pre dieťa. Ale tak nechápem na čo táto diskusia, keď ty v tom máš evidentne jasno…
Mimochodom, posledných 10 rokov tiež nikto odomňa nepýtal vodičák (a šoférujem denne), tak najvyšší čas ho zahodiť, nie? 🤷♀️
ja sa čudujem, že sa môže vôbec dospelá osoba takéto niečo pýtať. Nás napríklad kontrolovali na výpadovke z Brna, zrejme niekoho hľadali, chceli aj kufor otvoriť, ako by si zdokladovala, že to dieťa je tvoje? Tiež nás nikdy dovtedy ani odvtedy nekontrolovali, ale spoliehať sa na to je choré. Ako ti pomôže, ak to niekto napíše, že tak cestoval? Zaručuje ti to, že nebudú kontrolovať ani teba?
To je taký problém dať dieťaťu urobiť pas?
Zlatá si.. mňa tiež ešte policajti nezastavovali NIKDY a ja krava som si robila vodičák...
@arasidka123 no zdvihnúť zadok a ísť to vybaviť. Lenže ona nebýva vedľa polície, ako keby ostatní všetci bývali. Ale možno má rada adrenalínové športy a možno tu pribudne o pár dní téma, že išla a nekontroloval ju nikto, takže odteraz aj na dovolenky do zahraničia chodí bez pasu
@arasidka123 nechce sa jej, pochop
Moje děti mají SK i CZ občanství a za 8 let pravidelného cestování k prarodičům jsme nikdy nejeli bez pasu. Nikdy nás nikdo nestavěl (kromě covid restrikcí kdy bylo dovlené cestovat do 48 hodin) a i tak, pokud nemělo jedno z dětí platný pas, odložili jsme cestu. A taky jsme ne vždycky bydleli v místě, kde se dal pas vybavit. Když ti nevadí nerespektovat pravidla, jeď bez pasu, asi to bude ok. Já bych to neudělala.
@elizabet173 🙈 zodpovednosť nadovšetko
Ja som tiez nikdy nezazila kontrolu, ale poznam rodinu, ktora ano...deti samozrejme bez dokladov, lebo ved načo...pri nahodnej policajnej kontrole v CR im boli deti odobrate a umiestnene v DD, do doby , kym sa cez slovenske urady dokazala ich totoznost...boli tam niekoľko dní....a na slovensku mali este rodiccia popotahovacky so socialkou...takze , kludne chod ak ti ten risk stoji za to...
tak ale mal by stacit rodny list? my sme tak cestovali az pokial sme detom nedali spravit pasy a tie sme poctivo nosili zo sebou vsade
@jarinka33 a to by clovek povedal, ze len cechy
autorka, mam rodinu v HU, sme tam pravidelne... ziadne kontorly tam "nebyvali" pred kovidom.. ako som pisala, dcerin pas som ani nevytiahla z tasky 9rokov... a rovnako v lete sme prechadali hranice a teda ano, jednym smerom nam len zakyvali... ale drhy nas kontrolovali. NEstoji to vobec za riziko podla mna. Plus neviem v akom uzavretom rezorte, ci je to rodinné alebo ako, ale teda ja pri cestovani s dcerou na dovolenky vylety prespavam kade tade (dokonca aj v lete sme boli v CR) som na recepciach odovzdavala doklady vsetkych, kedysi si ich fotili, teraz podla nich vypisujem papiere... v IT sme pas mali v aute, tak som len tak "nacala", ci sa musim po to vracat, naozaj im to treba, pripadne nestaci im ten doklad neskor a nie. Bez toho nas ani neubytovali...
@jarinka33 nie rodny list nestaci
@jarinka33 na rodnom liste máš fotografiu? Ako dokážeš, že to dieťa je skutočne to, ktorého údaje sú na RL?
včera som bola s drobcom robiť OP - objednala som nás online na 12.00, o 12,15 sme už sedeli v aute cestou domov.. za 4,50€
bez dokladu by som nikam nešla, nemáš ako dokázať, kto je to dieťa a či je naozaj tvoje, či si ho neuniesla 🤷🏻♀️ a už vôbec by som sa nespoliehala na reči typu 'chodíme tak bežne, nikdy nás nekontrolovali'
Staci obcanka a tu potrebujes aj jinde
Raz ano bolo sice uz davno cca 8rokov dozadu ale my cestujeme vela aj mimo EU cize u nas nielen deti ale aj my potrebujeme pasy ale celkovo by som ja nesla bez dokladov nikdy nevieš co sa moze stat .....ale kazdy nech si robi ako sam uzna za vhodne 😉
@jarinka33 Rodny list nie je cestovny doklad, takze nestaci. Ako som uz pisala, hranica nie je susedovo humno a ak su raz nejake pravidla, tak sa maju dodrziavat-bez ohladu na to, ci sa to kontroluje pravidelne, alebo len namatkovo.

Nikdy si neukazovala..ale ty si asi zabudla,že doba covidova je teraz trošku ina..bývame pri hraniciach s Hodonínom a vždy nám za posledný rok kontrolovali OP aj Green pásy.
Naše obe deti mali OP ako malinké bábätká .bez toho by som s nimi nikam nešla..
Pri pôrode je to predsa iné...prevážas cez hranice novorodenca...
Ale tak..načo sa pýtaš,keď máš aj tak názor,že doklad pre dieťa je zbytočnosť...veď už si rozhodnutá,že s ním budeš cestovať načierno
https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info...