Ako pochopiť križovatky v autoškole?
Ahojte baby,
som študentka a robím si vodičák, ale mám hrozný problém s križovatkami. Vôbec tomu nerozumiem. Keď si čítam testy alebo sedím na jazde, úplne sa stratím – neviem určiť, kto má prednosť, kedy platí pravidlo pravej ruky a čo robiť, keď sú tam aj značky aj semafor naraz.
Už som skúšala pozerať videá aj učiť sa z knižky, ale stále mám v hlave chaos. Mali ste to niektorá podobne? Ako ste sa to naučili pochopiť? Pomohla vám nejaká appka.
Budem vďačná za každú radu, fakt ma to trápi a nechcem kvôli tomu pohorieť na skúškach .
Ďakujem
@majlo1234 prostevzastavis a das prednost??? Ano preto to na nasich cestach vyzera tak ako to vyzera zial... Krizovatky a kto ma alebo nema prednost ZAKLADNE (pisem ZAKLADNE!!!!) dopravne znacky by mal ovladat kazdy inak nepatri na cestu a takych zial jazdi viac ako dost 🙈🤷
@anonym_46ee6e ano, urcite je lepsie zastavit, ako sebavedome naparat do niekoho, kto tiez nevie😏
Vytlac si z google map krizovatky a kruhace - cez street view a normalne zober hrackarske auticka a nech s tebou niekto tie krizovatky cvici. To chce len prax.
@anonym_46ee6e, dúfam ze nemáš vodičák. V kruháči platí prednosť sprava, žiadna prednosť na kruháči neexistuje. Preto bývajú minimálne v nasich končinách kruhace upravené značkami. V južnej a severnej Európe často nie a skutočne má prednosť prichádzajúci a nie auto v kruháči.
@vroni pobavilo 🤣🤣🤣🤣
@anonym_46ee6e ano, urcite je lepsie zastavit, ako sebavedome naparat do niekoho, kto tiez nevie😏
@majlo1234 ano alebo j elepsie ked do teba niekzlto napara na hlavnej ceste zozadu lebo nepredpoklada ze nepoznas pravidla a zakladne dopravne znacky a zapikujes v krizovatke aby si porozmyslal ktoa vlastne ist 👍👍😝👍
@majlo1234 ale ak nevies ake su pravidla na krizovatke tak na nej nemas co hladat alebo riskujes ze ti niekto napravi kufor lebo nikto nepredpiklada ze nepoznascaspon zakladne znacky a pravidla ked mas vodicak 🤷🤷
@majlo1234 ale ak nevies ake su pravidla na krizovatke tak na nej nemas co hladat alebo riskujes ze ti niekto napravi kufor lebo nikto nepredpiklada ze nepoznascaspon zakladne znacky a pravidla ked mas vodicak 🤷🤷
@anonym_46ee6e prave naopak, denne sa presvedciam, ze vacsina soferov nepozna pravidla cestnej premavky. Treba jazdit a predvidat, nie spoloehat sa na vedomosti ostatnych
@anonym_autor som sa smial na tom že synovec sa učí tiež do autoškoly a je tam taká križovatka že oproti sebe stoja 2 autá ktoré zabáčajú. To oproti zabáča do ľava (z pohladu vodiča toho auta) a auto dole ktoré je akože naše zabáča tiež do ľava z pohladu vodiča. A sú tam tri odpovede že ktoré má ísť prvé. A jedna je že idú súčasne. A synovec hovorí že to je blbosť však by do seba narazili! Ale vraj môže lebo sa míňajú. Takže si predstav že sedíš v aute a pred tebou križovatka v tvare + a oproti tebe je auto, obaja stojíte na vedľajšej ceste na stopke alebo daj prednosť, takže ste rovnocenní čo sa týka prednosti, a obaja zabáčate do ľava, takže zase ste rovnocenní lebo nekopírujete obrubník (lebo inák ten má prednosť čo kopíruje obrubník) tak čo spravíte? Ktorý z vás vybehne na hlavnu cestu ako prvy?
@anonym_autor som sa smial na tom že synovec sa učí tiež do autoškoly a je tam taká križovatka že oproti sebe stoja 2 autá ktoré zabáčajú. To oproti zabáča do ľava (z pohladu vodiča toho auta) a auto dole ktoré je akože naše zabáča tiež do ľava z pohladu vodiča. A sú tam tri odpovede že ktoré má ísť prvé. A jedna je že idú súčasne. A synovec hovorí že to je blbosť však by do seba narazili! Ale vraj môže lebo sa míňajú. Takže si predstav že sedíš v aute a pred tebou križovatka v tvare + a oproti tebe je auto, obaja stojíte na vedľajšej ceste na stopke alebo daj prednosť, takže ste rovnocenní čo sa týka prednosti, a obaja zabáčate do ľava, takže zase ste rovnocenní lebo nekopírujete obrubník (lebo inák ten má prednosť čo kopíruje obrubník) tak čo spravíte? Ktorý z vás vybehne na hlavnu cestu ako prvy?
@unbeholfen nepochopil som prispevok. Krizovatka je jasna, len prispevok nechapem. Synovec, ak zacina, tak sa nauci. Aspon dufam. A ty ak jazdis, tak to hadam vies.
A ano, krizovatky kde mozu ist auta sucasne byvali chytaky, kedze velakrat je tam aj moznost (vlastne "spravna") s poradim ze akoze da prednost autu na hlavnej, aj ked sa nekrizuju a ak byva v poradi skor tak sa da na to nachytat.
@unbeholfen nam to zdoraznoval instruktor, ze auta idu sucasne. Zmestia sa na ceste a nemame sa pytat preco, lebo to je fakt.
Takze asi tak...
@unbeholfen nepochopil som prispevok. Krizovatka je jasna, len prispevok nechapem. Synovec, ak zacina, tak sa nauci. Aspon dufam. A ty ak jazdis, tak to hadam vies.
A ano, krizovatky kde mozu ist auta sucasne byvali chytaky, kedze velakrat je tam aj moznost (vlastne "spravna") s poradim ze akoze da prednost autu na hlavnej, aj ked sa nekrizuju a ak byva v poradi skor tak sa da na to nachytat.
@aalt áno bacha na chytáky. Hovorím to tým čo sa teraz učia v autoškole… Lebo dokonca keď robia tú záverečnú jazdu s policajtom, dokonca aj ten ich chcel nachytať, že schválne im nakázal niečo čo sa nesmie a čakal na reakciu či sa vodič uvedomí. O tom mal byť príspevok či píše guiseppka že proste je to tak a hotovo a nemáš sa pýtať prečo, ale on práveže riešil prečo.
@unbeholfen nam to zdoraznoval instruktor, ze auta idu sucasne. Zmestia sa na ceste a nemame sa pytat preco, lebo to je fakt.
Takze asi tak...
@guiseppinka áno veď práve o to ide že aj on riešil to “prečo” že to nedáva zmysel. Že proste to tak je a hotovo.
@guiseppinka áno veď práve o to ide že aj on riešil to “prečo” že to nedáva zmysel. Že proste to tak je a hotovo.
@unbeholfen ja neviem co nedava zmysle.je to v zmysle zakona a pragrafu o odbocovani. na x krizovatke @ protiiduce auta odbocujuce vlavo idu sucasne, nekrizuju si drahu ..cize len sa treba naucit pravidla
Ja cez taku krizovatku chodim pravidelne. Malo kedy je niekto oproti, ale ak ano, stojime obaja na stopkach. A keby idem ako bezne, jasne ze sa nezmestime a sa zrazime. Musim trochu upravit moju cestu a zabocit ostrejsie. V tejto situacii samozrejme vzdy cakam na reakciu druheho vodica, ako pojde on a ci ma eviduje, ze som tam aj ja 😅

Ahoj. Neviem či pomôžem ale mne križovatky robili dlho problém, lebo som si nevedela zvyknúť na to, že prvé čo musím vyriešiť som ja 😃 Ja som zo šoférovania na začiatku bola v takom strese, že som si častokrát nevšimla značku kde som. Teda či som na hlavnej alebo na vedľajšej. Resp. ak som si ju aj všimla, môj mozog ju vďaka tomu stresu nevedel spracovať a ja som si tú značku nedokázala vybaviť... Takže pre mňa bolo podstatné, či už pri tých križovatkách na obrázkoch alebo na jazdách, prípadne aj keď sedíš ako spolujazdec, veľa trénovať uvedomenie si toho kde som ja 😅 a potom už riešenie zvyšku križovatky išlo oveľa hladšie 🙂