icon

Ako pochopiť križovatky v autoškole?

Včera o 10:10

Ahojte baby,
som študentka a robím si vodičák, ale mám hrozný problém s križovatkami. Vôbec tomu nerozumiem. Keď si čítam testy alebo sedím na jazde, úplne sa stratím – neviem určiť, kto má prednosť, kedy platí pravidlo pravej ruky a čo robiť, keď sú tam aj značky aj semafor naraz.
Už som skúšala pozerať videá aj učiť sa z knižky, ale stále mám v hlave chaos. Mali ste to niektorá podobne? Ako ste sa to naučili pochopiť? Pomohla vám nejaká appka.
Budem vďačná za každú radu, fakt ma to trápi a nechcem kvôli tomu pohorieť na skúškach .

Ďakujem

anonym_294cfc
Včera o 10:12

Vždy je nadradená ta značka ktorá je vyššie z pohľadu oči.Takze ak sú semafory,riadis sa nimi,keď nefungujú,alebo nie sú tak normálne značky,nakoniec značenie na ceste.

glorikarebeka
Včera o 10:16

Naučiť sa riadne značky...semafor hádam ovládaš
No a pravidlo pravej ruky.....riadny pozor na kruhový odjazd ktorý je dvojitý tam sú značky vyznačené na ceste

anonym_5c099a
Včera o 10:18

Tak toto je vec ktorú musíš ovládať na 100%, inak by si ku skúškam ani nemala byt pripustená.
Vždy sa riadis značkami od hora. Ide semafor-ideš podľa neho, nefunguje-ideš podľa značiek. Keď. Nie sú zvislé (tie na stĺpikoch) riadis sa tými vodorovnými na zemi. Pravidlo pravej ruky je keď cesta nemá oznacenie vôbec ( nemá vyznačené ktora cesta je hlavná) - čiže keď máš + križovatku, ste tam dve auta a ty máš po pravej ruke auto, on ma prednosť. Kruhové objazdy spravidla mávajú vyznačenú tak sa riadis podľa značiek, vo väčšine prípadov ma prednosť vozidlo ktoré na kruhovom objazde už je, ale môže sa stať že bude značené inak.

anonym_932aad
Včera o 10:20

@anonym_autor trénuj trénuje trénuj, značky sa nauc riadne a sustred sa pri jazde

anonym_cf4f2d
Včera o 10:23

len pozor, aby ťa nevykopli pri skúške. Radšej skús aj kondičné jazdy. popr. nech ti vysvetlí ocino, brat, kámoš tak že pôjdete spolu na aute a názorne ti povie. choďte ráno, kým je premávka pomalšia.

anonym_a51f48
Včera o 10:23

nie, nemala som to tak, mala som vseobecne skor strach z ovladania vozidla ako takeho.

vroni
Včera o 10:25

Pravidlá križovatiek sú TRI!!!! To myslíš vážne, že sa nevieš naučiť jednu postupnosť a tri pravidlá?

anonym_a51f48
Včera o 10:29
@anonym_5c099a

Tak toto je vec ktorú musíš ovládať na 100%, inak by si ku skúškam ani nemala byt pripustená.
Vždy sa riadis značkami od hora. Ide semafor-ideš podľa neho, nefunguje-ideš podľa značiek. Keď. Nie sú zvislé (tie na stĺpikoch) riadis sa tými vodorovnými na zemi. Pravidlo pravej ruky je keď cesta nemá oznacenie vôbec ( nemá vyznačené ktora cesta je hlavná) - čiže keď máš + križovatku, ste tam dve auta a ty máš po pravej ruke auto, on ma prednosť. Kruhové objazdy spravidla mávajú vyznačenú tak sa riadis podľa značiek, vo väčšine prípadov ma prednosť vozidlo ktoré na kruhovom objazde už je, ale môže sa stať že bude značené inak.

@anonym_5c099a kruhovy objazd ak nie je znaceny, tak nemaju vozidla, kt. su uz v kruhaci prednost. preto su takme vsetky kruhace na sk znacene znackami daj prednost v jazde, aby tie auta v kruhaci prednost mali

anonym_aa70a7
Včera o 10:31

Pre mna bolo toto najľahšie. Uc sa na obrázkoch, dobre by bolo, aby ti to niekto poriadne vysvetlil. Nemáš v rodine šoférov?

anonym_f1d438
Včera o 10:54

@anonym_autor
Z toho si nič nerob.
Ja pracujem ako vodič už 33 rokov a keď tak pozerám okolo,tak tomu nechápe 85% ľudí.

anonym_10ec4f
Včera o 11:23

Hlavne si zapamätaj to, čo nevie 75% skúsených vodičov. Tam, kde nie sú značky vôbec, tam NIE JE rovná cesta hlavnou. Tam platí pravidlo pravej ruky. Neznačené cesty sú zvyčajne dedinské a mestské uličky vo štvrtiach rod.domov, ale aj parkoviská. Bacha pri nákupných centrách.

anonym_907363
Včera o 11:26

Ahoj, hádam chodíš na teóriu!? Tam to vyučujúci jasne vysvetlí. Ak niečomu nerozumieš, tam sa opýtaj. Podľa obrázkov sa to ľahko naučíš, potom to len preniesť do reálnej križovatky v premávke. Iným veciam rozumieš, auto ovládaš bez problémov?

aalt
Včera o 11:37

Takze priority:
Najvyssiu ma policajt, potom postupne semafor, znacky a pravidlo pravej ruky. Cize ak prides ku krizovatke, kde stoji policajt, tak ta semafor nezaujima, rovnako ta nezaujimaju znacky ak svieti semafor.
Semafor. V zakade su tri druhy "svetiel": sipka, svetlo a "samostatna" zelena sipka v pravo.
Ked mas sipky, tak ak ti svieti zelena sipka (tvojim smerom), mozes (musis) ist a nikomu uz nedavas prednost.
Ak svieti iba zelene svetlo bez sipky, tak sice ides, ale mozes podla situacie davat este prednost. Zvycajne pri odbocovani mozu ist aj chodci, takze zastavis pred prechodom, pustis chodcov a ides, alebo mozu ist aj auta oproti, cize pri odbocovani do lava sice do krizovatky vojdes, ale pustas oprotiiduci auta a az ked prejdu, dokoncis odbocovanie (v tedy ese niekde svieti aj uvolnovacia sipka na opustenie krizovatky oproti na konci krizovatky). Ak ides rovno, tak ides uz podobne bez obmedzenia.
Posledna je zelena sipka do prava spolu s cervenym svetlom - ta uz na niektorych krizovatkach moze byt aj "pevna" (tabulka so sipkou, nemusi byt svetlo). Vtedy davas prednost autam a ak prejdu, mozes do prava ist.
Krizovatiek je v principe tiez len zopar typov:
Ak nie je hlavna, tak pravidlo pravej ruky (vzdy aj ked zvycajne ak ides rovno, tak ta pustia, ale nemusia, lebo pravidlo pravej ruky), ak je hlavna tak podla znaciek.
Trojkrizovatka (a je uplne jedno, ci hlavna ide rovno, alebo nie - je to uplne to iste!) cize hlavna cesta a jedna vedlajsia. Ak ides z hlavnej dalej po hlavnej, alebo "odbocujes" do prava na vedlajsiu, tak vsetci davaju prednost tebe. Ak ides z hlavnej a odbocujes do lava na vedlajsiu, tak davas prednost tym co idu oproti tebe po hlavnej a pokracuju po hlavnej alebo odbocuju (z ich pohladu) do prava. A ak ides z vedlajsej, tak jednoduchu davas prednost vsetkym.
Stvorkrizovatka (teoreticky aj viac), klasicky krizovatka dvoch ciest a opat je uplne jedno aky ma tvar, ci je v zatacke a podobne ... su len dva druhy.
Hlavna je rovno a vedlajsia cesta ju krizuje (vedlajsia je z prava aj zlava), alebo hlavna "odbaca" a vedlajsia je rovno a na druhu stranu. Ale ak je hlavna rovno a dve vedlajsie su na tej istej strane, tak je to vlastne opat len to iste.
No a tu opat len tie iste pravidla: ak ides z hlavnej a pokracujes po hlavnej, alebo z nej odbocujes do prava, vsetci davaju prednost tebe. Ak ides z hlavnej a odbocujes do lava, tak davas prednost oprotiiducim autam, ktore idu z hlavnej a pokracuju po hlavnej, alebo (z ich pohladu) odbocuju do prava.
Ak ides z vedlajsej, tak davas prednost autam co idu z hlavnej a ak mas v pravo druhu vedlajsiu cestu, tak podla pravidla pravej ruky aj im.
Jediny rozdiel je elektricka, ta ak ide vedla teba po hlavnej a odbocuje tak, ze ta krizuje (a je jedno ktorym smerom), tak ma prednost. Cize ak ides rovno a vlavo od teba ide s tebou elektricka co odbocuje do prava, ma prednost. Podobne ak ides rovno a vpravo od teba ide s tebou elektricka co odbocuje do lava, tiez ma prednost.
Nakoniec ostava kruhac. To je v principe opat len T - trojkrizovatka, akurat ze viacej dookola za sebou. Ak nie je znacena hlavna cesta, tak pravidlo pravej ruky (takych ani neviem ci na SK su) - cize prednost ma auto co vchadza! na kruhac. Zvycajne ale hlavna znacena je a vacsinou je hlavna kruhac a ostatne su vedlajsie (ale nemusia, par takych kruhacov na SK je). Ale proste riadis sa hlavnou a vedlajsou cestou.

anonym_907363
Včera o 11:49
@aalt

Takze priority:
Najvyssiu ma policajt, potom postupne semafor, znacky a pravidlo pravej ruky. Cize ak prides ku krizovatke, kde stoji policajt, tak ta semafor nezaujima, rovnako ta nezaujimaju znacky ak svieti semafor.
Semafor. V zakade su tri druhy "svetiel": sipka, svetlo a "samostatna" zelena sipka v pravo.
Ked mas sipky, tak ak ti svieti zelena sipka (tvojim smerom), mozes (musis) ist a nikomu uz nedavas prednost.
Ak svieti iba zelene svetlo bez sipky, tak sice ides, ale mozes podla situacie davat este prednost. Zvycajne pri odbocovani mozu ist aj chodci, takze zastavis pred prechodom, pustis chodcov a ides, alebo mozu ist aj auta oproti, cize pri odbocovani do lava sice do krizovatky vojdes, ale pustas oprotiiduci auta a az ked prejdu, dokoncis odbocovanie (v tedy ese niekde svieti aj uvolnovacia sipka na opustenie krizovatky oproti na konci krizovatky). Ak ides rovno, tak ides uz podobne bez obmedzenia.
Posledna je zelena sipka do prava spolu s cervenym svetlom - ta uz na niektorych krizovatkach moze byt aj "pevna" (tabulka so sipkou, nemusi byt svetlo). Vtedy davas prednost autam a ak prejdu, mozes do prava ist.
Ak nie je hlavna, tak pravidlo pravej ruky (vzdy aj ked zvycajne ak ides rovno, tak ta pustia, ale nemusia, lebo pravidlo pravej ruky), ak je hlavna tak podla znaciek.
Trojkrizovatka (a je uplne jedno, ci hlavna ide rovno, alebo nie - je to uplne to iste!) cize hlavna cesta a jedna vedlajsia. Ak ides z hlavnej dalej po hlavnej, alebo "odbocujes" do prava na vedlajsiu, tak vsetci davaju prednost tebe. Ak ides z hlavnej a odbocujes do lava na vedlajsiu, tak davas prednost tym co idu oproti tebe po hlavnej a pokracuju po hlavnej alebo odbocuju (z ich pohladu) do prava. A ak ides z vedlajsej, tak jednoduchu davas prednost vsetkym.
Stvorkrizovatka (teoreticky aj viac), klasicky krizovatka dvoch ciest a opat je uplne jedno aky ma tvar, ci je v zatacke a podobne ... su len dva druhy.
Hlavna je rovno a vedlajsia cesta ju krizuje (vedlajsia je z prava aj zlava), alebo hlavna "odbaca" a vedlajsia je rovno a na druhu stranu. Ale ak je hlavna rovno a dve vedlajsie su na tej istej strane, tak je to vlastne opat len to iste.
No a tu opat len tie iste pravidla: ak ides z hlavnej a pokracujes po hlavnej, alebo z nej odbocujes do prava, vsetci davaju prednost tebe. Ak ides z hlavnej a odbocujes do lava, tak davas prednost oprotiiducim autam, ktore idu z hlavnej a pokracuju po hlavnej, alebo (z ich pohladu) odbocuju do prava.
Ak ides z vedlajsej, tak davas prednost autam co idu z hlavnej a ak mas v pravo druhu vedlajsiu cestu, tak podla pravidla pravej ruky aj im.
Jediny rozdiel je elektricka, ta ak ide vedla teba po hlavnej a odbocuje tak, ze ta krizuje (a je jedno ktorym smerom), tak ma prednost. Cize ak ides rovno a vlavo od teba ide s tebou elektricka co odbocuje do prava, ma prednost. Podobne ak ides rovno a vpravo od teba ide s tebou elektricka co odbocuje do lava, tiez ma prednost.
Nakoniec ostava kruhac. To je v principe opat len T - trojkrizovatka, akurat ze viacej dookola za sebou. Ak nie je znacena hlavna cesta, tak pravidlo pravej ruky (takych ani neviem ci na SK su) - cize prednost ma auto co vchadza! na kruhac. Zvycajne ale hlavna znacena je a vacsinou je hlavna kruhac a ostatne su vedlajsie (ale nemusia, par takych kruhacov na SK je). Ale proste riadis sa hlavnou a vedlajsou cestou.

@aalt nám, vodičom, je to celkom jasné z tvojho opisu. No ona to bez obrázkov nepochopí.
Mimochodom, ak svieti šípkový semafór do prava, môže byť situácia, že pri šípke svieti oranžový chodec a vtedy musíš dať prednosť chodcom na priechode vpravo.

anonym_907363
Včera o 11:52
@aalt

Takze priority:

@aalt Toto sú tvoje slová:

anonym_5c099a
Včera o 11:58
@anonym_a51f48

@anonym_5c099a kruhovy objazd ak nie je znaceny, tak nemaju vozidla, kt. su uz v kruhaci prednost. preto su takme vsetky kruhace na sk znacene znackami daj prednost v jazde, aby tie auta v kruhaci prednost mali

@anonym_a51f48 no ved tak som to myslela, že majú vyznačené daj prednosť v jazde a to znamená že hlavná cesta je kruhový objazd.

anonym_85caab
Včera o 12:20

@anonym_autor je na to jednoduchý systém ako vyriešiť každú križovatku.
Keď si na hlavnej ceste a pokračujes po nej, nedavas prednosť nikomu.
Keď si na hlavnej ceste a schadzas z nej na vedľajšiu cestu, tak dávaš prednosť druhej hlavnej ceste pokiaľ jej krizujes smer. (To je vtedy, pokiaľ je tá druhá hlavná cesta tvoj protiidúci alebo je z pravej strany.)
Keď si na vedľajšej ceste dávaš prednosť vždy obom hlavným cestám, keď je vedľajších viac, tak pozeráš či vedľajšia cesta je z prava alebo je to tvoj protiidúci. Potom dávaš prednosť aj im.

Ked je križovatka úplne bez značiek platí pravidlo pravej ruky.
Križovatka ale nie je výjazd z parkoviska ani iné miesta mimo cesty. Tam prednosť nedavas.

majlo1234
Včera o 12:56

No…na skuske sa to naucit musis, ale ak budes jazdit klasicke malomesto, tak tam mas bud pravidlo pravej ruky alebo semafor😀al ked nebudes vediet, proste zastavis a das prednost

aalt
Včera o 13:24
@majlo1234

No…na skuske sa to naucit musis, ale ak budes jazdit klasicke malomesto, tak tam mas bud pravidlo pravej ruky alebo semafor😀al ked nebudes vediet, proste zastavis a das prednost

@majlo1234 tak s tymto nesuhlasim. Krizovatky jednoducho musis vediet! Take ze neviem a zastavim je konina. Ako beriem, ze niekedy je neprehladne kam a ako sa da ist, obzvlast pri slovenskom (ne)znaceni, ale neexistuje, ze neviem komu davam ci nedavam prednost. Aj ked ma niekto pusta, tak musim vediet, ze ma pusta a ma prednost a pusta ma kvoli plynulosti v zapchach a podobne.
Tych pravidiel je naozaj len par a z toho naozaj vyplyva iba zopar krizovatiek. Ako ano, su chytaky s miestom mimo cesty a podobne, tak tie sa musi naucit, v praxi sa to (zial?) nepouziva. Osobne casto jazdim krizovatku kde vychadzam z obytnej zony, cize z miesta mimo cesty a aj tak nedavam prednost dalsej vedlajsej, lebo by na mna trubili ... toto myslim domyslene nie je, som zvedavy ako to chcu riesit pri samojazdiacich autach, ze ma riesit nielen svoje znacky, ale aj znacky ostatnych aut. Detto klasicku slovensku zelenu na semafore, ked ju maju "vsetci" - pustia auta proti sebe a do toho este aj chodcov.

margaretka_
Včera o 13:38

Poziadaj o pomoc niekoho, kto ma vodicak a kludne sa prechadzajte po meste a sledujte premavku a nech ti vysvetluje krizovatky. Je to ine ako ked nou len ako vodic prejdes. Teoreticky si vystacis aj so street view. Nauc sa pravidla a potom ich precvicuj teoreticky na konkretnych krizovatkach

majlo1234
Včera o 14:42
@aalt

@majlo1234 tak s tymto nesuhlasim. Krizovatky jednoducho musis vediet! Take ze neviem a zastavim je konina. Ako beriem, ze niekedy je neprehladne kam a ako sa da ist, obzvlast pri slovenskom (ne)znaceni, ale neexistuje, ze neviem komu davam ci nedavam prednost. Aj ked ma niekto pusta, tak musim vediet, ze ma pusta a ma prednost a pusta ma kvoli plynulosti v zapchach a podobne.
Tych pravidiel je naozaj len par a z toho naozaj vyplyva iba zopar krizovatiek. Ako ano, su chytaky s miestom mimo cesty a podobne, tak tie sa musi naucit, v praxi sa to (zial?) nepouziva. Osobne casto jazdim krizovatku kde vychadzam z obytnej zony, cize z miesta mimo cesty a aj tak nedavam prednost dalsej vedlajsej, lebo by na mna trubili ... toto myslim domyslene nie je, som zvedavy ako to chcu riesit pri samojazdiacich autach, ze ma riesit nielen svoje znacky, ale aj znacky ostatnych aut. Detto klasicku slovensku zelenu na semafore, ked ju maju "vsetci" - pustia auta proti sebe a do toho este aj chodcov.

@aalt mne zas pride konina tie krizovatky v autoskole, hlavna vedlajsia elwktricka metro a idealne vsetci naraz zo vsetkych smerov😀preto vravim, ze take krizovatly casto neriesis v beznom zivote.
Obytne zony, to uz jw ina kapitola🫣 u nas mame same take xujovw mini krizovatky, kee ti pre istotu neda prednost nikto, ani ked ides sprava.

aalt
Včera o 16:15
@majlo1234

@aalt mne zas pride konina tie krizovatky v autoskole, hlavna vedlajsia elwktricka metro a idealne vsetci naraz zo vsetkych smerov😀preto vravim, ze take krizovatly casto neriesis v beznom zivote.
Obytne zony, to uz jw ina kapitola🫣 u nas mame same take xujovw mini krizovatky, kee ti pre istotu neda prednost nikto, ani ked ides sprava.

@majlo1234 nie som si isty, co tym chces povedat, ale ak niekto nevie podla znacky/semafora vyhodnotit ako ma prejst krizovatkou, komu dava prednost, kto dava jemu ... tak taky clovek jednoducho soferovat nemoze. Testy/chytaky je druha vec, to je samozrejme potrebne sa naucit a vacsina soferov by testy bez pripravy na plny pocet urcite nespravila.

majlo1234
Včera o 16:21
@aalt

@majlo1234 nie som si isty, co tym chces povedat, ale ak niekto nevie podla znacky/semafora vyhodnotit ako ma prejst krizovatkou, komu dava prednost, kto dava jemu ... tak taky clovek jednoducho soferovat nemoze. Testy/chytaky je druha vec, to je samozrejme potrebne sa naucit a vacsina soferov by testy bez pripravy na plny pocet urcite nespravila.

@aalt myslim to tak, ze som v reale nevyuzila ani 30 percent toho, co som sa biflila na testy. A pravdou asi tiez je, ze po 15 tich rokoch soferovania by som asi teraz teoreticke testy nespravila🤣

anonym_dd8dce
Včera o 16:44
@anonym_f1d438

@anonym_autor
Z toho si nič nerob.
Ja pracujem ako vodič už 33 rokov a keď tak pozerám okolo,tak tomu nechápe 85% ľudí.

@anonym_f1d438 svata pravda. Dnes sa uz velmi tazko jazdi. Ja nechapem, co v tej autoskole ucia.

anonym_a51f48
Dnes o 09:37

ja si myslim,ze v tych testoch po novom ,a kieho pana su tam otazky ohladom kostrukcie stale? v dnesnej dobre prezitok..ani ked pouzivam ine veci ma to predsa nezaujima. znacky a sposob jazdy je to, co sa musia ludia naucit a namiesto toho sa potom biflia na testy aj tieto hluposti, kt. su z mna zbytocne...doba sa zmenila ... na niektorych autach si clovek ani ziarovku nedokaze vymenit bez servisu...takze namiesto venovania sa tomu podstatnemu sa zbytocnosti ucia v autoskolach

marca12
Dnes o 10:22

@anonym_autor Mas uz jazdy? Na jazdach pochopis teoriu. My sme mali tak,ze pred kazdou krizovatkou som musela povedat,kto ma prednost. Takisto znacky,ktore boli po ceste som musela nahlas hovorit. Ak ti to nie je jasne,poziadaj instruktora. Alebo sadni do auta so skusenym vodicom,nech ta povozi po krizovatkach a vysvetluje.

anonym_46ee6e
Dnes o 10:36

@anonym_autor naucit sa znacky inak to zial nepojde... Hlavna cesta ma vzdy prednost, krizovatka ak nie je oznacena znackami ci semaforom ma prednost ten koho mas po pravej ruke, semafor je nadriadeny dopr znackam (ak tam je aj semafor aj znacky riadis sa pidla semaforu, ak nefinguje tak podla znaciek) na kruhaku ma prednost ten kto je v kruhaku a nie ten kto sa tam chce distat z pravej strany (!!!!!!!) a zabrzdi celu premavku lebo nejaky ineteligent sa zastavi v kruhovom objazde a pusta vsetkych lebo prava ruka (zazila som 🙈), na krizovatku vstupujes iba ak ju vies ply ulo aj opustit a nie tak ze ostanes stat v strede krizovatky AJ KED MAS ZELENU!!!!! Ak toto nevues nemala by si na toe skusky vobec ist nemyslim to ironicky ale inak ohrozujes nielen seba ale aj vsetkych okolo seba.

anonym_46ee6e
Dnes o 10:43
@majlo1234

@majlo1234 prostevzastavis a das prednost??? Ano preto to na nasich cestach vyzera tak ako to vyzera zial... Krizovatky a kto ma alebo nema prednost ZAKLADNE (pisem ZAKLADNE!!!!) dopravne znacky by mal ovladat kazdy inak nepatri na cestu a takych zial jazdi viac ako dost 🙈🤷

vevesh
Dnes o 10:57
@majlo1234

@aalt myslim to tak, ze som v reale nevyuzila ani 30 percent toho, co som sa biflila na testy. A pravdou asi tiez je, ze po 15 tich rokoch soferovania by som asi teraz teoreticke testy nespravila🤣

@majlo1234 na slovensku sa zasadne nezastavuje a nedava prednost🤣pobavilo🫣🫣🫣a k teme, soferovanie s elektrickami a trolejmi mi pripadala ako blbina, ked som v 18tke sa ucila na vodicak- z maleho sk mesta, neplanovala som ani sa stahovat do ba.....ale clovek mieni a vo velkomeste tieto vedomosti akoby si nasla. Takze toto az take nepotrebne nie je. Suhlasim akurat s jednym prispevkom vyssie- vymena ziaroviek, motora a podobnych blbin mize byt dnes uz kludne vypustena. Ja som aj na mojej skuske pred takmer 30rokmi nevedela poriadnie toto a ked sa ma skusatel pytal, ako mienim vymenit pneu na aute ci opravit nejaku chybu, som mu odpovedala, ze nijako- volam otca, automechanika alebo servis....🫣🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️