icon

Ako prekonať strach z cestovania?

simonbrk
28. mar 2026

Už som dospelá niekoľko rokov, ale najďalej som bola sama jedine v meste, čo je 9km od našej dediny. Už nejaký čas sa poznám s mužom, ktorý má tiež takýto strach z cestovania. Práve to je to, že sme aj ďaleko od seba. Vlakom som ešte nikdy necestovala, taxíkom raz... Bojím sa toho, že by som sa stratila. Ako to prekonať? Chcela som ísť aj na Erasmus v minulosti, ale keď som prišla na to, že k tomu treba ísť lietadlom do neznáma, tak nič z toho nebolo. :/

Strana
z2
anonym_d1e8e3
28. mar 2026

To ste s rodičmi nikde necestovali? My sme tiež necestovali do zahr. za socíku, ale po SK krížom krážom.

anonym_2cdabf
28. mar 2026

Ak sa sama bojis, najdi si niekoho z dediny, kto s tebou pojde a vsetko ti vysvetli, najskor vlak, autobus, neskor aj lietadlo.

emjee
28. mar 2026

Treba zacat. Kde sa chces stratit? A keby aj, mas usta, opytas sa.

anonym_794ada
28. mar 2026

Este pochopim ak sa niekto boji ze by sa stratil niekde v cudzine, dalekej exotike, ale na Slovensku sa bat cestovat, to som este nepocula. Treba si zistit spoje, trasu, pozriet mapu, super tip je na google maps si pozriet streetview predtym ako ides na nejake nezname miesto, mozes pouzit navigaciu a keby uz vsetko toto zlyhalo, mozes sa hocikedy opytat. V dnesnej dobe plnej vymozenosti sa hadam uz ani neda stratit pri beznych cestach u nas 🤷‍♀️ Toho sa naozaj nemusis bat.

anonym_764990
28. mar 2026

@simonbrk Úzkosti z cestovania musíš prekonať čím skôr. Zapamätaj si, kým sa porozumieš a máš mobil tak sa určite nestratís ani náhodou. Čím skôr začneš tým skôr sa naučíš a prestaneš sa báť. Ak nemôžeš s rodičmi tak s kamoškami.

minenkaa
28. mar 2026

Google Maps

tiezjedna
28. mar 2026

@simonbrk čo psychológ? Skús ho, pretože toto mi nepríde úplne v poriadku. Mohol by ti pomôcť, prichádzaš o veľmi veľa...

viestta
28. mar 2026
@tiezjedna

@simonbrk čo psychológ? Skús ho, pretože toto mi nepríde úplne v poriadku. Mohol by ti pomôcť, prichádzaš o veľmi veľa...

@tiezjedna obavam sa, ze aj za psychlogom treba cestovat...

luccys
28. mar 2026
@viestta

@tiezjedna obavam sa, ze aj za psychlogom treba cestovat...

@viestta Tiez si myslim, ze nejst od domu viac ako 9 km nebude len strach z cestovania...

anonym_d6e730
28. mar 2026

@simonbrk akože v dnešnom svete, keď máš mapy v mobile, mozes kedykoľvek komukoľvek zavolať, čokoľvek si vyhľadať, všetky cestovné poriadky, AI ti odpovie na čo len chceš .. sa niekto boji, že sa stratí? Však sa trochu prekonaj… vezmi kamosku a choďte niekam len tak na výlet. Keď nebudeš sama, pôjde to ľahšie.

anonym_322f2d
28. mar 2026

jednoznacne toto nie je o cestovani..,zrejme by sa nedokazala ani opytat, tych strachov bude viac

enmery
29. mar 2026

V dedine máte od škôlky po vysokú školu všetko?Kde si študovala?Toto nie je o cestovaní, rodičia čo? Tí asi položili základy tomuto stavu, tam je tých problémov viac, to chce odborníka. Pretože toto nie je zdravé.

anonym_1877f5
29. mar 2026

Pomáha pripraviť sa na cestu už doma (mrknúť odchody/príchody spojov -- pokukať na google mapách čo kde sa cca nachádza -- prípadne sa aj priamo popýtať na patričných stránkach diskutujúcich na nejasnosti...) alebo si jednoducho aspoň zo začiatkov zobrať so sebou na cesty nejakého skúsenejšieho parťáka. Treba sa odhodlať a spraviť prvé kroky. Keď sa ti podarí prejsť za túto hranicu, nabudúce to už viacej budeš mať za zvyk a pôjde sa ti už všeobecne niekam ľahšie.

(Ak ste sa s tým pánom zatiaľ ešte nestretli, nechoď za ním prvá.)

0silvia0
29. mar 2026

@simonbrk zo skoly si nikdy nebola na ziadnom vylete? S rodicmi si nebola nikdy na ziadnom vylete? Ako si fungovala v beznom zivote? V tej vasej dedine teraz sedis a robis co?
Ak je to realna tema, tak cim skor uchop svoj strach a pracuj s nim aj pomocou terapie. Nie kvoli nejakemu podobnemu typkovi, ale kvoli sebe. Inak presedis cely zivot vo vasej dedine.

a0
29. mar 2026

@simonbrk prekonáš to jedine tak, že sadneš do vlaku a ideš. V 14tich som šla sama vlakom do Prahy, v 16 do Nemecka (neviem po nemecky), tak ty to po Slovensku snáď zvládneš. Keď zle nastúpiš, tak sa nič nestane, pôjdeš ďalším naspäť.

anonym_77c55a
29. mar 2026

Máš iba základné vzdelanie?Na strednú školu si nechodila? Nikdy si nebola ani v nemocnici, na vyšetrení v meste, alebo na šk.výlete? Myslím,že je to vymyslené celé, alebo si osoba s váž .psych.ochorením a vzdialenie sa z domova ti môže priniesť riziká a zbytočne ti tu ženy radia.

13uzivatelka11
29. mar 2026

Mne to tiež príde divné že sa takto bojíš cestovať a ešte sa dokonca spoznaš s chlapok, ktorý to má rovnako.. ale teda evidentne ty mu asi nestojíš za to, aby ten strach prekonal a išiel za tebou a ty sa máš kvôli nemu prekonávať? Radšej si nájdi niekoho, kto za tebou príde a pomôže ti prekonať strach z cestovania a bude chodit s tebou.. fakt si to neviem predstaviť byť celé dni len doma na zadku a chodiť len po dedine, ak by ste raz mali deti, tak zážitkov asi veľa mať s vami nebudú.

marianarem
29. mar 2026

@simonbrk A co ak.by si sa aj stratila? Ja som obcestovala svet a aj tak sa stracam, lebo mam zlu orientaciu v priestore. Stracam sa aj vo svojej vlastnej dedine, teraz po rokoch uz nastastie zriedkavo. Stratila som sa velakrat aj na neznamych miestach v zahranici. A vzdy som sa nasla. Predtym som.sa spytala ludi, dnes uz mas v mobile Google Maps, ktore ti vyznaci trasu a bude ta aj navigovat.
Naozaj stratit sa da v Rusku, ale tam predpokladam nejdes 🙂

anonym_2cdabf
29. mar 2026
@a0

@simonbrk prekonáš to jedine tak, že sadneš do vlaku a ideš. V 14tich som šla sama vlakom do Prahy, v 16 do Nemecka (neviem po nemecky), tak ty to po Slovensku snáď zvládneš. Keď zle nastúpiš, tak sa nič nestane, pôjdeš ďalším naspäť.

@a0 V 14tich sama lietadlom do NYC bez znalosti anglictiny. Najlepsia skola zivota.

anonym_f2814d
29. mar 2026

To ako sa moze stat, ze dospely clovek vo svojom zivote bol sam najdalej 9 km od bydliska?

sissy27
29. mar 2026

@simonbrk mna by zaujimalo kde zijes, lebo vystacit si cely zivot s radiusom 9km mi pride ako sci-fi. A to byvam v BA a bol by celkom problem takto zit, hoci je tu urcite vsetko potrebne (skolka, skola od zs po vs, posta, nemocnica, obchody) v okruhu 9km, aj praca by sa dala najst. Takze v nejakom mensom meste ci na dedine mi to pride nerealne.

natalka13
29. mar 2026

Ako si vystudovala vysoku skolu?
To si fakt nikde nebola?

anonym_a33970
29. mar 2026

@simonbrk to máš skôr úzkosť.A pomôže len sa prekonávať a nesediet v bubline.Ten vlak vieš presne kam ide ako sa môžeš stratiť?Začni niekam chodiť a získaš dôveru v seba, že ti zvládneš.Socialna fóbia je hnusná vec

sovica
29. mar 2026
@natalka13

Ako si vystudovala vysoku skolu?
To si fakt nikde nebola?

@natalka13 Myslím, že slečna nemá ukončenú VŠ. Viem, aj mne sa ten Erasmus hneď spojil s VŠ, ale dá sa ísť aj na strednej.
@simonbrk, pozerám, že žiješ v dedine Želovce. To si naozaj nikdy neprekročila prach Veľkého Krtíša? To v dnešnej dobe snáď ani nie je možné. Ako píšu niektoré kočky, tam nebude len strach z cestovania, ale máš asi aj iné strachy, fóbie a úzkosti. Ak by to bol naozaj len strach z cestovania, tak požiadaj kamarátku, aby s tebou niekam išla. Treba jednoducho začať a najlepšie je ísť párkrát s niekým známym, aby si pochopila, ako funguje autobusová alebo vlaková doprava. A keby sa náhodou aj stalo, že sa "stratíš", tak ľudia ti určite poradia, stačí sa opýtať. No, v každom prípade, držím palce, aby si ten svoj strach prekonala, lebo ti uniká veľa pekných vecí spojených s cestovaním.

natalka13
29. mar 2026
@sovica

@natalka13 Myslím, že slečna nemá ukončenú VŠ. Viem, aj mne sa ten Erasmus hneď spojil s VŠ, ale dá sa ísť aj na strednej.
@simonbrk, pozerám, že žiješ v dedine Želovce. To si naozaj nikdy neprekročila prach Veľkého Krtíša? To v dnešnej dobe snáď ani nie je možné. Ako píšu niektoré kočky, tam nebude len strach z cestovania, ale máš asi aj iné strachy, fóbie a úzkosti. Ak by to bol naozaj len strach z cestovania, tak požiadaj kamarátku, aby s tebou niekam išla. Treba jednoducho začať a najlepšie je ísť párkrát s niekým známym, aby si pochopila, ako funguje autobusová alebo vlaková doprava. A keby sa náhodou aj stalo, že sa "stratíš", tak ľudia ti určite poradia, stačí sa opýtať. No, v každom prípade, držím palce, aby si ten svoj strach prekonala, lebo ti uniká veľa pekných vecí spojených s cestovaním.

@sovica erasmus plus potom

sovica
29. mar 2026
@natalka13

@sovica erasmus plus potom

@natalka13 Hmm? Nechápem🙄
VŠ nemohla vyštudovať, ak bola v živote najďalej 9 km od svojho bydliska. V okrese Veľký Krtíš nie je žiada VŠ a autorka žije v dedine Želovce.

anonym_dbeedd
29. mar 2026

Erasmus je aj na zakladnej skole

simonbrk
autor
29. mar 2026

Vy ste to nepochopili... Ja cestujem kade tade, ale sama nemám odvahu. Ah...

simonbrk
autor
29. mar 2026
@sovica

@sovica Ja som to myslela tak, že SAMA nemám odvahu cestovať. Samozrejme som bola mimo okresu už veľakrát...

bielasovicka
29. mar 2026
@simonbrk

@sovica Ja som to myslela tak, že SAMA nemám odvahu cestovať. Samozrejme som bola mimo okresu už veľakrát...

@simonbrk a to si nemohla skôr napísať? Necháš tu od včera ženy aby ti vysvetľovali ako sa nemáš báť cestovať?

Strana
z2