icon

Ako si vybrať medzi autom a vlakom na ceste do Českej republiky?

9. jan 2026

Ahojte, potrebujem radu, lebo všelijako sa na to pozerám. Začiatkom februára potrebujem ísť do ČR. Prejdem si tri mestá za týžden. Mám k dispozícii služobné auto.

1. Auto
Výhoda: Nie som odkázaná na spoje, je to pohodlnejšie, viem si nabaliť viac vecí. Som pánom svojho času, zastavím kde chcem.
Nevýhoda: Budem cestovať min. 4h každý deň autom, po cestách, ktoré nepoznám, večer, keď sa rýchlo stmieva, a hlavne v zime, keď sa šmýka a cesty nie sú úplne bezpečné.

2. Vlak
Nevýhody: vlakové spojenia sú nepravidelné, hlavne medzi SVK a ČR mám prestupy. Zbaliť si môžem iba obmedzený počet vecí so sebou. Vlak napríklad z ČR na SVK mi pôjde o 23:20. Tie vlakové spojenia vôbec nie sú lacné. Z vlasu na miesto si budem vždy musieť brať Bolt alebo taxi. V čase chrípkovej sezóny je riziko nákazy vo vlaku vysoké.
Výhoda: Nemusím šoférovať po večeroch, vo vlaku si môžem porobiť veci, oddýchnuť si.

Strana
z2
anonym_993f60
9. jan 2026

@anonym_autor vždy vyberiem radšej auto 😄 po cestách nemusíš letieť a sú tu dobre udržované. A 4 hodiny v aute je nič.

autor
9. jan 2026
@anonym_993f60

@anonym_autor vždy vyberiem radšej auto 😄 po cestách nemusíš letieť a sú tu dobre udržované. A 4 hodiny v aute je nič.

@anonym_993f60 ja len, že 8h stráviš v práci, funguješ, lebo budem školiť, čiže celý deň ideš na 100% a potom sadneš o 16,00 do auta a šoféruješ 4h do iného mesta. A nakoniec ma čaká 8h cesta späť autom.

anonym_993f60
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_993f60 ja len, že 8h stráviš v práci, funguješ, lebo budem školiť, čiže celý deň ideš na 100% a potom sadneš o 16,00 do auta a šoféruješ 4h do iného mesta. A nakoniec ma čaká 8h cesta späť autom.

@anonym_autor nevidím v tom žiaden problém. Počas práce som chodila autom denne aj dlhšie trasy. No podľa tohto tvojho argumentu to vidím že auto ist nechceš

anonym_e81b48
9. jan 2026

My školenia robíme tak že sa rezervuje ubytovanie, takže sa presúvaš len z jedného mesta do druhého. A školenia sú zaradom, každý deň v inom meste.

autor
9. jan 2026
@anonym_e81b48

My školenia robíme tak že sa rezervuje ubytovanie, takže sa presúvaš len z jedného mesta do druhého. A školenia sú zaradom, každý deň v inom meste.

@anonym_e81b48 áno po skončení školenia, sadám do auta, kde sa presúvam 4h do ďalšieho mesta. Tam prespím a ráno školím. Zase po skončení idem do ďalšieho mesta.

autor
9. jan 2026
@anonym_993f60

@anonym_autor nevidím v tom žiaden problém. Počas práce som chodila autom denne aj dlhšie trasy. No podľa tohto tvojho argumentu to vidím že auto ist nechceš

@anonym_993f60 ja zvyknem chodiť autom 4-5h chodím bežne, ale nie tak, že každý deň. Čiže idem do BA, som tam dva dni, vyškolím a idem späť.

biba_18
9. jan 2026

4 hodiny autom je koľko hodín vlakom?
ako áno, vo vlaku si človek oddýchne - ale zas ten stres keď musí po vlastnej osi v noci po cudzom meste ... čo ja ti viem ...
aj to stravovanie vo vlaku, predsa len autom človek zastane kde má chuť či potrebu ..

autor
9. jan 2026
@biba_18

4 hodiny autom je koľko hodín vlakom?
ako áno, vo vlaku si človek oddýchne - ale zas ten stres keď musí po vlastnej osi v noci po cudzom meste ... čo ja ti viem ...
aj to stravovanie vo vlaku, predsa len autom človek zastane kde má chuť či potrebu ..

@biba_18 ja som vždy bola team AUTO. Len teraz rozmýšľam... zase prídeš večer a treba ti ísť na hotel, riešiť parking v každom meste, aj na druhý deň, keď pôjdem na pobočku. Takto vystúpim z vlaku, zoberiem si BOLT alebo taxi a odvezú ma na hotel.

biba_18
9. jan 2026

a kedy by si prichádzala do toho druhého mesta? lebo hej, bolty sú super teraz ...

luccys
9. jan 2026

Ja by som sa na vlaky nespoliehala. A uz vobec nie v zime.

autor
9. jan 2026
@biba_18

a kedy by si prichádzala do toho druhého mesta? lebo hej, bolty sú super teraz ...

@biba_18 no sadneš o 16,00 - 16,30 do auta a ideš 4h, čiže prídem okolo 20.00h, +/-. Vlakom je to o hodinku max dlhšie, niekedy ani to nie.

anonym_505e4f
9. jan 2026

jendodznacne auto, ja osm bohuzial odkazana na vlaky a nenaaaaaaaaaaavidim ich, stale to meska, musis prist na stanicu, obcas nestihnes prepoj, otras, kbey mam na vyber zvolim na milion percent auto

luccys
9. jan 2026
@anonym_505e4f

jendodznacne auto, ja osm bohuzial odkazana na vlaky a nenaaaaaaaaaaavidim ich, stale to meska, musis prist na stanicu, obcas nestihnes prepoj, otras, kbey mam na vyber zvolim na milion percent auto

@anonym_505e4f Asi tak. Ono to vyzera pekne na papieri a teorericky s tymi vlakmi, ale realita byva vacsinou ina.

guiseppinka
9. jan 2026

Tie cechy take velke nie su, aby si sa kazdy den presuvala 4 hodiny niekde dalej. Navyse mas auto sluzobne a nie svoje. Ak si zdatny sofer, tak je jedno, kde soferujes. A z hotela na pobocku si stale mozes zobrat bolt.
Za mna auto jednoznacne

anonym_a38ac8
9. jan 2026

Záleží aký si šofér, ak máš toho veľa nasoferovane a veríš si, choď vlakom, ak máš stesy z neznámeho plus tieto mrazy, sneh, choď radšej vlakom

autor
9. jan 2026
@anonym_a38ac8

Záleží aký si šofér, ak máš toho veľa nasoferovane a veríš si, choď vlakom, ak máš stesy z neznámeho plus tieto mrazy, sneh, choď radšej vlakom

@anonym_a38ac8 práveže si neverím. Našoférované mám, ale nerada jazdím po cestách, čo nepoznám a obzvlášť v zime. Potrebujem jazdiť pomerne za svetla. Od jari do jesene som s tým relatívne ok. Ale v zime, keď je sneha a šmýka sa, sadnúť do auta a ísť po tme niekde, kde som nikdy nebola... na to sa necítim...

anonym_a38ac8
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_a38ac8 práveže si neverím. Našoférované mám, ale nerada jazdím po cestách, čo nepoznám a obzvlášť v zime. Potrebujem jazdiť pomerne za svetla. Od jari do jesene som s tým relatívne ok. Ale v zime, keď je sneha a šmýka sa, sadnúť do auta a ísť po tme niekde, kde som nikdy nebola... na to sa necítim...

@anonym_autor tak máš odpoveď, choď vlakom, je to síce menej komfortné ale nebudeš mať stresy, dobre to poznam, tiež si moc neverím a zime tobôž a keď ide služobné cesty, všetko budeš mat preplatene aj taxi prípadne

autor
9. jan 2026
@guiseppinka

Tie cechy take velke nie su, aby si sa kazdy den presuvala 4 hodiny niekde dalej. Navyse mas auto sluzobne a nie svoje. Ak si zdatny sofer, tak je jedno, kde soferujes. A z hotela na pobocku si stale mozes zobrat bolt.
Za mna auto jednoznacne

@guiseppinka Ostrava - Česke Budejovice - Liberec - Brno - Plzeň - Poprad

anonym_fb4533
9. jan 2026

Je proti pravidlam firmy zobrat niekoho zo sebou? Spravis niekomu vylet a budes sa citit istejsie.

really8
9. jan 2026

Rozhodla by som sa podla toho ako casto sa budes presuvat a kolko toho budes niest. A este ci mas taky program ze meskanie vlaku by nic neohrozilo. Kazdopadne ja rada aj vlakom. V cz je to trosku o inom

anonym_70ad7f
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som určite išla autom a ak by ma čakala 8 hodinová cesta späť, tak by som si tam zohnala noclah

marca12
9. jan 2026

@anonym_autor Keby si isla len do jedneho mesta,poviem vlakom. Ale ak budes chodit po roznych mestach,urcite zvol auto. Usetris cas a stihnes toho aj viacej popozerat,nebudes limitovana spojmi. A vo februari uz nebudu take zle cesty.

julish
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor urcite vlak - vlaky okrem slovenska funguju krasne, oddychnes si, prides na ine myslienky. Ides do velkych miest, kde je parkovanie problem, no stanice su tam krasne a s dobrou dostupnostou. Nocne vlaky su super.

guiseppinka
9. jan 2026
@anonym_autor

@guiseppinka Ostrava - Česke Budejovice - Liberec - Brno - Plzeň - Poprad

@anonym_autor ja som zvyknuta na dlhe cesty... pre mna vlak neprichadza do uvahy

autor
9. jan 2026
@really8

Rozhodla by som sa podla toho ako casto sa budes presuvat a kolko toho budes niest. A este ci mas taky program ze meskanie vlaku by nic neohrozilo. Kazdopadne ja rada aj vlakom. V cz je to trosku o inom

@really8 no vecer uz nebudem mat program. Iba sa presunut, cize kludne pojdem vlakom, aj keby meskal, do desiatej som na hoteli, spat a rano o 09.00 skolenie.

autor
9. jan 2026
@anonym_fb4533

Je proti pravidlam firmy zobrat niekoho zo sebou? Spravis niekomu vylet a budes sa citit istejsie.

@anonym_fb4533 po prve nemam koho brat, lebo budem cely tyzden skolit, a nikto so mnou nebude cely tyzden cestovat. Po druhe naklad na ubytovanie by si ten niekto musel znasat sam. Po tretie, ja som cez den off a k dispozicii by som bola iba vecer, aj to unavena.

autor
9. jan 2026
@marca12

@anonym_autor Keby si isla len do jedneho mesta,poviem vlakom. Ale ak budes chodit po roznych mestach,urcite zvol auto. Usetris cas a stihnes toho aj viacej popozerat,nebudes limitovana spojmi. A vo februari uz nebudu take zle cesty.

@marca12 nemyslim si, ze budem nieco pozerat, pridem do daneho mesta vecer, len sa ubytujem a idem spat a rano zase pokracujem.

autor
9. jan 2026
@anonym_70ad7f

@anonym_autor ja by som určite išla autom a ak by ma čakala 8 hodinová cesta späť, tak by som si tam zohnala noclah

@anonym_70ad7f to by som si musela najst na vlastne naklady. A na druhy den po tejto ceste mam uz aktivity na Slovensku. Ja si neviem predstavit pracovat do 16,00 a potom 8h soferovat domov, vecer v tme... unavena... sama...

autor
9. jan 2026
@guiseppinka

@anonym_autor ja som zvyknuta na dlhe cesty... pre mna vlak neprichadza do uvahy

@guiseppinka večer, po 16,30, po celodennom školení, keď si unavená po celom týždni sa budeš presúvať sama, v noci, v zime 8h?

marca12
9. jan 2026
@anonym_autor

@marca12 nemyslim si, ze budem nieco pozerat, pridem do daneho mesta vecer, len sa ubytujem a idem spat a rano zase pokracujem.

@anonym_autor Aha,ja som myslela,ze budes aj pozerat. Tak potom kludne aj vlakom chod.

Strana
z2