icon

Ako zvládnuť fóbiu z cestovania autobusom?

13. okt 2025

Pred nedavnom ( asi koncom augusta) mi prislo v taxiku spatne, ledva som to predychala. Odvtedy sa moje cesty do prace mhd stali malou dennou morou. Mam strach ze mi tam pride zle a pogrciam sa🙂 Chyta ma proste panika a uz len predychavam, preglgavam. Viem ze uz ked si to citate si poviete, ze je to nelogicka somarina, ale...zacina to obmedzovat moje fungovanie. Rano radsej neranajkujem, prip.si musim vzdy zbalit vodu so sebou. Aj ked napr.4 cesty zvladnem v poriadku, pri 5 sa ta obava znova vrati, znova panika a stres. K psychologovi som uz objednana. Poradte nejake navody ako tuto komplikaciu zvladnut. Podobna situacia sa mi stala raz v detstve, ked nas s kamoskou viezol jej otec a ja som sa tam skoro pozvracala. Ale to som mala asi 12 rokov.Proste traumicka. Nechcem sa mhd vyhybat preto mi prosim neradte auto...

sima_20
13. okt 2025

Kynedril?

bielasovicka
13. okt 2025

@anonym_autor v taxíku alebo MHD?

autor
13. okt 2025
@sima_20

Kynedril?

@sima_20 tu je problem hlava, nie zaludok

autor
13. okt 2025
@bielasovicka

@anonym_autor v taxíku alebo MHD?

bielasovicka
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ok. Lebo píšeš ze v taxíku ti prišlo zle 😉. Mne ako malej mi vždy bolo zle aj v aute, aj autobuse. Vždy som musela mať sáčok so sebou. Ale v dospelosti som z toho nejak vyrastla🤣. Skus si dat kynedril. Síce mne ani to nepomohlo.
Alebo niečo na ukludnenie.

januska12323
13. okt 2025

Nos so sebou sáčik a povedz si čo strašné by sa stalo keby aj k tomu prišlo?

autor
13. okt 2025
@januska12323

Nos so sebou sáčik a povedz si čo strašné by sa stalo keby aj k tomu prišlo?

@januska12323 no asi to je ten problem ze nechcem aby sa to stalo, je to maximalne neprijemne aj ked viem ze nic by sa nestalo a prave toto uvedomenie by to vyriesilo

rozculena
13. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 no asi to je ten problem ze nechcem aby sa to stalo, je to maximalne neprijemne aj ked viem ze nic by sa nestalo a prave toto uvedomenie by to vyriesilo

@anonym_autor veď si kúp nejaké lieky

autor
13. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor veď si kúp nejaké lieky

@rozculena lieky nie su riesenim kedze o tom ako budem prezivat cestu rozhoduje moja hlava, mne nikdy nikdy pri cestovani nebolo zle od zaludka, mohla som aj dole hlavou cestovat

rozculena
13. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena lieky nie su riesenim kedze o tom ako budem prezivat cestu rozhoduje moja hlava, mne nikdy nikdy pri cestovani nebolo zle od zaludka, mohla som aj dole hlavou cestovat

@anonym_autor takže musela nastať nejaká situácia a odvtedy ti je zle?

autor
13. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor takže musela nastať nejaká situácia a odvtedy ti je zle?

@rozculena ano, nedavno som isla taxikom a isiel priserne rychlo a zacalo mi byt divne a prisla myslienka co ak sa pogrciam....a odvtedy s co ak nastupujem vzdy do mhd

rozculena
13. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena ano, nedavno som isla taxikom a isiel priserne rychlo a zacalo mi byt divne a prisla myslienka co ak sa pogrciam....a odvtedy s co ak nastupujem vzdy do mhd

@anonym_autor ale mhd tak nechodí,takže toto si povedz vždy.
Ty robíš úplný opak,vsugerúvaš si,že sa povraciaš.Namiesto toho by si si mala vsugerovať,že v mhd ti nikdy zle nebolo a nebude

autor
13. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor ale mhd tak nechodí,takže toto si povedz vždy.
Ty robíš úplný opak,vsugerúvaš si,že sa povraciaš.Namiesto toho by si si mala vsugerovať,že v mhd ti nikdy zle nebolo a nebude

@rozculena urcite to chce len cvik len presvedcit hlavu o tom pozitivnom je vzdy tazsie ako presvedcit ju o negativnom

rozculena
13. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena urcite to chce len cvik len presvedcit hlavu o tom pozitivnom je vzdy tazsie ako presvedcit ju o negativnom

@anonym_autor ja som si vždy hovorila,že no a čo,tak mi bude zle...len u mňa išlo o panické ataky.Rozmýšľala som opačne,ako ty,nepripúšťala som si to.

autor
13. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor ja som si vždy hovorila,že no a čo,tak mi bude zle...len u mňa išlo o panické ataky.Rozmýšľala som opačne,ako ty,nepripúšťala som si to.

@rozculena ved ja mam pocit ze tiez idem do paniky, zacnem sa hrabat v kabelke, rychlo zuvacka, rychlo mobil, rychlo voda...ako sisi....no a co je asi najlepsie riesenie, len to chce cvik🙂

madeincssr
13. okt 2025

A otocit to v mysli (zrelativizovat, zoslabit, urobit si z toho/zo seba v hlave srandu) v style, ze ked uz mam pri sebe ten sacok (ospravedlnujem sa p. Mislovicova), tak nech maju ti sympaticki spolucestujuci aspon nejake divadlo, zazitok!? 🙃

jumama
13. okt 2025

Precitaj si co je kinetoza - netrpis nahodou tim? Moze ti prist zle ked citas, ked hladis do mobilu, ked mas skratka predklonenu hlalvu, ale zboku akoby vnimas cestu- najlepsie je byt vpredu a vidiet na cestu priamo pred sebou. A keb, tak na to ze by ti bolo zle existuje taky zazvorovy liek - Antimetil, neuspava, je am koncentrovany zavor a to je proti timto stavom.

mata1mata
14. okt 2025

Ja by som ti poradila z vlastnej skúsenosti, pretože som zažívala tiež také stavy a nie len v MHD, skus zaujať svoju hlavu niečím. Mne pomáhalo hrať sa nejakú hru na mobile alebo si niečo zaujímavé v ňom čítať.

anna777115
14. okt 2025

Autorka kinetoza je zaležitosť centralneho nervoveho ustrojenstva, čiže mozgu. Kinedril posobi priamo ns mozog a so žaludkom nemá nič spoločne.

petracandle
14. okt 2025

@anonym_autor asi viem čo myslíš. Kamoška to má. Raz sa ešte hádam ešte v 15tich povracala v autobuse a odvtedy má stresy, vždy keď niekam cestuje, že sa jej to stane znovu. Čiže reálne jej nie je zle ale je to psychosomatické. Ona zo sebou pre istotu vždy nosí igelitku, že keby náhodou, tak sa vyvracia do nej. A inak netuším ako to rieši, ale asi inak nijak lebo má túto fóbiu doteraz 😃

anna777115
14. okt 2025

Vyskušaj ten kynedril. Moja dcera od narodenia ma silnu kinetozu a jedine tieti tabletky jej zaberaju. Ona ani na hupacku nemohla isť lebo by sa pozvracala. Kynedril posobi priamo v mozgu v cebtre rovnovahy a stability. Uvidiš, že ti to pomóže.

margotka17
14. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor čo tak niečo čítať a zamestnať myseľ? Či už si skúšala aj to?

anonym_9ba521
21. okt 2025

@anonym_autor och mám niečo podobné. Raz som sa pozvracala okamžite keď som vystúpila z autobusu po dlhšej ceste. (Bola to nejaká črevná viróza). Teraz mám stres okamzite keď ma začne bolieť brucho. Nestáva sa to často, chvalabohu, ale tá moja panika je strašná. Pomáha mi zavrieť oči, zhlboka dýchať a nachvíľu sa prejsť na čerstvom vzduchu.

unbeholfen
28. okt 2025

Dig mne sa raz stalo more. Išól som autobusom z Trnavy do Bánoviec a pred BN kúsom mi bolo treba na malú. Tie posledné kilometre boli utrpenie, zvierať to všelijaké zlé pocity. Autobusová stanica je akurát pri centre mesta, že všade kupa ludí, okolo budovy - obchody, fuuuu nebolo kam! Pri Bille alebo čo tam je pri autobuske, som sa popri múre dostal do takej medzery kde sa dalo konečne vynočiť. Kamoš mi už volal že kde som (ten ma čakal tam) a já som vyliezol z poza billy.