icon

Čo navštíviť v Ostrave?

7. nov 2025

Ahojte. Dvaja tridsiatnici majú voľnú sobotu v Ostrave. Čo by ste odporúčali vidieť/navštíviť? Nejak extra nás neberú galérie a chlapa zámky.
Čítala som o Dolných Vítkoviciach, je to zaujímavé aj pre dospelých alebo len pre deti?

Ďakujem za tipy 🙂

pinkgirl
7. nov 2025

Práve že oblast Dolních Vítkovic je skôr určená pre dospelých. Odporúčam si rezervovať prehliadku aj s výstupom na Bolt tower. Dozviete sa o histórii baníctva v Ostrave, o rodine Rothschild, vysvetlia chod vysokej pece.
V meste môžete ísť na vežu na radnici mesta.

autor
7. nov 2025
@pinkgirl

Práve že oblast Dolních Vítkovic je skôr určená pre dospelých. Odporúčam si rezervovať prehliadku aj s výstupom na Bolt tower. Dozviete sa o histórii baníctva v Ostrave, o rodine Rothschild, vysvetlia chod vysokej pece.

@pinkgirl myslíš túto prehliadku?

sorciera24
7. nov 2025

jasne vo Vitkoviciach je toho vela, okrem prehliadky peci aj Technicke muzeum (oba svety techniky), teraz je v areali aj nejaka svetelna vystva vesmiru, v Landek parku je Banicke muzeum (velmi zaujímavy areal), potom ZOO, ak amte radi lezenie Hangar lezecka stena...vsetko je vhodne nielen pre deti, ale aj nas dospelych to bavilo

pinkgirl
7. nov 2025

@anonym_autor áno túto prehliadku.

marianna6
7. nov 2025

@anonym_autor Tu onú jak sa to vola byvala zeleziaren, bola som tam zamlada aj na festivale raz. Je to zapisane aj v unescu. Inac ostrava je zvlastne mesto miestami az nebezpecne

autor
7. nov 2025
@marianna6

@anonym_autor Tu onú jak sa to vola byvala zeleziaren, bola som tam zamlada aj na festivale raz. Je to zapisane aj v unescu. Inac ostrava je zvlastne mesto miestami az nebezpecne

@marianna6 och nestraš, idem na koncert a plánovala som ísť 500m z neho na ubytovanie pešo sama :(

viestta
7. nov 2025

@anonym_autor Dolne itkovice su zaujimave aj pre dospelych, komentovana prehliadka koksovne, vysokej pece. Ti co o hutnicstve nic nevedia sa dozvedia nove veci, ti co vedia mozu porovnat svoje vedomosti s tym ci vidia a pocuju. Okrem toho ak chcete zazit skutocnu banu, tak Hornicke muzeum, tam aj sfarate do bane.

viestta
7. nov 2025
@anonym_autor

@marianna6 och nestraš, idem na koncert a plánovala som ísť 500m z neho na ubytovanie pešo sama :(

@anonym_autor kde je koncert. Su stvrte, kde je to uplne v pohode, su tam stvrte tak na hrane

autor
7. nov 2025
@viestta

@anonym_autor Dolne itkovice su zaujimave aj pre dospelych, komentovana prehliadka koksovne, vysokej pece. Ti co o hutnicstve nic nevedia sa dozvedia nove veci, ti co vedia mozu porovnat svoje vedomosti s tym ci vidia a pocuju. Okrem toho ak chcete zazit skutocnu banu, tak Hornicke muzeum, tam aj sfarate do bane.

@viestta áno aj ten Landek som pozerala.. teraz sa neviem rozhodnúť :D
v Ostravar aréne.

viestta
7. nov 2025
@anonym_autor

@viestta áno aj ten Landek som pozerala.. teraz sa neviem rozhodnúť :D
v Ostravar aréne.

@anonym_autor myslism si, ze po koncerte pojdu davy ludi rovnakym smerom, takze nebudes sama na prazdnej ulici

autor
7. nov 2025
@viestta

@anonym_autor myslism si, ze po koncerte pojdu davy ludi rovnakym smerom, takze nebudes sama na prazdnej ulici

tiež v to verím..
@viestta

madeincssr
7. nov 2025

Ľudia, len terminologická ne/jasnosť: nie je "Dolní oblast Vítkovice" správne "Banská oblasť Vítkovice", nie dolní ako dolná/horná? Lebo skrátene "Dolní Vítkovice" k podľa mňa nesprávnej interpretácii zvádza.

viestta
7. nov 2025
@madeincssr

Ľudia, len terminologická ne/jasnosť: nie je "Dolní oblast Vítkovice" správne "Banská oblasť Vítkovice", nie dolní ako dolná/horná? Lebo skrátene "Dolní Vítkovice" k podľa mňa nesprávnej interpretácii zvádza.

@madeincssr Dolni oblast Vitkovice DOV je oficialny nazov priemysleneho skanzemu, nrodnej kulturnej pamiatky, ich obchodna znacka. Zahrna cast hutnickej prvovyroby (koksove baterie, vysoka pec, plynojem). Horni Vitkovice boli oblast oceliarne, finisingu (valcovne, kovarna, strojarenska vyroba), ta je verejnosti nepristupna a este stale je tam vyroba, ale uz nebezia hutnicke procesy. Vo Vitkoviciach je aj byvala sachta Hlubina, je sucastou DOV. Dolne a horne Vitkovice boli historicky rozdelene cestou a zeleznicnou tratou, teraz je tam stcorprudovka na estakade a elektrickova trat. Z dolnych Vitkovic sa surove zelezo prevazalo na skujnovanie do oceliarne v hornych Vitkovicach v pojazdnych miesacoch.

pinkgirl
7. nov 2025

@madeincssr nuž, názov organizácie sedí ako som uviedla😉

viestta
7. nov 2025
@madeincssr

@madeincssr Dolni Vitkovice nie su odvodene od ceskeho dul (U s kruzkom), slovensky bana, jednoducho lezia nizsie ako horni Vitkovice.

madeincssr
7. nov 2025
@viestta

@madeincssr Dolni Vitkovice nie su odvodene od ceskeho dul (U s kruzkom), slovensky bana, jednoducho lezia nizsie ako horni Vitkovice.

@viestta máš nejaký link na Horní Vítkovice? Zatiaľ sa mi ich nedarí vygoogliť.

madeincssr
7. nov 2025
@pinkgirl

@madeincssr nuž, názov organizácie sedí ako som uviedla😉

@pinkgirl ano, jasne, ja sa bavim o slovenskej interpretacii (spravnom preklade) tohto pojmu.

pinkgirl
7. nov 2025

@madeincssr tak nedá sa prekladať úplne všetko, veď je toľko výnimiek ako keď majú ovocie švestky ale pijú slivovicu😅

anonym_aef4ff
Autor odpoveď zmazal
viestta
7. nov 2025
@madeincssr

@viestta máš nejaký link na Horní Vítkovice? Zatiaľ sa mi ich nedarí vygoogliť.

@madeincssr ja neviem ake fabriky tamm teraz funguju. Ked sme tam boli, tak tam portalovy zeriav prevazal nejake konstrukcie, do haly vidiet nebolo. Oceliaren nefunguje, odstavili ju po odstaveni vysokych peci a ona svojim principom bola nerantabilna, lebo fungovala na zastaralych Siemesn-Martinskych peciach. Ci valcuju nieco z dovezeneho substratu netusim.

viestta
7. nov 2025
@madeincssr

@pinkgirl ano, jasne, ja sa bavim o slovenskej interpretacii (spravnom preklade) tohto pojmu.

@madeincssr prekladas nieco co nie je vobec spravne. Vitkovice boli hlavne o huti.

viestta
7. nov 2025

@madeincssr valcuju hrube plechy z dovazanych bram
https://www.vitkovicesteel.com/plechy/

mane01
7. nov 2025

@anonym_autor Bolt tower určite, banské múzeum je fajn. Mesto je pekne, v Ostrave majú najlepšiu pinzu, akú som jedla.

autor
8. nov 2025
@pinkgirl

@mane01
@pinkgirl a prosím vás je tá prehliadka s Bolt tower vhodná aj keď prší? Sorry za blbé otázky ale ozaj som tam ešte nebola

autor
8. nov 2025

Tak je po všetkom, na dnes sú na Bolt vežu vstupenky vypredané :(

pinkgirl
8. nov 2025

@anonym_autor ahoj, tak je vždy veľa ľudí 🙂. Ale aj bez Bolt tower je DOV veľmi fajn, pozri či ponúkajú aj iný okruh.
Ak si dobre pamätám, tak výstup na vežu radnice bol zdarma a ešte bola hore pani ktorá nám okomentovala na čo sa z ktorého výhľadu pozeráme.
A na Masarykovom námestí v budove Starej radnice je Ostravské múzeum, majú tam stálu expozíciu o vývoji baníctva v Ostrave - veľmi pekne urobená výstava a živote ľudí, ako si ženy robili rôzne spolky - kluby, ako sa podporovali ak sa v niektorých rodinách stalo nešťastie a muž živiteľ zomrel, že si robili aj "zábavy" ako plesy.

autor
8. nov 2025
@pinkgirl

@anonym_autor ahoj, tak je vždy veľa ľudí 🙂. Ale aj bez Bolt tower je DOV veľmi fajn, pozri či ponúkajú aj iný okruh.
Ak si dobre pamätám, tak výstup na vežu radnice bol zdarma a ešte bola hore pani ktorá nám okomentovala na čo sa z ktorého výhľadu pozeráme.
A na Masarykovom námestí v budove Starej radnice je Ostravské múzeum, majú tam stálu expozíciu o vývoji baníctva v Ostrave - veľmi pekne urobená výstava a živote ľudí, ako si ženy robili rôzne spolky - kluby, ako sa podporovali ak sa v niektorých rodinách stalo nešťastie a muž živiteľ zomrel, že si robili aj "zábavy" ako plesy.

@pinkgirl ďakujem za tipy 🙂 pozrela som aj iné prehliadky ale je to riadne plné.. nakoniec ideme do Landek parku, tam som nám kúpila lístky na prehliadku. Asi to bude slabšie ako v Dolních Vitkovicích ale tak snáď to bude ok 🙂

pinkgirl
8. nov 2025

@anonym_autor neboj, nebude to slabé - skôr iné. Určite si to užijete 😉!!!

viestta
8. nov 2025
@anonym_autor

@pinkgirl ďakujem za tipy 🙂 pozrela som aj iné prehliadky ale je to riadne plné.. nakoniec ideme do Landek parku, tam som nám kúpila lístky na prehliadku. Asi to bude slabšie ako v Dolních Vitkovicích ale tak snáď to bude ok 🙂

@anonym_autor nebude to slabsie. Bude to zaujimave. A pochodte cely Lendek park, su tam volne pristupne rozne expozicie. A este odporucam tamojsiu restauraciu. Taku svieckovu ako sme jedli tam, len tak nenajdes.