Dôchodcovia a zľavy na vlakové lístky
Prosím, povedzte mi tu niekto polopate, ako to je, keď si dôchodca chce kúpiť lístok na expres a už nie sú lístky zadarmo.Má potom nárok na nejakú inú zľavu? Lebo ZSSK má na stránke info len o tej 100% zľave a keď si kupujem lístok cez aplikáciu, tak mi vyhodí celú sumu za lístok, keďže už nulové lístky nie sú. Tak, že či tam mám niečo zle a dôchodcovia majú, keď dôjdu nulové lístky nárok na nejakú zľavu alebo už potom platia 100% cestovné ako ostatní. Vďaka moc.
Kupovali sme takto v okienku a dochodcom chceli dat uz len cely listok, bez zlavy, listky zadarmo uz neboli
Niekdy boli isté zľavy, mam aj ten starší preukaz, ale tam bolo treba zaplatiť sumu za rok, asi 10 eur(nepamätám presne) a potom bol lístok lacnejsi, ale čosi sa platilo. Treba sa spýtať pri okienku.
@bubuzu Ak aplikácia Ideme vlakom ukazuje, že je kontingent vypredaný a je treba zaplatiť celú sumu, tak je dobré stiahnuť si vynikajúcu aplikáciu Bezplatne vlakom, ktorú vymyslel jeden študent. Tam si navolíte príslušný vlak a ukáže vám, ktoré úseky sú bezplatné a ktoré sú platené, takže nemusíte zaplatiť celú cestu. Napr. cestujete z Košíc do Bratislavy. Táto aplikácia ukáže platený úsek napr. Košice - Žilina, ale Žilina - Bratislava je zadarmo.
@bubuzu je ešte zľava pre seniora 70+. To znamená, že aj keď sa minuli bezplatné lístky, cestovanie je za 0,50€/100km (či 50km? Toto presne neviem). Ale senior nad 70 rokov môže cestovať v 2. triede rýchlikom za "symbolickú" sumu. Napríklad cena KE-BA ak s miestenkou vyjde do 5€
@bubuzu Ak aplikácia Ideme vlakom ukazuje, že je kontingent vypredaný a je treba zaplatiť celú sumu, tak je dobré stiahnuť si vynikajúcu aplikáciu Bezplatne vlakom, ktorú vymyslel jeden študent. Tam si navolíte príslušný vlak a ukáže vám, ktoré úseky sú bezplatné a ktoré sú platené, takže nemusíte zaplatiť celú cestu. Napr. cestujete z Košíc do Bratislavy. Táto aplikácia ukáže platený úsek napr. Košice - Žilina, ale Žilina - Bratislava je zadarmo.
@majka2959 Super tip, vďaka.
Všetkým vďaka za odpoveď. Už je to teda tak, že ak 100% zľava, tak sa platí celý lístok.
Všetkým vďaka za odpoveď. Už je to teda tak, že ak 100% zľava, tak sa platí celý lístok.
@bubuzu nie je to tak. 70+ platia symbolickú sumu. Skúšal som BA - ZA. Plná suma 9,6e a 70+ 0,75e bez miestenky. @helenbozka má pravdu
@bubuzu je ešte zľava pre seniora 70+. To znamená, že aj keď sa minuli bezplatné lístky, cestovanie je za 0,50€/100km (či 50km? Toto presne neviem). Ale senior nad 70 rokov môže cestovať v 2. triede rýchlikom za "symbolickú" sumu. Napríklad cena KE-BA ak s miestenkou vyjde do 5€
@helenbozka Pre seniorov 70+ za každých začatých 50 km sa platí 0.15 €, pokiaľ nevyužívajú cestovanie zadarmo alebo tieto lístky sú vypredané.
Mne to tiež tak robí. Mám tiež nulové lístky ako invalidný dôchodca. Majú nejaké % na tie lístky a keď sa to minie tak aplikácia dáva automaticky platené. Nedáva žiadne alternatívy.

vyzera to tak, ze uz nie su dalsie zlavy pre dochodcov (kedysi boli), takze musi si kupit cely listok.