icon

Dôchodcovia a zľavy na vlakové lístky

bubuzu
16. sep 2025

Prosím, povedzte mi tu niekto polopate, ako to je, keď si dôchodca chce kúpiť lístok na expres a už nie sú lístky zadarmo.Má potom nárok na nejakú inú zľavu? Lebo ZSSK má na stránke info len o tej 100% zľave a keď si kupujem lístok cez aplikáciu, tak mi vyhodí celú sumu za lístok, keďže už nulové lístky nie sú. Tak, že či tam mám niečo zle a dôchodcovia majú, keď dôjdu nulové lístky nárok na nejakú zľavu alebo už potom platia 100% cestovné ako ostatní. Vďaka moc.

viestta
16. sep 2025

vyzera to tak, ze uz nie su dalsie zlavy pre dochodcov (kedysi boli), takze musi si kupit cely listok.

o__o
16. sep 2025

Kupovali sme takto v okienku a dochodcom chceli dat uz len cely listok, bez zlavy, listky zadarmo uz neboli

anonym_053a9b
16. sep 2025

Niekdy boli isté zľavy, mam aj ten starší preukaz, ale tam bolo treba zaplatiť sumu za rok, asi 10 eur(nepamätám presne) a potom bol lístok lacnejsi, ale čosi sa platilo. Treba sa spýtať pri okienku.

majka2959
16. sep 2025

@bubuzu Ak aplikácia Ideme vlakom ukazuje, že je kontingent vypredaný a je treba zaplatiť celú sumu, tak je dobré stiahnuť si vynikajúcu aplikáciu Bezplatne vlakom, ktorú vymyslel jeden študent. Tam si navolíte príslušný vlak a ukáže vám, ktoré úseky sú bezplatné a ktoré sú platené, takže nemusíte zaplatiť celú cestu. Napr. cestujete z Košíc do Bratislavy. Táto aplikácia ukáže platený úsek napr. Košice - Žilina, ale Žilina - Bratislava je zadarmo.

helenbozka
16. sep 2025

@bubuzu je ešte zľava pre seniora 70+. To znamená, že aj keď sa minuli bezplatné lístky, cestovanie je za 0,50€/100km (či 50km? Toto presne neviem). Ale senior nad 70 rokov môže cestovať v 2. triede rýchlikom za "symbolickú" sumu. Napríklad cena KE-BA ak s miestenkou vyjde do 5€

bubuzu
autor
17. sep 2025
@majka2959

@bubuzu Ak aplikácia Ideme vlakom ukazuje, že je kontingent vypredaný a je treba zaplatiť celú sumu, tak je dobré stiahnuť si vynikajúcu aplikáciu Bezplatne vlakom, ktorú vymyslel jeden študent. Tam si navolíte príslušný vlak a ukáže vám, ktoré úseky sú bezplatné a ktoré sú platené, takže nemusíte zaplatiť celú cestu. Napr. cestujete z Košíc do Bratislavy. Táto aplikácia ukáže platený úsek napr. Košice - Žilina, ale Žilina - Bratislava je zadarmo.

@majka2959 Super tip, vďaka.

bubuzu
autor
17. sep 2025

Všetkým vďaka za odpoveď. Už je to teda tak, že ak 100% zľava, tak sa platí celý lístok.

rooskoliv
17. sep 2025
@bubuzu

Všetkým vďaka za odpoveď. Už je to teda tak, že ak 100% zľava, tak sa platí celý lístok.

@bubuzu nie je to tak. 70+ platia symbolickú sumu. Skúšal som BA - ZA. Plná suma 9,6e a 70+ 0,75e bez miestenky. @helenbozka má pravdu

majka2959
17. sep 2025
@bubuzu

@majka2959 Super tip, vďaka.

@bubuzu S radosťou.

majka2959
17. sep 2025
@helenbozka

@bubuzu je ešte zľava pre seniora 70+. To znamená, že aj keď sa minuli bezplatné lístky, cestovanie je za 0,50€/100km (či 50km? Toto presne neviem). Ale senior nad 70 rokov môže cestovať v 2. triede rýchlikom za "symbolickú" sumu. Napríklad cena KE-BA ak s miestenkou vyjde do 5€

@helenbozka Pre seniorov 70+ za každých začatých 50 km sa platí 0.15 €, pokiaľ nevyužívajú cestovanie zadarmo alebo tieto lístky sú vypredané.

unbeholfen
26. okt 2025

Mne to tiež tak robí. Mám tiež nulové lístky ako invalidný dôchodca. Majú nejaké % na tie lístky a keď sa to minie tak aplikácia dáva automaticky platené. Nedáva žiadne alternatívy.