icon

Prečo ľudia obsadzujú voľné miesta v autobusoch?

12. nov 2025

Len čisto zo zvedavosti. Ako som začala cestovať kvôli práci viac hromadnou dopravou, začala som si všímať, že ľudia zbytočne obsadzujú miesta, na ktoré by si mohol niekto sadnúť taškami, prípadne ich nechajú voľné , ale sadnú si tak aby sa k nim iný nedostal. Plný autobus, ľudia nemajú už poriadne ani kde stáť, ale keď sa človek zapozerá,tak uvidí minimálne 5 takto "obsadených" miest. Ja si teda vždy požiadam o uvoľnenie miesta, ale ľuďom inak nenapadne, že by ich mohli uvoľniť. Dnes sa mi prihodilo to, že sa pani tvárila, že ma nepočuje, keď som ju požiadala o miesto a keď som sa opakovala,tak mi povedala, že má obsadené 😃.. Prečo to tí ľudia robia ? Úplne tomu nerozumiem.

Strana
z3
really8
12. nov 2025
@anonym_4cf113

@really8 empatickemu cloveku to ani netreba hovorit, ze treba uvolnit miesto. Vnimavy clovek hadam vidi aj sam, ze je miesta malo, ludi vela, tak sa posuniem hadam aj sam. Ked je taky velky problem s posunutim, tak naznacim, ze nech sa paci, je tu volne. Ale to asi aj zbytocne pisat.

@anonym_4cf113 ale no taaaaak. Hej zbytocne pises. Nehraj to tu na empatiu🤦‍♀️

anonym_4cf113
12. nov 2025
@really8

@anonym_4cf113 ale no taaaaak. Hej zbytocne pises. Nehraj to tu na empatiu🤦‍♀️

@really8 myslela som si😏

oblecenie99
12. nov 2025

@anonym_autor Vadí mi to iba keď sa presúvam kočíkom a stoja na vyhradenom mieste, a nepohnú sa. Vtedy použijem ústa, resp. Ak sa mi nechce prosikat, tak pasívno/aktivnu agresiu - proste tam ten kočík vtrepem tak, že do nich kočíkom aj vrazim ak treba (nie silno samozrejme), proste tých ľudí mechanicky odsuniem pouzitim kočíka. Už sa netlakujem za takéto veci, ani sa nezamýšľam nad tým, prečo sú ignoranti.

roja01
12. nov 2025
@anonym_7c9866

@deti95060810 a keby sa pan manzel opytal dobry den je tu prosim volne?

@anonym_7c9866 ano treba sa slusne ozvat, no v kazdom pripade nie ci je volne miesto, ale iba poziadat o pustenie na miesto, pretoze nie je obsadene platiacim clovekom.
Aj ja si dam tasku na vedlajsie sedadlo, preco by som ju drzala, ked je volno. Ihned ako pride viacej cestujucich tu tasku beriem a uvolnujem to miesto.

maminkadeticiek
12. nov 2025

Je to ok ak nestoja ludia.Ak by som si nemala kde sadnut poziadam o uvolnenie miesta.Koniec temy.

anonym_bf64d4
12. nov 2025
@angelix

no asi preto, lebo nechcu, aby vedla nich sedel nejaky vsivavy smrad. okrem toho nerozumiem, preco sa zda niekomu v poriadku sediet vedla cudzej osoby, ktora zachadza do mojho osobneho priestoru a ja do jej... a dalej, je stale viac obeznych ludi a ked sa na vas nalepi takato osoba, teda sedi tesne vedla vas, tiez to nie je prijemne. Ja teda sedadla takto neblokujem, ale uplne chapem, ked to niekomu vadi a preventivne si vedlajsie miesto takto blokne. Kamaratka zije v cudzine a ked prisla minule sem, tak po zazitku v mhd skonstatovala, ze uz dlho taky zapach z cudzich ludi navokol necitila. Tak ja sa ani necudujem, mhd cestuje barskto a hlavne spinavi bezdomovci a ludia, ktori asi nepoznaju mydlo a antiperspirant, pripadne vobec neperu bundy.

@angelix keď nechcem, aby vedľa mňa sedel všivavý smrad, tak nepoužívam verejnú dopravu, ale idem peši, autom, kolobežkou, alebo si zaplatím taxi. Keď nemám peniaze, tak ratam s tým, že v tej verejnej doprave nebudem sama a môže si kumne sadnut alebo sa postavit hocikto, aj smradlavy, všivavy, ožraty. Je to verejna doprava.

patriciah1
13. nov 2025
@simsalabim

@biba_18 naozaj ta nepustia sadnut? Mne pred par mesiacmi operovali ruku a len som vosla do elektricky ci busu a hned ma pustali. Asi som mala stastie. A dokonca ked som bola na nakupe a brala som si sacok na pecivo, jeden pan hned - ja vam ho odtrhnem a podrzim, kym si naberiete… a to iste ina pani pri ovoci.
Zato mam zlu skusenost s uvolnenim miesta - tasku som si vzala na kolena a vedla mna si sadla fakt obezna pani - uplne ma vytlacila zo sedadla, pol zadku som mala mimo sedadla. Sediet som ostala len kvoli tej ruke… inak chodim autom a mhd malokedy.

@biba_18
@simsalabim mne sa počas tehotenstva nikdy nikto nepostavil v buse (som maličká a mala som obrovské brucho, takže som bola neprehliadnuteľná 😃). Prišlo mi to divné, ale našťastie som tehotenstvo dobre znášala...

zara3
13. nov 2025

V minulosti bolo normálně mysliet na druhých. Ked je poloprazdny autobus, tak dobre, ale jak vidím, že sa plní, tak si automaticky sadnem ku oknu a uvolním miesto. Či osoba, ktorá vám "nevoni", nepáči sa vám, je cierna, či biela, stará či mladá, chudá či tlstá - nieje člověk?? Co keď vy budete mať blbý deň, po 12tke v práci, ešte lepšie z nejakej "voňavej " fabriky, strapata, ledva chodíte, máte ešte tašky z nákupu po práci, a teraz vidíte, jak nějaká panička, teenager, alebo aj zdravý mladý chlap sedia v uličke a ignorujú, že si nemáte kam sadnúť. Tuna sa každá tvarite jaké nieste paničky, že ešte rukavicky nenosite, vy neprdite, negrcate, ste 24h tip top make up a nepotite sa, na vas sa nesmie človek ba pozrieť, alebo on musí poprosiť, aby si sadol, aj keď ma miesto zaplatené ako vy.
Však si kúpte kočiare, vozte sa na nich, lebo my ludia sme len spodina, že cestujeme spolu s ostatnymi v MHD.
Ja som naučená púšťať ostatnych sediet, a to ešte ani nehovorím o starych a deťoch. Boha jeho, teraz keď vidím tych teenagerov, mladych a zdravych ľudí jak si sedia jak páni a čakajú nech sa ich starká či starký spytaju, či si môžu prisadnut nedajbože, či by mohli uvolnit svoje miesto pre nich! To aký ste, budu aj vaše děti a oni budú ešte horší, to my si ani nevieme predstaviť... ignoracia a arogancia zabíja ľudskosť a rešpekt voči druhému človeku.

zara3
13. nov 2025
@patriciah1

@biba_18
@simsalabim mne sa počas tehotenstva nikdy nikto nepostavil v buse (som maličká a mala som obrovské brucho, takže som bola neprehliadnuteľná 😃). Prišlo mi to divné, ale našťastie som tehotenstvo dobre znášala...

@patriciah1 hrozné toto.

autor
13. nov 2025

Tak ja osobne mám častejšie takúto skúsenosť práve so staršími ľuďmi , aspoň v medzimestských spojoch. Decká majú tašky povešané pred sebou na háčikoch a sedia pri okne ponorené samé do seba. Ale tetuše 😅.. jedna si sadne do uličky a vedľa dá kabelu, druhá si sadne do uličky a vedľa nechá voľné a cez uličku spolu klebetia, lebo si z nejakého dôvodu nemôžu sadnúť k sebe a zbytočne potom dve miesta blokujú. Ja väčšinou keď nastúpim,tak už nemám ani kde stáť lebo je autobus naprataný a stoja tiež väčšinou teenagery. Včera napríklad skupinka dievčat cca 10 ročných ,pritom miest voľných dosť len si o ne bolo treba požiadať. Ale teda snažím sa vždy miesto nájsť a predrať sa k nemu lebo sa mi nechce kvôli niečiej taške stáť 35 minút . Nastojím sa dosť od štvrtej v robote 😅

mikitilik29
13. nov 2025

@anonym_autor lebo sú to obyčajní gadzovia😃 Toto je na dennom poriadku keď chodím ja primestskou dopravou. A najlepšie je keď sa pozerajú von oknom že akože mňa sa to netýka 🥵

really8
13. nov 2025
@zara3

V minulosti bolo normálně mysliet na druhých. Ked je poloprazdny autobus, tak dobre, ale jak vidím, že sa plní, tak si automaticky sadnem ku oknu a uvolním miesto. Či osoba, ktorá vám "nevoni", nepáči sa vám, je cierna, či biela, stará či mladá, chudá či tlstá - nieje člověk?? Co keď vy budete mať blbý deň, po 12tke v práci, ešte lepšie z nejakej "voňavej " fabriky, strapata, ledva chodíte, máte ešte tašky z nákupu po práci, a teraz vidíte, jak nějaká panička, teenager, alebo aj zdravý mladý chlap sedia v uličke a ignorujú, že si nemáte kam sadnúť. Tuna sa každá tvarite jaké nieste paničky, že ešte rukavicky nenosite, vy neprdite, negrcate, ste 24h tip top make up a nepotite sa, na vas sa nesmie človek ba pozrieť, alebo on musí poprosiť, aby si sadol, aj keď ma miesto zaplatené ako vy.
Však si kúpte kočiare, vozte sa na nich, lebo my ludia sme len spodina, že cestujeme spolu s ostatnymi v MHD.
Ja som naučená púšťať ostatnych sediet, a to ešte ani nehovorím o starych a deťoch. Boha jeho, teraz keď vidím tych teenagerov, mladych a zdravych ľudí jak si sedia jak páni a čakajú nech sa ich starká či starký spytaju, či si môžu prisadnut nedajbože, či by mohli uvolnit svoje miesto pre nich! To aký ste, budu aj vaše děti a oni budú ešte horší, to my si ani nevieme predstaviť... ignoracia a arogancia zabíja ľudskosť a rešpekt voči druhému človeku.

@zara3 napisala si: To aký ste, budu aj vaše děti. A potom: Boha jeho, teraz keď vidím tych teenagerov, mladych a zdravych ľudí jak si sedia jak páni a čakajú nech sa ich starká či starký spytaju... Kto tie deti vychoval?

vevesh
13. nov 2025

Ked to tu tak citam, niektorym by bolo potrebne zajst si par krat metrom v dopravnej spicke. Hned by sa inac spravali, ked by ludia mali prist o hodinku, dve domov. Ano, aj u nas je taky napis, ze pri plnom autobuse nemaju tasky miesto, ale vyriesili to inac- vodic autobusu ma mikrofon a dany clovek dostane hanbu na 100 rokov, dokonca ho moze vylucit z dopravy. Tasky teda "nesedia". To by sa inac zacali vsetci chovat, keby ich autobus vyhodil na nejakej krizovatke a rob si, co chces...🙃🙃🙃🙃

1sally12
13. nov 2025

Tiež neznášam keď má niekto batoh/tašku cez voľné sedadlo, ja ju mám vždy na kolenách aj keď je poloprázdny bus. Čo ale nechápem sú tie staré jezizbaby, ktoré si uzurpujú celé štvorku sedadiel pre starsich/matky s deťmi Minule odtiaľ stará babo vyhodila mladého chalana, hoci zvyšne tri sedadlá boli voľné. Veď jasné treba si uložiť aj tašky na voľné sedadlo😤 ten jej ale povedal svoje našťastie

oblecenie99
13. nov 2025
@patriciah1

@biba_18

@patriciah1 Opakovane sa mi to stávalo minulý rok, keď som ako tehotná chodila po syna do škôlky: a to som mala veľké brucho, so sebou štvorročného syna, kabelku, často na sebe zavesený notebook či nákup. Naozaj ale že opakovane som musela vyslovene požiadať, aby aspoň syn si mohol sadnúť.
Odkedy sa presúvam kočíkom, aj v MHD, tak som zistila, že elektricka v KE je lepšia. Budem teraz taká no... nekorektná, ale proste mám takú súkromnú štatistiku z odpozorovania, že jednak je v nej menej ľudí a skladba tých ľudí je "iná" ako v autobusoch. Proste to tak vnímam a potvrdzuje sa mi to opakovane, v KE teda ano 🫣😅 musím síce ísť pešo trošku viacej, ale nie je tak prepchata ako bus a kratší čas cestujem.

zara3
13. nov 2025
@really8

@zara3 napisala si: To aký ste, budu aj vaše děti. A potom: Boha jeho, teraz keď vidím tych teenagerov, mladych a zdravych ľudí jak si sedia jak páni a čakajú nech sa ich starká či starký spytaju... Kto tie deti vychoval?

@really8 no však, nie každý je vychovaný... ale pozri len tu koľkí píšu a podporuju to. Ked som bola ja malá, bolo samozrejmosťou ľudí púšťať sediet,a uvolnit miesto pre ostatných.

unbeholfen
16. nov 2025

Električka čo ide z Riazanskej na stanicu Vinohrady, je vždy plná, aj neskoro večer. Proste vždy. Či idem ráno, na obed, neskoro večer. Takže taký luxus že sadnúť si neexistuje. Na každom sedadle niekto je, ale tie sedadlá sú také malé že väčší človek zaberie jeden a pol sedadla. Električky sú ako keby pre číňanov vyrobené. V autobuse 21 zo zastávky Pod stanicou po Mokrohájsku si tiež nepamätám že by som niekedy sedel. Furt plné. Jediné kde sa dá sedieť je 50-ka čo ide zo stanice Nové Mesto na Slovany, a 51-ka čo ide z Kuchajdy na Depo Krasňany. To sú jediné kde sedím.

anonym_4cf113
16. nov 2025
@zara3

@really8 no však, nie každý je vychovaný... ale pozri len tu koľkí píšu a podporuju to. Ked som bola ja malá, bolo samozrejmosťou ľudí púšťať sediet,a uvolnit miesto pre ostatných.

@zara3 ved ked precitas jej prispevky, ona sama to podporuje.

Strana
z3