Prvá dovolenka s trojročným dieťaťom: lietadlo verzus auto
Uvazujeme s manzelom nad letnou dovolenkou. Ja som za lietadlo Turecko a Manzel za Chorvatsko autom. Viem, pod lupou su prispevky, no ja som sa chcela poradit s mamickami ktore maju narocne dieta😤😆tzn, ze nezaspi hocikde, za hociakych podmienok, vela veci vadi atd.. Proste nase dieta nieje take, ze budeme cakat na letisku a od unavy zaspi. Alebo rozmyslam, ked sa zobudi v aute v noci uprostred cesty tacne plakat, vrieskat co potom?Tie 2h v lietadle skor sa daju prezit ci?? Dakujem za rady
Pre autorku - boli sme s 12 mesačným letecky v Turecku, oba lety prespal, dovolenku sme si užili, nestresovali sme my, preto nestresovalo ani dieťa 🙂
@tilly fuha, to ako vyzerala ta cesta, ked ste mali crevnu paradu a pritom cestovali? 🙂 Vzdy liecime chorobu na mieste. Urcite s akutnymi hnackami, vracanim alebo horuckou by sme necestovali, nie sme padnuti na hlavu. Ale aj ked to uz pominie, clovek je potom taky nijaky. Dieta placlive, zla nalada, na slnko sa s nim neda, kupat sa nechce, prejst sa tiez nie, vsetko je zle, pokazena nalada vsetci. To radsej byt doma.
@anonym_d7fded akútnu fázu sme mali v noci v hoteli. Ráno sme už boli po tom najhoršom, museli sme ísť. Nedalo sa inak.
Asi to tu neviete, ale treba sirit osvetu, cim je clovek mladsi tak je citlivejsi na skodliviny, toxiny, ziarenie.. Let sa samozrejme nerovna Ctku, ale na pochopenie skodlivosti Rtg ziarenia v malom veku: Uz jedno Ct u maleho dietat moze za 20 rokov vyvolat rakovinu. 1 alebo viac Ct u 60 rocneho s velkou pravdepodobnostou rakovinu nevyvola ( nielen preto ze sa nedozije) ale preto ze bunku starsieho cloveka na Rtg nie su take citlive ako bunky maleho dietata. A rovnako je to so skodlivinami v jedle, vzduchu, pode , slnecnym ziarenim... Ked to dieta bude uz dospele a starsie , nech si lieta kolko chce , bude uz o nie o menej citlive na ziarenie... A po 50-60 ke uz bude na to ziarenie a skodliny malo.citlive..
A letuskou by som byt nechcela... tie vrasky co schytaju a nikdy nevedia ake onkologicke ochorenie ich po 50ke prekvapi..
Lietadlom, nám sa osvedčili skoré ranné lety, o 4-5, dieťa som na letisku tie dve hodiny zabavila, popozerali sme lietadlá, malé lietadlo aj kúpili a potom sadli do lietadla a spali celú cestu. Tiež prespali aj transfer do hotela. Naše deti majú kinetózu, každým rokom je to lepšie ale autom nechodievame.
@martinka13 Preco nie Turecko?
@anonym_autor ja praveze odporucam to Turecko. Do HR budes mat urcite zapchy, takze nejakych 6 hodin ako tu vzdy niekto vypisuje, je nerealnych. Na letisku sa viete prejst, nakupit, ist na wc, iste je to praktickejsie, ako byt zavreti v aute a stat v kolone.
@anonym_3befef kvôli žalúdočným problémom. Tak malé dieťa si logne v bazéne a je vymalované. Proste mám zlé skúsenosti. Za mňa jednoznačne Grécko. Môj názor...
@martinka13 ahoj a predo nie. Tr? Pocula som zas, ze v Grecku je hrozne spinavo a sluzbe slabe
@anonym_autor my sme v Grécku nikdy nemali žiadny problém. Na rozdiel od Turecka. Samozrejme je potrebné si aj tam vybrať kvalitný hotel. Čo je finančne o niečo náročnejšie ako Turecko. Ale zas poznám X ľudí, ktorí chodia každý rok do Turecka a bez problémov.
@anonym_bd13cf veď práveže na letisku máš možnosti čo robiť a nie sedieť v kolóne hodiny. To sa ako prispôsobíš dieťaťau, keď ti v aute začne jačať, že už nechce sedieť a cikať a kakať a vy niekde na ceste bez možnosti vystúpiť.
@anonym_3befef ty si bola niekedy na letisku? A cakala si v radoch na kontroly? V tuneloch pred lietadlom? V radoch na autobusy? Pripadne zavreta v busoch? Alebo cakacka hodinu priputana v lietadle kedy odleti?
Ty hovoris akoze o tom casovom useku kedy si vo velkej hale a vies ho zabavit. Mile, ale to nie je vsetko. Nehovoriac o tom ze uz som stravila aj noc v aute na sedadle na parkovisku, ked meskal let a nakoniec ho v prostred noci zrusili. Ale kludne skus.
@anonym_fa9090 to co mate s tym RTG hrude pri jednom lete, ja mam kamosku byvalu letusku a ta uz podla tohto nazoru , ze ziarenie v lietadle rovna sa RTG by uz ziarila ako vianocny stromcek. Kazdy den absolvovala niekolko letov, 10 rokov v kuse, nehovoriac, ze jej kolegovia piloti sluzia aj po 60 v plnom zdravi ...😉
@anonym_d19b3d piloti sú "radiačný pracovníci" z povolania
https://www.eurocockpit.eu/positions-publicatio...
@patta89 pretoze 9 hod let sa rovna dvom RTG hrude a s este vacsimi neziaducimi ucinkami kedze ide o kontinualne vystavenie ziareniu
3 hod let sa rovna jednemu RTG hrude. A nevidim dovod tomuto vystavovat 2 rocne dieta ktoremu je skutocne jedno v akom mori sa kupe a ake slnko mu pecie na jeho extra citlivu pokozku. Som radiologicka, viem o com hovorim
@anonym_fa9090 ty necitaj tie bludy konspiratorske uz
A letuskou by som byt nechcela... tie vrasky co schytaju a nikdy nevedia ake onkologicke ochorenie ich po 50ke prekvapi..
@anonym_5b8a4a no vidis a ta moja kamoska by sa kludne vratila, akurad jej vadi, ze terajsie letusky uz su skor len predavacky v ryanair, ziadna slava toto povolanie v tejto dobe uz.
Ahoj, my mame obe deti narocne ale sme aj nadsenci cestovania, takze sme od zaciatku s nimi cestovali vsade mozne. Autom, lietadlom, cez den, v noci…a poviem ti, neodhadnes to, kazda alternativa moze dopadnut velmi zle a velmi dobre. Urobte to tak, aby vam dospelakom vyhovovalo. My sme zazili prerevanu cestu autom v noci do chorvatska, aj cez den…zazili sme aj narocne chvile na letisku aj presuny z letiska. Proste toto fakt dopredu neodhadnes.
Citam tieto rady a mam pocit ze niekto tu veri aj ze zem je plocha. Reci o rtg a bububu boze Slovensko je vo vsetkom zaostale. Vo svete bezne lietaju ludia s detmi aj pod jeden rok. Cestujuci ma nezaujima letenku ma rovnaku ako matka s babatkom. Vybrat ci auto alebo lietadlo. Vyberam si dovolenku kam chcem ist. Deti to vZdy zvladnu lahsie ako rodicia v strese a po radach na koniku.
@anonym_fa9090 ty necitaj tie bludy konspiratorske uz
@anonym_2185d2 konspiracia je neverit medicine a mnozstvu dokazov ktore su o radiacnom ziareni aj pocas letu a jeho skodlivosti hlavne na maly detsky organizmus. Zacni s Googlom a ani studovat medicinu ako ja nemusis
My sme isli vlani autom do HR, 10-12 hodin cesta, chceli sme na juh, blizko Medzugoria.
Najmladsia mala vtedy 2,5 roka, este bola kojena. Nesli sme v noci, ale poobede okolo 14:00, to mala poobedny spanok. Ale nepospala dlho. A problem nebol, ze by vydrzala sediet, ale ze sa chcela dojcit, ked bola unavena, nervozna. Stali sme kazdu chvilu.
Vzali sme ale tablet do auta, kreslila si na tom, pustali sme pesnicky. V Zahrebe sme si zajednali ubytovanie na 1 noc, vyspali sa, umyli, najedli a rano pokracovali v ceste. Poobede sme dorazili do ciela. Dalo sa to takto prezit.
@anonym_3befef kvôli žalúdočným problémom. Tak malé dieťa si logne v bazéne a je vymalované. Proste mám zlé skúsenosti. Za mňa jednoznačne Grécko. Môj názor...
@martinka13 V Grécku si nemôže lognúť z bazéna?
@martinka13 ist na dovolenku k moru a potom ju stravit v chlorovanom bazene je za mna nechopitelne
@anonym_autor určite lietadlom...keď sme mali iba 1 dieťa boli sme na Rhodose (15m), bolo to ideálne aj hotel sme mali nie ďaleko od letiska...autom sme išli iba raz tak ďalej, k svokrovcom 700km a cestovali sme dva dni...bolo to hrozné..dieťaťu neporučíš kedy má cikať, kedy kakať ...my sme boli hladný, na wc atď a nemôžeš lebo dieťa spí...odvtedy sme išli k nim len vlakom
@anonym_autor autom! Ušetri vrešťania spolucestujúcich 😃😃
Lietadlom, denný let. Žiadne auto a už vôbec nie v noci. Krajina hocijaká okrem Egypt Tunis a tieto blbosti (pseudoluxus na úkor zdravia, diky moc). Dieťa si poznáš, prychsitaj sa tak, aby si ho zabavila. 3 toky je už veľké dieťa preboha
@anonym_autor autom! Ušetri vrešťania spolucestujúcich 😃😃
@misiak7777 bože toto fakt niekto môže ešte napísať? Nech idú autom tí čo majú problém s plačúcimi deťmi, letisko je určite oveľa hlučnejšie ako jedno revúce dieťa čo sa týka decibelov...
@anonym_2185d2 konspiracia je neverit medicine a mnozstvu dokazov ktore su o radiacnom ziareni aj pocas letu a jeho skodlivosti hlavne na maly detsky organizmus. Zacni s Googlom a ani studovat medicinu ako ja nemusis
@anonym_fa9090 10 hodinový let je ako 1 rengen. A čo hovoríš na kozmické žiarenie?
Nuz darmo, medicina je povolanie buducnosti, o pacientov mas postarane, roboty bude habadej :D ludia su nepoucitelni..
Aj ked si dieta poznas, nevies s isototou ako bude reagovat. Ja som sa obavala cesty autom, a on ju zvladol uplne v pohode a to sa nam predlzila o par hodin. V lietadle sme ho zase prvych 20 min mali problem udrzat na sedadle, taky hysak dostal. Nakoniec to zachranila cokolada a potom od unavy z toho vresku zaspal. Cestu naspat sme uz vedeli na co sa mame pripravit, rozpravali sme sa o tom a kupili sme kinder vajce a nereval uz. V lietadle mal vtedy 3,5 roka, v aute 4 roky. Ja by sok urcite nerozmyslala nad jazerom niekde blizko, pretoze more pomoze aj na zdravotne problemy. To vobec nie je o tom, ako tu niektore pisu, ze rodicia sa neprisposobia detom a podobne hluposti...kebyze sa neprisposobim dietatu, tak autom by som na dovolenku v zivote nesla. Ak autom, tak podla mna urcite v noci, nemusis tolko klimovat (my by sme urcite z klimy ochoreli), plus dieta bude podla vsetkeho viac spat ako cez den. Ak lietadlom do turecka, chodte v druhej polke septembra, voda bude super tepla, vzduch uz nie 40 stupnovy a bude to aj lacnejsie.
@martinka13 ist na dovolenku k moru a potom ju stravit v chlorovanom bazene je za mna nechopitelne
@janinah ja keď vyberám hotel, tak bazény sú pre nás priorita. Milujeme plávanie, čo je väčšinou pohodlnejšie v bazéne, ako v mori, čiže my trávime pol dňa v bazénoch a pol dňa v mori 🙂
@misiak7777 bože toto fakt niekto môže ešte napísať? Nech idú autom tí čo majú problém s plačúcimi deťmi, letisko je určite oveľa hlučnejšie ako jedno revúce dieťa čo sa týka decibelov...
@anonym_2ff8fb kľud 😉 každý chápe plačúce dieťa, menej pochopenia mám pre rodičov ktorý dieťa nechá vyvádzať 🙂 tým nechcem narážať na autorku, ale keď počujem "nezbedne, živé dieťa" tak som v pozore 😃
My sem šli na prvú zahraničnú dovolenku s dcérou letecky do Turecka, keď mala čerstvé 3 roky. Keďže sa všetkého bojí (od ludi, cez sušiče ruk na WC, hlasné zvuky atď), tak to bolo náročné ale som zato vďačná, že sme šli. Odvtedy chodíme letecky každý rok a dcéra si pekne zvyká 🙂
@anonym_autor s mojimi sme prvý krát leteli, keď mali 3 a 5, ale bol to denný let a obaja boli ‘socializovani’ v zmysle, že neboli vychovaní tak, že sú pupok sveta. Vedeli, že v reštaurácii sa nebeha, nevykrikuje, rovnako tak na iných miestach medzi ľuďmi a niekedy proste treba vedieť obsedieť. Keď sa nudili, nenechali sme ich, kým začnú vymýšľať, kopať do sedačiek a otravovať iných, hrali sme s nimi slovne hry alebo som ich inak zabavila. V tých časoch ešte nemalo každé batoľa tablet, a zvládli sme to aj tak. Čiže, dá sa to letecky. Zvaz, aké je tvoje dieta a či ho vieš zabaviť, utíšiť, keď k tomu príde.

Priemerný človek dostane ročne z prirodzeného prostredia asi 2–3 mSv, čo je oveľa viac než pár letov lietadlom.
🍿
1 krátky let (2–3 hodiny) = asi 0,01–0,03 mSv
1 dlhý let (napr. Európa–USA) = asi 0,03–0,08 mSv