Ako efektívne schudnúť?
Ahojte , poraďte mi prosím ako schudnut, vyskúšala som už všetko a som zúfalá …dakujem
Ziadne diety, len jest s rozumom, na zaciatku pomozu kaloricke tabulky. Ked chces schudnut tak schudnes
@lenka272m asi si všetko nevyskúšala. Treba byt v kalorickom deficite, stiahnuť si kalorické tabuľky a podstivo zapisovať. Žiadne hlúpe diéty. Plus k tomu zapojiť cvicenie
Chudnutie je jednoduché. Neviem co všetko si vyskúšala, ale schudnúť môžeš jedine deficitom. Ak si vo vhodnom deficite, schudneš.
@lenka272m tu sa môžeš inšpirovať, Martina má XY videí a fakt každé jedno k veci
https://www.martinacoach.cz/
Ináč aj tu na MK sú skupiny zamerané na chudnutie a premenu, baby tam majú super výsledky.
Chudnutie nie je vôbec jednoduché. Chce si to osvojiť určité postupy. A treba si ubvedomit, že je to hlavne o strave. A v nej musí byť poriadok. Stačí ti mesiac/dva, aby si sa naučila ako variť, sledovať si čo ješ. Zapisovať si to ideálne do nejakej formy kalorickej tabuľky (aby si mala celkovo prehĺad o zložení stravy). A viac ako množstve stravy je dolezitejsie sledovať jej zloženie (pri nízkom deficite schudneš ale prídeš o svaly a budeš sice chuda ale nie pekna). Pozri si nejaku vyzvu - fitshaker, fitlavia, zaplať si členstvo na dva mesiace a choď presne podla ich jedalnička. Naučiš sa čo jesť, ako jesť. A máš to. A krabičkuj. Nič nie je horšie, ako otvoriť chladničku a pozerať do nej a bez rozumu kombinovať a hádzať do seba "nízkotučné" potraviny. Potom pridaj ešte silový tréning, aj na doma. Fakt, 2 mesiace sa potrápiš a na vianoce budeš hviezda...
Chudnutie nie je vôbec jednoduché. Chce si to osvojiť určité postupy. A treba si ubvedomit, že je to hlavne o strave. A v nej musí byť poriadok. Stačí ti mesiac/dva, aby si sa naučila ako variť, sledovať si čo ješ. Zapisovať si to ideálne do nejakej formy kalorickej tabuľky (aby si mala celkovo prehĺad o zložení stravy). A viac ako množstve stravy je dolezitejsie sledovať jej zloženie (pri nízkom deficite schudneš ale prídeš o svaly a budeš sice chuda ale nie pekna). Pozri si nejaku vyzvu - fitshaker, fitlavia, zaplať si členstvo na dva mesiace a choď presne podla ich jedalnička. Naučiš sa čo jesť, ako jesť. A máš to. A krabičkuj. Nič nie je horšie, ako otvoriť chladničku a pozerať do nej a bez rozumu kombinovať a hádzať do seba "nízkotučné" potraviny. Potom pridaj ešte silový tréning, aj na doma. Fakt, 2 mesiace sa potrápiš a na vianoce budeš hviezda...
@anonym_26a638 stačí pochopiť princíp a potom je chudnutie dosť jednoduché. Viem o com hovorím
@anonym_26a638 stačí pochopiť princíp a potom je chudnutie dosť jednoduché. Viem o com hovorím
@anonym_fcca19 len preto že si mala pozitívnu skúsenosť sa nedá povedať že to platí všeobecne. Mám v rodine človeka ktorý čo sa týka stravy je legenda zje na večeru bochník chleba a pol kila šunky a skryl by sa za ručku od metly . Sám som ho videl na oslave zjesť polievku 4 rezne s hranolkami dva kusy torty čokoládu niekoľko banánov behom jednej hodiny samozrejme nešportuje ale aj ľudí čo zdravý životný štýl berú veľmi vážne a nič s toho . Ono sa podľa jedného výsledku nedá škatulkovat že pri rovnakej snahe budu mať iný rovnaké výsledky .
@anonym_fcca19 len preto že si mala pozitívnu skúsenosť sa nedá povedať že to platí všeobecne. Mám v rodine človeka ktorý čo sa týka stravy je legenda zje na večeru bochník chleba a pol kila šunky a skryl by sa za ručku od metly . Sám som ho videl na oslave zjesť polievku 4 rezne s hranolkami dva kusy torty čokoládu niekoľko banánov behom jednej hodiny samozrejme nešportuje ale aj ľudí čo zdravý životný štýl berú veľmi vážne a nič s toho . Ono sa podľa jedného výsledku nedá škatulkovat že pri rovnakej snahe budu mať iný rovnaké výsledky .
@jogy1984 píšem o tom, že stačí pochopiť princíp chudnutia a poznať svoje telo. Fakt ma nezajiima nejaký tvoj člen rodiny. 😀
@anonym_fcca19 mňa nezaujíma že ťa nezaujíma 😃 ja len tvrdím že aj keď ľudia poznajú tie princípu tak pre mnohých to nie je jednoduché
@jogy1984 princíp je jednoduchý a vždy ten istý, deficit = chudnutie, ak nie, tak problém treba hľadať inde, zvyčajne v hormónoch. 🤷🏼♀️ tvoj člen rodiny mohol mať napríkad aj problém so vstrebavaním živín z jedla ale to je choroba, ktorú nevidno a dlho ani človek nemusí o nej vedieť. 🙂
@jogy1984 princíp je jednoduchý a vždy ten istý, deficit = chudnutie, ak nie, tak problém treba hľadať inde, zvyčajne v hormónoch. 🤷🏼♀️ tvoj člen rodiny mohol mať napríkad aj problém so vstrebavaním živín z jedla ale to je choroba, ktorú nevidno a dlho ani človek nemusí o nej vedieť. 🙂
@denkabemommy deficit je síce dôležitý ale nie je to len o ňom a minimálne by človek mal vedieť ako s tým deficitom pracovať a vedieť ako chudnutie ovplyvňuje črevný mikrobiom o adaptácii organizmu alebo že človek môže robiť všetko správne aj tak bude mať minimálny progress ak má deficit spánku alebo chudnúť bude len so svalovej hmoty napriek cvičeniu a bielkovinám .
https://www.youtube.com/watch?v=OwDIRnZtQnE.
https://www.youtube.com/watch?v=utoMnZTOri8@denkabemommy deficit je síce dôležitý ale nie je to len o ňom a minimálne by človek mal vedieť ako s tým deficitom pracovať a vedieť ako chudnutie ovplyvňuje črevný mikrobiom o adaptácii organizmu alebo že človek môže robiť všetko správne aj tak bude mať minimálny progress ak má deficit spánku alebo chudnúť bude len so svalovej hmoty napriek cvičeniu a bielkovinám .
.
@jogy1984 bavíme sa tu o princípe, to funguje len na základe deficitu. Všetko ostatné je dôležité ale samotný princíp nijak nemenia 🤷🏼♀️. Chápeš, čo tým chcem povedať? Spánok, adaptácia,… to sú všetko už najmä hormonálne zmeny, v ktorých si človek musí nájsť balanc sám.
@jogy1984 bavíme sa tu o princípe, to funguje len na základe deficitu. Všetko ostatné je dôležité ale samotný princíp nijak nemenia 🤷🏼♀️. Chápeš, čo tým chcem povedať? Spánok, adaptácia,… to sú všetko už najmä hormonálne zmeny, v ktorých si človek musí nájsť balanc sám.
@denkabemommy ale ten princíp je na dve veci pokiaľ človek nepochopi širšie súvislosti. Odeluješ neoddeliteľne . To je ako mať auto aby som mohol jazdiť do práce ale zároveň nemať vodičák.
@lenka272m kalorický deficit, kardio a chôdza
@lenka272m kalorický deficit, kardio a chôdza
@charlottelavender za mna cinky, deficit, chodza (s kardiom - kracat co najrychlejsie ako viem)
Ahoj, skús si niečo prečítať z knižiek napr od Marka Hymana. Veľa vecí Ti to objasní. Niektoré z tu uvedených rád sú fajn, iné ani nie. Kalórie sú prežitok. Dôležité je co ješ a nie koľko to má kalórií. Vždy by malo ísť o čerstvé, skutočné, nespracované potraviny, ktoré si kúpiš a doma si z nich pripravis jedlo.
To že zlyhavas, nesúvisí s Tvojou pevnou vôľou, ale s tým že do potravín (polotovary, sladkosti, sladené nápoje, šunka, syry...) sú pridávané "aditiva", ktoré nás robia závislými a podporujú našu chuť na jedlo.
Je toho veľa, čo Ti vhodná literatúra ozrejmi a pomôže Ti sa v tom celom zorientovať. Držím Ti palce.
Ahoj, skús si niečo prečítať z knižiek napr od Marka Hymana. Veľa vecí Ti to objasní. Niektoré z tu uvedených rád sú fajn, iné ani nie. Kalórie sú prežitok. Dôležité je co ješ a nie koľko to má kalórií. Vždy by malo ísť o čerstvé, skutočné, nespracované potraviny, ktoré si kúpiš a doma si z nich pripravis jedlo.
To že zlyhavas, nesúvisí s Tvojou pevnou vôľou, ale s tým že do potravín (polotovary, sladkosti, sladené nápoje, šunka, syry...) sú pridávané "aditiva", ktoré nás robia závislými a podporujú našu chuť na jedlo.
Je toho veľa, čo Ti vhodná literatúra ozrejmi a pomôže Ti sa v tom celom zorientovať. Držím Ti palce.
@wodanka je dolezite kolko to ma kalorii, jasne. Napr. milujem cestoviny, aj si robim vlastne, s olivovym olejom, bazalkou, rajcinami, pecorinom. Alebo s havadzim ragu. Ale nemozem si ich dat 200/300 gramov. Musim si to ustrazit, aj ked je to zdrave, plnohodnotne jedlo.
@wodanka je dolezite kolko to ma kalorii, jasne. Napr. milujem cestoviny, aj si robim vlastne, s olivovym olejom, bazalkou, rajcinami, pecorinom. Alebo s havadzim ragu. Ale nemozem si ich dat 200/300 gramov. Musim si to ustrazit, aj ked je to zdrave, plnohodnotne jedlo.
@mirage nie je tam žiadna zelenina, ktorá prinesie potrebnú vlákninu a tá má v stravovaní dôležitú úlohu. Myslím tým zeleninový šalát na rôzne spôsoby. Keď si dáš tento k Tvojmu jedlu, tak sa proste toho jedla nepreješ. A druhá dôležitá vec je, že v tom prvom jedle nemáš ani poriadne bielkoviny, ktoré zasycuju. Je tam len trocha zo syra.
@mirage nie je tam žiadna zelenina, ktorá prinesie potrebnú vlákninu a tá má v stravovaní dôležitú úlohu. Myslím tým zeleninový šalát na rôzne spôsoby. Keď si dáš tento k Tvojmu jedlu, tak sa proste toho jedla nepreješ. A druhá dôležitá vec je, že v tom prvom jedle nemáš ani poriadne bielkoviny, ktoré zasycuju. Je tam len trocha zo syra.
@wodanka to bol priklad jedla, a jeho kalorii. V hovadzom/telacom ragu bolognese mas bielkovin az az. Ty si napisala, ze pocet kalorii nie je dolezity, je. Spolu s tym, aby som jedla vlakninu, sacharidy, bielkoviny.
@wodanka to bol priklad jedla, a jeho kalorii. V hovadzom/telacom ragu bolognese mas bielkovin az az. Ty si napisala, ze pocet kalorii nie je dolezity, je. Spolu s tym, aby som jedla vlakninu, sacharidy, bielkoviny.
@mirage nechcem sa tu púšťať do debaty o tom, čo je na ktorom jedle správne a čo nie, to nebol môj úmysel. Chcela som len autorke témy povedať, že rady o tom že má znížiť príjem a športovať, sú nedostatočné. Že ak to myslí vážne, tak si má o tom prečítať knihu a nielen jednu. Rady z fóra a články z internetu ju nikam neposunú.
@mirage nechcem sa tu púšťať do debaty o tom, čo je na ktorom jedle správne a čo nie, to nebol môj úmysel. Chcela som len autorke témy povedať, že rady o tom že má znížiť príjem a športovať, sú nedostatočné. Že ak to myslí vážne, tak si má o tom prečítať knihu a nielen jednu. Rady z fóra a články z internetu ju nikam neposunú.
@wodanka tak mi to vysvetli, ako myslis : dolezite je to, co jes a nie kolko to ma kalorii, nie je to nahodou prepojene? Ze mas jest zdravo, a s mierou?
@wodanka tak mi to vysvetli, ako myslis : dolezite je to, co jes a nie kolko to ma kalorii, nie je to nahodou prepojene? Ze mas jest zdravo, a s mierou?
@mirage ak budeš jesť skutočné potraviny, z ktorých si doma uvaríš jedlo a dodržíš zásady ako že k jedlu patrí zelenina, že tuky sú dôležité, že sacharidy poznáme nasledovné:
sacharidy zo zeleniny sú ok, sacharidy z cestovín, obilnín a strukovín len s mierou a že sacharidy zo sladkostí ako aj z medu, či javorového sirupu len výnimočne. Sacharidy z ovocia môžu byť ale opatrne, najlepším typom je bobuľové ovocie. Ostatné druhy s mierou.
Bielkoviny z nespracovaných potravín, čiže nespracované mäso (žiadne šunky, salámy, párky), z tofu, tempehu a čiastočne zo strukovín a vajíčok.
Tuky majú pochádzať z nerafinovanych olejov akým je napríklad olivový extra panenský, z orechov, zo semiačok, orechovych masiel (nie arašidové, to je strukovina), avokáda, vaječného žĺtku.
Ak bude strava vychádzať aspoň z týchto pár princípov, tak sa nepreješ a vôbec nemusíš rátať žiadne kalórie. Ale ako som už písala treba si čo to prečítať, získať vedomostí a súvislosti s vecí budú dávať zmysel.
🟣 ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ NA CHUDNUTIE PRE KAŽDÚ ŽENU Nech máš 20 alebo 50 rokov, toto platí vždy: 1. Kalorický deficit – zjedz o ~300–400 kcal menej, než minieš. 2. Strava bohatá na bielkoviny – 1,4–1,8 g/kg denne (zasýti a chráni svaly). 3. Zelenina + komplexné sacharidy – vláknina pomáha držať hmotnosť. 4. Silový tréning 2–3× týždenne – ženy sa „nezväčšia“, ale zrýchlia metabolizmus. 5. Denný pohyb – 8 000 – 10 000 krokov denne. 6. Dostatok spánku – 7–9 hodín (má veľký vplyv na hormóny hladu). 7. Pitný režim – cca 2–2,5 l denne. --- 🔵 ŽENY 18 – 30 rokov Telo reaguje najrýchlejšie, hormóny sú stabilné. Najlepšie funguje: Silové cvičenie (posilňovanie nôh, zadku, chrbta) – tvaruje postavu a zrýchľuje spaľovanie. HIIT 1–2× týždenne – účinné na spaľovanie tuku. Jednoduchý kalorický deficit – nemusí byť veľký. Pozor na: prílišné diéty (jojo efekt), alkohol (brzdí chudnutie), vynechávanie jedál (zhorší prejedanie večer). --- 🔵 ŽENY 30 – 40 rokov Metabolizmus sa mierne spomaľuje, pribúdajú povinnosti a stres. Najlepšie funguje: Silový tréning je úplný základ – pomáha udržať svaly a brzdiť spomalenie metabolizmu. Kľudnejší kardio pohyb – rýchla chôdza, bicykel – menej stresu pre telo. Vyvážené jedlo 3–4× denne – stabilizuje energiu. Pozor na: stres (zvyšuje kortizol, ťažšie sa chudne), nedostatok spánku (zvyšuje chuť na sladké). --- 🔵 ŽENY 40 – 50 rokov Začínajú zmeny hormonálneho profilu, telo lepšie drží tuk. Najlepšie funguje: Silový tréning 3× týždenne – kriticky dôležitý pre udržanie svalov a kostí. Viac bielkovín v strave (1,6–2 g/kg). Pravidelné, menšie jedlá – bráni klesaniu energie. Pozor na: sladké nápoje a pečivo (rýchle kolísanie cukru), príliš intenzívne tréningy (zvyšujú stres). --- 🔵 ŽENY 50+ (menopauza) Chudnutie je najnáročnejšie, no stále možné. Najlepšie funguje: Silový tréning + chôdza – kombinácia je najefektívnejšia. Vysoký príjem bielkovín + vláknina. Mierny kalorický deficit, nie veľký (pri príliš nízkom tele začne spomaľovať metabolizmus). Dostatočný spánok + zvládanie stresu. Pozor na: drastické diéty (spomaľujú metabolizmus), málo pohybu (najväčšia brzda chudnutia), „zázračné“ tabletky (nefungujú).

Ja mam 39, som rok po porode a ze ide to veeelmi pomaly uz teraz. Na FB som nasla tripleF, jedno sikovne slovenske žieňa. Vyskakovala mi reklama furt ako cviko na diastazu. Ale nakoniec som pri tom zotrvala a uz mam v pase dole 20cm, vahu mam dole 10 kilo. Cvici sa iba pol hodinu.