icon

Ako pomôcť obéznej kolegyni, aby schudla?

28. sep 2025

Ahojte. Mám dobrú kamarátku/kolegynu...chcela by som jej nejako pomôcť ale neviem ako. Ide o to že je fakt veľmi obézna, podľa mňa aj cez 120kg. Mala snahu chudnúť ale vydrží to vždy tak týždeň, dva. Chcela si zdravo variť , sem tam sa podarí ale potom skĺzne zasa do vyprážaného syra atď. Miesto športu radšej doma pečie koláčiky. Všetci vidíme že fakt priberá. Ani ja nejem každý víkend koláče, ona ano. Aj po obede vždy niečo sladké. Jej muž športuje rád. Raz za čas ide športovať niekam s ním, raz za uhorský rok aj so mnou ...nechcem jej do toho hovoriť... ale asi sa nevidí, nosí obtiahnuté veci ..riešili by ste to nejako? Mohla by sa uraziť, je takej povahy. Je si vedomá že potrebuje schudnúť ale vždy to len tak poznamena ...ale pevná vôľa nic..

zmrzlinka2021
28. sep 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 noo, nie 🤷 máš pravdu... Len mne to nejde do hlavy ako môže jesť toľko sladkého pritom ako vyzerá a potom vždy narieka

@anonym_autor vieš koľko mne veci nejde do hlavy?

Prosím ťa, nevychovavaj ju.

marca12
28. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Jedna sladkost po obede z nej urcite neurobila 120kg. Nemaj vycitky.

lintu
28. sep 2025

Predstavuješ si tieto veci veľmi jednoducho, pritom ti chýba to hlavné - jej reálny záujem o zmenu. Pokým nebude sama chcieť, môžeš sa aj poskladať, no nepohneš s ňou.

deti95060810
28. sep 2025

keď pani vypapkáva sladkosti tak tam sa veru chudnúť nebude. chýba vôľa.

anonym_347e95
28. sep 2025

Autorka príspevku píšes že len v dobrom a pritom ju ideš zvoziť pod čiernu zem. Ved ty jej normálne závidís ze ona ma manžela ktorý je s ňou napriek jej kg. A čo ty? Nie si náhodou stará dievka? Poznám také čo nedopraju, lebo samé nikoho nemajú. Ved ako s ňou môže byť manžel keď má 120 kg? Normálne váha, totiž nie je všetko. Želám jej aby schudla a mala dobre kolegyne okolo seba, ale ty to nebudeš. Keď sa začneš starať sama o seba a prestaneš riešiť váhu iných, možno budeš konečné aj šťastná.

anonym_0f6168
28. sep 2025
@anonym_e5183f

A preco ta trapi, kolko kolegyna vazi? Ake ma srdce? Aku ma povahu? V com ti prekaza ze nesportuje?

Dalsia vec je, ze skus si pozriet modu pre moletnych ludi, ci niekde najdes nejaku peknu vec - vacsinou ani nie. Aj to moze byt dovod, preco sa kolegyna neoblieka podla tvojho gusta. Mozno sa neoblieka ani podla svojho gusta. Lebo fakt tucni ludia nemaju tolko veci na vyber v obchodoch ako konfekcne velkosti. Mozno ani nema peniaze, ktovie ako zije, klko zaraba jej muz, co vsetko splacaju... cize okrem tucnoty mas predsudky a posudzujes cloveka aj podla oblecenia.

Ak su ludia takto tucni, zajedaju citove prazdno. Niekto si to citove prazdno lieci prehnanym sportovanim, niekto jedlom. Moze to byt nieco z jej minulosti, zly navyk z detstva, ked nefungovalo nic ine, ako jedlo. A asi nieco v jej zvote nefunguje aj teraz natolko, aby mala samu seba dostatocne rada a dostatocne na prvom mieste, aby sa o seba starala a kupovala si pekne veci - vacsinou su to parentifikovani ludia, ludia s traumou, empaticky ludia, co sa rozdavaju a vsetkym vsetko davaju, len sebe nie.

Nariklad hovoris, ze jej muz sportuje, ti do toho vztahu vidis len zvonka, ono im nemusi partnerstvo fungovat, moze ten muz mysliet iba na seba, svoje konicky, ona moze byt na vsetko sama, tak ju bavi byt maminou, co vypeka. Moze ju aj muz zanedbavat citovo, urcite tam je nejaky citovy problem, ktory ty nevidis.

Taki ludia nikdy neschudnu dietou ani sportom, pokial si nevyliecia dusu. Az ked by mali vyliecenu dusu, nebudu potrebovat zajedat stres, prazdno, citovu bolest. Az ked dokazu mysliet aj na seba a nielen na ludi okolo seba, budu podla tvojho gusta.

@anonym_e5183f Prečo máš potrebu ju riešiť cez kôň a ešte bez jej súhlasu. Je to pekné snaha pomôcť, ale rieš to s ňou nie s inými. V prvom rade to musí chcieť ona.A he to veľmi veľmi náročné. A môže byť u nej emočné zajedanie. Nebolo by na svete toľko obéznych ľudí keby to bolo ľahké.

kvetinka_2
28. sep 2025

@anonym_autor Dobrý deň prajem, ak ste naozajstné kamarátky, nie len na oko, a chcete jej naozaj pomôcť, tak ju vezmite na túru, zaplávať si, slušne, bez emócií a hlavne sa s ňou porozprávajte. Hlavne jej to nevyčítajte, to by ranilo každého, aj človeka, ktorému je úplne jedno, ako sa k nemu druhý správajú a nerozhodí ho nič...A berte ju úplne v pohode...

anonym_8f4899
29. sep 2025

@anonym_autor Ste ozaj dobré kamarátky, ktoré si hovoria vela veci? Ak áno, tak jej povedzte,ze máte obavy o jej zdravie a že máte pre ňu návrh -spolocne pravidelné prechádzky/pri takej nadváhe je beh zatiaľ nereálny,do fitka nepôjde kvôli komplexom/. Ohľadom stravy tu niekto písal o jednoduchom pravidle,kde polovica taniera je zelenina, štvrtina bielkoviny, štvrtina sacharidy.Nebojte sa kamarátku prekvapiť tým, že sebe i jej donesiete na obed veľkú porciu šalátu z miešanej zeleniny s trochou varených kuracích pŕs, príjemne ochutené bylinkami Jedna vec je hovoriť o zdravej strave, druhá dať vyskúšať,ze sa dá dobre, sýto a kaloricky rozumne...Toto všetko môžete pre kolegyňu urobiť, ak ste kamarátky.V prípade, že ste len kolegyne, aj keď lepšie,nemontujte sa do toho priamo ,lebo by sa Váš dobrý úmysel mohol stretnúť s nepochopením

personality
29. sep 2025
@anonym_8f4899

@anonym_autor Ste ozaj dobré kamarátky, ktoré si hovoria vela veci? Ak áno, tak jej povedzte,ze máte obavy o jej zdravie a že máte pre ňu návrh -spolocne pravidelné prechádzky/pri takej nadváhe je beh zatiaľ nereálny,do fitka nepôjde kvôli komplexom/. Ohľadom stravy tu niekto písal o jednoduchom pravidle,kde polovica taniera je zelenina, štvrtina bielkoviny, štvrtina sacharidy.Nebojte sa kamarátku prekvapiť tým, že sebe i jej donesiete na obed veľkú porciu šalátu z miešanej zeleniny s trochou varených kuracích pŕs, príjemne ochutené bylinkami Jedna vec je hovoriť o zdravej strave, druhá dať vyskúšať,ze sa dá dobre, sýto a kaloricky rozumne...Toto všetko môžete pre kolegyňu urobiť, ak ste kamarátky.V prípade, že ste len kolegyne, aj keď lepšie,nemontujte sa do toho priamo ,lebo by sa Váš dobrý úmysel mohol stretnúť s nepochopením

@anonym_8f4899 ty si naozaj myslíš, že niekto je tučný preto ze by nevedel tieto jednoduché pravidlá? 😂 Je to veľmi ťažké schudnúť, dokonca aj keď dodržiavas všetko, nie každé telo bude chudnúť.

autor
Autor odpoveď zmazal
mandzula
29. sep 2025
@personality

@anonym_8f4899 ty si naozaj myslíš, že niekto je tučný preto ze by nevedel tieto jednoduché pravidlá? 😂 Je to veľmi ťažké schudnúť, dokonca aj keď dodržiavas všetko, nie každé telo bude chudnúť.

@personality jasne, ze su ludia, ktori netusia, ako jest. Minule to bola tema, ci dotycna schudne, ak bude jest len ryzu. Mnohi netusia, ze cestoviny, ryza ci pecivo obsahuju sacharidy atd. Ludom chybaju aj v tejto oblasti zakladne vedomosti.

personality
29. sep 2025
@mandzula

@personality jasne, ze su ludia, ktori netusia, ako jest. Minule to bola tema, ci dotycna schudne, ak bude jest len ryzu. Mnohi netusia, ze cestoviny, ryza ci pecivo obsahuju sacharidy atd. Ludom chybaju aj v tejto oblasti zakladne vedomosti.

@mandzula aha to som netušila, hlavne u mladých by som to nečakala

mandzula
29. sep 2025
@personality

@mandzula aha to som netušila, hlavne u mladých by som to nečakala

@personality plus to tu citaj po Vianociach - budu otazky na chudnuce caje, cokolady, kavy a zazracne detoxy, to clovek len cumi.

nikaeli
29. sep 2025

Ako by si sa cítila ty, keby ti kolegyňa chcela v dobrom zmeniť tvoj životný štýl, ak s tým nie sama stotožnená? hovorí sa tomu nevyžiadaná rada a nech to myslíš akokoľvek dobre, na 100% sa jej to dotkne a vaše vzťahy sa pokazia.

viera012345
30. sep 2025
@personality

@personality ... ja si len myslím, že ve dvou se to lepe tahne.Myslim na pravidelný pohyb.Ohladom jedla,je jedna vec vedieť, druhá ochutnať -vyskusat, najmä ak dotyčný uprednostňuje pred zeleninou rezne a koláče.O tom nehovoriac, že mnoho ľudí si myslí,ze pri chudnutí treba hladovať,a pritom stačí zmeniť zloženie stravy

karolina04
Autor odpoveď zmazal
anonym_347e95
30. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Také sme už počuli. A vy ste gdo?😂

karolina04
30. sep 2025
@anonym_e5183f

A preco ta trapi, kolko kolegyna vazi? Ake ma srdce? Aku ma povahu? V com ti prekaza ze nesportuje?

Dalsia vec je, ze skus si pozriet modu pre moletnych ludi, ci niekde najdes nejaku peknu vec - vacsinou ani nie. Aj to moze byt dovod, preco sa kolegyna neoblieka podla tvojho gusta. Mozno sa neoblieka ani podla svojho gusta. Lebo fakt tucni ludia nemaju tolko veci na vyber v obchodoch ako konfekcne velkosti. Mozno ani nema peniaze, ktovie ako zije, klko zaraba jej muz, co vsetko splacaju... cize okrem tucnoty mas predsudky a posudzujes cloveka aj podla oblecenia.

Ak su ludia takto tucni, zajedaju citove prazdno. Niekto si to citove prazdno lieci prehnanym sportovanim, niekto jedlom. Moze to byt nieco z jej minulosti, zly navyk z detstva, ked nefungovalo nic ine, ako jedlo. A asi nieco v jej zvote nefunguje aj teraz natolko, aby mala samu seba dostatocne rada a dostatocne na prvom mieste, aby sa o seba starala a kupovala si pekne veci - vacsinou su to parentifikovani ludia, ludia s traumou, empaticky ludia, co sa rozdavaju a vsetkym vsetko davaju, len sebe nie.

Nariklad hovoris, ze jej muz sportuje, ti do toho vztahu vidis len zvonka, ono im nemusi partnerstvo fungovat, moze ten muz mysliet iba na seba, svoje konicky, ona moze byt na vsetko sama, tak ju bavi byt maminou, co vypeka. Moze ju aj muz zanedbavat citovo, urcite tam je nejaky citovy problem, ktory ty nevidis.

Taki ludia nikdy neschudnu dietou ani sportom, pokial si nevyliecia dusu. Az ked by mali vyliecenu dusu, nebudu potrebovat zajedat stres, prazdno, citovu bolest. Az ked dokazu mysliet aj na seba a nielen na ludi okolo seba, budu podla tvojho gusta.

@anonym_e5183f presne tak👍

zu82
1. okt 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor
Ak ste dobre kamaratky, presne takouto formou by som to riesila, ja aj tak robim, ale kamaratku poznam a viem co si mozem dovolit 😉napr. “ty zeres cokoladovy croissant?? Wtf, kde su bielkoviny a zelenina?” 😂 a je s tym v pohode. Urcite to myslis dobre, ale pokial clovek sam nechce, resp. nevie dodrzat zakladne principy, je to tazke.

kiwi3
1. okt 2025

cloveku, ktory sam pomoc nechce, namas ako pomoct. este ti to v zivote nedoslo?

anonym_a54def
1. okt 2025

Ty by si mala riešiť jediného človeka - sama seba. Tvoje ,,trápenie" s obezitou niekoho iného je väčší problém ako tá jej obezita.

anonym_de39a1
2. okt 2025

@anonym_autor
ahoj, poradím ti nestaraj sa. Aj moja kamoška ma už 132kg stále sa len sťažuje že ani nič nezje a priberá že aj zo vzduchu prierie každý deň niečo.... snažila som sa jej pomocť napísala zoznam aj recepty čo by mala jesť ako často, nech chodí aspoň na prechádzky nemusí doma cvičiť keď ledva chodí.
Nechala som to na nej nech sa rozhodne, ja som jej bola vždy po ruke pomôcť jej. No a tak som sa nenápadne raz za čas opýtala čo dobré si dala na obed, poprípade večeru, alebo ci jej chutili raňajky.... no a výsledok bol taký že ,,teta mi doniesla rezne, čo som snimi mala robiť?" ,,vieš bola som na oslave tak som zjedla veterník, punčák a špic"
Po týchto odpovediach som to vzdala. Nestarám sa, keď dostane rozum tak to zvládne aj sama bez pomoci. Ty nemôžeš chcieť aby ONA schudla kým to sama nechce 🙂

joannita
2. okt 2025

@anonym_autor chudnutie začína v hlave. Takže ak ona to nemá v hlave upratané a nastavené, môžeš sa snažiť do aleluja a zbytočne.

jana_eyre_2
2. okt 2025

Mám obeznu kolegyňu a nikdy by ma nenapadlo riešiť koľko a čo je.. je to vyslovene jej vec, dokonca aj to, či vydrží pri diéte, zdravom jedle a podobne.. nechápem prečo majú ľudia pocit že sa môžu takto starať do druhých.. sorry za úprimnosť 😉

anonym_f28b22
2. okt 2025

@anonym_autor skus jej navrhnut "krabickovu stravu" kde varia namiesto nej, a donasaju, napr aj Keto verziu,
pri keto diete sa dost chudne...

zuzikak
2. okt 2025

vsetko ti uz napisali - nestaraj sa. Pokial sa ti nestazuje, ze ma problem schudnut a hlada radu, pokial ti nevravi, ze ma problem sa zmenit a nepyta si od teba rady tak sa do nej nestaraj. Ci to vadi jej muzovi alebo nie je len medzi nimi. Su manzelia a on vie ako sa s nou ma porozpravat. On ma byt jej opora a motivator obzvlast ak aj on sportuje. Ci sa snazi drzat dietu alebo nie, nie je tvoja vec. Ona schudne ale musi sama chciet lebo vsetko zacina v motivacii a v hlave. Ze ty nerozumies ako ona moze takto jest je zvlastny argument. Ty nevies ake ma problemy, cim vsetkym presla ci prechadza a ako ma nastavene fungovanie doma, ci nieco psychicke alebo zdravotne neriesi. Ked sa ta spyta a bude sa chciet s tebou o tom rozpravat, vtedy mozes rada pomoct a motivovat. Dovtedy to nie je tvoja vec.

anonym_a88a94
2. okt 2025

@anonym_autor pridávam sa k názorom, aby si to neriešila... A možno skús prečítať niečo o emočnom jedení... Mám stiahnuté kalorické tabuľky, viem, čo by som mala jesť a hlava proste nepustí, stačí že sa nevyspím (čo pri deťoch nespím riadne štyri roky), príde frustrácia a už to ide... Človek si musí dať dokopy najprv hlavu, ale to je sakra ťažké, hlavne keď táto téma je u nás ešte len v plienkach...

galadriel90
2. okt 2025

@anonym_autor keď príde zachvilu hladomor a vojna, ta "vypasena" kolegyňa prežije dlhšie ako chudé vešiaky 😉

nyusika
2. okt 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 noo, nie 🤷 máš pravdu... Len mne to nejde do hlavy ako môže jesť toľko sladkého pritom ako vyzerá a potom vždy narieka

@anonym_autor keď bude nabudúce nariekať, stupni ku - niečo v zmysle (a naozaj pekne natvrdo) - načo tu teraz reveš, keď za jeden víkend zošrotuheš viac sladkostí, ako priemerný človek za pol roka

Áno, je to naschvál prehnané - ale možno jej docvakne.
A keď nie, tak ju už potom vždy len zahriakni, že to počúvať nebudeš, lebo sa len ľutuje a nič pre zmenu životného štýlu nespraví.

tatiana288
2. okt 2025

Úprimne mi je tvojej kolegyne ľúto, chúďa ani nevie, že tu píšeš o tom ako je s ňou jej partner nespokojný. Celá téma mi príde skôr ako ohováranie než snaha jej pomôcť. Ja byť tá tvoja kamarátka a nájsť túto tému, pošlem ťa dočerta. Ak ti vadia jej ponosy, povedz jej priamo do očí čo si o tom myslíš. Určite to prinesie viac osohu ako rozoberanie jej váhy na internete.