icon

Ako pomôcť obéznej kolegyni, aby schudla?

28. sep 2025

Ahojte. Mám dobrú kamarátku/kolegynu...chcela by som jej nejako pomôcť ale neviem ako. Ide o to že je fakt veľmi obézna, podľa mňa aj cez 120kg. Mala snahu chudnúť ale vydrží to vždy tak týždeň, dva. Chcela si zdravo variť , sem tam sa podarí ale potom skĺzne zasa do vyprážaného syra atď. Miesto športu radšej doma pečie koláčiky. Všetci vidíme že fakt priberá. Ani ja nejem každý víkend koláče, ona ano. Aj po obede vždy niečo sladké. Jej muž športuje rád. Raz za čas ide športovať niekam s ním, raz za uhorský rok aj so mnou ...nechcem jej do toho hovoriť... ale asi sa nevidí, nosí obtiahnuté veci ..riešili by ste to nejako? Mohla by sa uraziť, je takej povahy. Je si vedomá že potrebuje schudnúť ale vždy to len tak poznamena ...ale pevná vôľa nic..

Strana
z3
lavanda84
2. okt 2025

@anonym_autor ak chce aj sama, ukážte jej fitshaker..ich výzvy vedia byť motivujúce a učia ako nenásilne meniť svoj životný štýl..

olusik112
2. okt 2025

Ja zas autorku chapem že by chcela pomoct kolegini. Taktiež mam v blizkom okoli osobu ktora je obezna a dlho rozmyšlam ako jej pomoct.
Ale je to fakt tažke. Ja kedže som s nou aj v rodinnom vztahu tak sa o tom s nou otvorene rospravame. Velmi ju trapi obezita a ma snahu to riešiť. Poradila som jej hodinky fitnes a vela chodiť. Nie vždy sa to s 2ročnym dietatom da pre počasie povinnosti choroby ale vidim že sa snaži a fakt dlhe prechadzky s kočikom dava. Dalej som jej poradila nech si zadovaži bežiaci pas ked sa neda ist von. Hned si googlila ktory kupiť. Vidim na nej že ona si na stravu dava pozor vela krat sme spolu na navšteve oslave a zo stola si nič nevezne pije čistu vodu kavu bez cukru ale ta vaha stale ide hore. Tak som jej povedala nech si zajde k doktorom nakolko može to mat zdravotnu pričinu a posluchla išla no nič nezistili.
Ak ale tato tvoja kolegina schudnut nema ochotu ty s tym moc nenarobiš

nyusika
3. okt 2025
@olusik112

Ja zas autorku chapem že by chcela pomoct kolegini. Taktiež mam v blizkom okoli osobu ktora je obezna a dlho rozmyšlam ako jej pomoct.
Ale je to fakt tažke. Ja kedže som s nou aj v rodinnom vztahu tak sa o tom s nou otvorene rospravame. Velmi ju trapi obezita a ma snahu to riešiť. Poradila som jej hodinky fitnes a vela chodiť. Nie vždy sa to s 2ročnym dietatom da pre počasie povinnosti choroby ale vidim že sa snaži a fakt dlhe prechadzky s kočikom dava. Dalej som jej poradila nech si zadovaži bežiaci pas ked sa neda ist von. Hned si googlila ktory kupiť. Vidim na nej že ona si na stravu dava pozor vela krat sme spolu na navšteve oslave a zo stola si nič nevezne pije čistu vodu kavu bez cukru ale ta vaha stale ide hore. Tak som jej povedala nech si zajde k doktorom nakolko može to mat zdravotnu pričinu a posluchla išla no nič nezistili.
Ak ale tato tvoja kolegina schudnut nema ochotu ty s tym moc nenarobiš

@olusik112 no, keď jej ide váha stále hore, má zle nastavenú stravu - to, čo ty vidíš neznamená, že je v kalorickom deficite.
Kľudne môže dva- tri týždne jesť toľko, koľko potrebuje na chudnutie...potom príde jeden deň, keď to prrsvihne a dvojtýždňová snaha je v ....
Áno, u človeka, ktorý dlhodobo je toľko, koľko má, je jeden (aj viac) takých dní úplne v poriadku...ale nie u človeka, ktorý iba začal boj so zmenou životného štýlu.
A áno - aj iba si kľudne môže dať horalku, aj tortu - ale musí sa jej to zmestiť do vypočítaného denného kalorického príjmu.
Odporúčam používať kalorické tabuľky.
A naučiť sa uuuuuplne všetko vážiť a zapisovať.
Prvú mesiac to bude fakt oštara, ale potom si to zautomatizuje.

mooonika1975
3. okt 2025

Vieš, dúfam že sa chces postarať aj o smutného kolegu, či o prilis štíhlu kolegyňu, či o neverného kolegu. Hmmmmm. Nerieš. Skôr si myslím,že ti je to nepríjemne, to musíš vyriešiť sama so sebou

Strana
z3