Ako schudnúť bez kalorických tabuliek?
Ahojte, potrebujem schudnúť. Už som to niekoľko krát skúšala, no nevyšlo to, vždy vyhralo jedlo. Mám 95kg pri výške 160cm, čo je extrémne veľa, viem to. Ako začať a nevzdať to? Vždy som začala kalorickými tabuľkami, no vždy ma to prestalo baviť a vždy vyhralo jedlo. Dá sa to aj bez tabuliek? Ako začať a ako to udržať?
No ja som na Tom úplne rovnako, rada pečiem varím, ale že by som namiesto koláča urobila sebe niečo dietnejsie tak to ma ani nenapadne. Som v začarovanom kruhu, mám z toho už normálne depky, len moja závislosť na jedle je hrozna.
Ja som schudla 20 kíl bez tabuliek. Obmedzila som sladkosti, slané veci, sytene nápoje, prestala sláviť caj a pijem cistu vodu. Do jedla som zaradila veľa zeleniny . A ide to vlastne samé. Plus som pridala pohyb. Pokiaľ nemáš silnú vôľu tak nikdy neschudnes, ale pre teba by malo byt dôležité už len to ze máš 160 cm a skoro 100 kíl, to je fakt priveľa a zarabas si na kopec zdravotných problémov
A hladna si preto, lebo nemáš takmer žiadne bielkoviny. Proste sa musíš zatat ak naozaj chceš schudnúť. Skus si kúpiť nejaký pekný kúsok oblečenia v obchode ale čo ja viem o číslo dve menšie a makaj na tom aby si si ho mohla čoskoro obliecť. Ja som od minulého roka schudla 3 čísla
No ak si to nenastavis v hlave nikdy to nepôjde, veľa kíl mas z jedineho dôvodu a to z mega jedla, nemôžeš si dať seget plný mega tanier na obed aj večeru to máš hneď 2000 kalórií a už by si sa nemala jedla ani dotknúť, keď zaratas toasty to máš 500 kalórií, kávu 100, koláče čo je len 2 kusy máš 500 kalórií, ešte si dáš čipsy, ináč polka malého balíčka má asi 500 kalórií a si na 3600 kalóriách čo máš príjem na dva dni takže tu je hlavný problém netreba sa na iné vyhovárať, buď porcie zmenšis a nebudeš kraviny vyjedat alebo takýmto tempom pôjde váha stále hore a hore, samozrejme musíš začať aj cvičiť rotoped máš ideš 30 minut 4 x do týždňa to budeš vidieť výsledky len proste ten príjem treba na 1800 kalórií max
Vaz si porcie na obed a daj si pravidlo, ze max 200 gr, co je mimochodom velka porcia. Knedle ziadne k segedinu. Na veceru uz nejest obed, daj si nieco lahke. Je zbytocne mat dve teple jedla. Pecenie zrusit alebo len max par kuskov denne po zvazeni porcie. Tie tabulky su kontrola. Mne to pomaha. Najhorsie su prve dni a potom to uz pojde, skus vydrzat, z takej vahy to nebude az take narocne. Ja bojujem s 5 kg navyse a to je uz drina.
Ono … schudnúť sa dá aj so segedínom aj s koložvárskou, myslím si … pokiaľ tomu prispôsobíš všetky ostatné jedlá v tom dni. A zase nemusíš mať segedín a 5 knedlí ani koložvárskej, že sa ti kydá z taniera. Keď viam, že budem mať na obed segedín, tak ráno zjem biely grécky jogurt s ovocím, na obed ten segedín (dám len 2 knedle, a viac tej kapusty s masom … kapusta fajn, maso bielkoviny) a na večeru manarinujem nejaké kuracie prsia, šmarím to na gril a k tomu spravím veľkú porciu šalátu. Exemplárnym príkladom toho, že sa dá byť chudý aj pri nedokonalej strave je moja svokra. Ona je úplne všetko a varí slovenské klasiky, pečie koláče … ale má 58 kíl oblečená aj s topánkami. Dôvody sú dva: 1. Ona je celkom aktívna, pracuje veľa v záhrade, okolo domu 2. Ona je proste MENEJ. Celkovo u nich v rodine vidím, že jedlo vnímajú ako nevyhnutnosť pre prežitie … v tej rodine sa jedlo konzumuje, keď je človek hladný. Môj muž je to isté. On keď sa naobeduje nejako výdatne, je schopný preskočiť aj dve jedlá s komentom “som ešte najedený”. On fakt je, iba keď je hladný. Väčšina jeho rovesníkov má fajnú nadváhu, on je štíhly ako keď bol vysokoškolák. Ja napríklad s týmto dosť bojujem, lebo u nás sa jedli furt haldy jedla. Takmer celá rodina mala minimálne nadváhu a jedlo sa vždy veeeeľa. Tak ja sa často musím sama so sebou dohádať, že nepotrebujem už viac jesť, som sýta, lebo tiež som schopná … poviem ako to je … žrať. Na sebe vidím, že stačí, že znížim počet kalórií spôsobom ako som opísala vyššie a váha ide dole.
Ako píšu baby vyššie: bud obmedzis množstvo jedla alebo skladbu jedla. Ja tiež veľa pečiem. Ale si aj dám. Keby som chcela na raňajky toast, dám si jeden. Ak si ešte hladná, daj si radšej banán alebo biely jogurt. Na obed si daj koložvársku, ale jednu-dve knedle. Na olovrant si daj kávu, alebo latte.. Ak mas chuť na sladké, daj si, ale malé nieco. Alebo si daj na obed polievku a potom koláč s kávou. Ja si dám aj sladké, aj koláč, keď mám chut.. Včera som piekla štrúdľu, a dala som si. No už som potom radšej nevecerala, lebo som jej zožrala dosť😁, bola vyborna..
Musis sa zatat a nepolavit. Varit zdravsie,viac pit cistej vody,caje nesladene. Viac pohybu a zabudni na blud,ze po 18 nejest. Ja jem aj okolo pol 9 a za tyzden mi ide vaha o necele kilo dole,ako kedy. Drzim palce,ak chces napis ip. Poslem ti jedalnicek aky som mala pred 3r od trenerky.
Autorka obavám sa ze u teba to bez rátania kalorii a kompletnej zmeny jedálnička nepôjde
To co ty považuješ za bežné jedlo absolútne nieje bežné a nejeme to všetci.
Segedín s knedľami, koložvársku, perkelt, špagety ... toasty, údeniny, sladkosti.
Múka, múka, múka, tučná smotana, polotovary, cukor a ešte raz múka… Kde si zabudla zeleninu ? Ryžu, zemiaky? Naco mať v každom jedle kaloricku smotanu ?
Ja mám chorú štítnu žľazu a s takymto jedalnickom by som bola jak veľryba zachvilu. A stále hladná, ty musíš byt úplne podvýživená, ziadne vitamíny, vláknina, sa ani nedivím ze mas hlad ked sa dookola napchávas mucnym jedlom
To rátanie kalorii je u teba potrebné, to je jediná cesta ako sa naučíš o potravinách, o ich kalorickej hodnote, o správnom zložení stravy
Ved nemusíš všetko začať rátať hneď, fakt skús najskôr postupne prestať jesť sladkosti, ku každému jedlu aspoň malú porciu šalátu a jedno mucne jedlo za deň. Ak mas pecivo na raňajky, na obed, veceru si daj ryžu či zemiaky. Ak mas chuť na špagety OK, urob si ich ale ráno si daj teda ovsenu kasu
Tiez chudnem a len tak zbezne, co pises, mas malo zdravych tukov, malo bielkovin, aj vlakniny. Bez toho to nepojde, stale ta bude prepadat chut na nezdrave veci.
U teba by podľa mňa zafungovalo, keby si vyhodila tie večere a už by to išlo dole. Len treba vydržať no..
Dá sa schudnúť bez tabuliek. A to, že nevydržis znamena ze to nechceš. Keď niečo chceš, ideš do toho naplno. Co nemenis to si vyberas
Pri tejto vahe/vyske a tvojej voli by som asi isla na to s nejakym odbornikom. Nieco, za co budes platit (aby ta to nutilo venovat sa tomu) a aby ten clovek to stale pripominal, dohovaral, kontroloval, nastavil jedalnicek a zaroven aj pohyb.
Mas riadnu nadvahu a to nie je sranda, zo zdravotneho hladiska. Ked uz nic ine, pre svoje zdravie zacni so zmenou.
Chce to zmenit jedalnicek komplet a nastaviť ho tak, aby si tak stale uz jedla, aby ti to chutilo.. kupuj online, co nemas doma, to nezjes.. ziadne spracovane potraviny, chipsy, slane, udene sunky ci parky, biely toast. Kde je zelenina? Poriadna bielkovina? Este aj to sladké domace je ovela viac v poriadku nez tie prazdne kalorie čo prijímas. A zmensit porcie alebo prehodnotiť. Nepotrebujes predsa po obede zjest rovnake množstvo jedla na olovrant a aj veceru. Obzvlast ak sedis.
Ja by som zistila nejakeho vyzivoveho poradcu ci trenera, ktory sa zaobera aj stravou a zacat pod dohladom, nech si neublizis.
Nemas dostatocny prijem bielkovin.doobeda ti to este ide dobre a potom sa zvrhnes -same tuky a cukry. Pridaj do ranajok napr proteinovy chlieb,vajicko ,tuniak a samozrejme vlakninu(zeleninu).na desiatu ovocie .ked si obed nalozis nad mieru musis ist na rychlu prechadzku,aspon pol hodinovu .ked na teba poobede ide hlad vypi protein.cukry a tuky ta nezasytia prave ze si pytaju dalsiu podobnu stravu .A ostatne je v hlave,či to naozaj chces,niekomu ked zacne haprovat zdravie tqk ho to presvedci niekoho ani to
Chudnutie pri uceloznej kolitide
@katarinkaa33 to je práveže obrovská výhoda ked miluješ jedlo a vieš dobre variť aj piecť
Stačí len postupne vymenit všetko za zdravšie verzie a ked máš na varenie cit a fantáziu tak si vieš pripraviť úplne úžasne veci a upiecť skvele koláče typu babanovy chlebík, fazuľové čoko brownies, proteinove palacinky …
Chute sa dokážu zmeniť, ked si človek zvykne na zdravé veci a veľa zeleniny potom mu už klasika co jedol predtým ani nechutí. A hlavne ked ma o 20 kg menej, ma viac energie, pohyblivosti, chuti do života ani sa k starému vrátiť nechce
Na to aby si mohla chudnúť podľa tabuliek, potrebuješ mať nejakú predstavu o tom, aké jedlá by ti pomohli naplniť tie hodnoty ktoré ti KT vyrátali, ako si to vyskladať, aké suroviny používať a pod. A z toho ako si popísala svoju stravu mám pocit že toto ti chýba a preto je pre teba neprekonateľne ťažké dodržiavať stravu podľa KT. Takže odporúčam najprv sa venovať vzdelávaniu, pozri si napr stránku chudnutie-ako.sk ale aj veľa iných materiálov nájdeš online, pozri si tipy na recepty, skúsenosti ľudí s tabuľkami - aké jedlá si robia. Až potom sa do toho pusti, bez základných vedomostí nemáš šancu. Z toho čo píšeš myslím že máš veľkú výhodu že si zvyknutá denne variť, takže nebudeš mať problém prejsť na prípravu ľahších jedál, keď už budeš vedieť ako na to.
Tie sladkosti, párky, čipsy - najlepšie je takéto veci ani nekupovať, aby ťa to nelákalo potom zjesť. Dopraj si na chuť jednu drobnosť napr 20-30g najobľúbenejšej sladkosti nech ťa naozaj poteší, to sa dá ľahko vopchať aj do tabuliek keď s tým vopred ratas. Pomôžu aj žuvačky, ovocné čaje čo sú z výroby sladené stéviou (napr teekanne také robí), alebo si daj za hrsť sladených burizonov, to má pár gramov a keď to ješ po jednom kuse tak ti vydrží na dlhšie zobkanie. Ale všetko vopred odvážiť napr v miske a zvyšok odložiť, nech nezjes viac než je vhodné.
@petulda333 ahoj🙂 môžeš aj mne poslať prosím jedálniček? Ja sa tiež trápim a potrebujem už nad tým ziskat kontrolu❤️
@mey8 napis mi do spravy email