Viem, že je tu takých tém milión, ale moja mama by potrebovala dosť schudnúť. Momentálne má váhu 105kg a výšku 175cm. Vek 60, je na PN po infarkte a operácii srdca, PN jej v lete končí a chceme požiadať a ID. Do práce ju späť nechcú ani na čiastočný úväzok. Zaobstarala som jej aj psa, lebo ona sa vôbec nehýbala. Z KT som u nej stroskotala, lekári jej tiež odporúčajú schudnúť, ale v našom okolí som obezitológa nemašla, ktorý by aspoň poradil, na väčšiu vzdialenosť ju nedostanem. Tie kilá na ňu prišli až v prechode, pamätám si ako po.narodení brata pomerne rýchlo schudla.
Máte tipy rady čo by pomohlo?
Pohyb 100% stačia prechadzky nie 3 min keď sa havo vyciká a späť, nejesť mastné masovité jedlá, nič balené, spracované, ťažké, davať si aj " pôst" ale totálne so vsetkým, papať vlákninu, zeleninu ku všetkému, niektorým zelený čaj dlhodobo nonstop stále pomohol. Odvodňuje budete chodit na wecko s plným mechurom nepit stále len vodu a nedajboze sladke limonady. Tie caje bylinne tiez to zatoto píšem - namiesto litrov sladkej vody do seba. Ked nemá vôľu tak jej nepomôže absolutne nic.😒 Snaha tvoja je pekná.:/
@damira90 mama bývala celú zimu u mňa, lebo i nej v dome bol problém s kúrením. Vláčit drevo a kúriť v priečke po operácii to nebolo nič pre ňu.
Na odvodnenie berie lieky skoro rok, nedržím doma spracované jedlá žiadne salámy a podobne ani sladké limonády. Kupujem Kofolu 1x ročne keď príde domov brat, u nich sa kúpiť nedá a viem že to má veľmi rád. Moje deti nejedia hovädzie ani bravčové ani len šunku, tak mäso jeme minimálne, rybu niekedy kuracinu. Ona ani ťažké neje, aj na žlčník už bola operovaná. Viem že s tou vôľou to je slabšie ale potrebujem ju nejak nakopnúť
Autorka: Moja mama má 66r, váhu mala v zime 108kg, rôzne dg úmerne veku, berie lieky na kadečo, ale nemá takéto vážne operácie za sebou, namotala som ju na KT (niekedy som bola s nervami v koncoch, stále sme volali, dookola som jej vysvetľovala základné veci, ale obe sme to zvládli), momentálne má 98kg a ide ďalej, ide jej to pomaly, ale ide a to je hlavné, prvý mesiac sa ani moc nehýbala, bola stále chorá a chudla aj pri žiadnom pohybe, stále ju vo veľkom podporujem, keď mám čas, pečiem jej zdravé muffiny, inspirujem s jedlom, aj nahadzujem recepty.. v čom to pri tvojej mame stroskotalo, nechcela dodržiavať, vyjedala pomimo? Držím palce
Nechcem nic ale.. vacsina liekov su humus. Osobne poznam cloveka ktoremu skodili na "cukrovku " . No viem ze tie lieky musí brat ale.... ja radsej nebudem pokracovať verím ze najdes ako jej pomoct alebo prípadne niekto iny koho by počúvla.
Fakt musis ju nakopnut pohybovať sa. Ale ze bude lubit behat povonku. Aspon to. Potom s niekym skuseným co mal takto rodica sa poradit
@damira90 ako ju nakopnúť? Veď to sa pýtam, lebo nemám sa k kým poradiť. Doktor povie starú sto krát omieľanú vetu zmena životosprávy a u neho to haslo
@tersanas ona si nikdy nevážila jedlo, nabrala si koľko chcela. Prvý mesiac podla kt čo som bola doma s ňou viac doma mala úbytok váhy len asi do 1,5kg čo sa jej zdalo málo, a nedala sa presvedčiť. Ďalší problém vidím v tom že v noci nevie spať, raz ju bolia nohy inokedy inde. Ona dospáva cena deň, ráno pije iba kávu a nič neraňajkuje. Hovorí že nemá chuť do jedla, ale večerom je hladná vždy
A byva u teba? Tak sa dohodnite ze budes varit a servirovat jedlo ty.
Na chudnutie pohyb nepotrebuje. Potrebuje jest menej kalorii. Napis nam, co tak zje za den. Pokozeme ti doupravit jedalnicek, nestranne oci tam pomozu.
Pohyb treba kvoli psychickemu zdraviu, mobilite, flexibilite, ale to je ina diskusia.
Na chudnutie doporucujem:
Rano vlocky: kasu, alebo s jogurtom, vzdy pridat jadierka/semienka/orechy a ovocie.
Na veceru polievky, co najviac huste zeleninove, strukovinove, spokojne i s chlebom. Musia dobre zasytit. Nezahustovat ani mukou, ani smotanou, potom budu dietne a moze jej zjest kolko chce.
Na desiatu striedat ovocie, zeleninu, cottage cheese, humus, pohladaj recepty. Domace natierky s kuskom chleba. Jogurt s ovocim. Zeleninu s humusom.
Obed idealne salat, s proteinom, bud rybou, kuratom, ale lepsie tofu, tempeh, strukoviny. Jednoducha priprava, nic komplikovane, ale zato velmi roznorode.
Za mesiac schudnúť kilo a pol je úplný ideál pre ňu. Za rok by mala normálnu váhu.
@veselo_neveselo nie som doma 24/7 pred 5tou sa domov nikdy nedostanem, čize bude jesť koľko chce, ďalej orechy arašidy a podobne má alergiu, a veľa z toho čo si napísala vôbec nezje
Ten ubytok co pises uplne staci, ked tak bude kazdy mesiac, za rok je to poriadna vaha.
Ak nechce jest rano, nevadi. Nemusi, ked jej nechuti.
Skuste zmenit tu kavu rano. Nie je dobra ani na zaludok, ani na srdce.
Skuste sa dohodnut ako prvu vypit vodu, alebo zeleninovu (nie ovocnu) stavu, ponukni caj.
Dohodnut sa, ze ku kave treba nieco zjest, kvoli zaludku. Staci malicko. Ale nie sladke pecivo.
Skus upiect ovseny ranajkovy kolac. Alebo kusok chleba s humusom. Ziadna sunka ci salama, ziadne maslo.
Ale, ak zmenite velke vecere za mensie, tak aj rano bude vacsia chut.
@januska12323 ja viem že 1,5je ok ale jej sa to málilo, na to koľko síl a sebazaprenia ju to stálo. 90 kg je normálna váha?
@veselo_neveselo nepije riadnu presso, ale také inštantné dačo bez všetkého, nenapadá má názov, aj to bez cukru. Humus no nej isto nedostanem.
Moja mama tiež zle spáva a cez deň dospava, nie je to pre organizmus ideálne, ale chudne toho pol kila týždenne. Viem, že by to pre teba bolo extra náročné, ale chystanie jedál do krabičiek na ďalší deň by sa nedalo? Že zje iba to. Moju mamu motivovalo, keď som ju donutila zjesť potrebné množstvo bielkovín, že potom nebola mlsna a nemala chuť vyjedat, planovala som jej také jedlá, aby mali nižšiu kalorickú hodnotu, teda fakt plný tanier jedla a deficit dodržaný. Ale treba povedať, že časom to aj ju začalo baviť, keď vidí výsledky, a už si to rieši sama, ty si v horšej pozícii. Do pohybu by som ju veľmi netlacila, lebo myslím, že to sa ani tlačiť nedá, maximálne prechádzku s tebou. Skôr to jedlo by jej viac pomohlo, ale ako namotivovať.. keby boli financie, tak objednávať krabičky s určitou kalorickou hodnotou, ale predpokladám, že to asi nepôjde, keďže píšeš k PN a ID..
Pises, Moje deti nejedia hovädzie ani bravčové ani len šunku, tak mäso jeme minimálne, rybu niekedy kuracinu s coho beriete dostatok bielkovin?
@tersanas mama je rozvedená, otec bol alkáč, PN je biedne málo na takéto špásy a ak by jej dali 1/2id ako tete tak to bude ešte menej. Ja som sama na dve deti tiež si vyskakovať v dnešnej dobe nemôžeme. Podľa mňa ona keď nie som doma je čo sa jej zachce alebo navštívi nejakú moju susedu na dôchodku , ja ich za roky nepoznám a ona s nimi vysedáva pred bytovkou na lavičke či u nich doma pri koláčiku
@br4n Dostatok bielkovin je v zelenine, strukovinach, mliecnych vyrobkoch. Nedostatok proteinu naozaj nie je problem.
Vacsim problemom je nedostatok vlakniny, ale ten si ludia neuvedomuju, lebo zapchy su dnes akobg beznym javom a nikoho to uz nepoburuje.
Autorka, kolacik so susedou nevadi, aj socialna stranka zivota je dolezita.
Ak budes mat cas, spis, co za den mama zje.
Ale ked pises, ze uz ste skusali same, a aj schudla, tak asi sa tu nic prevratneho nedozvies - len ze treba robit to iste, len dlhsiu dobu.
@veselo_neveselo v akej zelenine su bielkoviny a ake mnozstvo bielkovin je v 100g tej zeleniny? Lebo moje poznatky+chat gpt hovoria uplne nieco ine, v zelenine su minimalne/stopove/zanedbatelne mnozstva bielkovin.
V strukovinach su bielkoviny, a ano su zdrave, ale je tam aj tolko sacharidov, ze z nich clovek viac priberie, nez vyuzije prospesnost tej trochy bielkovin.
@tenerifka Zemiaky, soja, hrasok, ovos, strukoviny a potom teda orechy, co teda tiez nie je zelenina ale rastlina 🫣
Panej co je obezna a po infarkte naozaj neprospeje nadhanat protein kuracim, hovadzim, alebo inym masom.
@veselo_neveselo to co si uviedla, nie je zelenina, su to strukoviny, hluzoviny a obiloviny. Zelenina je uplne nieco ine.
@veselo_neveselo a teda mas pravdu, kuracina (ta z rychlochovu) je svinstvo aj pre zdravych ludi. Ale spravnou kombinaciou zeleniny, chudeho hovadzieho, vajec, ryb a orechov moze dosiahnut ubytok vahy zdravym sposobom. Ak ale nezaradi do jedalnicka kvalitne zivocisne bielkoviny, musela by naozaj vela sportovat, aby spalila vsetky tie sacharidy, ktore by prijala spolu s rastlinnymi bielkovinami, aby dosiahla mnozstvo aspoñ 1,5g na kg hmotnosti a nestratila svalovu hmotu
V prvom rade musi sama.chciet. inak nedosiahnes nic
@tenerifka lenže ona žiadne
Orechy oriešky ani arašidy nemôže už som písala že má alergiu. A veľa veci nemôže od kedy jej vybrali žlčník, strukoviny radšej nechce lebo ju nadúvajú. Veľmi ťažko zostaviť pestrý jedálniček. Ale ak niektora máte radi sem s ním
Menšie porcie a viac sa hýbať, ako u každého. Musí však chcieť sama.