Ako schudnúť po päťdesiatke?
Dobrý deň prajem. Mám 53 rokov a posledný rok sa so sebou neviem pohnúť. Kedysi keď som pribrala, stačilo pár týždňov si dávať pozor a 4-5 kíl bolo preč. Teraz robím prakticky to isté a nič. Maximálne kilo dole, potom zase hore.
Už začínam rozmýšľať, či po päťdesiatke nestačí len menej jesť tak ako kedysi. Čo ste museli zmeniť vy, ktorým sa podarilo schudnúť aj v tomto veku? Teda dúfam, že ste tu aj moja veková kategória. Ďakujem veľmi pekne.
@anonym_autor Tiežto idem riešiť. Mám 52 r. Od septembra idem do fitka. Som zvedavá, čo to spraví. 💃
@anonym_c655a1
Aké deti v 53?
Skôr vnúčatá nie?
@anonym_2b574c Predstav si, ze aj deti! Moje budu v tom case mat 16 a 18, ked budem mat 53, ale sestra byde mat len 10rocneho a kamoska len 7 rocneho, tak deti riesit budu. A aj ja, lebo este stale budu mat "nast".
@anonym_autor Ja mam diastazu, cize mi len brucho trosku narastlo a mam asi taku vahu, aku som mala pred tehotenstvami. Ja som sa roky nevedela po tom, co potehotenske kila zmizli, dostat na dvoju oredtehotensku vahu, naopak, som este schudla. Ale dufam, ze vaha az tak neporastie, max kilo-dve..len to brucho...ale to mam po babke. Ja sa zatial nejak neobmedzujem, skor ale potrebujem cvicit, lebo svaly by sa mi veru zisli.
@anonym_c655a1
Aké deti v 53?
Skôr vnúčatá nie?
@anonym_2b574c Ja nie som autorka témy a do 50tky mi chýbajú ešte tri roky, ale problém so zmenou metabolizmu už cítim. Nemali sme všetci deti v dvadsiatke, nemyslím, že tvoja poznámka je vhodná, keď nevieš o osude iných.
@anonym_c655a1
Aké deti v 53?
Skôr vnúčatá nie?
@anonym_2b574c no veruže deti... však rodiť po 40-tke je "úplne normálne a v pohode" Inak mám 53r. a syn a vnuk majú 14r. 😅
ale baby vsak prave deti, co este mame nesamostatne nam maju byt motivaciou, nie prekazkou. Ja mam 55 a 15 a 17 rocnych synov, plus dve dcery 22 a skoro 20 rocne.
Nemam pocit ze zmena jedalnicka, ci trochu pohybu a cvicenia mi ukracuje cas na deti, prave naopak. Mam na nich viac energie. Pamatam si, ze ked som mala menopauzu bolo mi vzdy ku veceru slabo, uplne vystavena. Ledva som navarila nieco na veceru a potom som len oddychovala v spalni, takze ake venovanie...
Teraz mam energiu cely den. Musim sa nutit ist skor spat, aby som mala dostatok spanku.
ano ako tu niekto spominal, ze ma dvojicky so zdravotnym problemom. OK to beriem, to je pre rodinu zataz a stres. le povacsinou po 50tke, aj tie co sme rodili neskoro mame pubertiakov, co uz minimalne netreba krmit, obliekat, vodit do skoly, ci vyberat z druziny.
Takisto uz take decka vedia ostat sami doma a pripravit si aspon jednoduche jedlo.
@anonym_2b574c Predstav si, ze aj deti! Moje budu v tom case mat 16 a 18, ked budem mat 53, ale sestra byde mat len 10rocneho a kamoska len 7 rocneho, tak deti riesit budu. A aj ja, lebo este stale budu mat "nast".
@anonym_autor Ja mam diastazu, cize mi len brucho trosku narastlo a mam asi taku vahu, aku som mala pred tehotenstvami. Ja som sa roky nevedela po tom, co potehotenske kila zmizli, dostat na dvoju oredtehotensku vahu, naopak, som este schudla. Ale dufam, ze vaha az tak neporastie, max kilo-dve..len to brucho...ale to mam po babke. Ja sa zatial nejak neobmedzujem, skor ale potrebujem cvicit, lebo svaly by sa mi veru zisli.
@anonym_ef04c2 brucho po babke je čo? Babka nevedela, čo je diastáza, určite ju neriešila. Ty vieš, čo je diastáza, tak si ju rieš a cvič a brucho nebudeš mať po babke.
@anonym_autor Tiežto idem riešiť. Mám 52 r. Od septembra idem do fitka. Som zvedavá, čo to spraví. 💃
@anonym_1fcc48 to fitko je naozaj dôležité, síce si mohla začať oveľa skôr, ale super, že si sa rozhodla, len treba vydržať. Ja keď vidím ženy po 50+, to je jedno či chudé, tučné, je veľmi vidno, ktorá vôbec necvičí. Tie chýbajúce alebo ovisnuté zadky, len chodiace bruchá, fakt to nevyzerá dobre. Veď svaly urýchľujú metabolizmus, sú veľmi dôležité.
Držím ti palce
@anonym_1fcc48 to fitko je naozaj dôležité, síce si mohla začať oveľa skôr, ale super, že si sa rozhodla, len treba vydržať. Ja keď vidím ženy po 50+, to je jedno či chudé, tučné, je veľmi vidno, ktorá vôbec necvičí. Tie chýbajúce alebo ovisnuté zadky, len chodiace bruchá, fakt to nevyzerá dobre. Veď svaly urýchľujú metabolizmus, sú veľmi dôležité.
Držím ti palce
@anonym_f02d23 ano presne, ten ubytok svalov u starsich zien je alarmujuci, moja mamka sa tak cely zivot malo hybala, vzdy mala nadvahu, velke brucho, plochy zadok.
neskor az okolo 70tky schudla, ale zase tak ochabnuto. Ked jej vravim , ze sa treba hybat cvicit, tak tvrdi ze ona ma pohybu dost v kuchyni, a ze chodia na prechadzky s otcom...
No ja vidim tie prechadzky, otec ma uz skoro 84 rokov, po infarkte, bybasse ... suchtaju sa pomalicky, z kroka na krok, pol hodinka a dost. No z toho svaly bohuzial nenarastu.
@anonym_f02d23 ano presne, ten ubytok svalov u starsich zien je alarmujuci, moja mamka sa tak cely zivot malo hybala, vzdy mala nadvahu, velke brucho, plochy zadok.
neskor az okolo 70tky schudla, ale zase tak ochabnuto. Ked jej vravim , ze sa treba hybat cvicit, tak tvrdi ze ona ma pohybu dost v kuchyni, a ze chodia na prechadzky s otcom...
No ja vidim tie prechadzky, otec ma uz skoro 84 rokov, po infarkte, bybasse ... suchtaju sa pomalicky, z kroka na krok, pol hodinka a dost. No z toho svaly bohuzial nenarastu.
@negymama toto aj moji rodičia majú takúto mantru, že oni majú pohybu dosť. Neberú do úvahy, že jednostranná fyzická práca v záhrade im svaly na celom tele nevybuduje. Ako áno, lepšie ako ležať na gauči, ale oni tomu vôbec nerozumejú, im to už hlava neberie, nerobili to celý život, na staré kolená to robiť nebudú. Ich už nezmeníme, snáď aspoň dnešné päťdesiatničky si dajú povedať, aj keď tomu veľmi neverím. Ja chodím roky do fitka, a väčšinou tie začiatočníčky prídu s kamoškou 2-3x, trištvrte času prekecajú na strojoch, potom jedna nemôže, druhá nemôže a cvičenie je skončené. Niektoré cvičia s trenérom, tie vydržia chodiť dlhšie, ale väčšina to časom aj tak vzdá. Ale sú aj ženy, ktoré vídam cvičiť roky, ale nie je ich až tak veľa.
@negymama toto aj moji rodičia majú takúto mantru, že oni majú pohybu dosť. Neberú do úvahy, že jednostranná fyzická práca v záhrade im svaly na celom tele nevybuduje. Ako áno, lepšie ako ležať na gauči, ale oni tomu vôbec nerozumejú, im to už hlava neberie, nerobili to celý život, na staré kolená to robiť nebudú. Ich už nezmeníme, snáď aspoň dnešné päťdesiatničky si dajú povedať, aj keď tomu veľmi neverím. Ja chodím roky do fitka, a väčšinou tie začiatočníčky prídu s kamoškou 2-3x, trištvrte času prekecajú na strojoch, potom jedna nemôže, druhá nemôže a cvičenie je skončené. Niektoré cvičia s trenérom, tie vydržia chodiť dlhšie, ale väčšina to časom aj tak vzdá. Ale sú aj ženy, ktoré vídam cvičiť roky, ale nie je ich až tak veľa.
@anonym_f02d23 ono to o par rokov bude vidno...tu deliacu ciaru.
samozrejme su aj vynimky, ale tie degenerativne ochorenia a skorsie umrtia s vacsou pravdepodobnostou zastihnu tu nazvime to neuvedomelu cast populacie, a ta co si da povedat a nieco pre seba robi, bude samostatna a s kvalitnejsim a dlhsim zivotom na starobu.
Pred 22 rokmi , ked sa mi narodila prva dcera mala moja mama, presne ten vek co ja teraz. Aspominam si ako uz vtedy bola strasne pomala, komotna, s velkou nadvahou, dookola opakovala, ako je uz ona stara a aj mna to caka bla bla. vyzerala ako taka unavena babicka.
Ja som teraz v jej veku, a sportujem, chodim po narocnych turach, plavam bicyklujem, cinky dviham. a paradoxne...moja mama ma lepsiu poziciu pre zdravie ako ja. Ja mam astmu, degenerativne ochorenie klbov /perthes/, a jednu nohu kratsku o 3 cm, takze krivam. Mama nic z toho nema a len knucala ako nevladze.
@anonym_591265 Kamarátky 50+ majú raz týždenne 24 - 36 hodinový pôst. Všetky sú štíhle, aj tie, čo predtým neboli. Mimo pôst sa takisto neprežierajú, cvičia.
@anonym_e1088d štíhle ale za akú cenu.
Ludia prosim vas jedzte, ziviny a energiu potrebujete. Jedzte teda menej ale jedzte.
@biba_18 preco menej kardia?
@anonym_63e0ce lepšia je rýchla chodza, kardio je skor na kondičku a nejaké skákanie, behanie vo vyššom veku skor ublíži kĺbom atď ak to človek nikdy nerobil a teraz začne..
Silový tréning, viac bielkovín a celkového pohybu počas dňa. Moja mama pribrala počas menopauzy - ale po nej išli tie kilá dole, má 58. Rady o 36 hodinových postoch raz za týždeň ani nečítaj, jasné, že sú štíhle - lebo hladuju 🤦 Daj si odmerať telo, stanoviť metabolizmus a urobiť jedálniček - niekomu, kto to reálne vie. A hlavne buď vytrvala, už to nepôjde ako v 30, ale pôjde. Svaly sú pre Teba najlepšia investícia.
mne stačia starosti. akonáhle som v strese - prestanem jesť.
Neraz začnem s jedením až keď ostatní obedujú.
Po 18 h - žiadne jedlo.
Váha - 53 kg
@anonym_be0582 to tiež nie je vhodné radiť.A čo kosti zlomeniny stavca neverím, že za tých pár hodín prijmes stravu vhodnú pre celé telo.Vobec to nie je o váhe, ale dať telu čo potrebuje.Ty, keď máš stresy tak ti nechutí jesť, ale nie je to zdravé.Pre ženy niet dôležitejšej veci ako mať zdravé kosti nemať osteoporózu aj menopauza v tomto ženám veľmi ublíži.Mne v 43 r dal gynekológ žiadanou na denzitometriua beriem prípravky.Kolegyna 60 r má zlomený krcný stavec a tlačí jej na nervy.
@anonym_autor žiadny post nepotrebuješ telu robiť ďalšie stresy.Chod do dr.Max neviem či vo všetkých, ale urobia ti za 10 eur diagnostiku, ak máš ich vernostnu kartičku.
Tuk, voda všetko...chatgpt ti spraví jedálniček vôbec nemusís hladovať iba správne jesť.Ppjde to len to chce cas
@anonym_c655a1 má po 50-ke, už má toto všetko dávno z sebou… má všetok čas sveta pre seba…
@biba_18 ja tiež, ale ten čas stále nemám, aj keď robím všetky možné športy, keď mám len trochu voľného času. Prišli totiž vnúčatá 🙂.
A chcem tráviť čas aj s mužom, tiež dospelé deti ma niekedy potrebujú, rodičia, takže tak ako za mladi, plánujem, aby som všetko stíhala
Osobne si myslim, ze to nie je o tom kolko vazis (ak teda nie si vyslovene obezna) ale aku mas stavbu tela, teda kolko tuku a svalov mas. Ja som napriklad zacala v januari silove a pribrala som. Sice len kilo ale vaha nejde dolu. Mam 42 rokov a hormonalne problemy a odmietam hladovat. Pouzivala som kaloricke tabulky a na to, aby som schudla, by som musela jest menej ako 1500 kalorii denne, ja to proste odmietam sa takto obmedzovat. Napriek tomu, ze som neschudla sa citim vo svojom tele fantasticky odkedy dviham cinky. Ano, uz nie som to chude dievcatko co vyzeralo ako modelka. Som zena, silna, sebavedoma a nepotrebujem v 40tke vyzerat ako nastrocna. Zacinam vidiet obrysy svalov na ramenach, mam vyformovany zadok, aj saty mi sedia krajsie okolo pasu. Muz mi casto hovori, ze vyzeram fit. Zas nosim obtiahnute tricka, ktorym som sa poslednych par rokov vyhybala kvoli tuku na bruchu a aj na ramenach. Mam 170 cm a 64 kg. Tie zmeny su pomale ale su. Teraz zas zacinam pouzivat kaloricke tabulky ale to len kvoli tomu, ze jem dost vela zbytocnych kalorii vo forme snackov, tak to chcem okresat a trochu pridat v spalovani tukov nech je tie nove svaly viac vidno 😁 okrem toho sa snazim spravit 7000 krokov denne, ak ich mam za den malo, dobieham to vecer pred telkou.
@anonym_ef04c2 brucho po babke je čo? Babka nevedela, čo je diastáza, určite ju neriešila. Ty vieš, čo je diastáza, tak si ju rieš a cvič a brucho nebudeš mať po babke.
@anonym_f02d23 Nikdy som nemala.ploche burcho, ani ked som nemala deti a cvicila dvakrat tyzdenne. Som typ jablko. A inak som stihla. A brucho nemam obrovske, len vidno, ze som rodila cisarskym. Tam nemozes hicvo na brucho cvicit, na to ma upozornovala aj baba na pilatese, davala minuplne ine cviky ako ostatnym.
@anonym_f02d23 Nikdy som nemala.ploche burcho, ani ked som nemala deti a cvicila dvakrat tyzdenne. Som typ jablko. A inak som stihla. A brucho nemam obrovske, len vidno, ze som rodila cisarskym. Tam nemozes hicvo na brucho cvicit, na to ma upozornovala aj baba na pilatese, davala minuplne ine cviky ako ostatnym.
@anonym_ef04c2 ja viem, mám tiež diastázu a riešim si ju s fyzioterapeutkou. Jablko je najnešťastnejši typ postavy, tak toto nezávidím.
mne to nejde už ani po štyridsiatke☹ Začala som poctivo cvičiť a jesť menej no váha zostáva rovnaká alebo ide pomaly hore☹

@biba_18 super, a na deti, rodinu, pracu kedy zvysi cas 🙂 v tomto to mame zeny tazke...
@anonym_c655a1
Aké deti v 53?
Skôr vnúčatá nie?