Ako schudnúť pri problémoch so štítnou žľazou?
Dobrý deň, mam problém zo štítnou žľazou, začala som priberať veľmi moja váha bola 60kg a terás mam po 3 mesiacov 80kg strašne rýchlo som nabrala váhu bola som u endokrinológicky dala mi lieky myslíte že schudnem?
Záleží od tvojho životného štýlu a aké si mala výsledky, ako telo bude reagovať na lieky ale výrazné schudnutie napr. Tých 20kg na pôvodnú váhu by som nečakala max pár kg dole.
@donutka99 Ja som dodnes neschudla na pôvodnú váhu po druhom pôrode a už v zúfalstve som po rokoch , bola
na endokrinológii pre istotu a tiež štítna.
Schudla som iba raz keď mi prestalo chutiť jesť. Stresy, problémy..Jedla som minimálne množstvo (ako dieťa).Nikdy sa mi nepodarilo tým, že znížiť porcie. Pretože si neviem zvyknúť byť bez sladkého,slaného,pečiva.To bežné stravovanie čo varim doma. Žiadne prejedačky,jem normálne všetko v menších porciach a nikdy som neschudla ano deko.Jedine tým, že mám veľa pohybu som so udržala.
Do toho menopauza, celé zlé. Doktorka mi povedala na rovinu,že sa treba stravovať striedmo a veľmi vyvážene,zeleninu, ovocie, vylúčiť pečivo, sladké a že potom nebudú za tým ani problémy zo stitnou. Máme mladú doktorku a sama povedala, že celý život aj po deťoch so drží váhu len vďaka tomu,že je vyvážene,v malých porciach ,neje biele pečivo ani nič z bielej múky, pije len vodu.No ďakujem pekne. Tak som u nej uz viac nebola.
Môžeš schudnúť ak chceš a budeš za to aj niečo robiť. Mám zníženú funkciu štítnej žľazy a pred vyše 20 r som schudla 40 kg a liečim sa od puberty
@donutka99 Da sa schudnut, ale budes musiet upravit stravu a zmenit zivotny styl. Ja som tiez rapidne zacala priberat, ale deficitom a pohybom som schudla na aktualnych 55 kg. Zial sa treba zmierit s tym, ze to, co je pre zdraveho cloveka "normalna porcia" a "normalne jedlo" uz pre schudnutie a udrzanie vahy jednoducho nebude stacit. V podstate som iba viacej obmedzila rafinovany cukor (nie uplne 😁) a zmensila porcie. No a obcasne prehresky su uplne v poriadku.
@stellarstar Veď práve vyše 20 rokmi. V mladosti to ide ľahko.
@oceanahory A mne to žiaľ nestačilo vôbec .
Schudnes, ale bude tá to stáť viac námahy ako keby je štítna v poriadku
@donutka99 ťažko povedať ako to bude. Niekedy trvá správne nastavenie liečby aj rok. Väčšina ľudí ak ma správne nastavenú dávku tak prestane priberať a niektorý aj trochu schudnú .
Zvyšné kg musíš schudnúť vedome a bude to možno 3 x pomalšie ako u bežných ľudí. Pri nefungujúcej štítnej sa v tele drží voda a sú opuchnutejsi takže vyzerajú tučnejšie než v skutočnosti sú
Ak ti môžem poradiť, začni si rátať kalorie, športovať a pravidelne sleduj váhu. Každe kilo co priberies bude extrémne tazke sa ho zbaviť.
Ja mám brutálne prísny režim, absolútne ziadne sladkosti, ziadna múka, vyprazane ani mastné, 6 x v tyzdni šport, fyzicky náročnú pracu a denný prijem 1350 kcal. Keby som zdravá tak by som mohla zjesť tých kcal 2000 , čiže v podstate jem o 1/3 menej než bežná žena, jedine tak nepriberam.
Teraz som bola na kontrole, zvýšila mi o dost dávku liekov tak dúfam ze sa to nejak ustáli, tučná byt odmietam to radšej budem ďalej hladovať
.
@donutka99 pokial mas lieky a si nastavena spravne tak si v stave ako keby stitna zlaza bola uplne v poriadku takze pokial je toto splnene tak nie stitnazlaza za to nemoze a pribrala si lebo si sa prejedala
Ta stitna je svina. Ja som po prvom porode schudla na dievcensku vahu za 9 mesiacov, nie ze povodnu, ale fakt dievcensku. Bez namahy a este som aj vyjedala chladnicku po nociach. No a po druhom porode sa to dokafralo, lebo stirna, ale paradoxne hyperfunkcia. Zacala som rapidne chudnut, ale hned sa na to prislo a po liekoch sa mi uplne zastavil metabolizmus. Zistili mi aj Graves, aj Hashimoto. A po Thyrozole som zacala naberat. Dalsie porody to iste, plus vykosy tlak, ze ani cvicit, to bolo mega, tlaky do 200/135.
No a po 4.dietati a v 41 rokoch od septembra som plus 8 kgbez zmeny stravovacich navykov, este dokonca mam viac pohybu ako ked sme byvali v byte, tu aj skolku mam dalej. So stitnou som v remisii, ale protilatky stale su, v poslednej dobe som totalne bez energie, fucim, je mi zle, zavodnena. No uvidim, co po kontrole. Ono to je casto aj tak, ze v podstate mas lieky, lenze telo mozno nevie premenit ten zasobny hormon fT4 na fT3, co je aktivny hormon a mas to. Telo strada, ako keby si mala hormonu stale malo. Lenze toto sa u nas neriesi. AIT proces Ti lieky nezastavia, takze tkanivo sa odburava a preto potrebujeme coraz vyssie davky. Lekari ani neberu fT4 na kontrole, nie este fT3, spravia TSH a podla nich to staci. Ale pravda je niekde inde. Xy zien by o tom vedelo rozpravat, ze priznaky im napriek liecbe neustupuju. A nie kazdy moze ist za par lekarmi do Rakuska ci Nemecka, co to riesia inak a komplexne.
@taktotedanie nemusi to takto vobec byt. Toto co pises, je sice pekna teoria, ale absolutne netusis, ci jej telo dokaze premenit fT4 na fT3, aky ma pomer a este existuje tzv. reverzny fT3. Az tak sa v tom nevyznam, ale mam skusenosti, ze ak mas dostatok alebo viac fT3, tak metbolizmus fici jedna radost. Ja mam totiz Graves Basedow a ked som mala zvysene fT4 a hlavne fT3 (kde horna hranica bola 6,5, mala som tusim 23), tak si mala vidiet, ako mi klesol cholesterol, triacylglyceroly, chudla som ako nic. A ked hodnoty po Thyrozole klesli pod optimum, stale boli ukazkove, doktor spokojny, ale ja uz som mala priznaky hypofunkcie, lebo fT4 mat 10 je uz fakt malo, hoci si v tabulke, tak aj cholesterol siel hore. Ono je to proste zlozitejsie trochu.
@nevenka viem no zeny sa na stitnu radi vyhovaraju
Co nekupis nezjes jednoduche pravidlo, nezvrdim nejake to kilo fajn ale nie je cistych 20-30kg len stitna zlaza
@deedol je taka skupina na FB, venuju sa tam baby tomu, ja som to len okrajovo zachytila, co vsetko riesia. Ja som primarne mala tu Gravesovu chorobu. Je to ale v principe o tom (a tiez len niektori lekari), ako sa snazia znizit AIT proces, protilatky a doplnat bioidenticke hormony, teda nielen cisty systeticky fT4, ale komplex.
@taktotedanie hormony su svina proste, kym nezazijes, nepochopis. Nikde netvrdim, ze 20-30 kg je cista stitna zlaza. Ale Ti poviem jedno, ze kym nezazijes taku brutalnu unavu a vycerpanie organizmu, tak nepochopis, nevladzes ani prstom pohnut, nie este cvicit a ked mas k tomu spomaleny metabolizmus, lebo to nie je len 1 priznak, ale xy problemov s tym suvisiacich, tak ani stravu nezmenis a mas zrazu +10, ani nevies, ako.
Ja som mala opak, po druhom porode, ja som chudla 2 kilo za necely tyzden, len taky fukot, kym mi to nezastavili liekmi. Triasla som sa ako osika, nespala som, vlasy v chumacoch padali a tlak do 200/125. Zase pri spomalenej cinnosti mas ine problemy. No a pri dalsich atakoch som uz nechudla, ale mala vlci hlad, nedalo sa to ovladat, to bolo strasne.
@deedol jooooj, rozumiem. Ja mam teraz zadanu strednu aktivitu, mam nejake cvicenie, co vladzem tak 3x do tyzdna, ale nic extra, plus dojcenie, mne vyratalo 1600, ale ja som hladna aj na tom. A bielkoviny mam problem stale doplnit.
Ja mam inak 152 cm a 68 kg, co uz je mooooc, tych 8 mam od septembra na sebe. Ale u mna robi vela aj nespanie, unava celkova a stres, sme sa stahovali v lete a stale si neviem zvyknut. A to len tak nezmenim, co mi vadi. A uz aj vek, budem mat 42. Takze ja si myslim, ze by som chudla tiez az niekde okolo tych 1300 mozno, ale to by som nezvladla len tolko malo jest. Mne kolkokrat pride az na zvracanie, ze potrebujem daco do zaludka a hypoglykemia, uz aj dnes, ked sme z kosyola prisli, som si musela dat za lyzicu polievky, kym sa hriala, zo ra som kus masa, kym som cakala na starsie deti. A to som predtym na desiatu mala kus bananu.
@deedol rakuski lekari vedia predpisat hormon T3, sama s tym zacinam buduci tyzden
@tehulka2011 dakujem za info, skusim si o tom viac nacitat.

z mojej skusenosti zial neschudnes, len prestanes priberat.