Ako ste sa naštartovali na chudnutie?
Co bol ten zlom kedy ste si povedali DOST a zacali ma sebe tvrdo makat?ja uz nemam taku pevnu volu ako pred detmi😔zacnem cvicim dodrzujem stravu ale uz to nie je 100%a hlavne nevidim vysledky tak som z toho nestastna😔😔😔mam pocit,ze na mna uz nefunguje nic😢
Ahoj tvoja výška váha?
Ako vyzerá tvoj deny jedalnicek?
Kolko x tyzdene cvicis a ako dlho.
"Ulietavas na niecom slane sladke ..
@lilu7 ja som sa cez 10 rokov pokusala o racio stravu lebo som chcela zodpovedne varit zdravo celej rodine... Ale nechutilo mi to, nikdy som si na to nezvykla, stale ma to neumerne zatazovalo - vymyslat co uvarit aby to bolo zdrave a nonstop vycitky ze to nebolo uplne racio. Postupne som pribrala 20kg lebo frustraciu z nechutnej stravy som si kompenzovala sladkostami. Nakoniec som sa na raciostravu vykaslala. A potom som raz upratala skrinu - vyhadzala som vsetky male veci, ved uz do nich aj tak neschudnem ked nedokazem jest racionalne. Paradoxne prave to bol bod zlomu 🙂 Pomohlo mi to v tom, ze pre mna zacala byt prijatelna predstava "nerozumneho" chudnutia. Vdaka tomu som natrafila na intermittent fasting, to mi perfektne sadlo na moj zivotny styl a po roku je tych 20 kil bez namahy fuc 😎 Takze za mna - ak nieco nefunguje, nesedi ti, skus radsej uplne iny pristup, aj ked je podla inych ludi nespravny. A uprac si skrinu 🙂
@zuzka102 ako pise monika, mas obmedzene casove okno kedy jes a mimo neho nejes nic (nesmie byt ani smotana do kavy, ani napoje s umelymi sladidlami aj ked maju nulovy obsah kalorii). To okno moze byt v zavislosti od tvojich cielov rozne dlhe, na chudnutie sa odporuca vacsinou 4-8h, a malo by koncit najneskor 3h pred spanim. Ja som zacinala s 10h jedenia denne a prve 3 dni som vecer mala problem vydrzat, na stvrty den som si uz zabudla dat veceru lebo som ani nebola hladna, a nikdy viac som s hladom problem nemala, postupne som jedenie skratila na 5-6h denne, vacsinou ranajky a obed. Mne to vyhovuje kvoli tomu, ze pri racio mi vychadzali velmi male porcie (som velmi nizka a mam sedave zamestnanie, takze mam mizivu spotrebu) a bola som vlastne stale hladna, bol velky problem 5x denne skoncit s jedenim bez toho aby som mala pocit ze som sa nasytila, a zelenina mi vobec nechuti. Takto si mozem dat 2 normalne velke porcie za den, najest sa dosyta oblubenych jedal a nie som vobec hladna. Pri dvoch jedlach denne je priestor aj na pamlsky ci kalorickejsie jedla, ale samozrejme netreba cakat ze sa clovek bude objedat denne 6 hodin vkuse knedlami a schudne. Ale taka bezna strava, napr. menucko v zavodnej jedalni je uplne v pohode. Je to okrem ineho velmi dobre na riesenie roznych hormonalnych problemov, napr. cukrovka 2. typu, PCOS, nepravidelny cyklus a pod.
@quaxi no veru ani ja by som pri tomto nemohla fungovať, jem malé porcie ale keď nejdem spať do 1,5 hod. po večeri, tak som zase hladná. Ja som si včera robila na dnes karfiol vo vajci a v bezlepkovej strúhanke zapečený v rúre, večer som neodolala a celý som ho zjedla. Do ráno 0,5 kg dole. Aj ma to zasýtilo aj som schudla. Len čo teraz na obed. Okrem polievky zeleninovej hustej nič nemám. Kúsok odo mňa je taká menšia pekáreň no budem musieť si niečo kúpiť tam keďže mám dnes dlhší deň.
ja som tiez bola schopna chudnut (a teraz sa udrziava)! len tak, ze jem kazde 3h nieco.. len tak som schopna vydrzat, lebo si dam nieco male, nieco medzitym porobim a 3h ubhenu a zas si viem dat nieco a zas vydrzim dalsie 3h atd.. a uz je telo tak naucene, ze aj keby sa na hodinky nepozrem, normalne citim, ze je cas na "dalsiu davku" 🙂
@zuzka102 @kvetinka75 treba si najst to co vam vyhovuje a funguje, nebat sa skusat aj nieco netradicne, prave o to ide. Mozno vam sadne vegetarianstvo, paleo, nizkosacharidova strava, krabickova dieta... Cokolvek co dokazete dodrziavat dlhodobo je urcite zdravsie nez zostat obezna 🙂 Ja som sa dllllho snazila o male porcie zdraveho jedla 5x denne a ine som ani nechcela skusit, lebo som to nepovazovala za zdrave, mala som kopu predsudkov, a prave ten moment ked som konecne uznala ze klasicka cesta pre mna nie je vhodna, mi nakoniec pomohol. Teraz nechapem ako som mohla byt taka hlupa, 10 rokov skusat dokola to iste a stale si sama pred sebou nepriznat pravdu, ze mi to nevyhovuje. Ked som zacinala s IF tak som si povedala ze tomu davam 2 tyzdne, tiez som bola taka ze by som jedla najradsej kazdu chvilu tak som si to moc nevedela predstavit, ale po tyzdni som uz mala jasno v tom ze takto chcem pokracovat.
@quaxi ja skúšam všetko možné, len času na prípravu a niekedy nákup surovín nie je. Nie každý deň sa mi dá dodržať to , ale už si nerobím z toho veľkú hlavu. Ja musím jesť viackrát denne a musím mať sladké, tak to riešim rôznymi jedlami s mrkvou a medom. Alebo sem-tam sušeným ovocím. Snažím sa sušiť doma a nie kupovať, kde je kvantum cukru.
A čo je to IF?
@kvetinka75 IF je intermittent fasting. Mne velmi vadilo to zhananie surovin, vymyslanie co varit, potom aj tak vnutorna nespokojnost lebo to bud nebolo dost zdrave, alebo to nebolo chutne a syte tak som bola hladna a snorila sladke... IF ma od toho oslobodil - na ranajky mam stale to iste, suroviny nakupim raz za 2 tyzdne (trvanlive mlieko a musli) a obedy si mozem davat v praci v jedalni a neriesit zlozenie. A potom uz mam pokoj lebo viac nejem.
Cim viac krat za den jes, tym viac musis dbat na zlozenie stravy. Pri jednom jedle by si sa mohla takpovediac obzrat hocicim a aj tak by si ledva pokryla dennu davku energie, pri piatich jedlach musi byt vyber jedal striktny, pretoze po kazdom jedle sa vyluci inzulin, co je 5x denne pre telo uz velmi vela. Preto sa teraz uz aj upusta od tych odporucani na 5 jedal denne (nemusis ani sledovat svetovych odbornikov, vravi to napr. aj u nas Bukovsky, ze denne sa ma jest len 3x, teoria 5 jedal denne je povazovana za jedneho z vinnikov epidemie cukrovky 2. typu). Inzulin je hormon ktory vravi aby sa cukor z krvi presunul do tukovych zasob. Je jedno ci je tam ten cukor z cokolady, medu, domaceho suseneho ovocia, celozrnneho chleba ci ryze natural. Cim viac cukru v krvi, tym viac inzulinu a viac tukovych zasob. Preto pri 5 jedlach denne musis velmi sledovat, aby si mala minimum cukrov, len primerane mnozstvo zlozenych sacharidov, a zaroven neustale deficit energie a budovat svalovu hmotu ak chces chudnut.
@quaxi no neviem, len tak zbežne som to prešla a raňajkovať až o 10-tej je pre mňa neskoro. Vstávam o 5,30 hod. Ráno mám nejaké cvičenie, 50 min. rýchla chôdza a čakať až do 10-tej to už by som odpadávala od hladu. A taktiež jesť naposledy obed a potom už nič, obávam sa, že by som sa zobudila na vlčí hlad v noci. Mne toto nevyhovuje, ja musím jesť častejšie. A čo sa týka Bukovského, ja osobne ho nepovažujem za odborníka na stravu. A hlavne soju , tofu a pod. nepovažujem za zdravé a nejadávam to. A aj jedenie 3x denne je pre mňa málo.
ranajkami nastartujete metabolizmus mate jest kazde 3 hodiny a 2 hodky pred spanim este napr. cottage
@tiper24 presne tak, ja keď idem na krv a nemôžem sa ráno najesť, tak sa mi točí hlava, som slabá, na odpadnutie, oblieva ma studený pot a to vstávam tesne pred odchodom a idem k dr. Neviem si predstaviť fungovať tak ako fungujem a nenajesť sa.
@kvetinka75 uz len skakanim cez svihadlo si vyformujes postavu polhodinka denne za rok a je to 🙂
@tiper24 že polhodinka 😅, skúšala som, 1 minúta a bola som KO
@kvetinka75 ved nemusis vkuse polhodku poskaces minuta pauza a zas 🙂
@tiper24 len ja som po tej minute vyradená a vééééľmi dlho 😉
@kvetinka75 nemusis robit vsetko hned na 100%, ani sa to neda. Aj ten IF tak funguje, staci zacat tym ze nebudes jest 12h za den, po tyzdni alebo mesiaci 11, potom 10 atd - postupne si zvyknes uplne bezbolestne. Takisto cvicenie, je urcite lepsie zacat hoc len minutou a postupne pridavat, nez si povedat ze 30 minut naraz nezvladnem, tak ani nezacnem.
@kvetinka75 nemas kondicku o tom to je 😝🙂
Neviem si predstavit hladovat.😐..ani jest 3x za den 😐asi by som bola hladna..radsej 5x za den mensie porcie ved aj uhorka s cottagom sa povazuje za "jedlo"
ja jem aj 6-7 x 🙂
ahojte tak toto som aj ja potrebovala, dost dlhy cas po porode som uz a nie ze by som sa dostala do povodnej vahy ba prave naopak, este som aj nabrala akosi a ani neviem ze ako, hamba mi ozaj, skoro do nicoho sa nevtrepem, neviem ako mam nastartovat moje telo aby som schudla vola je ale akosi mi to nejde, pritom nejem zle ale co mi najviac asi zle robi je firemna strava,,,, nevyjedam sladkosti a hold akosi smola, snazim sa vyhybat kazdodennemu vyjedaniu masa a tucnych jedal ale co mam este robit aby mi nesla vaha hore ale dole? uz som si vytiahla stacionarny bicikel ze zacnem zas byciklovat po veceroch rada by som zacala aj cvicit ale to uz neviem ci dam...
Zavodne stravovanie, bud si varia sami alebo dovazaju jedlo

Behat som zacala po 3rokoch teraz kym je pekne este na zaciatku davam cca 4km. Prinutim sa aj cvicit doobeda ked maleho uspim, aj sa pomerne zdravo stravujem skor si myslim ze jem malo 😕a kebyze mam viac casu si jedlo pripravovat by bolo lepsie😕nejako sa musim zorganizovat uz😔ajked mi okolie hovori ze vyzeram dobre,necitim sa dobre vo svojom tele😔