Ako začať behať?

dqqq
19. apr 2025

Mam 15 rokov a chcela by som začať behať ako by som mala začať? Nemám skúsenosti s behom ako spravne dýchať a ako začať? Aby som po trebárs 2 minútach rýchleho behu nelapala dych. Ako ste začínali vy s behom? Ďakujem za každú radu

dqqq
autor
19. apr 2025

A ako beháte v zime? Keď je sneh alebo sa šmýka, ked niesu až také dobré podmienky na beh

cindy22
19. apr 2025

@dqqq zober tenisky a zacni🙂 môžeš začať napr s 3-5 km, uvidíš koľko vladzes. Keď som začínala tak som 5 km zabehla s 10 prestávkami, teraz naraz zabehnem aj 15-20.
Ak si chceš zaznamenať progress, dobrá je napríklad appka strava.

fruitys
19. apr 2025

Snaž sa to zo začiatku neprepáliť (dlhý, vyčerpávajúci beh a pod.) aby si neskončila so zranením skôr ako vôbec začneš. Pred behaním sa trochu rozcvič a aj po (ak sa rozhodneš behať aj nabudúce a celkovo pravidelne, potom si ten strečing naštuduj viac ).
Začni behať zľahka (vôbec nejde o rýchlosť, stačí fakt pomaličky) tempom, ktoré udýchaš. Ak sa ti bude dať, nadychuj sa nosom (závisí to aj od tempa). Indiánsky beh by ti mohol zo začiatku sedieť - striedanie behu a chôdze. Taktiež si pozri techniku, nech máš aspoň predstavu, ako sa má vlastne správe behať (ale toto nemusíš až tak extra riešiť ak ešte len zisťuješ, či ťa to bude vôbec baviť).
Ak je chladnejšie počasie či fúka, snaž sa trasu plánovať tak, aby si zbytočne dlho nekráčala domov po zime (aby si neprechladla a podobne).
Ak ťa to začne baviť a budeš chcieť behávať pravidelne, kúp si lepšiu bežeckú obuv a doštuduj ako správne behať a veci okolo toho 🙂

taktotedanie
19. apr 2025

@dqqq nasla by som si ihrisko kde je bezecka draha a urobila napr dva tri kolecka a po nejakom case tyzden dva by som pridavala dalsie
Alebo okolo bloku

lubossi
20. apr 2025

na zaciatku je dobry fertlek - kombinacia behu a chodze ked uz nevladses.. proste posilnit tie spravne svaly na zaciatok

okseen
20. apr 2025

@dqqq poviem ti to, čo mi povedal môj známy, ktorý sa stará o vrcholových športovcov. Akýkoľvek beh ničí kĺby a chrupavky. Ak to budeš robiť dlhodobo, zničené ich budeš mať zaručene. Preto robím to, čo mi povedal. Slapem do kopca, tep stačí mať okolo 120 max a takto vydržis dlhodobo xxxx rokov bez zničených kolien a bolesti. Áno, ostatní nech si ich mlatia tie chrupavky a aj tak budú mať bolesti na sto percent. Áno, aj ja si pár sekúnd pobehnem, ale sú to sekundy, lebo ja chcem fungovať do 80 tku kým iní už budú nohy ťahať za sebou a budú mať v 60 tke operácie a ťahám na 50 a nič ma neboli. Takže čím skôr si začneš ničiť kĺby, tým rýchlejší výsledok. A ešte mi povedal, že chôdza je jediný najbezpečnejšie šport.

petruldo
20. apr 2025

@cindy22 ak doteraz nikdy nebehala, tak po tvojej rade po 200-300 metroch skončí bez dychu a s pichanim v boku a bude po behani

petruldo
20. apr 2025

@dqqq hlavne pomaly, začni rýchlou chôdzou, postupne pridáš poklus a keď to budeš cítiť tak beh. Časom sa vypracujes aj k zabehnutiu 5 km v jednom kuse. Ideálne začni na bežeckom ovále. Dýchanie nádych nosom, výdych ústami, v zime nosom, pomaly.

janno31
20. apr 2025

@okseen to že sa ničia kĺby a chrupavky je polopravda. Áno zničia sa ale zároveň sa aj regenerujú a tým sa posilňujú. Z opačného hľadiska keď sa človek nehýbe je obézny tie kĺby trpia oveľa viac a permanentne bez možnosti regenerácie. A nielen kĺby ale aj orgány a celé telo. A takýto človek má ďaleko väčšiu že v 50-60 bude tie nohy vláčiť za sebou ako ten čo sa hýbe.

okseen
20. apr 2025

@janno31 vid naša Zora s oboma umelými klbmi 😂😂😂😂

okseen
20. apr 2025

@janno31 jak starnes sa ti všetko pomaly regeneruje a ničiť niečo, aby sa to potom mohlo regenerovať je fakt ze 🤦‍♀️však nech trénuje rýchlu chodzu do kopca, tam nepriberie a buduje výdrž a nenici si nič. A to vraví môj známy co fakt trénuje tých vrcholových športovcov. Tak komu inému veriť keď už nie niekomu, kto vidí denne zničených športovcov a furt im hovorí stop a oni nie. Sak športom k trvalej invalidite

janno31
20. apr 2025

@okseen ale tiež miešať vrcholových profi športovcov s hobby športovcami nieje celkom ok. Taký 45-50 ročný sa už nemôže rovnať s 20-30 ročným v profesionálnej sfére. Ale aj to ego a fizycky to ešte dokážu ale môže si to už vybrať svoju daň. Ale keď sa bavíme o hobby nie o profi športe tam je to iné. Ako mám zatiaľ 34 ale myslím si že tá staroba aj ten pokrocilejsi vek sa odvíja hlavne podľa toho aký základ si spraví človek v 20 a 30tych rokoch. Pri hobby pravidelnom pohybe bude tá staroba určite lepšia s menej problémami ako pri sedavom spôsobe života. Ja tiež čo si všímam na súťažiach aj ženy 55+ a sú na tom kondične lepšie ako väčšina populácie. Ku príkladu trať 20km niečo cez 500 výškových a na 18tom kilometri že ju predbehnem a proste to nešlo. A časy boli pod 2 hodiny v cieli. A vobec nemám pocit žeby to smerovalo na operačný stôl na výmenu kĺbov alebo niečo také..tie profesionálne časy boli ustrelene niekde úplne inde..

okseen
20. apr 2025

@janno31 chrupavky a kolená sa zničia aj bez vrcholového športu. Prirodzene sa opotrebuvaju a niekomu rýchlejšie presne preto, že naše telo aj tak nikdy nebolo uspôsobené na beh. Vzdy sa človek presúval chôdzou a rýchlou chôdzou. Nie behom. A tak to bolo a je evolučne. Naše telo potrebuje chodzu rýchlu chodzu a nie beh. Ale komu niet rady tomu niet pomoci.

janno31
20. apr 2025

@okseen práveže evolučne sú presne nato určené aby dokázali behať aby boli v pohybe. Aj toho mamuta keď išli loviť museli sa rýchlo presúvať a naháňať ho. Veď aj to zviera sa snažilo ujsť preto sa evolučne nohy usposobili tomu aby mali prevahu nad tým zvieraťom a dokázali ho uloviť

sense
20. apr 2025

@okseen mám dvoch kolegov jeden má 61 ten beháva halbmaratony, a druhý má 59 a zabehol na posledných pretekoch 10km za 45min.....nevraviac o tej babke predpokladaný vek 65-70r ktorá si 3 krát do týždňa chodí pravidelne zabehať svojich 45min na pás do fitka ...čiže toľko k tým ponicrnym kĺbom a chrupavkam....ono vrcholový športovec a rekreačný je dosť veľký rozdiel

okseen
20. apr 2025

@janno31 90 percent dňa nikto nebehal a o tých nižšie spomenutých par co behavaju po 60 sú čisto výnimky o ich zdravotnom stave a bolestiach sa nikomu nech valia a ak ich naozaj nemajú tak sú čisto šťastlivci teda vynimky

okseen
20. apr 2025

@okseen 99 percent ľudí nad 60 rokov ma už všetky možné bolesti a choroby. Takže par výnimiek je nič oproti realite

fruitys
20. apr 2025

chúďa dievča, ktoré si teraz číta tieto komenty 🙂 Ale samozrejme, ak jej to má byť k dobru, tak ok.

@okseen v súvislosti s behom do kopca som počul o väčšom riziku vzniku kŕčových žíl, neviem, či je to pravda. Ty síce hovoríš o chôdzi do kopca, ale v princípe by to potom bolo asi podobné, len s pomalším progresom (?).

A od angiologičky, v súvislosti s kŕčovými žilami, že pri behu sú otrasy a že je lepšia rýchla chôdza, bicykel atď. Na druhej strane, ak by človek nemal robiť nič, tak ten beh je asi predsa len lepšiu voľbou. Každopádne by ma to tiež zaujímalo, aký majú na to názor odborníci.

okseen
20. apr 2025

@fruitys to je mýtus – chôdza do kopca naopak pomáha pri kŕčových žilách.

Prečo?
• Zosilňuje činnosť lýtkových svalov, ktoré fungujú ako „druhé srdce“ – pumpujú krv späť nahor proti gravitácii.
• Zlepšuje krvný obeh v nohách.
• Znižuje tlak v žilách a tým pomáha predchádzať zhoršovaniu kŕčových žíl.

Samozrejme, ak má niekto veľmi pokročilé štádium, môže cítiť diskomfort – vtedy treba kompresné pančuchy alebo odbornú konzultáciu. Ale pri miernych prejavoch a prevencii je chôdza (aj do kopca) úplne výborná vec

Mam kŕčové žily a aj srdce choré vrodene a sama angiologicka a kardiológ mi povedali, že dobre ze chodím denne a co najčastejšie do kopca, že si neznicim kĺby a podporujem prúdenie krvi v žilách + srdce a nielen že mi to potvrdili oni, ale aj ten moj známy.
Mladá bude tak behať raz týždenne a po pár mesiacoch uvidí, ci ju po behu nebudú bolieť kolená. Ved nech si každý robí jak chce a potom nech povie o par rokov.

cafelatte
20. apr 2025

@okseen musím len súhlasiť a každý kto sa zamysli mu to príde logické, rýchlu chôdzu robím 5 rokov a nedám na ňu dopustiť. Ak chce byť človek pohybovo fit treba denne nabehat 10 tis+ krokov aj po 60tke...spravnym pohybom sa svaly šľachy chrupavky regeneruju.

heln
20. apr 2025

@dqqq nevsimla som si v komentaroch, ale pred behom by to chcelo rozcvicku, trochu strecingu. naozaj netreba hned behat neviem kolko aby si hned nechytila zapal priedusiek. na zaciatok mozes zacat s rychlou chodzou, pojdes rychlo jednym smerom 15 minut, potom sa otocis a pojdes nazad, trochu da zadychas, zvysi sa ti tep. po par dnoch mozes aj behat podla toho kolko vladzes, dalej to prisposobis svojim potrebam, poguglis, mozno stretnes nejakeho ineho bezca a hodite rec.

janno31
20. apr 2025

@okseen ani sa nechcem hádať ale tieto tvrdenia že beh škodí kolenám je skrátka v priamom rozpore s tým čo mám odsledovane na sebe. Áno tiež mi v začiatkoch keď som začínal s behom do kopca ruplo koleno a na skoro na dva mesiace odstavilo od behu. Problém je ten že svaly sa regenerujú oveľa rýchlejšie ako chrupavky. Preto sa to môže stať že sa tá chrupavka vyderie rýchlejšie ako by sa mala a potrebuje viac času na obnovenie. Ako aj chôdza do kopca je tiež okej ale aj z vlastných skúseností ten beh do kopca čo cítim a vidím na sebe len posiluje telo a zlepšuje aj kondičku aj výdrž. Zatiaľ najväčší kopec čo mám odbehnuty - 3 studničky Kriváň (1,50h) čo už je fakt pecka a ani po tomto nemám žiadne náznaky ani indikácie volakych problémov. Práveže sa deje presný opak problémov..

fruitys
20. apr 2025

@janno31 koľko beháš a koľko máš rokov? Lebo taktiež je rozdiel, ak to hovoríš ako mladý človek (či už beháš povedzme 5 rokov alebo 15 od malička) a ak si starší.
Myslím, že na toto by sa našla vypracovaná bakalárka, diplomovka alebo iná záverečná práca, napr. na crzp, kde by to mohlo byť aj podložené nejakým prieskumom, lekárskymi vyšetreniami a pod.

janno31
20. apr 2025

@fruitys mám 34 a tie začiatky boli asi v októbri 2020. Rovinka 5-6 km. Keďže som vtedy akurát prestaval fajčiť tak to bola katastrofa. Aj tempo tepy..teraz ani po tých rokoch nevidím na behu nič negatívne..

ankare
20. apr 2025

@okseen prosím Ťa,opýtaj sa toho trenera,či neskodi silový tréning klbom a slacham. Ďakujem.

fruitys
20. apr 2025

@janno31 tak nech ti to teda vydrží 🙂

quaxi
20. apr 2025

@dqqq tréning dosť záleží od toho, aký je tvoj cieľ - prečo chces behať a akú formu behu chceš robiť? Je rozdiel či chces šprinty, kratšie behy, dlhšie, horské, orientačný... Či ti ide len tak o nejaký pohyb, alebo budovať vytrvalosť, alebo celkovú kondíciu, alebo schudnúť (na to beh nepomôže), alebo natrénovať napr na nejakú udalosť?

okseen
20. apr 2025

@janno31 no tak práve si povedal, čo tvrdím. Toto je to co sa deje, tam prasklo tu puklo tu odstavilo. Presne preto aby ma nič neodstavilo na 40 rokov robím chodzu rýchlu. Nechcem byť odstavena a nepotrebujem robiť nič do extrému. Všetky extrémy skončia aj tak zle. Aj tak mi je jedno, čo si kto robí, ja mam priamy zdroj od odborníka a ten mi to odpovie do detailov. A ostatní nech si robia aj stojku na hlave

ankare
20. apr 2025

@quaxi pri úprave stravy a behaní, neschudnes?

dqqq
autor
20. apr 2025

@quaxi len tak ako detox a aj pre kondičku, tak na začiatku krátke trasy a časom dlhšie by som chcela. Ale nie teraz že šprint ale taky ,,pohodový beh"