Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
musim sa pochvalit, po 17 dnoch som vyskusala beh. Vramci prechadzky som odbhla cca 15min a konecne nic necitim, ziadnu bolest, tuhnutie svalu ani tahanie v krizoch. Cviky z rehabky super zaberaju. Este ma caka terapia ultrazvukom a malo by to byt OK.
Neviem sa dockat behat normalne. Este to chvilu potrva, ale snad uz mam pokoj po 3 mesiacoch.
Dnes idealne pocasie na beh, takze 20cka padla...ja som asi jedna z mala, komu nevadi, ze nie je horuco 😀
Dievčatá, ja som s kamoškou začala behať pred dvomi mesiacmi. Samozrejme, začala som sa zaujímať aj o "zákulisie" behu a v poslednom čase som sa dosť "stratila" v rôznorodých informáciách. Začalo sa to vhodnou obuvou - ešte stále poriadne neviem, na aké topánky sa zamerať. Každú chvíľu sa totiž dočítam čosi iné. Raz je obuv s hrubou podrážkou vhodná, inokedy radia ľahké topánky s tenkou podrážkou. (Ja behám po nerovnom teréne na hrádzi a v mojich botaskách už začínam cítiť, že ma bolia členky, teda najvyšší čas na výmenu obuvi.) Oblečenie mi ani tak nevadí, ešte si vystačím s bavlnenými tričkami (náš rekord je 8 km a ten tak jednoducho neprekonáme). Problém mám však s technikou behu, jedni píšu, že vytrvalostný beh nie je vhodný na srdce, vraj je lepšie striedať šprint s chôdzou, iní tvrdia, že ak si ustrážim pulz, je beh aj na dlhšie trate ok... Raz je vhodné behať 5x týždenne, inde sa píše, že telu treba dopriať regeneráciu a vystriedať prípadne druh pohybu (my chodíme 3 až 4x do týždňa a občas vybehneme na korčule).Ja už teda neviem. S kamoškou sme sa na to dali kvôli kondičke a chudnutiu, ale v prvom rade preto, aby sme vypadli z domu a vyvetrali si hlavy. Čím viac sa však o to zaujímam, tým viac mám pocit, že robím veci nesprávne. 😒 Chcem mať z behu radosť a nie počítať frekvecie, kalórie, odbehnuté kilometre či priemernú rýchlosť. Poradíte mi, ako na to, keď nemám ambície stať sa maratónskou bežkyňou?
@zuzkanik Ja som na tom podobne. Tiez sa jeden den docitam jedno, na druhy den presny opak a potom sa v tom vyznaj. Ja som si povedala, ze zatial si budem behat po svojom, tak, aby som mala z toho radost ja. Nemienim sa stresovat, pre tep, kJ a pod. Sledujem si len cas a km. Ide predsa o moj dobry pocit a nie o zlatu medailu. Mozno casom zmenim nazor, ale zatial sa nestresujem pre nic.
Za krasneho, veterneho pocasia a mrholenia som si dnes odbehla 9.5km 🙂
@zuzkanik podla mna - behaj tak, ako to citis, ako ti to prinasa radost a potesenie. Vezmi si z rad, len to, co chces a vyhovuje ti, nie vsetko povinne...
Ja som dakedy behavala 15km a ani som to moc necitila, potom zmena podmienok - dieta, muzova praca, bola som vdacna aj za 12km, potom dalsie dieta, praca, ulohy, kruzky, atd ...dnes beham 8 a tesia ma rovnako, ak nie viac, ako tych 15 pred rokmi...
Lebo cesta sa stala cielom....
Prajem vela zdaru a endorfinov!
dnes v dazdi a vetre (ciapku mi odfuklo asi 100x) som bola 45 min striedavo beh a chodza a chrbat a noha posluchaju....snad to vydrzi.
Tak ja som včera si úspešne kúpila nové bežecké tenisky, adidas a krásne fialové. Perfektne mi sadli na nohu, manžel mi pomaly nadal,, že behám po predajni pri skúšaní. Dnes som ich vyskúšala a super. Len som čľapla do mláky a blata a sú krásne.....Chcem sa spýtať, bolievali vás kolená pri behaní? Ak áno, čo s tým, nerada by som prestala behať, strešne ma to baví a hlavne aspoň pol hodiny relax od detí ...
ahojte, beham zhruba od januara aspon 1x tyzdenne (plus 1x tyzdenne inline, bicykel, squash alebo nieco). Som si dala tepomer na zaciatku a mala som brutalne vysoky tep, pod 170 to vobec neslo....
teraz po 5 mesiacov uz mam trochu lepsiu kondicku, celkom v pohode zabehnem 6 km, tak som si vzala tepomer znova, tep na 170 mi vybehol hned asi po 1km, po 3km na 180 a uz mi neklesol az kym som domov neprisla...
neviem co s tym mam robit , vsade pisu ze na schudnutie mam sportovat pri tepovej frekvencii 120-140 ale to ja mam pri rychlejsej chodzi (nemam nadvahu, mam taku normalnu kondiciu).
potrebujem schudnut este zhruba 4kg. za poslednych 8 tyzdnov sa mi podarilo schudnut len 1,2 kg (ale napr som dala dole 6,5cm v pase) ☹ fakt neviem co robim zle....
Baby čo chodíte na preteky bývajú tam aj behy pre deti alebo nie,lebo chcem ísť behať nejaký pretek a vzala by som aj deti aby si tiež niečo zabehli ďakujem za odpoveď
tak som aj ja dnes vybehla, teda fuka riadne, ale uz mi to od soboty chybalo 😎
cafte, ja som bola behat klasicky cez vikend... uz som si GPS aj skor zapla, aby mi lepsie meralo, len v nedelu som si to nedopatrenim vymazala... 😠 😔 som ja ale technicky typ... ale na tie vase casy a dlzky veru nechytam...
a prisla som na to, ze na tu moju kavu s mliekom sa mi beha lepsie... lebo v nedelu som vybehla neskor ako normalne, kvoli dazdu a s ranajkami v bruchu som sa tmolila a len cakala, kedy mi to odpipne koniec... 😅 😝
Dnes sa mi podarilo vybehnut a ani som tu nedelnu 20cku necitila....to sa tesim...nasla som si cas na 8km, este dam do piatku nieco regeneracne a hura tesim sa na vikend ze co spacham..
@lubiduch v kazdom pripade svaly vazia viac ako tuk, takze aj v tom to moze byt, a raz za cas pride stagnacia, treba proste vydrzat... 😉 ja na chvilu povolim v strave a som v perdeli... 😝 ja beham na tepovku a skyntam sa, z casu na cas davam intervaly, ale kratke, rozdiel je len v tom, ze mi to rychlejsie prejde pocitovo... 😉
@zuzkanik neries, co kto pise, vsetko je indi vindi, ja si beham podla toho, ako sa mi chce, aku mam naladu, ake je pocasie... takze cisto lazoplazo... ale to ja som tu uplne ze amaterka oproti profickam, co zabehnu paradne... 😉
@lubiduch no keďže som strašne "múdra" zo všetkých tých článkov, chcem sa opýtať, aké tempo máš pri behu? Dočítala som sa, že aj bez tepomeru sa dá zistiť, či máš ten správny pulz. Vraj ak sa dokážeš ešte popri behu s niekým rozprávať, vtedy máš tempo akurát. Ak nevládzeš rozprávať, zníž tempo. Ja som minulú nedeľu prvýkrát po dvoch mesiacoch tréningu bežala 8 km rýchlym tempom a prišla som domov ako zbitý pes. Včera som si dala 5 km, ale tempo úplne mierne, kecala som s kamoškou a cítila som sa super. Existujú rôzne tréningové plány, ako postupne tempo zvyšovať, ale pre mňa je to veľmi komplikované. Som rada, že sa mi podarí 3 - 4 krát vybehnúť na tú hodinku niekam von a vrátiť sa s čistou hlavou a trochu spotená. A čo sa týka kíl, toho by som sa veľmi nedržala. Ak totiž zhodíš slaninu a naberieš svaly, tie vážia viac. Preto sa ja, napríklad vôbec nevážim, ale cítim na oblečení, že slanina išla dolu. 😀 Samozrejme, veľa urobí aj strava a hlavne nejedz ešte aspoň hodinu až dve po behaní. Telo ešte spaľuje. Ja si zvyknem spraviť pol litra zázvorového čaju a vydržím potom až do rána.
@lenica81 ja som tiež amatérka, nehrabem sa na žiadny maratón, ide mi len o to, aby som nabrala kondičku, zhodila pár kíl tuku (dala som si métu, že stačí 5 kg, ale časový horizont nemám) a vypadla z domu. Beh ma naozaj chytil a informácie si zháňam najmä preto, aby som behala pre zdravie a aby som si nejako neublížila. Nejaké pravidlá sa preto snažím dodržiavať. Keďže na bežeckého trénera nemám, asi tiež budem počúvať najmä vlastné telo.
ahojte, ja som tiež čerstvá bežecká nadšenkyňa, rada by som si zdravým pohybom okrem iného konečne pripravila telo na otehotnenie 🙂 fungujem zatiaľ tak, že bežím toľko, koľko zvládnem, netlačím sa do rekordov. ale už som si objednala sporttester, takže chcem začať behať s ohľadom na tep, som zvedavá, aký to bude rozdiel 🙂 mnohí ľudia sa totiž sťažujú, že museli spomaliť. ja behám tak, že bežím, bežím, a potom sa trošku vykráčam, zatiaľ som naraz zvládla intenzívne zabehnúť iba dva kiláky. mojím spôsobom, teda s kratučkými kráčacími pauzami, som sa dostala na osem, minulý víkend som zabehla night run v Tatrách vraj za celkom uchádzajúci čas na amatérku. rada by som teraz pravidelne behala 5 - 6 km a zlepšovala si kondičku, potom prejdem na osem - deväť a hádam sa postupne dostanem nad desiatku. behám mesiac, 3 - 4 krát týždenne a zatiaľ nechudnem. naopak, zväčšujem sa 🙂 a to si dávam dosť pozor už aj na stravu. čítala som rozhovor s nejakým bežeckým trénerom, že sa to môže stať, svalstvo vytláča tuk - mne sa nafúkli stehná a boky, ale mám pocit, že sa začínam trošku inak formovať. tak hádam sa tie tuky postupne spália a budú svaly 🙂
čo by som odporúčala, lebo sa mi osvedčilo, je aplikácia v telefóne, ak máte android alebo iphone, používam micoach a ako záložný mám runtastic (micoachu občas blbne gps), ale je ich fakt plno. meria mi kilometre (musím ale mať zapnuté dáta a gps), čas, pace - teda koľko mi v priemere trvá zabehnutie jedného kilometra. dá sa to nastaviť, aby vás priebežne informoval, čo je pre mňa super motivujúce. potom by som odporučila chia semiačka, dostať ich v bioobchode a zvyšujú energiu. sú známe tým, že nejaký domorodý kmeň, ktorý ich do seba sype, vie zabehnúť veľké vzdialenosti. ja si ich dám niekedy pred behom - lyžička do pohára vody, ony sa tak obalia, dám si k tomu prípadne citrón a kokosový cukor a vypijem. dávala som si to aj pred tým night runom a fakt ma to nakoplo. no a zistila som, že fakt strašne dôležité sú tenisky. pri tých treba naozaj vybrať správne, presne na mieru. presvedčila som sa o tom, že u mňa tenisky brutálne ovplyvňujú výkon.
mozno som sa to tu uz pytala... ale behate niekto s kocikom? o kocik nejde, mam speci na behanie, ide mi skor o techniku... mam ho cely cas tlacit alebo si ho posuvat pred sebou radsej? mm zacina sezona, nemoze strazit decka, tak som uvazovala, ze budem chodit behat tak, ze starsi pojde na biku a mladsi bude sediet (nema s tym problem) v kociku...
@hallie no to mas s tym sporttesterom pravdu... ja s nim neviem behat, stale ma to tlaci, aby som pomalsie behala, ale o moc nejde... ale zas ked behas rychlejsie, tak tuky nespalujes... ja sa snazim striedat tempo a na koniec si dam co najrychlejsie, iba na kusok, aby dlhsie potom spalovalo... ale mozno to robim zle... to je len taky moj nazor, co som si tak zozbierala infosky...
@tilly no, tie tuky spaľuješ vtedy, keď si v správnej tepovke, a ak je to pri pomalšom tempe, tak sa asi treba prispôsobiť... ja si myslím, že nebehám rýchlo, preto som fakt zvedavá, či ma to bude ešte spomaľovať.
vraj ideálne sú šprinty striedané s chôdzou, teda intervaly. ale to neviem, či niekedy budem robiť, ja sa chcem naučiť behať konštantne 🙂
no, idem obuť tenisky a dať si 5 kilákov, dúfam, že sa podarí, včera som bola dosť vypľutá a výkon nič moc :-/
@tilly to bol najviac štýl 😀
ale beh má byť podľa mňa hlavne o radosti.
ja som dnes dala 6 km, druhé najlepšie skóre na micoach, takže sa zlepšujem pomaly 🙂 to prvé ale stále neviem prekonať, bol to môj úplne prvý beh, bez tréningu, kondičky - a najlepší čas za kilometer. ale boli to len 4 kiláky.
sranda je, že už druhý deň čakám mršku a nikde nič. dnes pri behu ma trochu pobolievalo brucho chvíľku, tak som si myslela, že je to tu - a stále nič.
Ahojte dievcata,
ak by ste sa nudili, posuvam zoznam vikendovych behov:
http://www.behame.sk/index.php?src=ostatne%2Fpo...
Ja som mala teraz dva tyzdne pauzu kvoli bedrovemu klbu, ale aj kvoli pocasiu, takze som zvedava ako mi poklesla kondicka. Ale davala som aspon kruhove treningy kazdy druhy den.
Ale moja motivacia je zdolat urcite podobne behy, mozno najprv kratsie, potom 10km a potom sa uvidi. Zatial sa na to necitim, pretoze nechcem skoncit na konci rebricka.
Tak ak by ste bezali, drzim palce 🙂

Po tyzdni som vybehla tak opatrne, lebo noha neposlucha, tak som si dala pomalicky 8,2km.