icon

Beh a chudnutie

zuzka2010
20. feb 2012

ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..

zuzkanik
20. jún 2014

Všetkým začínajúcim bežcom: Popri behu nezabúdajte posilňovať brušné a chrbtové svalstvo. Vyhnete sa zraneniam, bolestiam a zvýšite si tempo behu. Pred behom je potrebný dynamický strečing na zahriatie, po behu si natiahnite všetko, čo sa dá, aby ste predišli skracovaniu šliach a svalov. Samotnú techniku behu sa tiež treba naučiť - nehopkajte na mieste, nebojte sa dlhších krokov, odrážajte sa zo zeme, akoby ste pérovali a zapojte aj švih rúk. A hlavne si udržujte radosť z behu, nech sa vám nestane, že silou mocou budete chcieť prekonávať rekordy, až nakoniec s behaním frustrované skončíte.
PS: Nie som celoživotný športovec, toto sú moje ročné skúsenosti s behaním.

Nedávno som na jednom preteku - asi na šiestom km - oslovila bežkyňu, že si zavtipkujeme, ale ona ma vôbec nepochopila a iba odvrkla. Neskončite, prosím vás, takto a do každého cieľa dobehnite s úsmevom na tvári. Je jedno, či budete v prvej polovici alebo úplne na chvoste, súťažíte len sami so sebou. Veľa zdaru.

yanni
20. jún 2014

@zuzkanik ooooo ja vtipkujem stale. Na pretekoch sa vzdy najde niekto, kto prehodi rec 😲

miskap2111
20. jún 2014

@zuzkanik súhlasím so všetkými bodmi. Len na margo toho "dlhého kroku" - vo viacerých bežeckých časopisoch a literatúre sa dá dočítať o tzv "kadencii"- počtu odrazov. To je práve špecifické pre špičkových maratóncov- že nenaťahujú krok, práve naopak, robia relatívne malé kroky s výššou kadenciou. Dlhý krok pri behu je skor vhodný pre bežcov na krátke trate. Samozrejme, toto je vec, ktorá može byť pre bežca, amatéra, trochu abstraktná a bez športestera, ktorý odmeria aj krokovú kadenciu, aj horšie natrénovateľná. Ja osobne si to počas behu veľakrát "skúšam" a prišla som na to, že ak natiahnem krok, bežím rýchlejšie, ale ak robím kratšie kroky, oveľa menej sa unavím a vydržím oveľa dlhšie. Naviac mám ešte jednu skúsenosť - keď som zabehla zatiaľ moj najdlhší beh 30 km, tak sa mi stal úraz, za ktorý čiastočne viním aj to, že som "natiahla krok". Totiž celú dobu som bežala tak, aby som vládala, čiže relatívne kratšími krokmi, ale asi na 25-26 km som cítila už únavu a keďže som to chcela mať čo najrýchlejšie za sebou, tak som predĺžila krok a na poslednom km mi rupol aduktor (slabina) a to ma odstavilo na dlhé týždne od behu a vo svojej podstate som sa už do svojej pôvodnej formy zatiaľ nevrátila (už je to rok). Na "dlhý krok" musí mať človek aj dostatočne vybudované rozne svalstvo, ktoré sa mu len pravidelným behom nevyvinie. Čiže pridať potom aj ďalšie posilovanie- kruhový tréning.

zuzkanik
20. jún 2014

@miskap2111 jasné, ja som zase nemyslela také kroky, aké dávajú bežci na krátke trate, ale niečo medzi. Nie tak ako, keď sa snaží človek skokom preskočiť veľkú mláku, ale zase ani myšacie krôčiky nie sú vhodné. Lebo ja mám zase takú skúsenosť, že sa viac unavím, keď hopkám. Máš pravdu v tom, že dlhé kroky unavujú svalstvo - hlavne predný stehenný sval trpí a hrozí riziko natiahnutia (aj to už mám za sebou, keď som machrovala pri behu z kopca.) 😉 Treba si to asi odkskúšať a nájsť správnu mieru.

miskap2111
20. jún 2014

@zuzkanik ja som čítala, že v podstate "dĺžka kroku" je niečo, čo máme ako určitú predispozíciu. Pre niekoho je dlhší krok viac prirodzený a pre niekoho zase nie. Takisto to je s tou kadenciou- v literatúre sa uvádza, že v podstate existuje určitý "strop", ktorý nám je daný a je individuálny.. Ale chápem ako si to myslela s dĺžkou toho kroku- ide v podstate o zapojenie "letovej" fázy do behu, nie cupkať na mieste.

janinkakvetinka
20. jún 2014

@zuzkanik palec hore dobre si to napísala 🙂

mirka907
20. jún 2014

ked sme pri dlzke krokov a spominanej kadencii....viete aku ju v priemere mate? mne posledne behy vychadza 85 na jednu nohu, takze 170... ..bolo to dlho niekde na urovni 160 ale odkedy davam strecing a posilovanie vahou tela 5-6krat tyzdnenne, tak to ide hore....by ma aj celkom zaujimala teoria k tomu..ja pri vacsej kadencii napr. bezim rychlejsie

mirka907
20. jún 2014

@zuzkanik mne napr. robi radost z behu aj to ze prekonavam samu seba....takze si stanovim jeden test beh alebo pretek, kde idem na plno a vtedy by si asi ani so mnou nezavtipkovala a to som pritom ja vzdy ta usmievava na kazdeho........ ale ked ma stretnes pocas treningu, usmev hadzem od ucha k uchu

yanni
20. jún 2014

tak ja to mam uz tiez vyskusane. A lepsie sa mi bezi pri robeni kratsich krokov. samozrejme ziadne mysacie. Dost dlhe kroky robin pred cielom, ked chcem este zvysit rychlost, cize uz fakticky tie posledne ca. 2 km pred cielom sprintujem.

yanni
20. jún 2014

@mirka907 aaaale ved nebud taka 😀 Ja mam cas aj zavtipkovat. Nejake dlhe rozhovory to nie, ale obcas nejake to slovko prehodit, tak to hej. Mne to nejak dodava silu 😉 Ja zase pri treningu nehovorim. Ani sa nezdravim. Kukam do blba a bezim. 😕

miskap2111
20. jún 2014

@mirka907 na to treba dobrý športester - moje Garminy mi to teda neodmerajú. 😀
A áno, o tom to je, čím väčšia kadencia, tým vyššia rýchlosť. Ja mám tú smolu, že robím síce krátke kroky, ale kadencia je mizivá. Preto keď chcem zrýchliť, musím natiahnuť krok, na čo tiež nemám dobré svaly.. Takže dobrý bežec zo mňa už nebude, ale hlavne, že ma to baví 😀

miskap2111
20. jún 2014

@yanni na toto som ja doplatila pri mojom 30km behu, že som v závere natiahla krok a odpísala aduktor... Proste mne chýbajú svaly na takýto záver. 😀

mirka907
20. jún 2014

@yanni tak nie kazdy pretek idem na krv 😉 ...polmaraton v KE ked som sla minuly rok prvy krat, tak vysmiataaaaa...isla som na pocit a uzit si to...pomalsie som to dala asi o 4 minuty ako v treningu ale ciel bol sa zabavit a dat to pod 2 hodky.....Zas minuly mesiac, ked som mala test run na cas, to akoze pozor vsetci prec ...fucala som ako lokomotiva...ale polmaraton za 1.48.20...bola som v euforii 3 dni

mirka907
20. jún 2014

@miskap2111 este mozes pocas behu pocitat a sledovat na hodinkach minutu...ale to uz je na hlavu kus 😀

miskap2111
20. jún 2014

@mirka907 😀 to by ma piclo. 😀 Ja nemám žiadne bežecké ambície, len behať- akokoľvek, hlavne behať . 🙂

yanni
20. jún 2014

@mirka907 ja som fucala v Göteborgu. To uz ale nebolo len fucanie, to bolo uz rucanie. V cieli som musela strasne zniccene vyzerat, "prenasledoval" ma jeden helfer a pytal sa aj tri krat, ci je vsetko ok. A ja som sa citila zrazu skvele. Ved som bola v cieli 😀

Inak tie svaly asi fakt treba. ja ich mam dost. Vybudovane od malicka. Roky tvrdy trening baletu, a v dospelosti, vlastne az doteraz vela plavania, bicykel a pilates. Musim poklopat, zatial mi moja bezecka stratedia pred cielom vychadza. 😉

yanni
20. jún 2014

@miskap2111 no tie bezecke ambicie pridu. Ja som cih tiez nemala a po case s prvymi dobrymi vysledkami prisli same. samozrejme nechcem behat polmaraton za 1:30 ale tak 1:45 a 10tku pod alebo tesne 40 min. Lebo viete co vravi Achim Achilles (nemecky hobbybezec, pise humorne knihy a neznaca walkerov, lebo su stale v ceste 😀 ), 10tka nad 40 min je joggen, pod 40 min je beh. 😀

miskap2111
20. jún 2014

@yanni ja už som za tým.. Keď som začala pravidelne behať asi pred 2 rokmi (behávala som aj pred tým, ale nepravideľne), tak som sa dostala do štádia, keď som sa veľmi zlepšovala a mala som veru aj ambície- aj keď nie až také výrazné, ale určite som chcela zabehnúť maratón súťažne. Ale ten moj úraz ma dosť "prebral" - vlastne ma postavil do situácie, keď som sa musela zamyslieť nad tým, čo vlastne od behu očakávam. A som si povedala, že to, čo mne najviac vyhovuje, je bežať bez akejkoľvek "disciplíny" - žiadne nalinkované tréningy, žiadne intervaly, či tempové behy. Mňa proste baví behať pomaly a bez cieľa.. Asi je to dané aj tým, že mnoho rokov robím pre amíkov a večne máme vysoko nastavené ciele a nesplniteľné deadliny, za ktorými sa pachtíme ako takí blázni a mne je z toho už nanič... 🙂 Tak som si povedala, že aspoň niečo chcem robiť bez akejkoľvek vízie či konkrétneho cieľa.. Len tak proste ísť, tak ako to mám rada ja.. 🙂

laja77
20. jún 2014

hlasujem za kratsie kroky 😀 😀 😀

lalus
20. jún 2014

keď sa už bavíte o tých krokoch, máte predstavu aké dlhé ich robíte? teda keď bežíte normálne bez toho aby ste si ich dlžku kontrolovali.
mám totiž krokomer a ešte som netrafila nastavenie dlžky kroku, aby mi odbehnutá celková dlžka sedela s aplikáciou Endomondo v mobile, ktorú som doteraz používala. samozrejme tá tiež nie je úplne presná a nemám žiaden "kalibrovaný" úsek, kde by som to odmerala 😕 😅 😀
je to vlastne merač tepu a keď ho už mám, tak by som rada využívala len ten a nebehala ešte aj s mobilom v puzdre. nechcela som na začiatok nič drahé a náročné, tak som skúsila toto 😉 tiež neviem aké je to presné, ale aspoň približne mi to napovie kde sa s tepom asi pri behu pohybujem a to mi zatiaľ stačí
http://www.tchibo.sk/merac-frekvencie-tepu-fing...

lalus
20. jún 2014

aha, tak ako som to dopísala, mi napadlo, že vlastne by tu jeden bol 😅
Kuchajda 😀 😀 😀 domovské kolečko @romanovic
asi si tam dám výjazd len kvôli odmeraniu 😉

zuzkanik
20. jún 2014

@yanni
@miskap2111 Čo sa týka bežeckých ambícií, pravdu máte vlastne obidve. Hranice by si však mal človek stanovovať individuálne a hlavne tak, aby ho beh aj naďalej bavil. Ako poznám samu seba, keby som mala nejakého trénera, ktorý by ma tlačil do výkonov, vzdám to už dávno. Neznášam totiž, ak niečo musím. Keď som začínala s behom, mojou ambíciou bolo schudnúť, čo sa mi aj podarilo. Ďalej som si stanovila cieľ, behať trikrát týždenne tých 8 až 10 km v akomkoľvek tempe. Aj to som dosiahla a začala som zvyšovať tempo. Zašla som na súťaže, aby som dokázala sebe, že to zvládam na celkom dobrej úrovni. A pre mňa je aj 8 km za 50 minút skvelý výkon. 🙂 Teraz mám cieľ, naučiť sa behať kopce bez toho, aby som išla vypľuť dušu. Človek musí mať ciele, ale treba ich mať také, aby boli individuálne realizovateľné. 🙂

yanni
20. jún 2014

@zuzkanik ja by som tiez nezniesla trenera. Tiez nemam rada, ed nieco musim. A taktiez uz nebudem behavat podla treningoveho planu. Stacilo mi raz. Nie dakujem. To bolo o dusu. Aj ked ma nik do niecoho netlacil, stacilo, ze ten plan ma "tlacil". 😠

laja77
20. jún 2014

@yanni Achimovi odkazujem, ze mna teda ten jogging bavi 😀 😝

miskap2111
20. jún 2014

@zuzkanik pekne si to napísala. Aj keď čo sa týka behu, ja si naozaj nič nestanovujem. Beh je pre mňa niečo také, ako siahnuť po dobrej knižke. Ani tam si nestanovujem, koľko strán prečítam, kedy začnem čítať a kedy skončím.. Proste siahnem po nej, keď mám chuť a prečítam toľko, koľko sa mi chce a ako sa mi chce.. Ale toto je už iná debata. V podstate, každý nech si behá tak, ako to má rád- či už s cieľom, alebo bez cieľa. Beh je hlavne o radosti a či nám ju prinesú schudnuté kilá, prekonanie samých seba, dokázanie si, že sa vieme zlepšovať, či tromfnúť druhých, alebo len obyčajná radosť zo slobodného pohybu a prírody okolo.. všetko toto je správne! 🙂

yanni
20. jún 2014

@laja77 noooo Achima nepoznam osobne, citam len jeho knihy. a naspejem sa riadne. Drzka riadna 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

laja77
20. jún 2014

@yanni 😀 😀 😀 , no hej, riadny vtipalek je to 😀

zuzkanik
20. jún 2014

@miskap2111 pekne napísané.

dracik1
20. jún 2014

ahojte, vidim, ze monkabr stale otravuje 😀 😀 😀 ale inak mate krasnu debatu o behani....ja namiesto behania "zerem "sme boli na 2 dni v prahe, nic som dokopy nevidela len restauracie a jedlo v nich 😀 😀 😀

yanni
20. jún 2014

@dracik1 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 musela som sa z chuti zasmiat. My sme boli s muzikom v prahe pred ca 1,5 rokom a tiez sme tam len zraliiiiiii. V hoteli ranajky a kazdy den/vecer sme vymetali restiky. V jednej sme boli dokonca dva krat, lebo chlapovi tam taaaaaak chutilo 😀 😀 😀 😀 😀