icon

Beh a chudnutie

zuzka2010
20. feb 2012

ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..

lucijja
13. jún 2016

ahojte, vy ste tu všetky už zabehnuté bežkyne 😀 Idem si po radu. Chodím behávať - síce len 3,5km, ale zato denne. Mám dosť nadváhu tak polovicu si dávam na rozbeh rýchlu chôdzu až potom sa pustím do behu - aj to len taký poklus. Ale chcem sa opýtať, nevadí keď budem behať až večer po večeri a potom si už nič nedám jesť? Chcem zhodiť a časovo mi to vychádza len takto, už po poslednom jedle cca 1-2 hodiny, ako kedy. Niekedy to vyjde že pred posledným jedlom, len potom neviem, má to zmysel, keď ešte sa po behu najem? posledné jedlo mávam už bezsacharidové... Ďakujem za rady 😉

yanni
13. jún 2016

@lucijja ja ked som este robila, tak som VZDY behavala len vecer a potom uz NIKDY nejedla.Mne po behu nikdy nechuti. Len som sa napila. Nemusis jest. A hned po behu by sa ani nemalo.

lucijja
13. jún 2016

@yanni no veď práve, vôbec mi nechutí po behu to je jedna vec a keď chcem chudnúť tak mi to dáva vačší zmysel. A ty si tiež chudla, alebo len tak pre zdravie? A ak si chudla, pomáhal ti beh?

yanni
13. jún 2016

@lucijja tak 1-2 hodiny po behu este "chudnes". 😉
Ja som nechudla. Nikdy som nemusela. Ono na kg velmi neschudnes, len po case to budes poznat nna objeme (cm). Zadok, stehna, sa ti "zmensia."
Inak behom sa velmi nechudne. Jasne, ked mas nadvahu, tak kazdy pohyb pomoze zhodit,a le ze by si behom nejak extremne chudla nehrozi. musiss "behat" v relativne pomalom moduse, co moze byt vlastne aj rychlejsia chodza. Vtedy sa ako tak chudne.

lucijja
13. jún 2016

@yanni to je také nefér celé...behom sa nechudne, posilovaním sa "zväčšujem" objemovo...ja už neviem čo so sebou spravím. ☹

bmuller
13. jún 2016

@lucijja ak mas moznost behavat v kopcovitom terene, tak mozno by ti bola prospesnejsia na chudnutie rychla chodza nez pomaly beh, proste aby si citila, ze makas. alebo skus si pri behu davat intervaly - minutu pomalsie/stredne tempo, 30 sekund sprint - a tak prestriedavaj. lebo kratsim behom v komfortnej zone to chudnutie bude nadlho... aj ked vzdy lepsia mierna aktivita ako ziadna 😉

lucijja
13. jún 2016

@bmuller no po kopcoch sa mi moc nedá, z časového hľadiska (musím zladiť prácu, starostlivosť a učenie s prváčkou plus domácnosť) kým by som sa dostala ku kopcom... 🙂 Ale tak nebude potom vhodné to prestriedať s domácim cvičením? drepy, kliky, dvíhanie nôh, brušáky a pod? skrátka váľať sa doma na zemi? 🙂

bmuller
13. jún 2016

@lucijja kazda forma cvicenia sa ceni 😉 mozes skusit nejake cvicenie podla videi, napr. programy Jillian Michaels, tam sa dajme tomu vramci 30min cvic. prestriedaju posilnovacky (vratane klikov, drepov a podobnych cvikov), kardio, aj brusko... alebo je kooopec inych roznych videi na cvicenie s vlastnou vahou, urcite si najdes nieco, co ti bude vyhovovat formou aj dlzkou 😉

lesana2015
13. jún 2016

Ako dlho ti trvá zabehnúť tých 3,5km? Asi by bolo lepšie behať len 3-5 x týždenne, ale dlhšie trasy. 😉
@lucijja

lucijja
13. jún 2016

@bmuller jillian už mám za sebou, ja som práve aj z toho nejako mohutnela.. ☹
@lesana2015 pol hodinu, s tým, že idem tak tretinu rýchlou chôdzou

bmuller
13. jún 2016

@lucijja a nevzdala si to s tou Jill prilis skoro? mozno sa telo zacalo adaptovat na cvicenie a tym, ze sa spevnili svaly pod tukom, ktory este nezmizol, sa ti zda, ze mohutnies. zas ta Jill nema take cviky na nejake naberanie hmoty 😎 a este mozno strava je kluc, aj ked to urcite vies.
no a s tym behom teda mozes skusit ako pise lesana vyssie - pridat dlzku. daj si trasu 2x a menej casto do tyzdna. ale na vsetko treba kusok trpezlivosti, aj tie zmeny - niekedy telo pochopi az po par tyzdnoch, co od neho chces 😉

stardust
13. jún 2016

@lucijja intervalove behanie si skusala? v sportovom casopise bol taky program na chudnutie. neskusala som, lebo sa mi neda behavat.

lucijja
13. jún 2016

@bmuller no Jill som odcvičila 30 day shred level 1 15x a level 2 15x potom som to vzdala. Ale dnes ste ma vyhecovali a dala som nie 3,5 km ale 4,6 😀 ale trvalo mi to len 36 min. 😕 Tak idem ešte na karimatku sa pováľať kým nevychladnem. 😀 A možno máš pravdu, že chcem všetko rýchlo, lenže ja sa už 5 rokov stravujem štýlom 5x denne, správne zloženie potravy, vážila som, študovala, teóriu mám v malíčku, ale prax na mňa nefunguje. Teraz po piatich rokoch si dávam dlhšie pauzy medzi jedlami, jem iba 3x denne, s 5hodinovými pauzami a cítim sa ooomnoho lepšie a voľnejšie. Proste moje telo sa s tým jedlom trápilo. Zloženie stravy sa snažím dodržiavať v raňajkách a obedoch, večere už mávam prevažne bielkoviny so zeleninou, sem-tam trocha pomalých sacharidov, ak som mala na obed trebárs len šalát s kuracím masom, tak ich doplním trochu večer. Uvidíme, čo to spraví.

@stardust skúsiť som to skúsila, že chvíľu chôdza, chvíľu poklus a potom šprint, ale moja kondička je v keli, som sa po troch kolách odpálila 😀 😀 😀

bmuller
13. jún 2016

@lucijja no nie sme vsetci ako cez kopirak, tak asi potrebujes najst rezim stravy aj cvicenia, ktory vyhovuje tebe. a rozne cvicenie alebo beh...hlavne sa hybat s chutou, zapojit kardio aj silove cviky, kazdy pohyb sa ceni. ked mas motivaciu, tak to pojde.. uvidis, ako sa budes zlepsovat 😉

lucijja
14. jún 2016

@bmuller ďakujem za podporu. hádam za nejaké 3 mesiace už budem vidieť či toto je cesta. Keby to ide po 1kg za mesiac tak som spokojná. 😉 určite sa ozvem. 🙂

naturonline
Odpoveď bola odstránená
lucijja
19. jún 2016

Baby, kupila som si sportester a podľa mojej tepovej zóny na chudnutie, keď chcem palit tuk mi to vychádza len na rýchlu chôdzu, myslíte, že je to ok? :-O

igor01
2. aug 2016

@lucijja Ano Luci, moze to byt OK. Neviem sa k tomu presnejsie vyjadrit, lebo nevidim Tvoj vek a od veku sa odvija maximalna tepova frekvencia (MTF) a od nej sa zasa rataju jednotlive zony. Ak nie si zatial na beh adaptovana a rastie Ti pri nom tepova frekvencia (TF) nad aerobnu zonu, tak najviac chudnes kym este nebezis.

A @yanni Ti v tomto radila dobre - ze "musiss "behat" v relativne pomalom moduse, co moze byt vlastne aj rychlejsia chodza".

Cize plati, ze ak chces palit tuk, tak musis ist aerobne, cize v tej najnizsej zone. A musis vykonavat pohyb co najdlhsie. Optimalne 45 min a viac. Urcite neurob to, co Ti radila @bmuller - "proste aby si citila, ze makas". Myslela to dobre, ale na chudnutie to nepomaha. Ty musis ist tak, aby si bola v pohode, aby si sa v pohodicke stihala porozpravat s kamoskou, co beha s Tebou. Ked nik nebeha s Tebou, skus sa obcas porozpravat sama so sebou. 😉

A este k jedeniu. Jedenie je kapitola sama o sebe. Taky ten mytus ze "odcvicila som, tak sa predsa teraz nenajem, aby som z toho nepribrala" je riadna blbost. Jasne, ze si po behu nemas dat veternik, ale ked si telo pyta jest a Ty mu odopries, co myslis, co urobi metabolizmus? Myslis, ze sa zrychli? Prd makovy. Zabrzdis a zastavis ho a este das telu signal, nech zakazdym, ked to bude mozne, nech pekne uklada zasoby, lebo ta "svina" Lucija ho fyzicky aj psychicky vytrapi pocas behu a potom mu ani najest neda. Tak si urobi zasoby, nech ma nabuduce z coho cerpat. Chapes? 😉 Tak telu nedavaj signaly a dovody, aby si robilo zasoby. Zakusni sa do niecoho fajn - napr. zeleninky a este si (svojmu telo) povedz "toto mas za odmenu, ze si si dnes tak maklo".

Posobis ako velmi odhodlana zenska, takze zhodit nejake to kilo bude pre Teba hracka, len sa musis naucit ako na to.

Vela zdaru.

lucijja
2. aug 2016

@igor01 ani nevieš, akú dávku motivácie si do mňa nalial!!! Ďakujem tisíckrát. Behám ďalej, začína mi to chýbať keď nejdem a stále mám nutkanie sa prekonávať a dávať do toho viac, ale mas pravdu, keď bežím, akoze bežím, vydržím tak do 40 minút a keď sa donutim ísť v tepovke tak do 140 tak hodinku 10, aj viac 🙂 kilá ani cm zatiaľ neubudaju, ale nevzdávam sa 🙂

yanka86
3. aug 2016

@lucijja v posilovni sa zvacsujes obvodovo.? aj kebyze cvicis cinkami kazducky den,nikdy sa nebudes zvacsovat, ( musela by si dvihat fakt velmi tazke cinky,alebo nieco brat) :D ..cvicenia zo zavaziami-tuk sa spaluje a svaly su silnejsie,nemame take hormony ako chlapi ktorym svaly rastu rychlejsie.Cvicenim zo zavaziami spalujes kalorie a svaly budu vytiskat ten tuk prec. Neviem aku mas nadvahu ale co tak napr,rozne skupinove cvicenia v posilke( ak chodis na posilku) striedat si cardio zo zavaziami...cvicenia s vlastnou vahou,.budes silnejsia,pruznejsia. Mne napr,trenerka odporucala,,jeden den cardio druhy zavazia ale treba mat aj den off🙂

viera27
3. aug 2016

@lucijja ja ti poviem, co pomaha palit tuk mne. Beh je efektivny, ale neznasam ho. Kedysi som behala 3-4* do tyzdna 10-12km a faaakt ma to nudilo. Teraz nebeham, ale na pase si dam stupanie do vysky (20 az 30 incline) a odmakam 3km. To mi trva max 20 minut. A to mam ako kardio. A stale mi zostava minimalne 30 minut na cvicenie s cinkami aj s vlastnou vahou 🙂.

danusskaaa
3. aug 2016

Baby, som v 12 týždni a nenormálne priberam ☹ jasné, že je to zo žriania, lebo mi chutí všetko. Nechcem však zase pribrať 25 kíl ako pri prvej dcére. Rôzne tehu cvičenie ma moc nebaví ☹ ale beh mi moc chýbal a tak som si včera skúsila zabehnut 2 km. Bolo to super, jasné že to nebolo takým tempom ako predtým, viac menej to bola skôr rýchlejšia chôdza, ale cítila som sa super. Nič zlé som nepocitovala... Myslíte, že môžem realizovať aj takéto cvičenie, keďže to lekári moc neodporúčajú kvôli otrasom?

kaculda2
3. aug 2016

Ahojte citam tu kolko km kazda odbehate 🙂 Ja som zacala pred cca tyzdnom behat odbehnem 3-5 kolecok na fudbalovom ihrisku :D smiesne oproti vam 🙂 Ale chudnem za ten tyzden som schudla 1,5kg samozrejme uz dlhsie mam upravenu stravu v tom zmysle ze nejem biele pecivo a neprezieram sa, inak aj cokoladu si dam.. Takto to uz mam cca 3mes. a schudla som 5kg sice je to velmi malo, pre tie ktore chcu rychlo schudnut a viem keby ze prestanem jest sladke tak to pojde rychlejsie ale nikam sa neponahlam 🙂 takto mi to vyhovuje 🙂

nezabudkaa14
3. aug 2016

Nie som nejaky odbornik na chudnutie ale mne sa podarilo schudnut ked som chodila behat kazdy druhy den cca4km ale vzdy som po behu dala nieco male na jedenie.napr.cottage 🙂 hladovka mi nikdy nepomohla vzdy som po nejakom case nabrala este viac kil

lucijja
3. aug 2016

@yanka86 no ja do posilky nechodím, kvôli času aj financiám sme si zriadili takú malú posilku doma. Ale máme tam iba lavicu na bench press, veľkú činku a dve nakladačky. Dá sa s tým odcvičiť v podstate všetko. Možno som naozaj cvičila zle. Ja by som rada keby mi niekto napíše taký kruhový tréning na tieto naše podmienky, nechytila by si sa mi na to? 🙂 Aby to bolo také na chudnutie. Ten beh ma baví, keď nejdem behať cvičím na orbitreku. Inak cvičím aj s vlastnou váhou, sem-tam Jillian, alebo také že na karimatke dvíhačky nôh, brušáky a tak...Napr. dám 30 min orbitrek a potom ešte 20 min. takto cvičím na zemi...mno ale nejde to moc dolu, vidím, že sa telo trochu tvaruje, ale cm ani kg neukazujú nič moc ☹

lucijja
3. aug 2016

@viera27 no ja pás nemám, ale ako som písala vyššie dám pol hodku na orbitreku - tam si mením obtiažnosti, striedam ťažšie s ľahšími a potom cvičím na karimatke. Ale výsledok nič moc. Ja vlastne nechcem ani nejako rýchlo chudnúť, ale keby vidím aspoň 2 kg mesačne, alebo aspon 1 kg tak by som bola moc rada. Ja som napríklad schudla 4kg celkom rýchlo a teraz už dva mesiace ani deko ani cm...nechápem tomu...

sardinka335
3. aug 2016

@danusskaaa skus skor rychlo - chodzu alebo s trekingovymi palicami...podla mna je to lepšie, beh je celkovo smrrrť....niči klby a jednosranne zatazuje telo. Ja ked vidim behat u nas v parku po betone tak som rada ze sedim na kofole 😀 A hlavne stop prežieraniu. Chce to troška ovladania ale da sa to zmiernit.

chrummka
3. aug 2016

@danusskaaa ja si myslim ak si bola predtym zvyknuta behat tak kludne ked taketo kratsie vzdialenosti mozes, aj mne dr vravela ze ak si bola zvyknuta je to v poriadku telo to pozna, ze to je ine ako keby si zacala behat v tomto stave....a ak sa ty citis v poriadku, ja by som behala....podstatne je ze ty sa citis dobre a vyhovuje ti to...a babatko si plava cize tie otrasy podla mna ho budu skor len pohupovat a uspavat...

yanka86
3. aug 2016

@sardinka335 sedenie na kofole lepsie ako behanie :D wow,,gratulujem :D ..poznam ludi co behaju denne po 20-30 km a nemaju problemy s kolenami :D niektori nemaju moznost behat v prirode,ked su z mesta.kazdy pohyb je lepsi ako sedkanie na zadocku

danusskaaa
3. aug 2016

@sardinka335
@chrummka každý deň si vravím - NEŽERIEM!!! Ráno niečo zdravé - koktail z bananu či iného ovocia + vločky. Obed sa tiež snažím normálne, ale odbije 5 hodín večer a zjedla by som koňa ( ovocie, sladké, pečivo...) proste otras. Behala som predtým okolo 10km skoro každý deň... Teraz skúšam pomaličky, a je to super. A hlavne počas dňa oveľa viac vladzem a nie som tak unavená. Dnes som nestihla, ale zajtra zase pôjdem vyskúšať. Snažím sa vklude, sledujem aj tep (do 160 sa hýbe) a hlavne po tráve čo najviac.