Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
@yollanda každé jedlo je "kalorické", pretože je zdrojom kalórií 🙂 ale asi máš na mysli, či melón ich má veľa alebo nie z hľadiska priberania.
Červený melón obsahuje hlavne vodu a obsah kalórií je zhruba 30 kcal na 100 g, čiže keď zješ 500 g máš 150 kcal. Príliš by som sa ho z hľadiska chudnutia nebál.
@danusskaaa ak si behavala predtym, mozes aj teraz, ja som sa na to pytala dr. Aj ludi na tehotenskych seminaroch a nemali ziadny problem, len sa netreba premahat, behat lahsim tempom a pri akomkolvek pocite unavy, ci pichania spomalit do chodze 🙂
@jaron a nevies prosim ta, ako je to s grepom?
@janinka444 neviem o nejakých špeciálnych vlastnostiach, ale vraj citrusová vôňa môže pomáhať pri chudnutí (asi zrýchlením metabolizmu). Boli to však tuším iba pokusy na myškách. 🙂
Ale z hľadiska jedenia obsah kalórii je zhruba ako pri melóne 32 kcal/100 g (Veľký grep s čistou hmotnosťou 200 g = asi 60 kcal). Celkovo ovocie patrí medzi najzdravšie potraviny a podľa mňa by sa ani pri chudnutí nemalo vynechávať. Záleží však pochopiteľne na celkovom zložení stravy a tiež samozrejme nemám na mysli, že máme zjesť večer 1/2 kg banánov.
Určite by som si dal pozor na ovocné šťavy, na rozdiel od ovocia:
- ich dostaneme do seba oveľa rýchlejšie, ani sa nenazdáme
- celé ovocie je potrebné dobre požuť, čo je vítané, môže dôjsť k lepšiemu pocitu nasýtenia ako pri šťavách
- šťavy neobsahujú vlákninu, ktorá je veľmi dôležitá (nielen) pri chudnutí
- to neznamená, že si človek nemôže raz za čas dať trochu dobrej šťavy, ale ako pravidelný nápoj je ideálna voda a jedenie ovocia vo forme celého ovocia
@jaron a len zasa doplnim, prilis vela odstaveneho ovocia ma prilis vela fruktozy, tym, ze je zbavene vlakniny, fruktoza sa rychlo vstrebava, metabolizuje sa kvapku inak ako glukoza, ak sa vstrebava pomaly vie sa pretavit ba glukozu, avsak v pripa de stiav to ide rychlo a tym padom sa prepina na iny typ a to priamu transformaciu na tuky, v konecnom dosledku to ma efekt opacny ako clovek chcel, + sa coraz viac prlis vela fruktozy spaja so stukovatenim pecene (tam sa totiz zacina metabolizmus fruktozy)
@yanka86 ano, sedenie na kofole - jednej kofole je lepšie ako behanie po betone. Prilis mam rada svoje kolenne klby na to aby som behala po betonovom povrchu. Kedze moj manzel ma za sebou 3 operacie kolena a poznám x ludi, čo si športom uhnali tak akurat poondene menisky, pretrhane väzy tak ano, radšej si sadnem na kofolu ako behat. 😝 😀 😀 😀 Ja preferujem sezonny pohyb, chodzu a ak cvičenie tak s vlastnou vahou. Ved ja som jej nikde nenapisala, ze sa nema hybat, nech si kazdy hlada pohyb aky mu vyhovuje. P.S. ak nemam moznost behat v prirode tak ,,antuka,, je v kazdej ,,prdeli,, ze ked uz behat tak na tomto povrchu. V kazdom meste su zakladne školy ktore maju tie ,,,kolečka na behanie,,. Takze o prirodu nejde.
@sardinka335 oky,,lenze ak ty mas problemy s kolenami,alebo tvoj maznel,preco takto komentovat niekomu post ,kto potrebuje podporu a poradit,,z toho co som citala,tak beha rada a take komenty jej inspiraciu nedaju,to je len moj nazor,
@sardinka335 ak niekto beha v cinanoch, ano moze si tym uskodit, ale na tvrde povrchy, asfalt a betony mame predsa siroku skalu specialnych tenisiek, ktore tieto veci tlmia, a su ine ako tenisky na makke povrchy typu piesok a antuka a su uplne ine ako tenisky na kamenie a do hor(ano stale bezecke), takze to chce len investovat do kvalitnej obuvi a nepredierat tenisky do zodratia, lebo take uz neplnia svoju fukciu
Ahojte. Pridam sa aj ja. Taktiež sa snazim schudnut upravou stravy aj cvicenim. Som po porode 9. mesiac. Zhodit sa snažim cca 2 mesiace celkom to aj slo 5 kil som dala dole no ale ide to uz ťažšie. Pijem vela vody aj zmenšila som porcie len odolat sladkemu je ťažke. A čo si myslite o skakani cez švihadlo svokra mi to poradila a tak som aj začala. Je to aj zabavne.
@ally1990 Ked je to zabavne, tak to rozhodne rob. Kazdy pohyb sa rata. Ak Ti prinasa este aj radost, je to super.
Ale asi nevydrzis skakat cez svihadlo 40 min az hodinu, cize v tomto pripade je beh ucinnejsi. Ale aj naopak - ak niekto behava, urcite mu z casu na cas prospeje, ked chyti do ruky svihadlo. Tak isto je to so silovym treningom. Pre lepsie chudnutie je super, ked sa kombinuje silovy trening s bezeckym. Vtedy su vysledky lepsie, ako ked by sa clovek venoval len jednemu alebo len druhemu. A kazdy dalsi typ aktivity cloveka posuva viac vpred - vsestrannejsie dava svojmu telu zabrat a teda ho rozvija vsestrannejsie.
@ally1990 - schudnut natrvalo dietami nejde, treba presne, ako pises, uprava stravy, pitny rezim, kvalitna vyziva pre telo a hlavne stale cistenie. Tak to robim aj ja a vysledky su super! Aj rychla chodza je fajn pohyb, ak nie si stavana na beh. Napr. svihadlo mna nikdy nebavilo, beh ma naopak bavi dost 🙂 V kazdom pripade treba vytrvat, prve kila idu lahsie, tie dalsie uz pomalsie, ale to je v pohode, kedze rychle chudnutie nie je zdrave
@squishy. Presne tak. Aj som sa dočitala že najlepšie je dlhodobe chudnutie. A skombinovat všetko vodu ktora telo prečisti pohyb takisto strava. A s tymi kilami je to ozaj tak. Prvych 5 kil slo celkom dobre ale teraz to je tazke a uz chudnem 3 mesiac. Este by som velmi chcela 3-4 kila dat dole. A s cvicenim to musim teraz obmedzovat kvoli zdravot.problemom s kolenom. Vraj na stepperi mozem par minut denne. Ale nahradila som to chôdzou.
@ally1190 - ak mas problem s kolenom, tak svihadlo a beh nie je uplne ok :( chodza je fajn, ale keby si citila bolest, asi najlepsie je plavanie. co sa tyka stravy, urcite pitny rezim je nevyhnutny ! (0,4 litra vody na 10 kg hmotnosti, z toho 2/3 vypit doobeda a 1/3 poobede, ak su velke horucavy, tak aj viac), precistenie criev (poriadne precistit a potom udrziavat), a nahradit jedno, dve jedla denne kvalitnou a zdravou nahradou stravy. a hlavne, ak robis z toho len jednu vec, nefunguje to. treba kombinaciu vsetkeho a vysledky vidis 🙂
@zuzka2010 ajoj ja som schudla par cm na zaviatku.prvy polrok.potom iz akosi vaha nesla dole a to som behavala 8km kazdy den .pod 57 kg som nemojla sa dostat a to som sa aj stavovala dost dietne.tak neviem behabala som 4roky a obcas dokonca som aj dala dva kila hore.tak neviem preco to u mna tak bolo
Mne staci parkrat si zabehnut a hned schudnem, ale teraz uz nechodim behat.... No ked som chodila tak jeden den som sla behat do kopca cca 5km potom zas 8km skoro rovina a vzdy som chodila rano o 6tej aby som stihla do prace schudla som nā 55kg co mi plne stacilo momentalne mam 61 ale chudnutie budem riesit Az o rok 😀 a hlavne sa nekrotim v jedle vzdy som jedla co som chcela aj o 23tej...
@lucinka511 ak nie si len hobby sportovec behat kazdy den nie je vhodne. A uz vobec nie dlhe trate. Ak chces sportovat kazdy den, treba to striedat aj s inymi druhmi sportu. Telo si na tu rovnaku a jednostrannu zataz velmi rychlo zvykne a uz sa "nevyvija".
Tiez aj zalezi, kolko na tych 57 kg merias. Pri normalnej zatazi a spravnom stravovani telo samo vie, kedy ma dost "chudnutia". Potom kila uz dolu nepojdu, telo sa len tvaruje, pravdaze potrebujes na to aj inu zataz ako beh. takze hor sa popri behu na plavanie, pilates atd.
A ak si aj "pribrala", ono to nie je skutocne pribratei. Ako vravim, telo sa formuje, svaly su tazsie ako tuk.
@lucinka511 treba to striedat, napr s posilkou, svaly sa lepsie vytvaruju, tak aj pri vyssej vahe clovek vyzera chudsie ako niekto kto ma o par kil menej od neho ale bez svalov, pri behu je dobre kombinovat aj s natahovacimi cviceniami (kvôli slacham)
@yanni ja uz nebeham lebo som tehotna.no chcem zaat po porode.ale to nude bud rok.obcas som zasla aj na spinning.ono heej.neni dobre behat kazdy de.ale ja uz som bola troska zavisla.ak somnnebehala.bola som nespokojna...ale mam 174 no moja sestra nikdy nwchudla.po porode zhodila pribranych 17kg a ma tych 50kg tak neviem ona nic nerobila ja som sa sla ustvat☺ ale viem.ze som mala aj spomaleny metabolizmus a telo si zvyklo.
Ja som tiež babule behávala pravidelne pokiaľ som nebola tehotná, teraz som to vynechala ale keď porodím tak sa k tomu zase určite vrátim. Beh je pre mňa ten pravý relax 😉
@liesik a preco si vynechala? Ved si len v 8.tt Ak nemas nejake problemy kludne mozes behat. ja som s copanou behala do 25. tt a potom do ca. 30.tt plavala tak obden mojich 2000 m a do konca tehu este ca. 500-1000 m.
A teraz v lete. ved to je idealne. Ja som bola väcsinu tehu v zime, to bol iny masaker v snehu, dazdi, kose. Ale vecer po 10tich hodinach v office to bolo na nezaplatenie. Mojicht 10 km, neskor tak 5-7 km. Brucho som takmer do konca tehu nemala a pribrala naraz az tesne pred porodom, tak to bola lahoda.
Baby ja vas celkovo obdivujem, mna to tak nebavi behat aj ked viem ze to je pre telo dobre, ale ja sa neviem donutit:/
@marika142 zo zaciatku sa musis donutit asi ku vsetkemu. ja som sa musela nutit aj do varenia 😀 😀 😀 😀
Nie vazne, ja beham uz nejake to desatrocie a obcas sa stale musim donutit. Ale ono je to aj tak troska droga, aspon po case. Cim castejsie behas, tym ti to robi väcsiu radost.
Ja napr. teraz uz nieco cez mesiac som nevybehla, mrna nemam s kym nechat, s kocikom (aj ked jogger) sa beha po kopcoch dost na nervy), muz par tisic km od nas este dalsie dva tyzdne, tiez musim dozerat na chlapikov, co nam robia zahradu, lebo nie si tu dva dni a nic nerobia grrrrr, tak ono je to potom tazke po dvoch mesiacoch sa zase donutit. Ale od septembra bude lepsie, tak to pojde po case aj same. Po porode to tiez nebola nejaka slava, sice som nemala nejak velku pauzu, dlho som behala tehotna a zacala 2-3 mesiace po porode ale to bolo len tak ako cas vydal a ked copana nevrieskala. Tak vaznejsie som zacala, ked mala mala 5 mesiacov a ked mala cerstvych 7 mesiacov som odbehla moj prvy polmaraton po porode a dokonca v 40 stupnoch v pusti. Ale tiez som sa musela velmi premahat trenovat, hlavne ked si zvyknuta behavat vonku a obzerat okolie a zrazu koli pustnej horucave si donutena behat len na pase. To je moja smrt a ti poviem, kolkokrat som rozmyslala uz oblecena, deculo v kociku plnom hraciek a ja, ze nieeee no nechce sa miiiii 😀 😀 😀 😀 😀
@danusskaaa Ja som tiež behala v tehotenstve. U nás v tíme baby behali cca do 20.tt ale to sama zistíš ako na tom budeš s dychom a či ťa už bruško nebude ťažiť. Poradiť sa s lekárom určite nebude na škodu. Mne práve povedal, aby som si dávala pozor do 12. tt. A pri behu si sleduj tepy, nech nejdú veľmi hore. Stačí behať len tak light, pre radosť. Po pôrode sa telo rýchlo zregeneruje. Ja som bežala štafetu na maratóne 2 mesiace po pôrode. Malý "bežal" so mnou v športovom vozíku 🙂
http://m.behame.sk/bezecka-skola/behanie-s-brus...
Kocky ak chcete chudnut behom treba dbat hlavne na par veci :
- beh musi byt v aerobnom pasme, mala by si byt schopna rozpravat pri behu bez toho aby si sa zadychala, ked treba, kludne zacni kracanim kym sa kondicia vybuduje.
- davajte pozor na techniku - doslap na cele chodidlo, nie paty ani spicky (spicky su najspravnejsie ale bez treningu sa zranis)
- ak to s behom myslis vazne a chces behat dlhsie vzdialenosti, alebo mas nadvahu resp si nikdy nesportovala urcite zarad cvicenie na spevneni svalstva, minimalne hlboke drepy (koleno pri drepe nad clenkom, vystrety chrbat, pohlad pred seba, drep co najhlbsi) inak ti ochabnute svalstvo sposobi zranenie, najskor klbove
ak ti ide hlavne o schudnutie nie beh samotny treba upravit hlavne stravu. uplne vyluc sacharidy (sladke vody, sladkosti, ovocie len do 4-5, cestoviny pecivo len doobeda) stravuj sa striedmo, mozno budes par dni trpiet ale telo si zvykne. A zacni silovo cvicit, trebars doma.. sval spali viac kalorii ako tuk. Neboj sa nebudes po par navstev v posilke vyzerat ako chlap.. ani ked zacnes behat nebude z teba hned Usain Bolt 🙂
Uplne idealne zacnite chodit do posilky, ja som zacala po porode chodit do Golema v Avione a vysledky vidno velmi rychlo 🙂 Je tam viac trenerov ktori vam ochotne poradia v zaciatkoch, to je neocenitene ked ta niekto vidi a moze poradit a pokontrolovat techniku.. Plus su to fesaci 🙂 Alebo ak nieste z BA skuste najst trenera tu http://trenernamieru.sk/ najdes tam trenerov/trenerky do posilky, na beh, cokolvek..
Drzim palce kocky, nech ste do dalsieho leta najvacsie cice na kupalisku 🙂)
Zienky, ktore chcete schudnut, @zuzkazuzicka31 to v predchadzajucom prispevku myslela v tom najlepsom a v mnohom mala pravdu, ale aj tak mam niekolko vyraznych pripomienok k jej nazorom.
1) Na co najucinnejsie spalovanie tukov treba vykonavat beh, rychlochodzu resp. inu vytrvalostnu sportovu aktivitu v aerobnom pasme - maximalny suhlas so @zuzkazuzicka31 a teda urcite ano. Lenze je treba povedat, co to aerobne pasmo vlastne je.
Skusim co najjednoduchsie. Svaly podla intenzity zataze pracuju v 3 zakladnych pasmach. V najmenej intenzivnom (aerobnom) pasme svaly vyuzivaju energiu ziskanu stiepenim najma cukrov a tukov. Pritom najskor sa spotrebuvaju najma cukry (zasoby) a az po cca 20 - 40 minutach (udaje sa v roznych zdrojoch lisia) sa zacnu vo vacsej miere stiepit (spotrebuvat) tuky. Presne pre toto sa odporuca, ze je potrebne odmakat si dlhsie ako tych 20 - 40 minut, nech sa co najviac vyuzije proces spalovania tukov. A este je treba povedat, ze v aerobnom pasme sa na premenu energie spotrebuva kyslik (preto ten nazov aerobne pasmo) a ten svalom stihame dodat dychanim. A preto sa hovori, ze sa musime vediet pocas aerobnej aktivity v pohode s niekym rozpravat. Ak zaciname lapat po dychu, znamena to, ze sval nedostava dostatok kysliku a prechadza z aerobneho rezimu do anaerobneho. V anaerobnom pasme ale uz tolko nespalujeme tuky a naviac telo zahlcujeme produktami tohto procesu - kyselinou mliecnou. Takze pre chudnutie je optimalne trenovat tesne pod hranicou aerobneho prahu, cize tak, ze nase telo este funguje v aerobnej zone.
Sa tu akosi rozpisujem, tak uz len v kratkosti. Aerobny prah sa urcuje v jednotke pocet uderov srdca za minutu alebo inak povedane tepova frekvencia (TF). Aerobny prah sa priblizne vypocita zo vzorca (220 - vek) x 0,7. Cize 40 rocny clovek ma aerobny prah priblizne 126 uderov za minutu. Na presnejsie urcenie aerobneho prahu je potrebne navstivit specializovane medicinske zariadenie, kde Vam to vedia zistit absolvovanim zatazovych testov.
No a ked uz budete vediet svoj aerobny prah, tak si treba zadovazit sporttester (alebo hrudny pas s bluetooth + smarthphone + aplikacia) a na ucinne spalovanie tukov si sledovat, aby ste neprekracovali hodnotu aerobneho prahu.
Dalsie pripomienky k 2) doslapu, 3) hlbokemu drepu, 4) uprave stravy, atd. skusim nabuduce. Uz je vela hodin, tak treba ist spat - spanok + regeneracia su rovnako dolezite (ak nie dolezitejsie) ako samotne cvicenie.
@kondicnytrener dakujem za doplnenie 🙂
ja by som to len s vedou neprehanala, pocitanie TFMAX podla toho vzorca stejne nieje presne a neberie do uvahy kondiciu a zdravotny stav.. a vacsinou sme tu damy po porodoch takze tie tepy mozu ist vyssie 🙂
clovek bezi aerobne vtedy ked zastavi a nedychci. tym by som sa riadila 🙂

prosim vas, je melon kaloricky, alebo nie? dakujem