icon

Beh a chudnutie

zuzka2010
20. feb 2012

ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..

kondicnytrener
15. aug 2016

@zuzkazuzicka31 Ano, presne. Asi staci napisat "bez tak, aby si sa este nezadychcala a v takomto tempe budes maximalne spalovat tuk".

Ak vsak (ci ja, ci Ty, ci mnoho dalsich) zacneme pouzivat pojmy ako "aerobne pasmo" a tvarime sa, ze je to bezny pojem, tak to teda veru nie je. Toto bezny (nesportujuci) clovek nevie co to je a aj atomova fyzicka s 2 titulmi za menom a tromi pred menom musi na to kukat ako mucha puk - nepatri ku vseobecnej vzdelanosti. Tak preto som to chel troska objasnit - aby sa v tom kazda aj zacinajuca bezkyna mohla zorientovat.

A tiez si myslim, ze je ovela ucinnesie, ked ma clovek informacie o problematike, ze sa potom do toho vie ovela lepsie polozit. Aspon teda ja som taky. A myslim, ze aj vela zien a obzvlast mamin.

sasula8892
16. aug 2016

Ahojte. Tak pridavam sa aj ja ku skupinke 🙂 zacala som behat pred skoro dvoma tyzdnami, zacala som s dvoma koleckami a dnes som dala 2,41 km. Nic moc zatial, hadam sa to polepsi. Mam problem s bokmi a bruchom a stehnami. Katastrofa 😥 Chcem sa opytat, nejake typy na obuv po asfalte? Nechcem aby som mala problemi s kolenami koli nevhodnej obuvi. Mam teraz nike free run 5, no stale sa mi zdaju tvrde. Mate nejake typy na tenisky? Dakujem 😊👍

ciernypes
16. aug 2016

@sasula8892 no kup si tenisky na asvalt ..to ti poradia v predajni.take dobre stoja aj 100e ..su na rovny povrch a este aj na travnik.to ti poradi daky predaja dobra.bezecka znacka je asix..

vlasta1818
16. aug 2016

@sasula8892 na predajni ti najlepšie budú vedieť poradiť. V nejakom športe. Aj keď osobne by som asi celkovo beh po asfalte vylúčila. 😖

sasula8892
16. aug 2016

@vlasta1818 no tiez sa mi ten asfalt nezda ale moc na vyber nemam. Je tu este skola s antukou, len to je tak neobrobene ze su tam vselijake diery schovane 😒
Dakujem za radu, skocim do nejakeho obchodu a opytam sa 😊 Asi skusim po tom travniku behat, lebo po dnesku na asfalte trosku citim kolena a clenky 😥

kondicnytrener
16. aug 2016

@sasula8892 Tak nechcem Ta dzubat, ale to co su za komentare typu "Nic moc zatial, hadam sa to polepsi.", haaa? Je absolutne super, ze si sa rozhodla urobit nieco pre to, aby si si vylepsila postavu. Kazdy zaciatok je tazky. Ale ked vytrvas, tak samozrejme ze sa to polepsi. Tak sa nalad viac pozitivne, lebo aj to pomaha Tvojej zmene.

Sice neviem, kolko km su tie 2 kolecka, ale ked po 2 tyzdnoch vies odbehnut 2,41 km, tak to je uplne v pohode. Uvedom si, ze 2 tyzdne je uplny zaciatok. Niekto musi zacat najskor rychlochodzou, nech posilni svaly, slachy, upony a tiez srdcovocievny system a az potom pomaly zacina behat. Takze bud rada, ze uz behas.

Co sa tyka bezeckych topanok - pozeral som recenzie na Nike Free 5.0. Neviem, ci su to tie, ktore mas aj Ty, ale tie co som pozeral, boli dost fajn. Tak posli presny model, info z ktoreho roku ten model je a pripadne aj fotku. Ale Tie topanky by mali byt super. Pultova cena radovo 100 EUR, cize ziadne lacne bezecke topanky.

Odporucil by som Ti prihlasit sa do skupinky "Beháme - všetko o behu" (https://www.modrykonik.sk/group/6662/). Tam som odpovedal @lucianellamartin na otazku, ako si vybrat bezecke topanky. A riesia sa tam aj ine temy ohladom behania.

Viem ze vela zienok odtialto to myslia v dobrom, ale rady typu "kup si znacku tralala" je blbost. Je hromadu kvalitnych bezeckych znaciek. Okrem Asics (preferuje @ciernypes ) su to marketingovo verejne zname znacky ako Nike, Adidas, ale podla mna lepsie su tie pre verejnost menej zname ako Mizuno, New Balance, Saucony, Salomon, Brooks, HOKA, ... .

Co sa tyka behania po asfalte, tak to ma svoje nevyhody ale aj vyhody. Maksi teren (lesna cesta, luka, trava, antukovy oval) je urcite na behanie vhodnejsi povrch a nezatazuje tak slachy, upony a klby, ale musi byt ten teren rovny - cize napr. ziadne korene, jamy ani trsy travy atd., lebo inak (aj ked sa Ti to mozno nebude zdat) Tvoje nohy budu trpiet. Clenky a kolena pri kazdom doslape na nerovnost logicky budu musiet stale vyrovnavat tie terenne nerovnosti a na toto obzvlast Tvoje zacinajuce slachy a upony nie su natrenovane, cize si ich mozes lahko presilit. V tomto pripade je potom lepsi asfalt. Kto ma natrenovane (posilnene) nohy a ma kvalitnu obuv, tak moze behat vylucne po asfalte roky a nemusia sa mu vyraznejsie nicit nohy. Myslim, ze dnesny pocit, ze citis kolena a clenky je sposobeny tym, ze uz si ich ciastocne presilila - neboli na taku zataz pripravene.

sasula8892
17. aug 2016

@kondicnytrener dakujem velmi pekne za odpoved 😊 Uz som sa do skupinky pridala. Vec sa ma tak, ze som viac nez odhodlana behat, cvicit a robit nieco pre seba. Zacinala som teda s 2 koleckami na skolaku, neviem kolko to ma m (cca 200). Posledne dva dni som skusila po asfalte, lebo na antuke to koc zazivne nebolo a takto po asfalte "kade tade" mi to rychlejsie ubehlo. Ale ako som pisala, citila som clenky a kolena. Dnes som nesla behat koli tomu aby som si ich este viac nepretazila. To dam len trx doma. Jaj a zaujimalo by ma, behat sa ma kazdy den alebo nie? Chodievam rano, kym mala spi este.
Som zaciatocnik, takze asi vynecham beh po asfalte a vratim sa na skolak, aby som sa neznicila.
Pravdaze tenisky si pojdem kupit tak, aby mi boli odporucene predajcom. Ale ked vravis ze moje nike (foto prikladam) su celkom vhodne tak asi kupovat nebudem. Je pravda ze pokial som behala na skolaku tak ma nic nebolelo ale ako som sla na asfalt tak som citila po behu kolena a clenky. Ale to bude asi tym, ako si spominal 😊 Pred rokom som zacala behavat, no isla som na to moc zhurta a znicila som si kolena za 3 dni a musela som brat vyzivove doplnky ktore mi odporucili v sportovych potrebach (tiez pridavam obrazok). Kolena mi pukali stale a boleli. Ale dalo sa to dokopy tak som zacala este raz a pomalicky teda.
Kazdopadne velmi pekne dakujem za odpoved, presne toto som hladal, odbornika 😊

sasula8892
17. aug 2016
katie303
18. aug 2016

ahojte mozete mi prosim poradit mam velku nadvahu a chcela by som zacat behat. niekde som citala ze ak mam.nadvahu tak si jedine ublizim a znicim si klby ale ked pozeram v tv ten program kde chudnu tak ten trener aj takych mackov nuti behat. tak teraz neviem ci zacat alebo nieco ine

sasula8892
18. aug 2016

@katie303 ahoj. Ja by som na zaciatok urcite neodporucala beh, ale rychlu chodzu. Behom by sa podla mna znicili klby

angels23
18. aug 2016

@katie303 ahoj ja by som ti na zaciatok odporucila tiez skor rychlu chodzu lebo beh je super ano da sa schudnut len v telke ked je trener a nuti mackov behat ide s nimi trener su pod dohladom a aj pod lekarskym dohladom cize vedia co si mozu dovolit 🙂 pripadne mozno nejake cviky doma s fitloptou, pomaly 🙂

vlasta1818
20. aug 2016

@sasula8892 to aj budeš cítiš. Asfalt je pre kolená záťaž neskutočná. Ja keď som ešte behávala tak z času na čas tak tiež som na asfalte a potom si to naozaj kolená odniesli a odvtedy len lúka, trávička 😉

buckeye
20. aug 2016

@katie303 lenze tych mackov necha behat az ked trosku schudnu, klby zvyknute na predtým 180kil potom pri behu 150kil nemaju taku zataz ako ked by niekto povodne 150kilovy zacal zrazu behat..takze zacni najrpv len chôdzou..a beh zarad az postupne az budes citit, ze chodza uz ti je malo a ze lahky poklus zvladas aj kondicne..

marika142
7. sep 2016

@yanni tak nejako som aj ja na tom a furt si hovorim ze od zajtra a furt nic nejako.. ja si to ze sa mi nechce vzdy nejako ospravedlnim a potom vecer ked uz lezim v posteli si hovorim ze mohla som cvicit, ist behat, ze zajtra uz pojdem 😀 a tak je to den co den

sandokanka36
7. sep 2016

@katie303 lenze to dost zalezi od toho aky mas zdravotny stav a kolko mas nadvahu. V tych relaciach najprv prejdu kompletnym vysetrenim a na zaklade toho vie trener co im moze dat cvicit a co nie. Mala by si mozno tiez pouvazovat nad osobnym trenerom ktory ti aspon zo zaciatku pomohol s cvicenim, co a ako mozes a podobne

lucijja
7. sep 2016

Ahojte. Tak ja už úspešne behám 90 dní. Niekedy je to 5 km, niekedy 8km. Častejšie tých 5km, ale zato skoro každý deň. Bežím pomaly, v tepe do 135. Robím to hlavne kvôli chudnutiu, ale neschudla som vôbec, škoda ☹ Ale je to taká hodinka pre mňa, slúchadlá v ušiach, celkom si oddýchnem 🙂

djura
10. sep 2016

Ahojte dievčatá, začínam behať po dlllhšej pauze a zišla by sa mi sparing parťačka 🙂 som za trasu na hrádzi ....bývam v Ovsišti píš email bubka.gubkova@gmail.com

liesik
12. sep 2016

@yanni prečo som to nechala? pretože som sa začala cítiť dosť zle, keď som behávala a už som vedela, že som tehu. Neviem či to bolo tým že mám strach o bábo alebo čo 🤐

kuukii
19. sep 2016

Ahojte. Tak vítam tu u Vás minulý týždeň som začala behávať po betóne. Myslíte že 4x do týždňa po 3-4km stačí nato aby som niečo schudla? S tým že som upravila stravu? Lebo za minulý týždeň mám pocit, že som pribrala a nie schudla... 😦

zuzkazuzicka31
10. okt 2016
Používateľ zuzkazuzicka31 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zuzkazuzicka31.

@kuukii ako sa to vezme, kazdy vydaj energie je dobry. Ked za den prijmes menej kalorii ako spalis tak budes zakonite chudnut, je to jednoduche🙂 Zlozitejsie to zacina byt ked si tie kalorie potrebujes rozvrhnut do potravin ktore ti daju to co potrebujes, preto vacsinou prijimame viac a takouto aktivitou si zas pomozes to dorovnat.

Keby ale islo vyslovene o chudnutie behom potrebujes dlhsie trvajuce behy (pretoze prvych 10-30 minut tvoje telo spotrebuva cukry, podla kondicie) a potebujes byt v aerobnom mode pretoze bez kysliku telo tuky nedokaze spalit - cize musis mat nizky tep.

Uprava stravy je zaklad, ak jes naozaj dobre schudnes aj keby si nic nerobila.

zdraviekrasapreven
Odpoveď bola odstránená
kinchie
27. okt 2016

Čaute, poznáte beh Wings for Life World Run? V máji bude už štvrtýkrát v Bratislave a do konca októbra je štartovné zlacnené o 10eur. 😉

Toto je ten beh >>> http://win.gs/2dLrQQt

Plánujete niekto ísť? Mohli by sme si urobiť tím Modrého Koníka. 😝

kinchie
27. okt 2016

Ešte som zabudla pridať fotku z minulého roku! Je to naozaj super beh. 😉

V tomto článku nájdete aj viac info >>> http://win.gs/2dLrQQt

kakakina
16. jan 2017

@romanovic ahoj ako tie ostrohy?Ja nam za sebou obstreky a teraz tri razove vlny,este idem na dve.Mocila som v sode bic.Ta bolesť je o život,doma dve deti a ja by vraždila od bolesti😢.Kolko po poslednej razovke ta to prestalo bolieť,ked vobec prestalo?Dakujem

romanovic
18. jan 2017

@kakakina nakoniec to nebola ostroha, ale plantarna fascia, trvalo to 3/4 roka (skoro som zbesnela), nepomahali opichy, cielena kryo, razova vlna, az fyzioterapeut, ktory mi stlacal trigger pointy. Je vzacne na takeho natrafit, vacsina o tom ani nechyrovala. Pointa fascie je, ze je to tenka blanka, veduca popod cele chodidlo a najcastejsie sa trha pod patou. Ona sice v noci (ked sa nehybes) akoby zacala zrastat, ale nespravne a pohybom sa opat natrhne. Stlacanie trigger bodov robi to, ze sa fascia extremne prekrvuje a "spravne" hoji. Google vravi, ze fascia sa sama zahoji za cca 1-1,5 roka, ale znami, ktori to mali, uz nemozu behavat viac ako 5-10 km, lebo to boli (kvoli nespravnemu zahojeniu).
Takze ako prve chod k ortopedovi, nech ta spravne diagnostikuje (mne tu fasciu ukazalo MR-ko), lebo stratis zbytocne vela casu nespravnou samoliecbou ako ja. Drzim palce!!!

kakakina
19. jan 2017

@romanovic Dakujem za odpoved,k ortopédovi chodim no nejak mi nezaberá liečba.Ja nam diagnostikovanú ostrohu😢

dudelka
25. feb 2017

Pokiaľ chcete dobre poradiť obráťte sa na www.sportos.sk Majiteľ je dlhoročný bežec, poradí čo sa týka oblečenia i výberu vhodných tenisiek 😉

martina84mm
20. apr 2018

Caute baby, ako tak citam tak mnohe z vas to robia zle. Vlastne tak ako som to robila aj ja. Tuto chalan na www.behajspravne.sk je macher do zdraveho behania aj za ucelom chudnutia a nadobudnutia zdravia ci imunity. Chalan to robi uplne zadarmo, asi nejaky hrdina :D

lilitela
1. apr 2019

Ahojte baby, behate tu este niektora? Neporadite priedusne tenisky na behanie? Take na leto. Vdaka.

lucitqa
29. dec 2019

Ahojte chcem zacat z behom ale neviem xi sa budem dobre riadit podla vzorca....takze z 226-26moj vek je =200 cize moja tepova frekvencia ma byt aby som chudla 60-70?