Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
@trixi super, dakujem za radu. Do obuvi mienim investovať, ale určite ju nebudem kupovať cez net, ale skôr som chcela aspoň tu bundu. Ale to postupne. Dakujem za rady. 😉
@dnika2 ja behavam od marca intenzivnejsie. bezne 5-7 km, cca 25-35 minut. ked mam cas tak 10 km, zvyknem to dat za 53-56 minut. ja som zas nikdy nechodila. idealne je zvolit si tempo, ked mozes stale bezat, ja som zacinala na cca 3.5 km, odhadujem,ze tak 25 minut mi to vtedy trvalo. teraz uz celkom fajn, tempo mavam priemerne okolo 5.45/km...len teraz som uz tyzden nebola, lebo som chora.
a to je tiez jedna z veci, ked si prechladnuta, urcite nebehaj, treba sa riadne vyliecit, lebo ti to telo vrati!
@dnika2 k tomu tepu, behas rychlo!! to je hlavna chyba, ktoru robia zaciatocnici, ze behaju velmi rychlo, zbytocne si zatazujes srdce a cely KVS. proste skus od zaciatku nahodit ovela pomalsie tempo. je jedno, kolko zabehnes a aky bude cas.
moj tep je teraz bezne okolo 145 pri tej rychlosti. samozrejme to variuje, ked davam napr. intervaly,ale to je v poriadku, vtedy si clovek zlepsuje kondicku.
na zaciatok vsak bez pri tepe nepresahujucom 85% maximalneho HR. idelane 75%.
@dnika2 nechapem. prebehnes 8.2 km? ja som uz velmi davno nebehala na pase, takze neviem velmi, ale nie je tam nejaky trener, resp. prevadzkar, nech ti poradi? skus bezat kvazi po rovine najprv, dalej na zaciatok skus len lahky vyklus, fakt pomaly, povedzme prvy kilometer a potom mozes zvysit zataz. to uz by malo byt telo zahriate a kvs "naladeny", tak by to nemuselo tak vyskocit. ono je aj problem, ked zacnes hned na zaciatku bezat rychlo, telo sa nedokaze dobre zregenerovat a potom uz mas vysoky tep stale. mne sa to stalo na tom dm rune, som to presvihla a nevedela som sa dostat pod 165 a bol to boj.
@dnika2 na páse sa dá celkom v pohode bežať rýchlosťou 7,5km/hod. Striedaj si to s chodzou, ako ti radia baby. Možno by bolo pre teba najlepšie, aby si išla aj von a tam to skúsila striedať- nebudeš taká "úpätá" a vlastné telo ti bude hovoriť, čo robiť, lebo jednoducho ak budeš dychčať a nevládať, tak máš zaručene vysoký tep a budeš musieť prejsť do chodze, resp.spomaliť. Ja som takto začínala, nemala som ani hodinky, išla som na to úplne intuitívne a tak som sa pomaly rozbehala.. Ja ani teraz nebehám príliš rýchlo, lebo ma to tak veľmi nebaví. Najradšej mám dlhé a pomalé behy, s tempom niečo pod 9km za hodinu. Ale tak dokážem naozaj dlho vydržať ( na moje pomery, zatiaľ...cca 12-13 km bez problémov. Maratón som ešte nezabehla 🙂 )
@dnika2
dala si si vysoko latku,pas nastaveny na 8 km za hod je pre teba je vela ak si zaciatocnik,radsej si stroj nastav na 4 az 5 km za hod daj si v pohode polhodinku ci 45 minut(ak nevladzes striedaj s rychlou chodzou).A pre svoje telo urobis viac ako ked si behala 8km/h-najme ak s behanim len zacinas a potrebujes chudnut,ked som dobre citala.
Inak moja pulzova frekvencia idelana na chudnutie je 131 a keby som tuto frekvenciu chcela pocas celeho behu dodrzat,tak to bude 8 max.9 km za hodinu.lenze ja uz nechudnem a nie som zaciatocnik,takze tie intervaly striedam,ale kcal spalim viac ked beham pomalsim tempom a dlhsie.
@dnika2
ja len zato,lebo si pisala ze mas pulz 179 az 189..a ze chcela si ho znizit..tak jedine tak ze musis ubrat
Inak tak realne,mne ten tvoj vysoky tep nejak "nesedi",(ja som taky vysoky inak v zivote nemala-je to aj nebezpecne,ale ved kazdy si zodpoveda sam za svoje zdravie),lebo s takou vysokou pulzovou frekvenciou dat 2km za 20 a este to striedat so schodzou-to je trosku nie ok..ako merias tu pulzovu frekvenciu-hrudnym pasom,alebo na beziacom pase len?
Ked a beziacom pase,musis si zadat svoje parametre do stroja a potom zacat cvicit
@dnika2
nejaky zaujimavy je ten stroj,ja taky nepoznam
najpresnejsie pomeras pulz na hrudi-takze hrudnym pasom(a mozrejme kvalitnym),ten stroj ti ukazuje hlupost podla mna,pri takej vysokej pulzovej frekvencii sa neda vydrzat 20 minut,to by si musela uz aj "dusu vyplut"
Ja uz pri 157 uberam,lebo uz to je pre mna vela,ale ked beham do kopca vybehne mi jednoducho smerom hore
Po 2 t nicnerobenia som dala 3.5km za 23min,dufam ze mi to koleno nevrati 🙂, teplo je,som sa potila jak somar vo vreci.
@dnika2 ako vraví @grimaska4, tá tepová frekvencia, ak sa meria len na rúčkach stroja, nebude presná. Najpresnejšie sa srdcová frekvencia meria pásom na hrudníku- všetky dotykové metódy sú nepresné, lebo ich pri behu napr. ovplyvňuje aj pot.. Takže prestaň sa podľa toho orientovať a choď na to intuitívne. Veď koľko báb si nemeria tepovú frekvenciu a predsa chudne- viď môj príklad keď som začínala- o tepe som nemala ani šajnu a prišla som proste na to sama, ako mám behať, aby som vládala a chudla. A dnes som napr. zabehla 14km, pomaly a spálila som 1100kcal, čo je cca 4400kj.. Takže dá sa.
@miskap2111 ja som sa najnovsie dala na squash aj mam total svalovicu nechapem hlavne na zadku a stehnach ale zapojim aj beziaci
@dnika2 treba robiť, čo ťa baví a tak pri tom dlho vydržíš a tým pádom aj schudneš.. Minule som niekde čítala nejakú diskusiu, kde baby debatili, ako to bude fajn, keď schudnú a konečne budú môcť prestať cvičiť.. Tak som im tak chcela napísať, že môžu prestať aj hneď, lebo zbytočne investujú svoj čas.. Treba si uvedomiť jednu vec- telo je strašne múdre a nedá sa proste oklamať. Ak ho navykneme na pohyb, tak si na to nastaví metabolizmus.. Ak prestaneme, tak si začne ukladať zásoby, lebo si bude myslieť, že ich bude potrebovať.. Takže ak prestaneme cvičiť, priberieme (ak neupravíme výrazne stravu).. Preto si treba vybrať aktivity, ktoré nás bavia a ktoré robíme vlastne viac pre radosť, ako pre niečo iné.
ahojte, rada by som sa pridala do temy o behu. Nejde mi ani tak o schudnutie, nakolko mam vahu ok, podla BMI dokonca skoro podvahu, ale behu velmi fandim, bavi ma a rada pokecam.
Nieco o mne, zacala som s behom najpr klasicky v posilke na pase, nakolko bolo zimne obd a nemala som za vhodne v zime zacinat v nepriaznivom pocasi vonku. Postupne, ked som zvladla odbehnut na pase pri rychlosti 10,2km/h takych 8km, tak som otehotnela druhykrat a so sportom uplne sekla zo zdr dovodov. Po porode som si povedala, ze sa opat k tomu vratim, zasa posilka a plus beh na pase. Velmi rychlo som sa dostala do povodnej kondicie. Neskor som zacala behat aj vonku, najma vsak na tvrdom povrchu. Behala som tych 10km obden, no asi som si presilila koleno, alebo ako dosledok kojenia a slabej stravy, mi prosto koleno odislo. 3mesiace som ho mala odpalene, nedalo sa absolutne sportovat, ani plavanie. KOnecne mi jeden skvely ortoped zvolil dobre lieky a postupne uz citim vyrazne zlepsenie. Povolil mi opat behat, len musim zacinat s kratsimi trasami.
Beham asi posledne LEN necele 2tyzne, dnes som si dala 7km. Kondicka zasa zhorsena, bezim este ako ranena labut, ale verim, ze sa to zlepsi. Rada vas citam posledne dni a diky aj za inspiracie

@mima595 ono ja by som bezala aj v kuse ale mam vysoky tep nechapoem pri behu az 187 teraz uz sa mi to zlepsilo mama tak 179 ale aj tak by soim potrebovala tak 140 😖